Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce pasari preferati sa introduceti la matca?
Fii/fiice din porumbei campioni romani
Tineri concurati pe columbodroame in Romania sau Europa
Fii/Nepoti/Stranepoti ai unor campioni europeni insositi de pedigree pompoase
Campioni din propria crescatorie retrasi la matca
Cadouri de la prieteni
Alti porumbei

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul international BRASOV

Dr. Catalin Tudoran - Solubilizarea si absorbtia medicamentelor antimicrobiene administrate la porumbei in apa de baut


23:21, Marti, 08.04.2014SOLUBILIZAREA SI ABSORBTIA MEDICAMENTELOR ANTIMICROBIENE ADMINISTRATE LA PORUMBEI IN APA DE BAUT

 

Dr. Catalin Tudoran

 

 

 

 

 

In terapia antimicrobiana la porumbei (in general la pasari), cel mai des este utilizata administrarea masala prin apa de baut si mai rar prin furaj.

Deseori, chiar dupa efectuarea antibiogramei si stabilirea cu certitudine a diagnosticului, raspunsul terapeutic la un antimicrobian (antibiotic), nu este eficient, multi columbofili punand la indoiala eficacitatea acelui produs.

Antibioticele administrate in apa trebuie sa aiba o foarte buna capacitate de dizolvare pana la nivel molecular pentru a se obtine o solutie omogena, fara precipitare si fara sa-si schimbe culoarea.

O slaba solubilizare conduce la un esec terapeutic, astfel substanta activa nu se distribuie uniform in apa, unele pasari se supradozeaza cu medicament, iar altele dimpotriva, ingera o cantitate subterapeutica.

Apa de baut are in general un ph variind intre 6 si 8, in functie de zona si structura solului si a panzei freatice.

In general, in zonele calcaroase, apa are un ph alcalin, pe cand in zonele de munte cu structuri geologice cu bazalt, ph-ul apei este acid.

Structura chimica a medicamentelor in functie de produsul de sinteza, poate fi acida sau bazica.Medicamentele cu molecula de natura acida au o mai buna solubilizare intr-o sursa de apa cu un ph mai alcalin, in timp ce, cele cu un ph mai alcalin se vor solubiliza mai bine in apa cu un ph mai acid.

           

 

 

MEDICAMENTE ANTIMICROBIENE CU PH BAZIC,

CARE NECESITA APA CU UN PH ACID

 

 

Pentru buna solubilizare, ph-ul apei poate fi acidifiat prin folosirea acidului ascorbic (VITAMINA C), acidului acetic (OTET), acidului citric (SARE DE LAMAIE). In aceasta categorie sunt incadrate, urmatoarele grupe de medicamente antimicrobiene:

- TETRACICLINELE: Oxitetraciclina, doxiciclina, clortetraciclina au un ph cuprins intre 9 – 10. Adaugarea de Vitamina C asigura o solubilizare rapida a tetraciclinelor, in special doxiciclinei.

- POLIPEPTIDELE:  Colistinul (produsul COLISTIROM) are ph 10,4, nu se resoarbe din intestin, fiind util in diaree.

- MACROLIDELE: Eritromicina (produsul ERITROM), tylosina, spiramicina, lincosaminele – lincomicina, au in general un ph cuprins intre 7 – 9.

- AMIGLICOZIDELE: Gentamicina, neomicina, spectinomicina, apramicina, au un ph cuprins intre 8 – 9; nu se resorb de la nivel intestinal, decat in proportie redusa, acest fapt contribuind la neselectarea de tulpini bacteriene rezistente (E.coli, Salmonella etc.).

- DERIVATI NITROIMIDAZOLICI: Metronidazol (FLAGELSTOP, COLUMBOVIOFORT F),  ronidazol, carnidazol si alti: secnidazol, tinidazol, dimetridazol.

Sunt utilizati in tratamentul trichomonozei, hexamitiazei si infectiilor cu germeni anaerobi (clostridium).

           

           

 

 

 

 

MEDICAMENTE ANTIBACTERIENE CU PH ACID

CARE NECESITA APA CU UN PH ALCALIN  

 

 

Daca columbofilul are o sursa de apa cu un ph acid, se poate utiliza pentru o mai buna solubilizare a medicamentelor, bicarbonatul de sodiu.

- AMINOPENICILINELE – BETALACTAMII – Amoxicilina (produsul AMOXILROM 25%), Ampicilina, au ph 3.

- QUINOLONELE – Enrofloxacin (produsul ENROFLOXAROM), flumequine (produsul FLUMEQUINOROM), au ph 3.

- SULFAMIDELE – Sulfaquinoxaleina (produsul SULFACOCCIROM), sulfadimidina (produsul SULFADIAROM) si potentatorii (trimetoprim), au ph 6 – 7.

