Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Valoarea genetica a unui porumbel este in directa legatura cu pretul lui de achizitie?
Da
Nu
Intamplator
Niciodata
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia

Testarea porumbeilor – prioritatea numarul 1


23:37, Miercuri, 21.10.2009 

Testarea porumbeilor – prioritatea numarul 1

 

Autor: John Clements

 

 


În timpul lunilor de iarnă, majoritatea crescătorilor petrec ore în şir planificându-şi perechile pentru anul următor. Oricât ar fi de important, acesta nu este totuşi cel mai important lucru în crearea unei echipe de porumbei fondişti. Testarea lor e mult mai importantă. Are importanţa cea mai mare dintr-un motiv simplu: dacă puneţi laolaltă o echipă de fondişti, fără un plan de împerecheri dinainte stabilit, şi îi lăsaţi să se împerecheze după bunul plac, câteva dintre cuplurile astfel formate vor da totuşi nişte produşi buni (cu condiţia ca puii rezultaţi să fie testaţi ulterior).   

 

Împerecheri după bunul plac?


S-ar putea chiar să obţineţi nişte cupluri mai bune dacă îi lăsaţi să se împerecheze cum vor pentru simplul motiv că alegerea partenerului a făcut-o porumbelul însuşi. Temperamentul, decis de porumbel, poate juca un rol important în obţinerea viitoarelor succese. Până acum, nu am văzut pe cineva care să încerce să compare cele două metode şi să publice o evaluare ştiinţifică asupra lor, însă cu siguranţă planificarea cuplurilor nu e neapărat o metodă mai bună. Împerecherile neplanificate vor produce în continuare porumbei de valoare, cu condiţia ca acele perechi să provină din crescătorii unde au fost testate, unde poţi fi sigur că există un anumit nivel calitativ.

 

 

   

Testarea porumbeilor este o artă


Testarea porumbeilor este însă ceva cu totul şi cu totul diferit. Testarea nu se poate face la întâmplare, fără un plan bine stabilit, ea trebuie efectuată sistematic. Testarea are o importanţă vitală pentru viitorul oricărei crescătorii. Se spune adesea că cea mai bună selecţie o face coşul de concurs şi cu siguranţă aşa e. Testarea trebuie luată în serios dacă vrem să triem şi să rămînem cu ce e mai bun în crescătorie. Exceptând vechiul lot de la matcă, trebuie să testăm descendenţii pentru că nimeni nu ştie cu certitudine cât de buni sunt urmaşii lor şi care va fi rata de succes.   

 

O certitudine în viaţă

 

De un lucru putem fi siguri în viaţă şi anume că unele perechi nu vor produce absolut nimic de valoare, în timp ce altele vor da pui buni. Cu siguranţă perechile care dezamăgesc sunt mai multe decât cele care dau randament, deci se impune testarea porumbeilor dacă vrem să aflăm unde ne situăm şi încotro ne îndreptăm. Cum şi când întreprindem acele testări sistematice e altă gâscă în altă traistă. Am propriile mele idei despre momentul şi modul în care trebuie puse în practică; întrebări de genul „la ce moment din viaţa porumbelului trebuie să începem să căutăm semne care să trădeze valoarea”. Dacă întârziem în acest demers, e posibil să avem la un moment dat atât de mulţi porumbei netestaţi încât supraaglomerarea devine o problemă care va duce la declin.

 

 

 

 

Performanţele tineretului pot fi înşelătoare


Dacă alegem să-i testăm devreme, atunci când porumbeii sunt încă pui şi înainte să se fi împerecheat vreodată, rezultatele pot fi la fel de înşelătoare. Porumbei de fond cu adevărat buni tind să nu-şi arate adevăratul potenţial la începutul vieţii. În mod clar, soluţia e una de compromis: selecţia timpurie pentru a ţine sub control suprapopularea, combinată cu testarea păsărilor pentru a descoperi adevăratul potenţial. Dar felul şi momentul când ar trebui să facem acest lucru este deschis dezabeterilor. De asemenea, este o artă şi felul în care interpretăm rezultatele testărilor, însă acest lucru se poate învăţa numai cu trecerea anilor şi acumularea de experienţă. 

 

Un începător de succes

 

Cu toate acestea, un începător poate avea succes acolo unde crescătorii mai în vârstă şi care pozează în înţelepţi au dat greş. Cu condiţia ca începătorii să fie pregătiţi să pună pe primul plan testarea păsărilor, după ce au făcut selecţia şi au cumpărat o matcă de valoare. Dar începătorii rareori înţeleg motivele propriilor succese.   

 

 

 

 

Un adevăr care deranjează


O mare problemă e faptul că majoritatea crescătorilor nu vor să înţeleagă importanţa testelor. Ele nu verifică doar porumbeii, ci şi crescătorul. Ne pune în postura de a lua o decizie. Avem puterea de a lua o decizie şi de a scăpa de nişte porumbei în urma testelor? Sau ne temem de consecinţele lor? E posibil să aflăm că porumbeii pe care am dat o căruţă de bani nu sunt decât nişte ciurucuri. Un astfel de rezultat e greu de digerat chiar şi pentru cei mai buni, în special în cultura columbofilă modernă, unde comerţul s-a extins foarte mult.     

 

 

Sursa: http://www.articles.racing-pigeon-post.org/Testing.html

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

Grauntele folosite in alimentatia porumbeilorDimensiunile inestimabile ale geniului porumbeilor nu poate fi evaluat - Dr. Mircea BiliusDate despre originea porumbeilor voiajori si culturile de baza ale unor celebritati columbofileSfaturi despre cresterea porumbeilor - Shannon Hiatt<Tatal porumbeilor> Alexandru Dinicu e unul dintre cei mai apreciati si experimentati columbofili romani
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2022 RRP. Toate drepturile rezervate.