Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce conteaza pentru dvs. mai mult in achizitionarea unui porumbel? Pedigreul sau rezultatele la zbor?
Pedigreul
Rezultatele la zbor
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Scurta prezentare a activitatii columbofile a domnului JOS VERCAMMEN - Belgia


12:16, Luni, 12.07.2010 

Scurta prezentare a activitatii columbofile a domnului

JOS VERCAMMEN - Belgia

 

 

Familia Vercammen, la o festivitate de premiere

 

Pigeon24: De când aţi devenit pasionat de columbofilie?

Jos Vercammen: Am început să zbor porumbei la vârsta de 17 ani. Şi tatăl şi fratele meu mai mare au avut porumbei, iar acest lucru m-a motivat şi pe mine să cresc porumbei.

 

Pigeon24: De unde v-aţi procurat primii porumbei?

Jos Vercammen avea 17 ani când a început să crească porumbei voiajori. În primii ani, a învăţat “trucurile” concursurilor de viteză. Dar Jos avea o ambiţie şi mai mare. La sfârşitul anilor ’70, a cumpărat de la Herbots descendenţi din porumbeii proveniţi de la Frans Stoces (majoritatea Jansseni puri). A mai achiziţionat şi un nepot din “Ieverige”. În 1979, a cumpărat 4 porumbei Arie Van Den Hoek (prin intermediul lui A. şi L. Van De Plas din Rijkevorsel). În 1980, Jos a achiziţionat păsări din fii şi fiice ale celui mai faimos porumbel din istorie, “019” al fraţilor Janssen din Arendonk.

 

În acele vremuri, porumbeii fraţilor Janssen încă posedau acele calităţi reproductive excepţionale. În ultimii ani, calitatea păsărilor Janssen a cunoscut un declin deoarece nu au mai fost zburate (şi astfel nu au mai putut fi selecţionate). Jos Vercammen a pus bazele unei familii cu aceste păsări. Le-a încrucişat şi le-a concurat. Şi numai cele mai bune exemplare şi-au câştigat locul în compartimentul de reproducţie. În acest fel, crescătoria a devenit tot mai puternică de la an la an.

 

În 1988, Jos a cumpărat o pasăre care avea să-i schimbe crescătoria pentru totdeauna. Este vorba de „Panter 506/86”, un nepot din „Panter” al lui Theo Gilbert. Acest mascul negru a ridicat nivelul calitativ al păsărilor Vercammen. În anii ce au urmat, „Panter” a devenit un reproducător de bază. A devenit unul dintre cei mai buni reproducători din lume. Calităţile sale reproductive sunt transmise din generaţie în generaţie.      

 

 

“Panter” (B-86-6056506), reproducătorul de bază nr.1 al coloniei Vercammen

 

În 1990 s-a născut “Yasmine”, o descendentă din faimosul “019” al fraţilor Janssen. Această femelă excepţională a câştigat în fiecare an locul 1 la categoria AS, în cadrul unei federaţii puternice. În special în cursele cu vânt din faţă, “Yasmine” era invincibilă. A fost caracterizată de o faimoasă publicaţie columbofilă belgiană drept “cea mai bună demi-fondistă a Belgiei”.  

 

 

      Invincibilă în cursele cu vânt din faţă: “Yasmine” (B-90-6244831)

 

“Viteza” liniei “Panter”, combinată cu “forţa” liniei “Yasmine” au dat naştere unui prototip de porumbel capabil să concureze pe orice tip de vreme şi distanţă. Concursuri între 100 şi 800 km? Etape pe vreme urâtă, catastrofe sau în condiţii uşoare? Aceste păsări se descurcau de minune în toate.

 

“Dinastia Panter-Yasmine” a devenit faimoasă în lumea întreagă. Au adus rezultate nu numai în crescătoria Vercammen, dar şi la alţi crescători. Faimosul “Mister Tours” (Loc 1 Naţional NPO Tours) al lui Ludo Classens este un descendent din familia “Panter” şi “Yasmine”. Aceeaşi situaţie şi în cazul lui “Pinocchio” (Loc 1 Naţional Argenton), al lui J.L.N. Houben, din Itegem.

