Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce conteaza pentru dvs. mai mult in achizitionarea unui porumbel? Pedigreul sau rezultatele la zbor?
Pedigreul
Rezultatele la zbor
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Sisteme de crestere a porumbeilor - consangvinizarea


07:29, Marti, 16.12.2008

 

Sisteme de creştere a porumbeilor
 
 
         Metodele de creştere se pot încadra în trei modele generale. Acestea sunt:
a.     consangvinizarea;
b.    creşterea pe linie;
c.     încrucişarea.
 
Fiecare dintre cele trei modele îşi are rolul şi scopul său şi oferă rezultate bune atunci când sunt folosite corect.
         Există opinii diferite în legătură cu cele trei modele, după cum probabil că definiţia exactă a acestor termeni diferă şi funcţie de metodele de creştere folosite la diferitele specii. De exemplu, o definiţie corespunzătoare pentru consangvinizare la bovine nu poate să corespundă cu o definiţie de consangvinizare la porumbel. Definiţiile uzuale pentru consangvinizare şi creşterea pe linie se suprapun într-o mare măsură şi de aceea fac dificilă orice distincţie apropiată între cele două metode.
 
 
         a. Consangvinizarea este împerecherea unor indivizi înrudiţi (de obicei nu mai îndepărtaţi unul de altul de două generaţii). Exemplarele folosite într-o astfel de împerechere sunt acelea care au un bunic în comun. Trebuie spus însă că acest tip de acuplare exclude împerecheri de genul mamă cu fiu, nepoată cu bunic etc. Cea mai mare consangvinizare care se poate atinge în acest caz este aceea în care se împerechează fratele cu sora. O consangvinizare mult mai slabă se întâlneşte în cazul în care se împerechează fratele cu sora, dar aceştia provin din generaţii diferite. O consangvinizare mai slabă făcută între exemplare aparţinând unor generaţii diferite poate avea un efect mai bun decât o consangvinizare strânsă între indivizi din aceeaşi generaţie.
         Consangvinizarea aduce la lumină genele recesive în condiţii homozigote. Funcţie de cazul în care aceste gene pot fi dezirabile sau indezirabile, atunci efectele consangvinizării variază considerabil. Rezultatele obţinute prin metoda consangvinizării depind de genele recesive care există în fiecare exemplar. Consangvinizarea în sine nu are efecte negative. Acest lucru a fost dovedit şi de dr. Helen Dean de la Institutul Wister din Philadelphia. Ea a împerecheat şobolani, frate cu soră, timp de peste 100 de generaţii. Explicaţia obţinerii unor rezultate bune a fost dată de o selecţie atentă care a fost făcută pe durata întregului experiment. Toate animalele obţinute care nu corespundeau din punct de vedere fizic au fost sacrificate şi numai cele mai reuşite au fost selecţionate şi folosite în continuare. Dacă, de exemplu, o anumită specie de porumbei posedă o genă indezirabilă aceasta trebuie eliminată sau dacă nu, ea va continua să reapară la viitoarele generaţii. Consangvinizarea însoţită de o selecţie corespunzătoare a urmaşilor este una dintre metodele folosite pentru a îmbunătăţi materialul columbofil. Consangvinizarea slabă aşa cum este ea folosită de catre mulţi crescători serveşte la menţinerea uniformităţii în crescătorie şi păstrează puii la acelaşi nivel cu părinţii.
 


Triajul anual al porumbeilor (II) - autor col. (r) Georgica PopescuDr. Wim Boddaert - despre sanatatea porumbeilorSisteme de crestere a porumbeilor - incrucisareaSfaturile specialistului in privinta bolilor porumbeilorDespre managementul porumbeilor din crescatorie - Ovidiu Gradinaru


Comentarii

postat la 11:08, Sambata, 27.11.2010 de petrica

nu-s deacord cu asa ceva
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.