Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce conteaza pentru dvs. mai mult in achizitionarea unui porumbel? Pedigreul sau rezultatele la zbor?
Pedigreul
Rezultatele la zbor
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Emile Matterne - Belgia - partea a 2-a


14:44, Luni, 27.10.2008 

Zburatorul de fond care poate petrece mai multe ore pe cer
Deoarece era profesor de sport, Emile Matterne stia foarte bine cum trebuia sa arate un atlet pentru a obtine locuri de top. Avea cunostinte de aerodinamicitate si de aceea multi ani si i-a dedicat obtinerii `tipului ideal de porumbel de fond`.
Cum trebuie sa arate un porumbel de fond, exact ca cel proiectat de catre Matterne?
Porumbeii care trebuie sa zboare mai multe ore trebuie sa fie claditi pentru a supravietui. Folosind metoda consangvinizarii si pe cea a verificarii continue la zbor, Emile a triumfat in crearea propriului sau tip de porumbei de fond. Adica porumbei de dimensiuni mici, dar care par putin mai mari decat sunt in realitate. Greutatea lor este de asemenea importanta pentru ca acestia trebuie sa se mentina in aer un timp indelungat si este cu atat mai bine cu cat sunt mai usori. In plus, acestia trebuie sa aiba aripi bune si solide pentru a-i putea conduce prin cele mai dificile conditii meteo. Aripa trebuie sa aiba un antebrat scurt si penele primare trebuie sa fie bine dezvoltate. Porumbeii trebuie sa aiba o musculatura supla care sa ii poata sustine in aer mii de kilometri. Au ochi in care li se poate citi caracterul si culori minunate. Porumbeii lui Emile seamana destul de mult cu porumbeii altui mare zburator de fond, este vorba despre Kipp si Fiii din Germania, cu porumbeii de Aarden din Olanda si cu multi porumbei castigatori ai concursurilor de la Barcelona.

 
 

O educatie foarte stricta

A incerca sa cladesti calapodul porumbelului ideal de fond este una, dar fondul reprezinta altceva. Trebuie sa umbli la caracterul porumbelului si la rezistenta lui naturala (ale carei limite trebuie cunoscute si respectate), iar porumbeii cu o vointa de fier vor invinge si in acest caz. Respectul pentru natura inseamna sa urmezi legile si regulile impuse de catre aceasta. 
Din acest motiv la Emile ferestrele crescatoriei sunt tot timpul deschise, chiar si in perioada de repaus. Atat crescatoria lui Emile situata la primul etaj, cat si crescatoriile care se afla in gradina sunt foarte mari si aerisite. Ferestrele deschise in permanenta asigura o buna ventilatie si astfel  maresc rezistenta organismului porumbeilor. Pastrand in permanenta porumbeii apropiati de natura, acesta ii face sa isi mentina o greutate ideala si aripi bune.
Din ziua in care puii se nasc in crescatoria lui Matterne, acestia sunt pregatiti pentru a participa in cursa de la Barcelona. Puii trebuie sa se dezvolte bine si vor fi antrenati dupa programul destinat lor. Intotdeauna Matterne a fost adeptul metodei `ingrasamantului uscat` si el nu isi trateaza porumbeii decat de 2-3 ori pe an si atunci doar pentru anumite boli. Nu este nici o problema pentru Emile atunci cand stratul de ingrasamant (excremente) masoara 20 sau 30 cm, atata timp cat este uscat in crescatorie si vantul intra in crescatorie. De cate ori se impune, porumbeii primesc in apa de baut niste otet de mere pentru ca Emile crede in acest tratament. Din cand in cand Emile le mai ofera porumbeilor putin usturoi in apa de baut si drojdie de bere pe mancare.
 