 

 

“Mister Tours”, unul dintre cei mai buni reproducători ai lui Ludo Claessens

 

La sfârşitul anilor ’90, crescătoria lui Jos Vercammen era alcătuită în totalitate în jurul porumbeilor “Panter” şi “Yasmine”. Era timpul pentru o infuzie cu sânge proaspăt. Nu era uşor să găsească material genetic pentru a-şi îmbunătăţi colonia. De aceea, a introdus câteva păsări originale Louis Wouters din Gravenwezel. Plus două exemplare direct Vandenabeele. Aproape toate aceste achiziţii au fost “punct ochit, punct lovit”. Iar în 2002, a mai adus câteva păsări originale Louis Van Hove din Merksplas (via Schwidde). Louis Van Hove era supra-numit “Olimpicul”. Majoritatea păsărilor sale proveneau de la fraţii Janssen.    

 

Acum aveţi o imagine de ansamblu asupra porumbeilor Vercammen din ziua de azi. Sunt păsări care pot concura în mod constant pe o perioadă lungă de timp. Tocmai datorită acestui lucru Jos Vercammen reproduce anual foarte mulţi porumbei AS. De asemenea, păsărilor sale nu le este teamă de condiţiile meteo dificile sau de vântul puternic din faţă. Cei care concurează alături de Jos spun că, actualmente, acesta se află în cel mai bun moment al carierei.   

 

Păsările lui Jos Vercammen au un talent aparte. Au capacitatea de a transmite cu uşurinţă calităţile părinţilor. Deci şi la a doua, a treia sau a patra generaţie, descendenţii lor continuă să aibă rezultate bune. Probabil acesta este motivul pentru care porumbeii săi concurează atât de bine şi în alte crescătorii. Aşa cum am menţionat, o serie de porumbei de top ai lui J.L.N. Houben şi Ludo Claessens sunt descendenţi din păsările lui Jos Vercammen. Dar asta nu e tot. Peste tot în lume se înregistrează rezultate excepţionale cu porumbeii Vercammen: SUA, Olanda, China, Belgia, Polonia, Taiwan, Tailanda, Germania, Slovenia etc. Spre exemplu, Jos De Rider a câştigat în 2008 locul 1 Naţional Blois împotriva a nu mai puţin de 66.762 porumbei!!! Câştigătorul era pe jumătate un porumbel Vercammen. În Olanda, o serie de concursuri naţionale NPO au fost câştigate de fii şi fiice din păsările lui Vercammen. La fel şi în SUA, numeroase curse de prestigiu au fost câştigate de porumbei Vercammen. În majoritatea cazurilor, aceşti câştigători proveneau din încrucişări, unul dintre părinţi având sânge Vercammen. Acest lucru dovedeşte încă o dată că porumbeii Vercammen sunt ideali pentru încrucişări. Probabil datorită faptului că porumbeii Jos Vercammen formează o singură familie. Toate păsările sunt înrudite între ele.      

 

Mai jos puteţi vedea câteva dintre rezultatele pe care o serie de crescători le-au obţinut cu produşi din porumbeii Vercammen. E doar o scurtă trecere în revistă. În realitate, există mult mai multe astfel de rezultate! Iată câteva performanţe obţinute în ultimii ani de alţi crescători, cu porumbei Vercammen:

 

