Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Articol despre porumbeii fratilor Cattrysse - partea a 2-a - autor Gamo


01:28, Duminica, 05.10.2008

 

Din 1920 pana în 1945:
 
`Grand Bleu` – reprodus din cuplul `Vander Espt` cu o `Vandevelde`;
`Louis si Petit` - din cuplul precedent;
`Goliat` – din cuplul `Grand Bleu` cu o `De Knop` (origine Vandevelde);
`Patte Cassée` – din `Petit` cu o femela `Delfroche` prin Pol Lamothe (origine Comines si Leers-Vandevelde);
`Numarul 8` – din `Grand Bleu` si o femela `Devriendt` (origine Vander Espt-Vandevelde)`;
`Beau Bleu (`Frumosul albastru`) din `Grand Bleu` si o femela `Degandt` din Dottignies (origine Comines-Vandevelde);
`Aile Blanche` – din acelasi cuplu;
`Bolleke` – din `Patte Cassée` si femela `Pol Lamothe din Tourcoing (origine Comines-Vandevelde)`;
`Pette` – din `Beau Bleu` si o sora a lui `Louis`;
`Mette` – din `Bolleke` si `Aile Blanche (`Aripa alba`)`;
`Le Madelon` – din `Louis` si femela `Delfroche`;
`Madame` – din `Madelon` si femela `Degandt`;
`Le Long` – din `Louis` si femela `Delfroche`;
`Petite Tête`, `Oeil Jaune (`Ochi galben`), `Oeil Blanc (`Ochi alb`), `La Fermiere` – din `Long` si sora lui `Bolleke`.
 
Din 1945 pana în zilele noastre:
 
`45` – din `Pette` si o fiica a lui `Bolleke`.
Cuplul format din masculul `45` si o fiica a lui `Oeil Blanc` cu o porumbita `Oscar Devriendt` îi dau pe `Malin`, pe `54` si pe `Vooruit` (înainte), toti Asi.
Cuplul format din `Pol` (3533429-51) si porumbita 3382482-52, sora lui `Print` a lui Hector Desmet din Grammont dau pe `Bismarck` si pe `Barcelona` (sau `Tic Bleu`).
Sora lui `Print` fusese vanduta lui Norbert Norman de catre Hector Desmet pentru 72.000 F.B.
Cuplul `Vieux Noir` (scos din `Bollek` si o sora a lui `Pette`) si o fiica din `Pol` cu o fiica a lui `45` îi dau pe `87` si pe `Dos Blanc`.
Cuplul `912` (linie `45` ) cu Desrumeaux (Stichelbaut) îl da pe `Desrumeaux` care împerecheat cu o fiica a lui `Barcelona` reproduc o serie de campioni printre care `Barbe Blanche`, `Etudiant`, `De Fijnen`.
Cuplul format din `Fonce Rouge` fiul lui `Bolleke` si mama lui `Print` (Devriendt-Vander Espt-Vandevelde) la dat pe `Le Foncé` si pe `La Foncée (`Întunecata`) care este mama lui `Draaier`.
Cuplul format din `Trimard` (fiu a lui `87`) si porumbita 4013403-52 (H. Desmet) dau pe `Onze Plumes` care este tatal lui `Draaier` si a lui `Bulte` (`Ghebosul`).
Cuplul `87` si o fiica a lui `38` (linie `Napoleon`) da pe `Le Beau` (`Frumosul`) si pe `Le Rêveur` (`Visatorul`).
 
Actualmente :
 
`Fijnen`, porumbelul AS National la fond în 1971 este nepotul lui `Barcelona` si a lui `Onze Plumes`. Actualul `Barcelona`, este fiul batranului `Barcelona` si a unei fiice a lui `Onze Plumes`, sora cu `Draaier`.
`Diken` (`Marele`) este fiul lui `Draaier` si a unei fiice a batranului `Malin`.
`Wittentik` este frate drept cu `Draaier`.
`Bulte` este fiul lui `Pol` si a unei fiice din `Barbe Blanche`.
`Le Jeune Fin` (primul la Angoulême) este fiul lui `Fijnen` si a unei fiice a lui `Bulte`.
În materie de pedigree putem merge departe în fondul culturii, dar am vrut, mai ales, sa va atrag atentia asupra continuitatii originii de-a lungul aporturilor de sange si întoarcerea lor la baza. Personal, as numi aceasta, consangvinitate. Este o placere pentru Maurice si pentru mine sa va facem cunoscuta linia (descendenta) pe care o pastrez la mine pentru ceea ce este epoca Oscar si Gerard Cattrysse, si pe care Maurice Beuselinck a reluat-o sau continuat-o pentru ceea ce reprezinta dominatia sa.
Pentru a termina aceasta prima parte a expunerii va solicit sa va reamintiti de afirmatia lui Maurice Beuselinck care ne-a precizat ca fondul culturii nu este decat o reîntoarcere neîncetata, în întregime, cu simplitate la expresiile caracterelor porumbeilor `Wegge` si `Ulens` din secolul trecut si ca exemplarele introduse pentru aporturi sanguine proveneau în întregime din aceasta îndepartata origine.
 
