Recuperarea metabolica a porumbeilor - Dr. Catalin Tudoran
23:04, Duminica, 10.06.2012
RECUPERAREA METABOLICA
A PORUMBEILOR
Dr. Catalin Tudoran
Porumbeii sunt supusi unui numar extrem de mare de factori stresanti, care pot conduce la clacarea organismului:
- Oboseala dupa efortul intens (zboruri).
- Excesul de antibiotice (multe cu efect hepatotoxic si nefrotoxic dovedit)
- Hrana in exces (cu multe leguminoase; bogata in glucide)
- Micotoxinele (care contamineaza hrana)
- Temperatura ridicata
- Niveluri ridicate de estrogen (la femele)
- Stresul de orice fel, afecteaza functionarea optima a ficatului, principalul organ implicat in detoxifierea organismului.
In plus, in contrast cu mamiferele, unde lipogeneza (sinteza acizilor grasi) are loc cu precadere in tesuturile adipoase, la pasari are loc in ficat.
La porumbite, la maturitate sexuala si in timpul ouatului, lipogeneza “creste” dramatic cu nivele inalte ale lipidelor plasmatice din sange, necesare pentru sinteza ovocitelor. Rezervele hepatice de lipide (grasimi, in special trigliceride) cresc enorm in acest interval.
Ficatul creste in volum (hepatomegalie), devine galben la culoare si foarte friabil, putandu-se rupe foarte usor, aparand hemoragie intensa, urmata de moarte.
La masculi, care prezinta aceleasi caracteristici hepatice (hepatomegalie, “ficat decolorat”, ruptura hepatica) acestea sunt induse de micotoxine (inclusiv la femele pot aparea aceleasi simptome).
In Romania, micotoxicozele ocupa un rol important in patologia aviara, implicit columbofila.
Intoxicatiile fungice (in special aflatoxicoze) apar in urma consumului de boabe de cereale contaminate (inclusiv arahide).
In timp apar, letargia, scaderea apetitului si a performantelor sportive, sterilitate, moarte (dupa ciroza sau cancer hepatic, in special).
Recuperarea greoiae, uneori nereusita, a porumbeilor dupa eforturi intense (zboruri), poate fi consecinta acestor intoxicatii.
Preventiv, dar si curativ se pot administra diverse hepatoprotectoare / recuperatoare / antitoxice.
Din experienta personala, cel mai bun hepatoprotector / recuperator cu rezultate excelente este:
- BEDGEN, o solutie care contine extract de cynara, colina si un factor antitoxic hepatic, care
stimuleaza digestia si eliminarea de 6 ori mai repede a bilei (fata de normal), ceea ce duce la eliminarea toxinelor din ficat.
Se administreaza “OBLIGATORIU”, in special dupa zboruri, in ziua sosirii din cursa, dupa administrarea de medicamente, in intoxicatii, in convalescenta (0,4 – 0,7 – 1 ml / litru de apa / zi / 3-6 zile). Are si efect diuretic, contribuind la eliminarea mai rapida. Spre exemplu a acidului lactic care apare in febra musculara.
- HEPATOPROTECT, pulbere hidrosolubila cu metionina, vitamina B1, vitamina C si glucoza, e de asemeni, un antitoxic eficient.
- NEOMERIOL (contine metionina, colina, sorbitol, lizina, extracte de plante: 1-2 ml / litru de apa / zi / 1-3-5 zile)
- SEDOCHOL (contine metionina, colina, sorbitol, 10 ml / litru de apa / zi / 1-3-5 zile), BIOCHOL, DACOCHOL (asemanator Sedochol), sunt hepatoprotectoare deosebite cu un plus de calitate pentru NEOMERIOL ( in raport calitate / pret).
Practic, la intoarcerea din concursuri se administreaza un recuperator / antitoxic (ex.Bedgen), asociat cu electroliti (penru refacerea echilibrului electrolitic al organismului, ex: COLUMBOCLIN etc) si glucide (pentru refacerea glicemiei; dextroza, fructoza, sorbitol, ex: GLUCOVIT etc.), timp de 1-2 zile.
P.S.: Fiind un produs natural, BEDGEN-ul poate fi utilizat la om si in steatoza hepatica (“ficat gras”), hiperlipemie, hipercolesterolemie), ciroze, hepatite cronice (virale, medicamentoase sau etilice) in scaderea activitatii serice a transaminazelor (ASAT-GOT; ALAT-GPT, GGT), in colestaza si hipokinezia biliara (diskinezie).
Nu se utilizeaza in cazul cancerului hepatic si biliar sau prezentei calculilor biliari sau /si renali.
Doza: 5-7 ml / zi, 14 zile / luna, timp de 3 luni.
Alte materiale
Zeolitii si administrarea lor la porumbei - Dr. Catalin TudoranDr. Catalin Tudoran - Romvac - Bacteriozele la porumbeiImunostimulatorii folositi la porumbei - Dr. Catalin TudoranSugestii privind prevenirea si combaterea Sindromului Adeno-Coli - Dr. Catalin TudoranSanatatea porumbeilor este cheia succesului - Dr. Tiberius MohrComentarii
postat la 14:04, Luni, 11.06.2012 de Mihai De unde se poate procura acest BEDGEN? |
postat la 23:04, Luni, 11.06.2012 de doru Excelent material. Va multumim mult domnule doctor si va rugam sa mai aveti grija de noi pe viitor si cu alte astfel de materiale care sint excelente |
postat la 11:52, Marti, 12.06.2012 de Tudoran Bedgen.ul e importat de firma VETOREX si se distribuie prin reteaua Romvac .In Bucuresti il gasiti la farmaciile Romvac |
postat la 00:42, Miercuri, 13.06.2012 de chiru Si in provincie unde se gaseste?? La farmacii veterinare or fi avind? |
postat la 20:16, Joi, 19.07.2012 de marosan Toata stima Dl.Dr. Tudoran!As dori sa stiu daca Bedgen-ul se poate combina cu electrolitii,la sosirea din cursa.(eventual si KING HERBS).Multumesc! |
postat la 12:50, Sambata, 14.01.2017 de Mihaela H Am facut un tratament de 5 zile cu oxitetraciclina dupa care toti porumbeii stateau suparati,doi chiar au si murit ie-am dat bedgen tot 5 zile sau refacut dar trei dintre ei sunt ametiti invarte capul in parti si zboara la nimereala in cusca,va rog sa imi spuneti daca ii mai pot trata si cu ce,multumesc. |