Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce conteaza pentru dvs. mai mult in achizitionarea unui porumbel? Pedigreul sau rezultatele la zbor?
Pedigreul
Rezultatele la zbor
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Rezistenta organismului porumbeilor la medicamente - articol de Dr. Ruben Lanckriet


02:44, Miercuri, 24.02.2010

 

Rezistenţa organismului porumbeilor la medicamente,

o problemă din ce în ce mai gravă

 

 

Autor: Dr. Ruben Lanckriet
 

 

Cu ceva timp în urmă, un crescător de porumbei mi-a făcut o vizită pentru un control de rutină. Porumbeilor li se administrase o cură de 8 zile cu Ronidazol 10% (doza cea mai mare). La examinarea porumbeilor, s-a dovedit că aceştia erau serios infectaţi cu tricomonoză!

 

Deja se cunoaşte de ceva timp rezistenţa bolii la tratamentul cu Ronidazol, însă am impresia că rezistenţa este în creştere, în special când mă confrunt cu astfel de cazuri!

 

Totuşi, asta nu înseamnă neapărat că produsul nu mai funcţionează. În multe cazuri, tratamentul îşi păstrează eficacitatea, însă trebuie să luăm în considerare faptul că se dezvoltă culturi bacteriene foarte rezistente. Deşi profesorul Ducatelle susţine că rezistenţa la toate medicamentele din gama nitro-imidazol (cum ar fi Ronidazolul) are o cauză comună deoarece toate funcţionează la fel, practica a demonstrat că rezistenţa poate fi evitată prin alternarea medicamentelor. Totuşi, administrarea de cocktail-uri este cât se poate de greşită! Acestea sunt eficiente pe termen scurt, însă rezistenţa bolilor va creşte în cele din urmă.  

 Acest lucru poate fi observat în cazul tratamentului cu tetracicline. Acest tip de antibiotic pare a fi din ce în ce mai puţin eficient. Din cauza administrării cu regularitate de cocktail-uri antibiotice pentru o scurtă perioadă de timp, din ce în ce mai multe bacterii îşi dezvoltă un mecanism de apărare în organismul porumbelului. Porumbeii primesc acest tip de medicaţie prea des şi pentru o perioadă de timp prea scurtă. Drept urmare, bacteriile rezistente se fixează şi cele mai solide şi adaptate supravieţuiesc şi se înmulţesc, un lucru cât se poate de evident din moment ce bacteriile non-rezistente au fost distruse! Bineînţeles că, pentru un crescător de porumbei, administrarea unui cocktail este o soluţie simplă deoarece columbofilul (în mod aparent) îşi protejează păsările împotriva unor boli, cum ar fi cele care afectează căile respiratorii superioare şi problemele oculare.  

 

Ar fi mult mai eficient pe termen lung să depistăm tipurile de bacterii responsabile de producerea bolii, tipul de inflamaţie şi dacă există într-adevăr o problemă! Cercetările de diagonosticare ar trebui să prevină apariţia multor altor probleme. Şi, plecând de aici, porumbeilor le poate fi administrat doar tratamentul necesar şi pentru o perioadă suficientă de timp. Rezultatul unei astfel de proceduri ar fi mult mai rapid, mai eficient şi ar oferi soluţii permanente. Mai mult, porumbeii ar primi mai puţine medicamente şi ar fi mai sănătoşi. Iar pe termen lung, probabilitatea ca bacteriile să dezvolte rezistenţă la tratamente ar scădea.  

 

Cele mai bune rezultate competiţionale sunt obţinute de porumbei sănătoşi, cu o bună rezistenţă şi care au primit cât mai puţine medicamente posibil. Idealul ar fi să avem o bună rezistenţă a porumbeilor în condiţiile folosirii unei cantităţi cât mai mici de medicamente. De aceea este foarte important să administrăm porumbeilor medicaţia corectă şi într-o manieră corespunzătoare. Tratarea nechibzuită a porumbeilor va da rezultate la început, însă ulterior veţi avea de suportat consecinţele: porumbei cu o imunitate scăzută, bolnavi în permanenţă şi care nu pot concura bine fără cocktail-ul de pastile, dacă mai ajung să concureze…  

 

Din fericire, există unele bacterii, cum ar fi cele care provoacă paratifoza, care dezvoltă o rezistenţă scăzută, deşi există multe scheme de tratament. Alte bacterii, cum ar fi E.Coli, devin rezistente din cauza acestor tratamente. În viitor, va fi din ce în ce mai dificil de tratat Adeno-coli din cauza tratamentelor antibiotice cu spectru larg împotriva paratifozei.  

 

Este foarte important ca porumbeii să îşi dezvolte propriul sistem de apărare împotriva bolilor. În combinaţie cu ajutorul medical pe care îl acordăm porumbeilor în timpul sezonului de concursuri, rezultatul va fi o stare de sănătate cât se poate de bună. Dar despre acest lucru vom discuta în următorul meu articol.

 

Sursa: www.pipa.be

 

Traducere: Andrei-Silviu Oprea

 

Rezistenta organismului porumbeilor la medicamente - articol de Dr. Ruben LanckrietSanatatea porumbeilor este cheia succesului - Dr. Tiberius MohrDl. Dr. CATALIN TUDORAN, Romvac Bucuresti, va ofera un program de pregatire si recuperare a porumbeilorDespre vaccinurile porumbeilorDr. Catalin Tudoran - Strategii de vaccinare contra paramixovirozei porumbeilor
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.