Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Valoarea genetica a unui porumbel este in directa legatura cu pretul lui de achizitie?
Da
Nu
Intamplator
Niciodata
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava

Intuitia - cheia de bolta in orientarea porumbeilor calatori - Dr. Mircea Bilius


11:18, Marti, 05.05.2009

 

INTUIŢIA – CHEIA DE BOLTĂ ÎN ORIENTAREA
PORUMBEILOR CĂLĂTORI
 
Dr. Mircea Bilius
 
 
Pe data de 22 aprilie a.c. am fost martorul unui spectacol aerian emoţionant, un adevărat miracol care m-a impresionat şi a avut darul să mă conducă spre o reconsiderare a unui proces cu adevărat uluitor, procesul de cunoaştere al intuiţiei la porumbelul călător.
În lucrarea `Enciclopedie practică columbofilă` scriam despre activitatea complexă a sistemului nervos central că el poate forma legături temporale pe baza experienţelor dobândite anterior. Învăţarea, memorarea, orientarea după soare, completând în lucrarea respectivă cu intuiţia spaţiului şi timpului, ele sunt elemente de structură a comportamentului inteligent. Reuşitele înaripaţilor noştri în zborul către columbar se datorează `gândirii` porumbelului la nivel intuitiv, prin contactul cu stimulii din mediul înconjurător cum sunt: munţi, cursuri de ape, drumuri, dealuri, păduri, clădiri, curenţi de aer, etc.
            Experienţa trăită m-a convins că `intuiţia` pe care o consideram o componentă a comportamentului inteligent este un fenomen aparte, total diferit, o adevărată cheie de boltă în succesul zborului unui porumbel. Pentru înţelegerea momentelor pe care le-am cunoscut în 22 aprilie a.c. trebuie să mă reîntorc cu 8 ani în urmă, mai precis pe 24 august 2001. În acea zi mă aflam la columbodromul d-lui Ştefănescu din Târgovişte, pentru a urmări etapa finală a zborului puilor lansaţi în dimineaţa respectivă de la Mangalia. Nu mai reţin ora la care au sosit primii pui, cert este că a apărut un prim stol cu vreo 30 de păsări. La columbodrom, erau mulţi invitaţi din Bulgaria, Grecia, Turcia, în general membri columbofili din ţările balcanice. Licitaţia puilor sosiţi a început imediat. Eu am participat la licitaţia unei porumbiţe clasate pe locul 15 cu număr de inel 02936 – 01 provenită din colecţie d-lui Bizdrigheanu Nicu. Doresc să precizez, femela ca şi toţi ceilalţi pui din columbodrom era în vârstă de 4 – 5 luni. Un puişor zburat doar de câteva ori în antrenamentele de rutină care se efectuează la columbodrom. Ajungând la Suceava, am introdus femela în boxa porumbeilor menţinuţi la matcă şi a rămas sechestrată în volieră din 24 august 2001 până în 22 aprilie 2009. Trebuie să recunosc că în această perioadă am obţinut de la ea descendenţi excepţionali, motiv pentru care am reţinut-o o perioadă îndelungată la matcă. Nu de puţine ori l-am deranjat telefonic pe d-l Bizdrigheanu solicitându-i lămuriri privind originea şi rudele colaterale. În urmă cu doi ani şi jumătate am suferit un cumplit accident de atacul porumbeilor din matcă de către o familie de jderi. Am pierdut 60 de pui şi porumbei adulţi, porumbiţa s-a salvat printr-o minune, însă cu traume fizice care s-au rezolvat cu dificultate. Ulterior au început să se manifeste inconstanţe în procesul de reproducţie, ouă limpezi şi tot mai rare. În ultimele 10 – 12 luni nu a mai depus ouă deloc. Mi-am dat seama că s-a produs o involuţie uterină cu atrofia ovarelor.