In zilele de dinaintea angajarii in cursa de la Barcelona porumbeii suntanalizati atent de catre medicul veterinar. Este un lucru absolut necesar in timpurile de astazi si trebuie tinut seama de acest aspect daca doresti sa te mentii in topul celor mai buni. In plus, porumbeii sunt consultati sa nu se infecteze cu paramixoviroza si tricomonoza. Porumbeii trebuie, de asemenea, sa aiba mult oxigen in crescatorie si acesta se gaseste din belsug in volierele lui Emile.
Puii si porumbeii de 1 an (yearlingii) nu sunt niciodata tratati impotriva paramixovirozei si a tricomonozei. Traditia lui Emile si educatia foarte stricta care se da porumbeilor au creat acesti porumbei puternici. Prezentam, in continuare, o scurta istorisire intamplata in anii `50 si care se descrie vointa maestrului Matterne. In jurul anului 1955 in zona aparuse paratifosul printre porumbei, probabil adus de vreun porumbel strain care a zburat prin zona. `Boss-ul` a declarat atunci ca lucrurile nu sunt in ordine si unele pasari au murit. Au fost examinate de medic, s-a confirmat ca era vorba despre paratifos si in aceasta situatie se puteau urma doua cai: fie se sacrificau toti porumbeii infectati, fie erau tratati cu antibiotice. Dar pentru ca Matterne crede foarte mult in legile naturii, a ales prima solutie. Atunci au murit in jur de 50% dintre porumbeii aflati in crescatorie dar Emile a fost convins ca supravietuitorii vor ramane porumbeii de baza ai crescatoriei. Boala a afectat atat de tare porumbeii incat acestia au ramas infertili timp de aproape doi ani. Dar maestrul Emile s-a dovedit invingator si de aceasta data si dupa aceasta perioada de timp porumbeii lui au devenit mai rezistenti si au inceput sa reproduca din nou pui si mai valorosi.

 
Sus – masculul rosu de baza
Jos- super femela `Barcelona`

 
Tipul de porumbel `randunica`
Atunci cand privesti acesti porumbei ei iti apar a fi de dimensiune medie dar sunt foarte usori in mana. Multa atentie se acorda si aripilor, care trebuie sa fie bogate dar in acelasi timp usoare si lungi.
O aripa usoara si o buna conditie la porumbei se obtineatunci cand acestia sunt lasati mult timp in libertate. In crescatoria lui Emile porumbeii pot zbura atat de mult cat doresc. Atunci cand ajung la varsta de doi ani primesc pentru prima data o pereche si acesta este un mod de a-i motiva. Pentru 80% din crescatorie Emile are construite voliere in care porumbeii pot iesi in aer liber si pot face baie cu regularitate. 
Motto-ul pe care Matterne il are este `respectul pentru natura si reguli stricte` - acestea sunt metodele care iti vor oferi tot ceea ce iti doresti pe termen lung.

