Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Concursul International de la Berlin confirma valoarea porumbeilor la categoria Maraton din SV si BT - Dr. Mircea Bilius


14:15, Marti, 07.08.2012Concursul International de la Berlin confirma valoarea porumbeilor

la categoria sportiva de Maraton din asociatiile Suceava si Botosani

 

 

 

In data de 28 iulie 2012 FCI a organizat un prestigios concurs la care au participat columbofili din Belgia, Olanda, Croatia, Elvetia, Austria, Ungaria, Lituania, Republica Moldova si Romania. Intre participantii din Romania s-au aflat columbofili din asociatiile Suceava si Botosani. Pentru zona noastra lansarea de la Berlin reprezinta o etapa de maraton extrem, cu peste 1000 km distanta aeriana. Vedeta concursului din 28 iulie a.c. este porumbita cu seria de inel RO-0420081-010 proprietatea domnlui ing. Ujeniuc Liviu, columbofil din Suceava. Lansarea porumbeilor s-a efectuat pe data de 28 iulie, orele 7.30 dimineata. A doua zi 29 iulie, cand mantia noptii invaluia orizonturile, la orele 21.17 porumbita dupa zborul lung s-a asezat pe trapa magnetica a ceasului Bricon. Remarcabil este faptul ca aceasta pasare in sezonul competitional 2012 a realizat normele sportive la categoriile: General, Fond si Maraton (Elblag, Berlin 1 si Berlin 2).

 

  

 

Personal am condus destinele asociatiei Suceava timp de peste 25 de ani, perioada in care am organizat numeroase concursuri, majoritatea din localitati situate la mari distante. Recunosc cu franchete ca o asemenea performanta cu un grad atat de mare de dificultate, intr-o competitie extrem de selecta, nu am cunoscut. Domnul ing. Ujeniuc Liviu este un tanar contaminat de patima sportului columbofil pana in cele mai intime organite celulare ale inimii. Consider performanta porumbeilor sai o normalitate, ea vine sa confirme munca, tehnologia riguroasa si eforturile materiale pe care le-a depus.

L-am rugat pe distinsul columbofil sa-mi ofere placerea de a admira briliantul innobilat de cele mai multe karate ale concursurilor de la Berlin. Nu fara emotii pasii mei obositi de trecerea anilor au excaladat urcusul scarii de la voliera, o voliera pe care indreptatit o consider sanctuarul performantei zborului de maraton. Dezinvolt si cu placere mi-a oferit porumbita. Coplesit de sentimentele pe care le incercam, inerente atunci cand te afli in fata unei opere de arta, o adevarata revelatie a distantelor, cuprind in palme magica faptura, poezie a sufletului si cu sfiala imi plimb degetele in tuseu pe penajul matasos mangaind-o asemeni arcusului care luneca facand sa vibreze si sa izvoreasca sunetele dintr-o vioara confectionata de celebrul Guarniere sau Stradivarius. Morfologic, remarc conformatia specific porumbelului de maraton, o talie mijlocie spre mica, musculatura plina si elastica, imbraca perfect structura trunchiului dezmierdand armonia pectoralilor bine reliefati. Oasele pubiene ferme, inchise. Musculatura bratului si antebratului se insera pe o structura osoasa, usoara, bine echilibrata. Aripa atunci cand o intinzi si apoi o eliberezi are reactia scanteii unui blitz fotografic. Ochii sunt inconjurati de gene fine, subtiri cu diafragma irisului intens pigmentata. Striatii circulare si transversale de nuanta roza inchisa, poarta in centru pupila mica, un carbune scaldat de lumina. Inelul Vermeijen circular margineste sclerotica. Intregul facies exprima temperamentul unui porumbel inteligent, calm, ferm si hotarat. Zborul ei este o fluturare usoara a carei plutire mangaie suprafata compartimentului volierei, asemeni fuleului elegant din concursurile de maraton ale sportivilor din Etiopia sau Kenia.

 

 

 

 

 

Porumbita campioana este fructul gandirii analitice ale columbofilului ing. Ujeniuc Liviu. Remarcabila prestatie, dupa ce a explorat in alambicurile genetice ale antecesorilor, o adevarata inspiratie divina a combinat rezistenta aliajului de otel, femela provenit de la olandezul Luci van der Wegen, cu exuberanta bine cunoscuta, masculul de la belgianul Erik Limbourg. Asteptarile sale au fost confirmate, porumbita rasplatindu-l cu o performanta superioara europeana, la Maratonul International de la Berlin. Gradul mare de dificulatate pe care femela l-a depasit ii asigura un loc meritoriu in panoplia istoriei columbofile practicata pe meleaguri bucovinene si moldovene. In voliera alaturi de campioana am admirat-o si pe cea de-a doua porumbita clasata in zborul de la Berlin, asigurandu-i columbofilului si locul 1 pe crescatori.

