Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Frans Burtin - Belgia


02:45, Luni, 29.12.2008 

Frans Burtin – Belgia
 
 
La mijlocul anului 1994, dupa o cariera de 44 de ani, Frans a iesit la pensie. Cu toate ca pana sa primeasca ajutorul sotiei rezultatele obtinute de el cu porumbeii nu erau deloc rele, dupa ce acesta si-a dedicat tot timpul porumbeilor rezultatele s-au imbuntatit foarte mult.
 
\"\"
Frans Burtin si Dr. Tiberius Mohr
 

Totul a inceput in anul 1978, din motive sentimentale? Atunci Frans a inceput sa creasca porumbei. Desi obligatiile profesionale ii ocupau aproape tot timpul liber, Frans a gasit timpul necesar sa isi construiasca o mica voliera pentru porumbei. La inceput acesta a facut aceleasi greseli pe care le fac multi alti crescatori. Anume aceea de a aduce in crescatorie foarte multi porumbei cu sange strain, de la diversi columbofili, cei mai multi dintre ei faimosi. Dupa o scurta perioada de timp acesta a realizat ca sportul columbofil nu este unul foarte usor, asa dupa cum se spunea. Prin urmare, Frans s-a decis sa reduca mult numarul liniilor de porumbei din crescatorie. La inceput cu mult noroc apoi si cu intelepciune, primul sau cuplu bun de reproducatori a fost curand descoperit. Un mascul de culoare rosie provenind de la Thijs Louis din Wiekevorst, cu seria 87-6692102, fiu al lui `Red Prince (`Printul Rosu`) a fost imperecheat cu o femela de la Menten Michel din Tongerlo, o sora tardiva de-a porumbelului `Zotteke`. Cu puii rezultati din aceasta imperechere lucrurile au fost mult mai usoare in sportul columbofil. Timp de mai multi ani, acest cuplu deosebit de porumbei a reprodus foarte multi porumbei de top, urmasi din ei regasindu-se si astazi in linia de porumbei a lui Frans Burtin, ca un fir rosu.
 
\"\"
Crescatoria
 
 
Ca si alti columbofili si Frans a inceput sa zboare porumbeii la categoria viteza, in concursuri precum Quievrain si Noyon (128 km si 224 km). Apoi Frans a realizat destul de repede ca pentru a obtine succese importante in sportul columbofil un rol foarte important il are crescatorul. Si cum marea majoritate a timpului era plecat cu probleme de serviciu, Frans s-a gandit ca cel mai bine ar fi sa concureze la o categorie in care rolul porumbelului sa fie mult mai mare decat al crescatorului. Atunci s-a orientat pentru cursele de demi-fond si aici se pare ca a obtinut rezultate mult mai bune. In ultimii 10 ani in care a zburat demi-fondul (adica pana in anul 1998 cand a trecut la fond), rezulatele obtinute de porumbeii sai la nivel de club au fost urmatoarele:
- de 15 ori campion la o categorie de zbor;
- de 9 ori campion general si de 15 ori campion la categoria Porumbel AS.
In aceasta perioada cu putin noroc a descoperit si a doua pereche deosebita de reproducatori. In compania cu profil chimic in care Frans lucra a avut nevoie sa angajeze la un moment dat un inginer chemist, un tip tanar pe nume Danny Debaere. Ulterior a aflat ca Danny Debaere avea un unchi care era prieten bun cu Sylvain Dhondt, un mare crescator de porumbei. Frans a cumparat 3 pui de la acest tip si pe unul dintre ei (un fiu al porumbelului `Luptatorul`, 92-428639) l-a imperecheat cu o femela de la Marcel Ooms Deckx, porumbita 94-6154241 cu sange de Janssen in ea (`Schouwman` si `femela racheta` cum apar in pedigree). Acest nou cuplu de reproducatori a dat pui care au fost capabili sa zboare cu success in curse de fond, de pana la 720 km, la Brive.  Dar cel mai bun lucru a fost faptul ca puii obtinuti din acest al doilea cuplu de reproducatori au fost imperecheati cu puii obtinuti din `Red Prince` si au dat nastere la produsi excelenti.  
 
\"\"
Frans Burtin si Louis Janssen


Astfel s-a nascut a treia pereche deosebita de reproducatori pe care Frans o numeste `Golden Couple` (`Cuplul de aur`), care era formata din porumbei apartinand primelor doua perechi de reproducatori. Masculul, seria 97-6382233, care este un fiu al lui `Red Prince`, a fost imperecheat cu o femela din faimosul porumbel `100` al lui Van Gestel Karel din Dessel. Acest mascul va fi cuplat pentru tot restul vietii cu `Elfje`, care este o fiica ce se trage dintr-un fiu al lui `Red Prince` imperecheat cu o porumbita de-a lui Sylvain Dhondt. Aceasta porumbita cu seria 97-6382211 a fost botezata `Elfje` din trei motive diferite: primul  pentru ca este o femela foarte frumoasa, al doilea din cauza seriei inelului ei si al treilea pentru ca are 11 remige in fiecare aripa. Acest cuplu de porumbei a dat nastere deja la 3 porumbei AS in cadrul clubului in care zboara Frans si care au castigat: locul 2 la Bochum Germania dintr-un total de peste 20.000 de porumbei angajati, locul 1 in federatia lui Terry Callan din Brotton, locul 5 in clubul de fond Molse, a locului 17 in concursul organizat de catre Eijerkamp, in China, in anul 2001 si una dintre cele mai bune femele, in 2001, a Centrului WPC – Jos Thone in Hoesselt Belgia.
 
