Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Date despre bolile porumbeilor - Sava Gruescu - partea 1


14:49, Marti, 03.02.2009



 

OPINIA SPECIALISTULUI
- partea 1 -
 
 
dl. Sava Gruescu - Resita
 
 
Cunostintele si informatiile cu privire la bolile porumbeilor, a tratamentului si managementului acestora devin tot mai cunoscute, de la an la an, datorita mijloacelor actuale care ni se pun la dispozitie (reviste, carti de specialitate, interviuri, diverse materiale).
Columbofilul COLIN WALKER, din Melburne, Australia, detinatorul unei clinici veterinare deosebite, specializata in pasari si care concureaza in clubul Knox, afiliat la VICTORIAN HOMING ASSOCIATION, din Melbourne – Australia, ne ajuta, prin toate materialele sale, rezultate dintr-o experienta foarte bogata in domeniul columbofil, sa intelegem si sa clarificam - implementand practicile moderne -, sa imbunatatim starea de sanatate a porumbeilor nostri si odata cu aceasta calitatea concursurilor. Prin intermediul acestui material pe care il prezint cititorilor site-ului <Romanian Racing Pigeons> intentionez sa pun intr-o legatura directa toate informatiile din domeniul veterinar cu managementul porumbeilor si sa prezint aceste informatii intr-o forma usor de citit si de folosit (alfabetic). 
 
 
 
 
 
 
 
 - ABDOMEN UMFLAT LA PORUMBEI:  
            - FLUID - Abdomenul va fi plin de fluid in conditiile unei inflamatii abdominale, in bolile de ficat, de inima sau de tricomonoza; 
- SOLID - Masele solide din interiorul abdomenului porumbelului il pot mari, precum tumorile, ouale normale sau oul cu coaja moale neeliminat;    
- GRASIME – Unele pasari retin in abdomen o cantitate de grasime, in mod deosebit, dupa sezonul de imperechere, femele hranite prea mult, sau a celora carora  li s-a administrat un amestec hiper caloric (orzul este un aliment hipercaloric).   
 
 - AER SUB PIELE
            - Indica o ruptura a sacilor de aer. Prin ruperea sau perforarea acestor saci se produc acumulari de aer sub piele. Cel mai adesea lezarea este urmarea unei lovituri puternice in timpul zborului, dar poate fi si din cauza unei infectii a sacilor respiratori. Aerul va fi scos de sub piele cu o seringa hipotermica cu ac, de 2 ori/zi, pasarea fiind izolata si uneori este necesar sa se administreze antibiotice (timp de 3 ...10 zile).
   
 - APETIT:   
- SCAZUT - indica o sanatate precara desi ratia de hrana a porumbeilor in forma poate scadea vizibil;  
- CRESCUT - indica, in general, o stare de sanatate buna. Cu toate acestea, un apetit crescut poate fi asociat cu o infectie parazitara, in special tricomonoza umeda.
 
 
 
 
 
 
 
 - ARIPILE:  
- CAZUTE - indica o vatamare severa, de obicei o fractura;  
- IMPINSE IN SUS – de asemenea indica o vatamare severa (fractura sau dislocare), dar care implica fie umarul fie partile de sus ale primului os de zbor (humerus);   
- VARFURI  INDOITE IN SUS – `aripi de inger` - diformitate la pui.
  
 - CASCATUL:  
- Apare la pasarile cu iritatii ale gatului si sinusurilor, se asociaza cu tricomonoza si infectia respiratorie, dar si cu capusele sacilor de aer. Uneori se observa dupa administrarea semintelor mici, in special a celor de in, care se pot lipi in interiorul gatului.  
 
 - CERUMEN:   
- CALCAROS (gen creta) – modul in care arata un porumbel sanatos;  
- DECOLORAT - se datoreaza scurgerilor nazale la porumbei si va avea o culoare verde-maronie. Adesea este asociata cu infectiile respiratorii;  
- ROZ - apare la tinerele porumbite, sau la pasarile care s-au antrenat pe timp de ploaie;  
- UMFLAT LA BAZA - sinuzita asociata cu infectie respiratorie sau extinderea unui nodul de tricomonoza in sinus;  
- LIPSA PENAJULUI LA BAZA CERUMENULUI – semn vizibil la o pasare de curse ca sufera de oboseala cronica, supra solicitare la antrenament sau ingrijiri precare ale sanatatii.
 
 - CHILA (OSUL STERN)
- PATA DE FORMA – este vorba de o para rosie sau linie scurta ce apare pe chila. Nu este necesar sa fie asociata cu forma, dar indica faptul ca pasarea este sanatoasa si nu se afla sub stres;    
- ALBA –indica sanatate;  
- ROZ - adesea asociata cu mioza (inflamarea muschiulara) datorata supra solicitarii musculare;
- CURBATA - poate avea o cauza genetica, dar se poate asocia cu deficienta de calciu sau de vitamina D in perioada de crestere sau un material neadecvat in cuib. 
 
 
 
 
 
 
 - CIOCUL:   
- BAZA MOALE – la pui la intarcare indica un deficit de calciu sau de vitamina D;  
- BAZA DECOLORATA – caracteristica genetica, normala la multe familii de porumbei, de exemplu la rasa Janssen;  
- NODULI ALBI IN/PE CIOC – variola a mucoasei. Atentie! Daca se traseaza o linie imaginara la baza ciocului, toate leziunile asemanatoare tricomonozei aflate in fata acestei linii sunt provocate, dupa toate probabilitatile, de catre variola, deoarece aceasta arie este prea expusa pentru ca fragilul organism al tricomonozei sa traiasca.  
- USOR DESCHIS CAND PORUMBELUL ESTE TINUT IN MANA – asociat cu unflarea sacilor de aer, depunere de oua, obezitate si infectie respiratorie. In absenta unui factor de stres poate indica sinuzita asociata cu o infectie respiratorie.
  
 - DESCHIZATURA BUCALA:   
- Se refera la coana pasarilor (o deschidere longitudinala in bolta palatida, in cavitatea bucala). Aceasta poate fi deschisa sau inchisa, de la exemplar la exemplar. Totusi, marginea crestaturii poate deveni rosie si umflata in cazul infectiilor respiratorii, ingustarea acesteia la anumite pasari indicand aceasta boala.





Dr. Wim Boddaert - despre sanatatea porumbeilorDespre managementul porumbeilor din crescatorie - Ovidiu GradinaruJohann Mehler - Germania - aprecieri despre cresterea de iarna a puilorElemente de genetica in cultivarea porumbeilor voiajoriDespre comportamentul inteligent al porumbeilor calatori


Comentarii

postat la 14:04, Marti, 03.02.2009 de Alex Durdan

Foarte frumos d`le Sava, nu sunt multi ca dvs care sa incurajeze acest sport, si mai ales tinerii columbfili ! Felicitari !

postat la 06:22, Joi, 26.02.2009 de mircea

Asteptam de la dl Sava si alte asemenea articole cu sfaturi deosebite pentru sanatatea porumbeilor

postat la 09:00, Duminica, 04.10.2009 de nemethy-attila

postat la 22:32, Luni, 27.02.2012 de raul

din pacate sa lasat de porumbei...domnul gruescu mia indrumat primele cunostinte despre acest sport,,este un om deosebit,,incearaca sa ajute...nu vam uitat domnul sava respectele mele.
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.