1° Naţional Blois  66.762 porumbei (J. De Ridder)
1° Naţional N.P.O. Tours  16.154 porumbei (M. Van Gastel)
1° Naţional N.P.O. Moeskroen  12.752 porumbei (R. Jansen)
1° Naţional N.P.O Creil  14.467 porumbei (Rob Roks)
1° Naţional Z.N.B. Tours  10.666 porumbei (Tandemul Roegiest & Visser)
1° Naţional Z.N.B. Tours  ± 27.500 porumbei (Tandemul Roegiest & Visser)
1° Naţional Aachen  10.782 porumbei (Edmund König)
1° Naţional N.P.O. Orleans  10.173 porumbei (Tandemul Roegiest & Visser)
1° Semi-Naţional La Souterraine  9.864 porumbei (Houben J.L.N.)
1° Semi-Naţional La Souterraine  ±19.000 porumbei (Houben J.L.N.)
1° Naţional N.P.O. Argenton  9.591 porumbei (J. Smets)
1° Naţional Bar Le Duc 8.626 porumbei (Kai Schwanebeck)
1° Naţional N.P.O. Tours  6.752 porumbei (Tandemul Roegiest & Visser)
1° Naţional N.P.O. Tours  ± 27.000 porumbei (Tandemul Roegiest & Visser)
1° Naţional N.P.O. Tours  4.779 porumbei (Rob Roks)
1° Provincial Chateauroux  7.286 porumbei (Houben J.L.N.)
2° Naţional N.P.O. Tours  14.898 porumbei (Rob Roks)
1° Naţional N.P.O. Orleans  4.448 porumbei (Tandemul Roegiest & Visser)
2° Naţional N.P.O. Chateauroux  14.092 porumbei (Jac. Konings)

1° Naţional N.P.O. Tours  16.154 porumbei (M. Van Gastel) 
1° Semi-Naţional La Souterraine  9.864 porumbei (Houben J.L.N.)

Pigeon24: Câţi porumbei deţineţi actualmente şi câţi dintre ei participă la concursuri?

Jos Vercammen: Încep sezonul de zboruri cu 36 de masculi (maturi şi yearlingi) şi cu aproximativ 35 de femele. Toţi sunt zburaţi după metoda văduviei clasice. În fiecare an reproduc în jur de 150 de pui pentru sezonul competiţional din toamnă.

 

Pigeon24: Ce categorii de distanţă preferaţi: viteză, demi-fond sau fond?

Jos Vercammen: Prefer cursele între 350 şi 750 km. Crescătorii care au achiziţionat păsări de la mine mi-au spus că zboară foarte bine cu ele şi la viteză… dar şi la maraton (peste 800 km)! 

 

Pigeon24: Ce linii / suşe de porumbei preferaţi?

Jos Vercammen: Eu am mare încredere în calitatea propriilor porumbei. De aceea, apelez cu regularitate la consangvinizare (tată x fiică, fiu x mamă etc.). Bineînţeles că, uneori, trebuie să-ţi încrucişezi propria suşe şi cu alţi porumbei. Obiectivul meu este să reproduc cele mai bune păsări.

 

Pigeon24: Ce metode folosiţi pentru a vă motiva porumbeii?

Jos Vercammen: Zbor după metoda văduviei clasice. Înainte de îmbarcare, nu le arăt niciodată partenerul. Vreau ca păsările să rămână calme.

 

Pigeon24: Câţi ani vă zburaţi campionii înainte de a-i trece la reproducţie?

Jos Vercammen: Depinde. Câteodată, îmi zbor cele mai bune păsări până la vârsta de 4-5 ani. Alteori, îi mut mai devreme la matcă. 

 

Pigeon24: Ce fel de produse administraţi porumbeilor?

Jos Vercammen: Folosesc frecvent produse naturale. Administrez antibiotice numai atunci când porumbeii se îmbolnăvesc. Din fericire însă, acest lucru se întâmplă destul de rar.

 

Pigeon24: Ce program de hrănire aveţi în timpul sezonului competiţional?

Jos Vercammen: Folosesc hrană de la Versele Laga, care produce amestecuri de calitate superioară.

 

Pigeon24: Care este programul de antrenament al păsărilor?

