Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce conteaza pentru dvs. mai mult in achizitionarea unui porumbel? Pedigreul sau rezultatele la zbor?
Pedigreul
Rezultatele la zbor
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Despre doparea porumbeilor


22:17, Vineri, 10.10.2008 

Despre doparea porumbeilor
 
 
Doparea consta in administrarea unor substante care produc modificari artificiale, aparent superioare, ale capacitatii organismului: maresc atentia, sporesc vioiciunea si reduc oboseala. In realitate aceste substante produc tulburari ireversibile ale functiunilor anumitor organe, afectiuni care merg deseori pana la un sfarsit letal.
Unii columbofili pasionati, din dorinta de a castiga in concursuri, cu orice pret, socotesc ca au gasit `secretul` de a face ca porumbelul lor sa zboare mai repede.
Aceasta asa-zisa `metoda` consta in instilarea in ochii puilor precoci sau yearlingi, saptamanal, de cand incep antrenamentele, a unor picaturi cu cortizon, prednisolon (cortizon sintetic) sau alifii oftalmice cu aceeasi sau alta substanta activa (asa numite `produse albe`).
 
 
La inceput, in primele probe, acesti porumbei dopati par neobositi la antrenamente, castiga la concursuri si anumiti crescatori se disting in mod uimitor. Succesele insa sunt de scurta durata, curand dupa intreruperea doparii incepe dezastrul, in primul rand asupra naparlirii (penajul este afectat mai mult sau mai putin, in functie de durata `tratamentului` si concentratia produsului administrat).
Supusi unor examene serioase de clinica, la acesti porumbei s-au constatat afectiuni ale ficatului, splinei, glandelor suprarenale, o decalcificare a oaselor, o prabusire a conditiei fizice.
Un porumbel dopat va trebui si in anul urmator `tratat` la fel. Si chiar si asa va fi pierdut pentru sport si crestere. Asadar, folosirea cortizonului are consecinte catastrofale mai ales pentru crescatoriile mici si medii. Dupa 1-2 ani aceste crescatorii fie ca vor disparea, fie ca vor trebui sa reia totul de la inceput.
Am dat ca exemplu cortizonul, pentru ca a fost la un moment dat cel mai folosit. Dar pe langa corticosteroizi mentionam amphetaminele, aminosimpaticomimeticele, stimulentele sistemului nervos, steroizii anabolizanti, beta-blocantele, corticotrophinele, anumiti hormoni de crestere etc. Toate aceste substante de dopare sunt periculoase si nu trebuie folosite.
Asadar, atentie ! Substantele dopante au efecte catastrofale. Dupa 1-2 ani efectivele din crescatoriile respective vor disparea si trebuie adusi alti porumbei.
 
 
 
I.Severeanu, N. Bizdrigheanu, M. Bilius, F. Ivana
 

Dr. Catalin Tudoran - Strategii de vaccinare contra paramixovirozei porumbeilorIntrebari despre tricomonozaDespre adenovirus cu Henk de WeerdActiuni profilactico-curative in cresterea porumbeilor - Dr. Catalin TudoranDoamna Gabriela Petrache, din Calarasi, ne scrie despre boala porumbelului dansei
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.