Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Sisteme de crestere a porumbeilor - cresterea pe linie


07:29, Marti, 16.12.2008

 

b. Creşterea pe linie a porumbeilor
         Această metodă se dovedeşte a fi pentru crescătorii de astăzi o metodă care le permite să-şi folosească imaginaţia. Cum în ultimii ani s-a publicat foarte mult despre această metodă, ea a ajuns să fie foarte preţuită. Ca şi la consangvinizare, rezultatele obţinute depind pe de-a întregul de calitatea materialul genetic original, de abilitatea cu care programul de creştere a fost planificat şi executat ca şi de metodele folosite şi valoarea selecţiei. Multe dintre informaţiile efective ale acestei metode au fost mascate de teoriile apărute în trecut. Mai precis, zeci de teorii despre împerecherea pe linie, planuri, scheme şi diagrame au fost lansate. Multe asemenea planuri prezintă metoda ca pe una a combinării genelor care se găsesc într-un anumit porumbel faimos şi prin urmare în multiplicarea calităţilor sale. Câteva dintre aceste scheme presupun a oferi un remediu în eliminarea defectelor în timp ce altele vor să dovedească că se poate obţine un campion din orice pasăre aflată în crescătorie. Pentru a-şi asigura succesul, un program de creştere pe linie ar trebui întotdeauna să fie planificat pentru fiecare caz individual în parte. Câteva dintre aceste `teorii de creştere` au devenit în timp foarte populare şi cunoscute, avocaţii lor încercând să demonstreze că întotdeauna campionii avuţi de ei sunt produsul metodei utilizate de catre aceştia.
         Metoda creşterii pe linie este cunoscută în mod uzual ca un tip de creştere în consangvinitate, iar în creşterea porumbeilor efectele şi scopurile celor două sisteme sunt probabil suficient de diferite pentru a justifica definiţiile diferite care există. Creşterea pe linie dă naştere la urmaşi care se apropie mult mai mult de strămoşi decât folosind alte metode şi în ceea ce priveşte efectele sale, acestea se află în directă opoziţie cu acelea din consangvinizare.
         Efectele unor încrucişări cum ar fi de exemplu mamă cu fiu etc. sunt în mod esenţial acelea ale încrucişării pe linie şi prin definiţie sunt excluse din metoda consangvinizării din acest motiv. Efectul cel mai puternic posibil este obţinut prin împerecheri între tată şi fiicele sale provenind din mai multe generaţii, dar chiar şi această metodă folosită nu va da naştere la pui cu aceeaşi compoziţie genetică ca a tatălui.
 
 
         De asemenea, creşterea pe linie scoate în evidenţă genele recesive dar într-o manieră mai evidentă decât în consangvinizarea generală. La păsările obţinute prin creşterea pe linie va apare o mai mică variaţie a urmaşilor decât în consangvinizare. Prin metoda creşterii pe linie, crescătorul poate alege, cu anumite limite, care gene recesive pot fi eliminate sau care pot fi reţinute. De exemplu, dacă anumiţi pui se trag dintr-un tată care are compoziţia genetică AAbb şi mama aaBB (aceşti porumbei sunt cunoscuţi ca fiind generaţia P1 de porumbei; literele cu caractere mari reprezintă genele dominante, celelalte cu caractere mici genele recesive), atunci toţi puii vor avea compoziţia genetică AaBb. Această generaţie este notată cu F1. Dacă aceşti pui sunt împerecheaţi frate cu soră, porumbeii obţinuţi (să-i numim generaţia F2) pot varia în structura lor genetică de la AABB la aabb. Astfel, diferenţele dintre aceşti porumbei pot fi în realitate mai mari decât cea dintre porumbeii din generaţia P1. Dacă o femelă din generaţia F1 (AaBb) este împerecheată din nou cu tatăl ei (AAbb), atunci puii obţinuţi vor fi ori A-bb ori A-Bb. Ei niciodată nu vor poseda gena recesivă (b) de la tatăl lor. Din acest exemplu simplu se poate observa că creşterea pe linie permite un mai bun control al genelor decât se poate face prin consangvinizare.
         În practica actuală, o încrucişare poate implica mai multe sute de gene. În mod evident, acest număr de gene nu pot fi controlate într-o manieră precisă în aceste exemple. Geneticianul trebuie să lucreze pas cu pas, concentrându-şi atenţia numai pe anumite gene importante în fiecare împerechere.


Triajul porumbeilor (I) - col. (r) Georgica PopescuTriajul anual al porumbeilor (II) - autor col. (r) Georgica PopescuElemente de genetica in cultivarea porumbeilor voiajoriSisteme de crestere a porumbeilor - consangvinizareaSfaturile specialistului in privinta bolilor porumbeilor
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.