Calitatea apei poate fi compromisa si de prezenta in exces a carbonatului de calciu (CaCO3), care la concentratii de 0,3 grame / litru influenteaza negativ solubilizarea (in special a tetraciclinelor).

De asemenea, apa cu un continut ridicat de materii organice, levuri, etc, poate fi responsabila de precipitarea sau floconarea solutiei medicamentoase, ceea ce va determina in ultima instanta, ineficienta si esecul terapeutic.

Un alt factor care poate mari gradul de solubilizare al medicamentelor este reprezentata de  substanta utilizata drept vehicol: glucoza, fructoza, lactoza. Cu cat ingredientul folosit drept vehicol e mai eficient calitativ, cu atat solubilizarea e mai rapida, particulele medicamentului dizolvat fiind de dimensiuni mai mici si mai uniforme.

Deci, in consecinta, in functie de dimensiunea particulelor medicamentului solubilizat depinde si gradul de biodisponibilizare a medicamentului.

Daca este necesar sa administram o asociatie de 2 medicamente antimicrobiene in apa de baut, nu trebuie neglijate posibilele interactiuni fizico-chimice, care pot genera antagonisme traduse prin modificarea gradului de solubilizare sau / si alterarea stabilitatii medicamentului.

Procesele de degradare pot fi vizibile, in cazul administrarii simultane a 2 medicamente prin modificarea culorii solutiei sau nu pot fi vizibile (culoarea apei nu este modificata).

Acest fenomen este frecvent intalnit cand asociem 2 antimicrobiene cu acelasi ph, fie acid (amoxicilina-ampicilina), fie bazic (tetraciclina-colistin).

Daca asociem 2 medicamente care au grade diferite de solubilizare, e de dorit sa dizolvam separat fiecare produs si doar dupa aceea sa le amestecam.

Unele medicamente, cum ar fi: tetraciclinele, atunci cand vin in contact cu diferite elemente minerale (calciu, magneziu, fier), prezente in hrana sau oferite ca suplimente, determina aparitia de complexe insolubile, care nu se absorb din tubul digestiv.

Deci, columbofilii cand vor administra tetracicline, vor sti ca este prohibita administrarea de grit mineral sau alte produse pe baza de calciu, simultan.

Concluzii: - Apa de baut trebuie sa fie limpede, fara impuritati cu continut redus de clor, usor acida cu un ph optim (6 – 6,5) si sa fie administrata la temperatura de 16 – 18 °C.

- Se va avea in vedere faptul ca unele medicamente in functie de natura lor chimica, modul de formulare sau concentratia folosita, pot reduce consumul de apa.

- Majoritatea medicamentelor au o stabilitate in apa medicamentata de maxim 12 – 24 ore.

- Se poate face o predilutie a medicamentului in apa calda la 30 °C; in apa cu temeratura de 10 °C solubilizarea e mai dificila.

- Cand apa are un ph necorespunzator cu ph-ul moleculei medicamentului, acidifierea sau dimpotriva, folosirea unui aditiv cu ph bazic, trebuie sa fie introdus in predilutie anterior introducerii medicamentului. Niciodata nu adaugati un dizolvant bazic imediat cu medicamentul si la fel procedati si in cazul in care doriti acidifierea apei.

           

 

Exemplu:  Pentru o buna si corecta dizolvare a derivatilor de imidazol (in special metronidazol - produsul FLAGELSTOP) si datorita faptului ca in Romania, apa potabila e preponderent dura, se recomanda adaugarea suplimentara de Vitamina C 99% (1 g / 2 litri de apa) sau otet de mere (5 – 10 ml / litru de apa) simultan.

Daca totusi apa este foarte dura, se incalzeste initial o mica cantitate de apa (300-500 ml) la 45-50 °C. Se adauga 1 g Vitamina C si apoi Metronidazolul, se amesteca si apoi se completeaza cu apa pana la cantitatea necesara zilnic.

Metronidazolul are o larga marja de siguranta putand fi utilizat in timpul cresterii, naparlirii si al sezonului de zbor.

Cunoasterea acestor principii de baza asupra calitatii apei de baut, va conduce la evitarea greselilor de medicatie.

 

Programul principalelor actiuni profilactico-curative efectuate iarna in adaposturile de porumbeiImunostimulatorii folositi la porumbei - Dr. Catalin TudoranCircoviroza la porumbei - Dr. Catalin TUDORAN - ROMVAC BucurestiDr. Catalin Tudoran - Romvac - Micozele la porumbei`Porumbeii mei au o rezistenta scazuta si vin greu de la concursuri. Ce pot face?`
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2022 RRP. Toate drepturile rezervate.