De câteva zile am luat hotărârea să o eliberez şi să-i observ comportamentul în zbor după 8 ani de captivitate. Întrucât porumbiţa nu a mai avut pui, ouă şi nici partener de cuib, starea ei fizică era foarte bună. Pe data de 22 aprilie a.c. o zi senină şi plină de soare, în jurul orei 13, după ce am izolat porumbeii de la matcă, i-am oferit libertatea. Timp de câteva secunde a poposit pe volieră apoi şi-a luat zborul. La început câteva rotiri joase în jurul casei şi al volierei, urmate de rotiri din ce în ce mai înalte. Aproximativ cam 12 – 15 rotiri de jur împrejurul casei şi al volierei, înălţându-se la cca. 120 – 140 metri, s-a îndreptat perpendicular pe direcţia sudică orientându-se către ţinuturile târgoviştene. Vă rog să mă credeţi, am privit plin de admiraţie cum se pierde în zare, etalând un zbor sigur, de parcă ar fi fost o pasăre cu experienţa a zeci de zboruri de la Suceava la Târgovişte. O admiram, însă în acelaşi timp eram contrariat, stupefiat. O experienţă care îmi clătina propria mea teorie referitor la rolul intuiţiei din cadrul comportamentului inteligent. Mă aflam evident în faţa fenomenului extraordinar al procesului de intuiţie manifestat de porumbel. Un fenomen cu adevărat incredibil, porumbiţa nu avea practic nici o experienţă individuală legată de ţinuturile Sucevei, ca puişor de 4 – 5 luni fusese zburată numai pe direcţia Mangalia – Târgovişte, deci de la sud spre vest.
            Atitudinea manifestată în zborul ei delimitează net procesul de `intuiţie` de `gândirea intuitivă`, parte componentă a comportamentului inteligent.
            Marele intuiţionist, filozoful Bercson, referindu-se la conceptul de intuiţie umană spunea: `intuiţia este un proces de cunoaştere clădit pe o altă metodă decât cea a minţii logice, opusă şi superioară raţiunii`.
            Mă simt copleşit, intuiţia la porumbei îmi apare acum ca un program implementat în structura speciei, asemenea unor instrucţiuni BIOS de la calculator, rotirile porumbiţei în jurul volierei sunt sinonime unui clic pe `mouse`. Acolo sus, în timpul rotirilor, i s-a derulat imaginea sensului de zbor pe care s-a îndreptat atât de sigură. Procesul învăţării la porumbel este o achiziţie rezultată (pe parcursul vieţii) datorită experienţelor individuale ale fiecărui porumbel.
            Cu certitudine intuiţia a apărut în procesul de filogeneză, de evoluţie milenară a speciei, ca un dat imuabil, impus de necesitatea supravieţuirii.
            Am crescut în epoca materialismului dialectic, al evoluţionismului darwinist şi nu îmbrăţişez nici acum metafizica sau gândirea agnostică (`crede şi nu cerceta`). Dar sunt însă momente ca cel pe care l-am prezentat anterior când îmi spun, ŞI TOTUŞI …. ………. ?
            Cu mulţumirile de rigoare, fac un apel în cazul când porumbiţa 02936-01 a poposit într-o volieră să fiu anunţat telefonic (0723.516.705). Cu toată sinceritatea mă voi recompensa, eventual cu o pereche de puişori din cel mai valoros cuplu de porumbei maratonişti ai volierei. Credeţi-mă, nu îmi doresc porumbiţa, ea a decis după 8 ani de captivitate să îşi urmeze calea… ……..
            Pentru mine rămâne un element de studiu al unui proces atât de enigmatic, măreţ şi sublim în acelaşi timp. Sunt de o curiozitate adolescentină, aş vrea să ştiu unde a ajuns, pentru a-mi contura şi a-mi explica pe cât posibil fenomenul intuiţiei. Un proces care mă fascinează şi mă determină atât cât Spiritul Universal sau Destinul implacabil mai îngăduie ……….. să regândesc anumite capitole pe care le-am scris în paginile referitoare la `comportamentul inteligent al porumbelului călător`.
 
 Porumbeii calatori, arma secreta a armatei chinezeDr. MIRCEA BILIUS - Fiecare tinut, fiecare asociatie columbofila isi are propria istorieMaratonul puilor de la Elblag - articol de dr. Mircea BiliusDr. Mircea Bilius - articol <Retorica defaimarilor>Dr. Mircea Bilius - indemn la respectarea deciziilor CE privind bunastarea animalelor


Comentarii

postat la 00:55, Marti, 19.05.2009 de DAN_TGV

Buna ziua,domnule doctor! Intr-adevar,o pasare extraordinara.Sper ca persoana la care va ajunge pasarea sa fie un columbofil si om adevarat si sa aiba fair-play-ul de a va anunta si a va returna porumbita(in cazul in care aceasta nu va va face surpriza de a reveni singura la dvs.) Cu respect,Andrei Ionescu,Targoviste
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2022 RRP. Toate drepturile rezervate.