Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce conteaza pentru dvs. mai mult in achizitionarea unui porumbel? Pedigreul sau rezultatele la zbor?
Pedigreul
Rezultatele la zbor
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Elemente de genetica in cultivarea porumbeilor voiajori


07:25, Marti, 16.12.2008

 

Elemente de genetica in cultivarea porumbeilor voiajori
 
 
Frank Daelemans
 
 
Procesul de crestere este un aspect foarte important in sportul columbofil. Cresterea este legatura care asigura continuitatea dintre succesele trecutului si cele ale viitorului. Multe carti si articole au fost dedicate subiectului cresterii porumbeilor campioni. Si in acest spatiu stiinta si-a facut simtita prezenta, iar multi columbofili au incercat sa afle formula de succes, aplecandu-se spre descifrarea principiilor genetice. Din pacate pentru ei, lucrurile nu stau asa de usor in practica. Anumite mici progrese au fost facute totusi in aplicarea cunostintelor stiintifice ale geneticii in programul de crestere al porumbelului calator. In mod uzual, multi autori dau o explicatie vaga, uneori total eronata, a legilor lui Mendel, avand la baza anumite exemple referitoare la culorile porumbeilor, in special la `factorul rosu` (se stie din practica ca la porumbei culoarea rosie domina alte culori, transmitandu-se la pui cu mai mare frecventa).
 
 
Motivul principal pentru care multi gresesc atunci cand incearca sa aplice aceste legi ale geneticii este acela ca exista diferente semnificative (cum ar fi aceea a dominantei anumitor culori asupra altora, la porumbei) in stabilirea proprietatilor cantitative ale pasarilor. Aceste diferente cantitative la porumbei depind in masura mai mare de genele care sunt raspunzatoare de producerea acestor efecte, decat de efectele mediului inconjurator. Faimoasele relatii ale lui Mendel nu isi arata efectele atunci cand incercam sa analizam aceste calitati la porumbei. Din pacate pentru crescatorii interesati in aplicarea principiilor genetice la imbunatatirea porumbeilor calatori, majoritatea caracteristicilor interesante (a particularitatilor) se reduc practic la categoria celor cantitative: inteligenta, rezistenta naturala la boli, caracteristicile aripii, calitatea aspectului exterior. Pentru a fi capabili sa postulam proprietatile genelor implicate in aceste efecte cantitative, trebuie sa privim populatia columbofila pe care o detinem ca pe un intreg si nu sa ne referim doar la o anumita pereche de reproductie. Asta inseamna ca trebuie sa studiem puiii din intreaga noastra crescatorie si nu doar puiii care sunt obtinuti de la o pereche sau doua de reproductie.
Fixarea unui program de crestere, tinerea la zi a pedigreelor si masurarea caracteristicilor la porumbei nu sunt pentru columbofilii de astazi tehnici noi. In cazul porumbeilor trebuie sa fim capabili sa masuram orice proprietate de care suntem interesati pentru ca altfel simpla cuantificare a performantei unui porumbel dupa modul cum acesta reproduce nu este un mod de a rezolva problema.
 
 
 
          Similitudinea porumbeilor
 
          Primul fenomen genetic care sta la baza unei metode de crestere este similitudinea. La porumbei, asemanarea dintre parinti si copii sta la baza procesului de selectie. Asta inseamna ca un crescator pentru a aduce o imbunatatire a porumbeilor sai, sau cel putin pentru a-i mentine la acelasi nivel, trebuie sa foloseasca exemplarele cele mai bune de parinti pe care le are. O observatie importanta in acest sens este ca intotdeauna apare asa numitul factor de regresie a puilor: de exemplu, puiii celor mai buni parinti tind sa fie mai putin buni decat parintii lor. Regresia puilor va fi foarte adesea cauza obtinerii de pui care nu se ridica la acelasi nivel cu parintii. Un factor determinant aici este cel numit mostenirea ereditara, coeficient teoretic situat pe o scala intre valorile 0 si 1. Aceasta caracteristica indica modul in care este prezenta regresia la pui. In cazul in care mostenirea genetica este 0, calitatea medie a puilor va fi egala cu calitatea medie a intregii populatii de porumbei pe care o detine crescatorul. In acest caz extrem, procesul de selectie este lipsit de importanta.
          Mostenirea genetica este un factor cheie in genetica cantitativa: ea ne permite sa prezicem randamentul (productivitatea) proprietatilor cantitative astfel:
 