\"\"


In concluzie putem afirma fara teama de a gresi ca din cele trei perechi de porumbei reproducatori de exceptie au rezultat pasari care au putut zbura cu rezultate foarte bune in cursele de la 128 km la 800 km. Toate acestea s-au materializat in obtinerea, in anii 2000 si 2001, a locului 1 in clasamentul general Fond cu pasari mature, locului 2 in clasamentul general Fond pe clubul Molse.
Si asta fara a se concura cu puii. De asemenea, in anii 2002 si 2003 Frans s-a aflat de fiecare data printre campioni.  
Pentru a putea participa in cursele de doua zile, Frans a cumparat porumbei de la Herman van de Sande (care avea porumbei originali Soontjes) si de la Berghmans Leon  (care avea porumbei originali Wanroy), precum si porumbei Meulemans. In ultimii patru ani Frans a zburat Barcelona angajand in cursa un singur porumbel: in primul an a obtinut locul 10, in al doilea locul 6, in al treilea locul 3, iar in anul 2003 locul 8. Toate rezultatele sunt obtinute la nivel de club.
 
\"\"


Pentru anii care vor urma Frans doreste sa pregateasca 30 de vaduvi cu care sa obtina locuri de top in concursuri.
Desi Frans considera ca pentru zborurile lungi, in care porumbeii trebuie sa stea in cos 2 sau 3 nopti, femelele se preteaza mai bine, totusi el doreste sa obtina rezultate foarte bune la fond si maraton cu acesti masculi vaduvi.
 
\"\"
O parte dintre trofee
 

Dupa declaratiile lui Frans, in sportul columbofil nu exista secrete, ci ai nevoie doar de porumbei valorosi, o crescatorie buna, o intretinere buna a pasarilor (dar nu exagerata) si o buna motivatie. Cand toate acestea se regasesc si porumbeii sunt intr-o stare buna de sanatate, rezultatele nu au cum sa nu vina.
Si bineinteles trebuie sa mai ai si putin noroc.
In opinia lui Frans, cel mai important aspect in sportul columbofil este sa ai prieteni. Pentru ca prietenii sunt alaturi de tine atat la bine cat si la rau. Iar discutiile cu prietenii columbofili dupa un concurs dur si in fata unui pahar cu bere poate fi un lucru divin.
 
\"\"
 
 
Rezultate obtinute intre anii 1983 si 2003:


In cursele de viteza (in jur de 225 km):

8 clasari individuale in clasamentul general
4 clasari in clasamentul general
10 porumbei AS

In cursele de demi-fond(peste 425 km):

13 clasari individuale in clasamentul general
8 clasari in clasamentul general
6 porumbei AS
 
In cursele de fond (intre 480 km si 1120 km)

2 clasari individuale in clasamentul general
2 porumbei AS
 
\"\"


Intr-o perioada de 20 de ani de activitate, in spatele locurilor de unu, doi si trei in nominalizarile din clasamentul general, au fost obtinute multe alte rezultate deosebite printre care se afla:

23 clasari individuale in clasamentul general
12
clasari in clasamentul general
18
porumbei
AS

Mai mult, anual in concursul international de laBarcelona, unul dintre porumbeii sai, este vorba despre 97-6382297, s-a plasat in patru ani consecutiv intre primii 10 porumbei pe club.  
 
\"\"
 
 
Dupa o munca de 25 de ani, susa actuala a lui Frans Burtin este formata din porumbei incrucisati provenind din urmatoarele linii:

Janssen Arendonk: direct via Werelts Louis si indirect via Ooms-Deckx si Thys Louis
Meulemans si Wanroy: via Berghmans Leon
Hofkens, Engels, Eyckmans si Menten Henri: via Machiels Jos
Dhondt Sylvain: via De Baere Danny
Hufkens Karel si Tom
Vervoort Flor:
via Peeters Etienne
Soontjes Walt: via Van de Sande Herman
Herbots: direct , gratis de la dl. Filip
Grondelaers Jan si Tournier: via Dierckx Fernand
Boeckx Karel si Daniel: direct de la van Karel
Goris Flor: direct
Ooms-Deckx: direct de la van Marcel
Bricout si Van Loon: via Dr. Mohr
Schellens: via Herr Beck si Herbots
Menten Michel: direct
Vlaeminck Marc: direct

\"\"
 
 
\"\"
Impreuna cu Dr. Tiberius Mohr, la un trabuc si o discutie despre porumbei
 
 
\"\"
Un pui Frans Burtin

Andre Vermote - Belgia - partea 1Frans Burtin - BelgiaVandeputte - tatal si fiul - BelgiaRaoul si Xavier Verstraete din Oostakker (Belgia) - cea mai apreciata colonie din Belgia, in 2009Scurta prezentare a activitatii columbofile a domnului JOS VERCAMMEN - Belgia
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.