Principiul de reproductie

Baza porumbeilor lui Emile ramane Hansenne si Catrysse si din timp in timp se introduc porumbei buni zburatori in cursa de la Barcelona care au in ei sange Matterne. Cateva exemple in acest sens sunt porumbeii de Mornard, parintii locului 1 National la Perpignan care se trage din porumbeii lui Matterne si pentru o perioada scurta de timp chiar a stat in crescatoria lui Emile. Prin urmare, frati si surori de-ai castigatorului maratorului international au fost trecuti in compartimentul de reproductie al lui Emile.
Tot aici gasim porumbei din crescatoria lui Philipens din Voeren.
Urmeaza porumbeii fratilor Kuypers, Neer a carui faimoasa femela `Beatrix` are in venele ei sange Matterne.
Unul dintre acesti porumbei faimosi de baza a fost femela `Pau` care a castigat locul 2 National, 3 I. Nat. la Pau si 3 Nat. + 9 I. Nat. Barcelona, se trage dintr-un mascul direct Matterne. Apoi mai este femela `Beatrix`, cu seria NL-85-1892347, care a castigat dificila cursa de la St.Vincent, locul 1 Nat. impotriva a 43.338 porumbei. Bunicul acestei femele a fost porumbelul 2391786-73, direct Matterne si nepot al locului 1 Nat. St.Vincent, si dinspre partea mamei are Catrrysse la baza, din linia lui `45` via Matterne. Femela `Beatrix` a castigat, de asemenea, locul 2 Nat. Dax din 22.931 porumbei angajati. Tatal ei este bunicul lui `Black Barcelona` NL-94-320 – locul 2 National + 3 I. Nat. la Barcelona in 1996 – din 20.191 porumbei al fratilor Kuypers. Sangele acestui mascul de baza al crescatoriei il regasim si in venele femelei deosebite a lui Koopman, este vorba despre `Miss Waalre` cu seria NL-00-1211188 – locul 1 Nat. la St.Vincent din 1.334 porumbei si cel mai rapid porumbel inregistrat dintr-un total de 15.122 pasari + locul 1 Nat. Ruffec din 1.835 porumbei – cel mai rapid din 4.338 porumbei – 2 victorii la nivel National in 2004 ! In aceste conditii nu este deloc surprinzator faptul ca intre fratii Kuypers din Neer si profesorul de sport din Overhespen s-a legat o prietenie stransa. Si acestia an de an schimba porumbei intre ei.
Si in crescatoria lui Hubert Vanherck din Borgloon, columbofilul care a castigat Cupa Europei in anul 1997, gasim porumbei care au in ei sange Matterne in proportie de 75%. Anul 1997 a fost unul super pentru Vanherck cu un total de 11 premii castigate dintr-un total de 17 zboruri nationale de fond in care a angajat porumbeii, obtinand urmatoarele locuri: 14 National la Brive din 14.319 porumbei, locurile 50 si 59 National la Pau, locurile 284 si 700 Nat. la Barcelona cu cei 2 porumbei angajati, locurile 3, 5 si 8 Provincial Marseille, locul 41 National Bordeaux etc….
De asemenea, si in crescatoria fratilor Desbuqois din Kapelle op de Bos gasim porumbei care au in ei sange Matterne. Masculul lor faimos este `Wolle` 335-82, un fiu care se trage dintr-o femela Matterne. Acest porumbel `Wolle` a devenit un mascul de baza in crescatorie, ai carui descendenti inregistreaza rezultate foarte bune in concursurile dificile.
Multi dintre porumbeii de baza ai lui Matterne, care se regasesc in pedigreele porumbeilor de top mai recenti, toti au in spate sange provenind din perechea de reproductie faimoasa formata din `Dikbek din '37` cu `Black din '39`. Acelasi sange se regaseste si in femela `Barcelona` cu seria de inel 320-94 - locul 2 National – locul 3 I. Nat. la Barcelona in 1996.
Si porumbelul 260-93, locul 43 Nat. Barcelona precum si porumbelul 320-94, care a sosit primul de 3 ori de la Barcelona (un un rezultat de locul 44 Nat. Barcelona), au in spatele lor vechii porumbei de Hanssene.
Colonia Bronswijk, Olanda, a castigat locul 1 Nat. Bergerac – cu un `ou` provenind de la Matterne si ei au fost foarte satisfacuti de faptul ca unii dintre descendentii acestui castigator au ajuns la crescatoria din Overhespen.
Mai exista apoi porumbeii din colonia Vandepoel, Geetbets care cultiva pasari Matterne si a devenit cunoscuta datorita porumbeilor Matterne si Kuypers.
Urmeaza apoi crescatoria lui Van Haren din Stiptout care a obtinut locul 14 Nat. in 1991 si locul 2 I. Nat. in 1993 cu pasari de la Emile Matterne.
Alaturi de porumbeii enumerati mai sus exista si cativa descendenti din porumbita `Lady Barcelona`, seria 01600-80-480, care a fost o zburatoare foarte buna in cursele de la Barcelona si un alt prieten columbofil din Germania, dl. Schloëmer, ai caror porumbei se trag tot din aceleasi radacini.
Nu trebuie sa o omitem aici nici pe sora porumbelului care a castigat locul 1 I. Nat. Barcelona Vanoppen in 1987.
Recent il avem pe Primus Inter Pares Barcelona - `Floere` al lui Albert Bils din Kersbeek in venele caruia curge tot sange Matterne. In concluzie, rezultate fantastice obtinute in maratonul de la Barcelona, in ultimii 50 de ani, de catre toti porumbeii care au in ei sange Matterne.


Pregatirea pentru cursele de fond

Porumbeii zburatori sunt lasati impreuna de la inceputul lunii aprilie pana la sfarsitul lui mai. In aceasta perioada acestia pot creste un pui dupa care sunt despartiti. In ceea ce priveste femelele de zbor, acestea sunt zburate de pe pui in cursa de la Barcelona. Porumbeii sunt vaccinati impotriva paramixovirozei si cu cateva saptamani inaintea concursului de la Barcelona primesc un tratament impotriva tricomonozei.
Porumbeii in varsta de doi ani sunt antrenati in zboruri de 100 - 200 - 375 km si apoi fac un salt pana la Brive, 670 km, inaintea concursurilor de la Bordeaux sau Orange. Zborurile organizate pe valea Rhöne-ului sunt o pregatire perfecta pentru zborurile de doua zile care vor urma. Masculii maturi trebuie sa zboare la Brive sau Chateauroux in pregatirea maratonului de la Barcelona.
Pentru a creste rezervele de energie ale porumbeilor, acestia primesc ulei de ficat de cod sau o combinatie de alte patru uleiuri ( produs al firmei Herbots Animal). In pregatirea zborului, porumbeii sunt hraniti cu un amestec usor de orz si in apropiere de data concursului creste cantitatea de grau si porumb care li se serveste.
 