Jos Vercammen: Nu sunt adeptul lansărilor zilnice de la  +/- 40km, aşa cum fac mulţi crescători. Din punctul meu de vedere, e un efort prea mare şi fără importanţă. Porumbeii mei se antrenează o dată pe zi.  

 

Pigeon24: Cum vă selectaţi porumbeii pentru reproducţie: după pedigreu, după rezultate, după ochi sau după alte criterii?

Jos Vercammen: Pentru mine, un singur lucru contează: REZULTATELE! Numai cele mai bune păsări pot rămâne. Bineînţeles că mă uit şi la pedigree-ul lor, la musculatură. Ochiul este mai puţin important pentru mine. Totuşi, introduc cu regularitate la matcă pui scoşi vara din cuplurile de reproducători. De multe ori, au rezultat nişte reproducători de excepţie din rândul acestor pui. Spre exemplu, reproducătorii mei de top “Barco(B-01-6387350) şi “Deco” (B01-6387351) s-au născut în vara lui 2001 şi nu au fost zburaţi niciodată.

 

 

Un super-reproducător: “Barco” (B-01-6387350)

 

 

 

“Deco” (B-01-6387351)

 

Pigeon24:  Credeţi că este nevoie de un lot numeros pentru a ne spori şansele de câştig sau avem nevoie de o echipă restrânsă, cu porumbei foarte buni?

Jos Vercammen: Singurul lucru pe care îl urmăreşte orice crescător este să aibă porumbei foarte buni. Este singurul lucru care contează.

 

Pigeon24: Credeţi că ar trebui să ne îndreptăm mai mult atenţia spre porumbeii tineri şi să reproducem din ei?

Jos Vercammen: Eu îmi zbor tinerii la diferite categorii de distanţă. Vreau să-i văd încă de pe acum care sunt cei mai buni. Astfel, îi pot selecţiona mai repede pe cei mai buni. 

 

Pigeon24: Care este cel mai important aspect atunci când cumpărăm porumbei: pedigreul sau rezultatele?

Jos Vercammen: Calitatea păsării este cel mai important lucru. De asemenea, este important ca porumbelul respectiv să provină dintr-o familie cu multe păsări valoroase. Nu sunt adeptul achiziţionării de păsări de la un crescător care nu concurează deloc sau nu concurează bine. 

 

Pigeon24: Consideraţi că medicamentele sau alte produse sunt mai importante în economia unei curse, sau contează numai calitatea porumbelului.

Jos Vercammen: Cum am mai spus-o, calitatea păsării este cel mai important aspect. Medicamentele trebuie folosite numai atunci când păsările sunt foarte bolnave. Sarcina crescătorului este să aibă grijă ca porumbeii să se menţină sănătoşi.  

 

Pigeon24: Credeţi că infuzia continuă de sânge proaspăt în crescătorie este importantă?

Jos Vercammen: Trebuie să aduci sânge proaspăt în crescătorie. Dacă reproduci mereu din aceeaşi porumbei… nu e bine pe termen lung. Totuşi, trebuie să fii cu băgare de seamă atunci când achiziţionezi păsări noi. Dacă lotul de care dispui se află deja la un nivel calitativ ridicat, trebuie să aduci numai păsări de calitate superioară! 

 

Sursa articol: www.pigeon24.com şi www.pigeon-marketplace.com

Sursa foto: www.pigeon-marketplace.com, www.hokjosvercammen.com şi www.pipa.be  

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

FCPR Braila - scurta prezentare a activitatii columbofile a tandemului Alexandru & MateiScurta prezentare a multiplului campion columbofil Eros CARBONI, Cavaler al Republicii Italiene pentru merite sportiveScurta prezentare a rezultatelor columbofile ale domnului Iulius Rebrean - clubul "1 Mai", din BucurestiScurta prezentare a activitatii domnului Mihai Belciu, Caransebes, judetul Caras SeverinRaoul si Xavier Verstraete din Oostakker (Belgia) - cea mai apreciata colonie din Belgia, in 2009
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.