Tot aici evidentiez performanta domnului Iureti Relu, ocupantul locului 2 cu femela yearling despre care am scris ,,Ingerul inaripat de la Corni- Botosani''. Domnul Iureti Relu a clasat si al doilea porumbel la maratonul berlinez. Remarcam faptul ca porumbitele dlui Ujeniuc Liviu si dlui Iureti Relu au clasat in ambele concursuri organizate in aceasta vara de la Berlin.

Notabile sunt rezultatele porumbeilor reveniti in voliere in perioada celor 6 zile de concurs apartinand dlui Balici Ionel, porumbel clasat in cele doua etape de Berlin, Iluan Vasile si tandemul Bilius-Bucaciuc membrii columbofili ai Ascociatiei Suceava. La Botosani ii mai remarcam pe columbofilii Pintili Stefan, Irimia Alberto.

 

 

 

 

Ca sa pot admira fresce celebre am parcurs cu masina trasee obositoare; pentru Rondul de Noapte al lui Rembrandt, am fost la Rings Muzeum din Amsterdam, Gioconda lui Leonardo da Vinci, la muzeul Luvru din Paris, Maja Nuda, a pictorului Goya, la Prado din Madrid, pieta lui Michelangelo, aflata la bazilica Sfantului Petru din Roma. Astazi sunt un privilegiat, la cativa pasi pe strada Traian Vuia, din Suceava, am avut incomensurabila placere sa dezmierd o fiinta care a facut senzatie in lumea fierbinte a columbofililor moldoveni si nu numai...

Mama, Dumnezeu sa o odihneasca, ma povatuia mereu sa nu ma prosternez idolilor, acum trebuie sa-i cer iertare, omul masura a intregii naturi, a creat miracolul, oferidu-ne prin aceasta faptura inaripata, un produs al ratiunii, intreaga valoare a dimensiunii sale. Este rodul unei compozitii, a simbiozei intre stiinta columbofiliei si biologia unei specii.

Performantele zborurilor de la maraton, consemnez si aici si seminationalul de la Gdansk, domnul Beraru Leon din Scheia Suceava, este primul la categoria pe crescatori, confirma un adevar peremptoriu, in cetatile Suceava si Botosani s-a format o temeinica si redutabila scoala a zborurilor porumbeilor de la mari distante.

 Cu deosebita placere remarc si performanta rarisima a porumbelului RO-650735-09-M apartinand crescatorului Spoiala Florin, membru in Asociatia Bacau, pentru reusita in cele doua seminationale de la Gdansk, clasat de fiecare data pe locul 1.

Felicitam toti columbofilii pentru participarea in concursurile de la distante lungi de maraton ! Multumim.

 

 

Dr Mircea Bilius, presedinte onorific Asociatia Columbofila Suceava

 

Campionul Ionut TANASA - Stejarul columbofil de la Falticeni - autor prof. Dr. Mircea BiliusMenne si fiicele - castigatorii maratonului international Barcelona - 2007"Vom putea cunoaste porumbelul calator ?" - un alt articol de exceptie al maestrului Mircea BiliusUn fenomen misterios – „Triunghiul Bermudelor Porumbeilor Voiajori” – a fost în sfârsit elucidatVaduvie sau natural - articol scris de dl. dr. Mircea Bilius, Suceava


Comentarii

postat la 14:18, Marti, 07.08.2012 de brinzei

excelente rezultatele crescatorilor din Moldova (a adevaratilor columbofili maratonisti din Moldova , nu ca cei din carton din Aardeal ) care fac mandrie Romaniei. eu sint convins ca nu exista nici in ocident multe asfel de pasari adevarate de maraton cum is cele prezntate in articol . FELICITARI CRESCTORILOR !

postat la 14:20, Marti, 07.08.2012 de georgescu viorel

Domnule BILIUS cred ca acesta este unul dintre cele mai frumoase articole columbofile pe care le-ati scris in viata dvs - eu vi le-am citit pe toate pe care leati postat iar asta mi se pare cu totul si cu totu de exceptie - sinteti un mare scriitor

postat la 16:36, Marti, 07.08.2012 de marian

Acestia sunt adevaratii porumbei de maraton carora din pacate li se face foarte putina reclama si sporadic.Cred ca in occident despre astfel de porumbei vorbeste lumea la superlativ tot timpul. Reclama este sufletul comertului.La noi se vorbeste mai mult despre columbofilii din vestul tarii si din pacate foarte putin de cei din celelalte zone ale tarii desi inclin sa cred pe baza celor citite ca rezultatele sunt cel putin la fel de bune.
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.