Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Cum stim daca naparlirea este buna - Elve


15:11, Joi, 09.10.2008

 

Cum stim daca naparlirea este buna !
 
 
            Este un obiectiv al tuturor columbofililor, acela de a obtine o naparlire buna. Dar expresia nu este una vaga, iar pentru cel ce considera important subiectul, naparlirea poate insemna un pas nou spre cunoastere si spre un nou sezon sportiv reusit.
            Nu trebuie sa ne mire nimic atunci cand declaram ca naparlirea, oricat de buna ar fi, nu aduce niciodata o imbunatatire la penajul pasarii. Ceea ce ne putem intreba este insa daca noile pene vor fi de aceeasi lungime, de aceeasi calitate, la fel de matasoase si suple, aderenta firelor penelor va fi aceeasi ca a penelor naparlite? Niciodata dupa naparlire penele aripii nu vor fi mai lungi sau mai largi decat cele vechi.
            Dealtfel, nici nu trebuie sa ne dorim ca astfel de modificari aduse de naparlire sa distruga echilibrul porumbelului existent inainte. Aceasta in legatura cu mentinerea in aer. Uneori, insa, se intrevede o modificare in ceea ce priveste modificarea infatisarii porumbelului, inclusiv legat de fiecare bataie de aripa. Aripa porumbelului in zbor este un brat de parghie, totdeauna aplicata in acelasi punct (articulatia umarului) si miscata de o forta (musculara) considerata intotdeauna constanta in cazul unui porumbel care inca nu a cunoscut declinul. Cresterea neasteptata a alonjei marilor pene din aripa va modifica, in lungime si latime, bratul parghiei. De o suprafata mai mare, manevrarea sa va deveni mai putin facila, mai putin supla, mai putin rapida.
 
 
            Asadar, raportul de forte se schimba, dar cu o cheltuiala musculara mai mare, daca porumbelul doreste sa zboare mai rapid decat rivalii sai. O cheltuiala mai mare a fortei aduce mai repede oboseala si nu trebuie sa existe nici o indoiala ca lungirea pe neasteptate a penajului va fi un handicap mai degraba decat un motiv de progres in zbor si de obtinere a victoriei.
            Toate penele bune ale aripii de sustinere care se inlocuiesc trebuie sa aiba o lungime egala si sa fie cel putin de aceeasi calitate. Iata, asadar, un semn de naparlire buna. Dar aceleasi pene ale aripii de sustinere care nu se reinnoiesc, in fiecare an, isi micsoreaza putin lungimea la naparlirea de la 2 si 3 ani.
            Nu putem neglija aici sa amintim ca naparlirea de sfarsit de an a tinerilor le da acestora niste pene putin mai lungi. Astfel, pentru acestia principala naparlire este data de naparlirea ca adult. Este ceea ce se intampla in cazurile cele mai fericite, cand naparlirrea se reface exact, rareori mai bine. Atunci naparlirea va fi considerata buna. Dar asta nu se intampla intotdeauna asa. O diminuare a lungimii se poate produce in timpul cresterii celei de a zecea remige. Aceasta imperfectiune se observa adesea la o noua naparlire. Daca teaca aripii este perfecta, atunci si ansamblul aripii reflecta sanatate, suplete, deci nu trebuie sa ne temem. Porumbelul e pregatit pentru a obtine premii, chiar si primele pozitii. Daca a zecea remige este mai lunga cu 5 sau 6 milimetrii la un porumbel mai batran de cinci ani, atunci ne gandim ca el a imbatranit, ca exista o lipsa de echilibru intre toate functiile sale organice, ca glandeleendocrine, de exemplu, secreta din abundenta, dupa o oprire nejustificata. Glanda care trebuie sa regleze totul, sa coordoneze totul, isi indeplineste misiunea.
            Repetam ca imbatranirea porumbelului este sigura. Daca avem dubii, cosul ne va convinge in sezonul care se apropie.
            Am subliniat neregularitatile naparlirii penelor din aripa secundara, dar naparlirea armonioasa este un semn de recuperare forte a porumbelului. Nu trebuie sa fim satisfacuti, la aceasta parte secundara a penei, de remigele foarte imbatranite, incapabile sa straluceasca.
            Dar de ce devin ele putin mai scurte in timpul primelor naparliri ale adultilor ?
            Sa ne gandim la decalajul care exista cel putin cu incepere de la prima remige din aripa secundara si de la a zecea din aripa. Daca pe acel porumbel il ajutam cu infuzii din anumite rase, cum ar fi vechea Duray d`Ecaussinnes, un alt decalaj, mai putin important, se formeaza inainte de a sasea mare remige, ceea ce inseamna o degajare mai buna a ultimelor patru remige care ajuta la lovirea aerului. Dar atunci cum se explica acest fapt la porumbeii de fond, porumbei care sunt purtatorii unor decalaje si mai mari intre penele din aripa principala fata de penele din aripa secundara?
            Pentru moment nu avem nici o explicatie plauzibila la acest fenomen. Atunci cand pentru un bun porumbel marile sale pene, penele de avant, vin si incheie o naparlire frumoasa fiind vii, suple, foarte lustruite, putem observa la el pata de ulei de pe 9-a si a 10-a remige, semn ce dovedeste `viata`, vitalitatea porumbelului.
            Intr-adevar, aceasta idee de `viata`, vitalitate in remige este absolut valabila, deoarece o remige continua sa fie alimentata si fortificata in acelasi timp daca organismul, inima, glandele endocrine, puterea generala de asimilare mentine porumbelul in conditii normale de sanatate.
            Ceea ce ne scuza pe noi este precizarea conform careia partizanii vitalitatii judeca asadar ca acest semn de vitalitate, de `viata` se regaseste in expresia ultimelor pene ale aripii. Aceasta ar putea fi asadar materia (substanta) si putini columbofili au observat prin semne revalatoare daca naparlirea anuala este buna sau nu.
           
 
            Toate aceste aspecte despre naparlire care apar vi le puteti nota in carnetelul dvs.: porumbelul x, naparlire buna etc.
            Nu dorim sa afirmam aici ca un semn de naparlire ideala ar fi aparitia unui pudre pe marile pene, pentru ca este posibil ca intr-o zi sa transpiram. Preferam, mai mult,ca bogatia penelor mici la pene sa asigure o grosime mai mare a penajului corpului. Atu-ul ar fi acela ca un porumbel aluneca mai usor in aerul in care se misca, in plus beneficiaza de o mai mare facilitare de propulsie, exact asa cum are pestele in apa.
            Vorbind in continuare despre atingere, indraznim sa spunem ca vederea porumbelului ne da senzatia si certitudinea bogatiei sau a saracimii penajului sau. Discutati insa despre acest lucru cu columbofili `orbi` si veti fi inmarmuriti sa aflati ca acesti oameni, traind `in nori`, au doar slabe cunostinte despre un anumit porumbel: doar controlul la mana si nimic altceva !
 
 
                                                           
 
                                                                                                Elve
 






Johann Mehler - Germania - aprecieri despre cresterea de iarna a puilorCare este marimea corporala ideala a unui porumbelSisteme de crestere a porumbeilor - incrucisareaSisteme de crestere a porumbeilor - cresterea pe linieCum stim daca naparlirea este buna - Elve
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.