Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Valoarea genetica a unui porumbel este in directa legatura cu pretul lui de achizitie?
Da
Nu
Intamplator
Niciodata
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava

Sfaturi despre cresterea porumbeilor - Shannon Hiatt


11:48, Luni, 25.08.2008 

Creşterea porumbeilor
 
note de Shannon Hiatt
 
              Achiziţia porumbeilor
Cumpăraţi întotdeauna părinţii câştigătorului pentru că acest câştigător demonstrează numai abilitatea sa la zbor, nu şi calităţile sale ca reproducător.
                   Cel mai important element în creşterea porumbeilor
Ai nevoie de `Cinci minute de noroc!`
Dar:   a). Obţine tot ce e mai bun de la o familie consangvină;
          b). Nu-ţi fie teamă să desfaci perechile care dau porumbei învingători;
          c). Nu împerechea două păsări nezburate;
          d). Împerechează porumbeii astfel incat sa obtii pui echilibraţi.
              Încrucişarea porumbeilor este o artă
a). Urmăreşte tipurile de porumbei asemănători în selecţia reproducătorilor. Nu accepta o diferenţiere mare a tipurilor de porumbei atunci când împerechezi păsările;
b). Foloseşte păsări zburate - zburătorii încercaţi la zbor reprezintă cel mai bun start;
c). Observaţie interesantă: Paul Sion din Franţa cumpăra pui de la crescătorii belgieni de top (şi numai din perechile lor cele mai bune) în fiecare an. Banii nu contau. El inela puii cu inelele sale de proprietar. Puii erau învăţaţi la el şi zburaţi. Numai cei mai buni la zbor erau opriţi. Şi tot el (de fapt managerul lui) îi selecta la mână după ce erau testaţi la drum.
              Genetica
Fiecare columbofil ar trebui să cunoască elemente de genetică la un nivel mediu. Trebuie să fim interesaţi ca populaţia unei crescătorii să poată zbura şi câştiga curse. Cum? Folosind următoarele metode:
a). Încercaţi să păstraţi o linie clară (o trăsătură) atunci când vă selectaţi porumbeii.
b). Încercarea de a selecta porumbeii după prea multe trăsături o singură dată vă va încetini progresul.
c). Aplicaţi criterii de selecţie clare pentru că acest lucru este foarte important. Credeţi că contează dacă toate păsările din crescătorie sunt solzate, de exemplu? Noi credem că acesta este un criteriu de selecţie neimportant asupra căruia nu trebuie să ne focalizăm atenţia.
d). Neaplicarea unei presiuni suficiente asupra procesului de selecţie va încetini progresul sau chiar îl poate micşora.
              Puritate/diversitate
La acest capitol ne propunem să obţinem:
a). Reproducători cu o structură foarte homozigotă care să concentreze genele bune;
b). Zburători cu o structură puternică heterozigotă pentru a compensa efectele negative ale consangvinizării;
 
Etapele unui program de creştere sunt următoarele:
Pasul nr. 1: - Stabiliţi-vă o idee clară asupra calităţilor pe care încercaţi să le obţineţi la porumbei: pentru distanţe scurte, medii, lungi sau toate distanţele?
Pasul nr. 2: - Stabiliţi-vă metodele efective şi sigure pentru a măsura aceste calităţi: Coşul? Testul descendenţei? Calităţile fizice?
Pasul nr. 3: - Descoperiţi sau obţineţi un număr de linii descendente de bază care să reprezinte (să posede) gene bogate în calităţile pe care doriţi să le reproduceţi. Folosiţi cel puţin două linii de porumbei; dacă aveţi timp şi bani, patru linii ar fi chiar mai bine.
A x B = P1 (produşi 1)
C x D = P2 (produşi 2)
Apoi încrucişaţi P1 x P2 pentru a produce porumbeii de zbor. Păstraţi liniile pure de bază, dar  nu uitaţi că consangvinizarea nu face decât să concentreze genele care sunt prezente; consangvinizarea reduce variabilitatea genelor.
Pasul nr. 4: - Efectuaţi testele de încrucişare pentru a afla perechile capabile să transmită trăsăturile lor descendenţilor.
Pasul nr. 5: - Zburaţi toţi porumbeii încrucişaţi.
Pasul nr. 6: - Păstraţi un clasament amplu - acestea trebuie să fie detaliate şi înţelese pentru a înainta cu succes în activitate.
Pasul nr. 7: - Efectuaţi un control atent al porumbeilor încrucişaţi. Cu o diversitate limitată (homozigotare), un program de creştere va oferi o plafonare care nu va putea fi depăşită. În acest caz încrucişarea este răspunsul.
              Selecţia
Regula nr. 1: - Nu există reguli!
Atunci când un crescător gândeşte că a descoperit o regulă de creştere şi selecţie a porumbeilor, mai târziu el va descoperi că există crescători care în mod constant încalcă regula aplicată de el.
Pentru a avea succes, descoperă propriul tău sistem de selecţie bazat pe păsările tale, cunoştinţele tale şi condiţiile tale de zbor.
Nimeni nu poate tria, cu completă acurateţe, fiecare porumbel pe care îl ia în mână.
Alte sfaturi:
- Nu selectaţi porumbeii numai la mână.
- Defectele minore la o pasăre sunt acceptate.
- Bazaţi-vă pe rezultatele de la zbor. `Fiecare pasăre bătrână pe care am avut-o până acum a fost, ca pui, cel puţin la un nivel acceptabil`.
- Nu păstraţi zburători peste 3 ani. Ei slăbesc în mod obişnuit la vârsta de 2-3 ani.
Exemplu: Dacă în crescătorie aveţi un tip de zburători buni - şi realizaţi selecţia pe baza rezultatelor de la zbor - atunci dintre ei va apare un zburător foarte bun. Dacă în schimb selectăm păsările după criteriile noastre preconcepute - şi acest tip de selecţie nu este direct proporţional cu abilităţile de zbor - atunci acest lucru nu este foarte bun.

Articol despre porumbeii fratilor Cattrysse - partea 1 - autor GamoSfaturi practice despre cultivarea porumbeilor voiajori - articol in Jurnalul National, 19 septembrie 2010`Despre sondaje columbofile` - un excelent articol scris de dr. Geronimo Branescu, Jurnalul National, 12 sept. 2010Despre columbodroame - articol scris de dr. Geronimo Branescu - FRSCMaestrul Mihai Vasiliu, Botosani, articol despre rezultatele columbofile obtinute in 2010
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2022 RRP. Toate drepturile rezervate.