                   Y = Ypop + H(Yp-Ypop)
 
          in care:
          Ypop = valoarea medie a caracteristicii cantitative a populatiei de porumbei
          H este factorul de mostenire genetica
          Yp este valoarea medie pentru caracteristicile ambilor parinti
 
          Exemplu: sa presupunem ca lungimea medie a aripii porumbeilor dintr-o crescatorie este in medie de 24 de cm si dintre acestia selectam un mascul cu lungimea aripii de 26 cm si o femela cu aripa de 25 cm, iar daca factorul de mostenire genetica este de 0,25 atunci media predictibila a lungimii aripii la puii rezultati de la aceasta pereche va fi:
         
          24 cm + 0,25(25,5cm – 24cm) = 24,375 cm
 
          Observati - si acest lucru este foarte important atunci cand luam in calcul factorii cantitativi -, ca aici vorbim despre o cifra teoretica de randament, adica cea referitoare la lungimea aripii la toti puii scosi din aceasta pereche. Toate masuratorile facute in acest exemplu la toti puii scosi din respectiva pereche se vor incadra in figura cunoscuta deja in statistica sub denumirea de `clopotul lui Gauss`.
 
 
          Mai observati ca desi am selectat parinti cu o medie a aripii de 25,5 cm, media lungimii aripii la puii lor va fi de numai 24,375 cm (regresia puilor). Cu toate acestea, am castigat o lungime de 0,375 cm pe medie la populatia noastra initiala. Din pacate, tot timpul avut la dispozitie nu este suficient pentru a determina valoarea factorului numit `mostenire genetica` pentru ca sunt necesare foarte multe masuratori pentru a obtine o cifra exacta. Ceea ce mai trebuie cunoscut este faptul ca, consangvinizarea si factorii de mediu vor avea implicatii diferite asupra factorului mostenirii genetice aplicate la acelasi tip de caracteristici (ex. vitalitate, lungimea aripii etc) din diferite crescatorii. De ce? Pentru ca atat gradul de consangvinizare cat si factorii de mediu (curatenia, ventilatia, hrana, ingrijirea etc) vor fi altele de la o crescatorie la alta. Cu toate acestea, crescatorul care doreste sa aplice principiile genetice in cultivarea porumbelului sau voiajor are nevoie sa determine acest factor important. Inca o data observati ca pentru a aplica formula de mai sus si pentru a preciza un program de crestere, trebuie sa fim capabili sa masuram factorul cantitativ de care suntem interesati (ex. rezistenta la boli, marimea aripii etc.).
 
 
          Dintr-un anume punct de vedere al selectiei, este de dorit ca factorul mostenire genetica sa fie cat mai mare posibil (adica cat mai apropiat de valoarea 1). O cale de crestere a valorii acestui factor este imperecherea `asortata`. Este tipul de imperechere a doi indivizi care au o puternica corelatie fenotipica (ex. rezultatele vizibile ale geneticii si factorilor de mediu); cu alte cuvinte, imperecherea porumbeilor `asemanator cu asemanator`. Cresterea acestui factor (mostenirea genetica n.n.), chiar daca stim ca este ajutata de imperecheri asortate, nu este niciodata foarte mare: cel mult 10%. Un alt factor mult mai important al imperecherii asortate este acela ca in acest caz este mult mai usor de a determina factorul de mostenire genetica. In acest caz, rata regresiei observata la pui poate fi considerata egala cu factorul de mostenire genetica, astfel ca acest factor poate fi calculat si pentru generatiile trecute de porumbei, plecand de la formula de mai sus.Ghid rapid al posibilelor cauze de aspect ale dejectiilor la porumbeii voiajori - de Sava GruescuRecuperarea porumbeilor dupa zborurile lungi si obositoare - Dr. Mircea BiliusTriajul anual al porumbeilor (II) - autor col. (r) Georgica PopescuProgramul de zbor al porumbeilorDr. Wim Boddaert - despre sanatatea porumbeilor
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.