Viitorul

Pentru o perioada mai mare de 20 de ani, Emilea fost presedintele Centrului Cureghem si in toata aceasta perioada a ales sa se specializeze in cursele de Barcelona. Pentru el Barcelona este regina tuturor zborurilor, zborul adevarului. La acest zbor porumbeii sunt foarte dur selectionati si in perioada acestui concurs acestia nu vorbesc despre nimic altceva. Pentru cursa de la Barcelona calitatea pasarilor este o prioritate si acestea trebuie sa dovedeasca o forta irezistibila.

Cateva sfaturi oferite de maestrul Matterne:
- Oferiti foarte mult oxigen porumbeilor in crescatorie pentru a-i tine sanatosi;
- Pastrati putini porumbei intr-o voliera pentru a avea sanatate;
- Lasati porumbeii sa creasca si sa se dezvolte in liniste, respectand legile naturii;
- Invatati porumbeii sa zboare in cursele de fond si asta numai dupa ce se maturizeaza suficient de bine. La varsta de 2 ani porumbeii trebuie sa zboare in 2 curse de fond si la intoarcere nu trebuie sa fie extenuati;
- Numai dupa ce ajunge la varsta de 3 ani un porumbel/porumbita va fi pregatit sa zboare Barcelona; 
- Ca pui trebuie lasat sa se dezvolte bine, pentru a capata o anumita rezistenta naturala; este un lucru foarte important pentru viitorul lui de zburator; 
- Femelele care sunt zburate de pe cuib sunt la fel de valoroase ca si masculii zburati la vaduvie.


Rezultatele de top obtinute la nivel I. National in ultimii ani:
 
Locul 24 NAT. la PERPIGNAN, in 1997 din 4.694 porumbei
Locul 42 I.NAT. la PERPIGNAN, in 1997 din 12.367 porumbei
Locul 52 NAT. la PERPIGNAN, in 2001 din 8.041 porumbei
Locul 56 NAT. la BARCELONA, in 1999 din 2.599 femele
Locul 76 NAT. la PERPIGNAN, in 1997 din 4.694 porumbei
Locul 87 NAT. la BARCELONA, in 2003 din 2.652 femele
Locul 96 NAT. la BARCELONA, in 2001 din 13.161 porumbei
Locul 113 NAT. la BARCELONA, in 1999 din 13.966 porumbei
Locul 185 NAT. la BARCELONA, in 1999 din 13.966 porumbei
Locurile 1, 4, 6, 7, 8, 9 la BIARITZ Obrafo, in 2004
Locul 1 (porumbelul 2325531-01) - locul 41 la BARCELONA Obrafo din 547 porumbei
Locul 1 la BARCELONA Obrafo, din 215 femele
Locul 5 NAT. la BARCELONA, femele
Locul 19 I. NAT. BARCELONA, din 6.903 femele
Locurile 1, 8 la PERPIGNAN Obrafo, femele
Locurile 3, 10, 15 la PERPIGNAN Obrafo, din 207 porumbei, in 2004
 


Interviu cu domnul Dan RUSU – clubul ASC `AS` Bucuresti - FCPR - partea a 4-aDinastia Emiel Denys - partea 1Interviu cu maestrul columbofil, domnul LUCIAN IORDACHE, FCPR Bucuresti, partea a 3-aInterviu columbofil cu campionul FCPR, domnul Dr. SORIN STANESCU, FCPR Bucuresti - partea 1Interviu cu domnul Constantin NEGREA - Bucuresti - FRC - partea 1


Comentarii

postat la 21:26, Luni, 27.10.2008 de claudiu pavaleanu

Foarte frumos articol si foarte interesant.Cred ca nu foarte multe persoane cunoasteau povestea crescatoriei Matterne.Inca o data se confirma puterea unor linii de porumbei care au facut fericiti pe multi crescatori : Hansenne, care au stat si la baza porumbeilor Fabry si Wanroy, si Cattrysse.Felicitari pentru articol si sa stiti ca faceti o treaba buna . Cu stima.
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.