 
 
Epopeea moderna
 
Abordam acum a treia parte pe care o vom intitula `Blazonul 2000`(colonia a mentinut din ratiuni sociale denumirea `Cattrysse-Beuselinck`.
Colonia Cattrysse-Beuselinck ivita din columbofilia nebuloasa a sec. XIX va trai în glorie în sec. XX si noi îi uram un renume la fel de maret în secolul pe care Maurice se pregateste sa-l abordeze cu încredere.
Trebuie sa vi-l prezint pe Maurice Beuselinck?….si sa va prezint ceea ce gandeste el despre columbocultura? Este absolut inutil, caci el v-a dat o dovada a stiintei sale si a modului de a opera în mentinerea traditiei de-a lungul acestei expuneri, a acestei priviri asupra istoriei. Cand un tanar cum este el însusi ia în maini renumele mondial al fratilor Cattrysse se afla si suflete întristate care îsi arata nelinistea.
Altii asteapta ca el sa-si rupa …. un picior. Putini îl poarta în triumf. Toate acestea sunt un aspect al atavismului columbofililor si a omului în general care minimalizeaza întotdeauna valoarea si eficacitatea tineretii.
Pentru a bucura sufletele întristate si a-mi permite sa prevad cu obiectivitate viitorul, sunt nevoit sa va amintesc ca Maurice Beuselinck este Campion National la fond în 1971 al Federatiei Columbofile Regale a Belgiei si ca detine de asemenea porumbelul AS National la Fond pentru 1971.
Maurice s-a format mai bine de 12 ani în traditia `Cattrysse`.
Daca el modifica cu îndrazneala anumite reguli de conduita este tot din respectul lucrului învatat de la maestrii sai. Din punct de vedere fizic este o roca dificila de manevrat. Cum el s-a impus deja în prima linie ca un stalp al fortaretei Cattrysse-Beuselinck (premiul I National) îi va fi foarte greu sa-si ocupe propriul sau loc. (Adica sa i se recunoasca meritele sale personale facand abstractie de fratii Cattrysse). El a descoperit un îngrijitor ideal în persoana fiicei sale Greta, care face curatenie, îngrijeste si întretine totul cu zel. Este o adevarata Cattrysse cu porumbelul în inima, se spune despre ea. Într-adevar, ea este portretul viu al mamei sale, fiica lui Oscar, decedata la varsta de 32 ani.
 
1969 – Maurice face un frumos sezon, conform traditiei.
 
1970 – Maurice îsi amenajeaza casa, face modificari, înlocuieste vechiul acoperis din tigla al porumbarului. Abandoneaza comertul cu grane, ceea ce-i lasa un spatiu liber pentru a-si construi la etaj, deasupra vechiului magazin, doua noi porumbare pentru porumbeii de un an. Îsi modernizeaza si voliera femelelor. În acest timp el comite o greseala de neiertat, pentru ca aceasta greseala este o lectie de stiinta pe care el o cunostea. Instaland încalzire centrala, el lasa sa se instaleze o cuva cu gazoil deasupra porumbarelor. Aceiasi eroare fusese descoperita, aproape în acelasi timp si la Devriendt. Aerul este poluat de emanatii si forma porumbeilor dispare. Mai mult, lui îi lipseau, pentru a se apara, toti porumbeii unchiului Gerard pe care eu i-am vandut cu tristete la Bruxelles, dupa moartea acestuia din urma.
Dar Maurice este rabdator. `Sa asteptam`, spune el!
 
1971 – Un miracol? Nu, nu este posibil. Acest an formidabil este rodul unei munci îndarjite. Maurice a avut o toamna si o iarna pentru a-si face autocritica. Si-a pus ordine în instalatii. Si-a înconjurat porumbeii cu cele mai mari atentii. Si-a revazut toate lectiile învatate alaturi de campionii defuncti. El este în prezent stapan pe situatie si menajerul fericit al unei colonii sportive eficace.
`De Fijnen` castiga titlul cel mai disputat al întregii Belgii. Este porumbelul AS de Fond. Yearlingii sai (creati de el) si `2 anii` sai sunt `spuma cerului` ca si predecesorii lor. Colonia Maurice Cattrysse-Beuselinck este o stea noua pe firmamentul columbofil. Ea straluceste alaturi de cea a fratilor Cattrysse.
Noi nu expunem aici fara întrerupere palmaresul, de control. Dar începand cu sfarsitul anului sportiv 1972 eu ma gandesc sa va prezint lectura unui tablou de onoare care se anunta elocvent prin pregatirea sa minutioasa, de iarna si astfel noi vom urmari cultura.
Dar sa vedem un pic cum traieste aceasta colonie. Varul este singurul ingredient folosit pentru dezinfectie. Hrana este sanatoasa si simpla. Porumbul, în proportie de 60-80% este baza. Leguminoasele, orezul, graul completeaza ratia în diverse proportii în functie de sezon si nevoi. Un pumn de seminte de in, ca depurativ si un usor desert de seminte pentru canari încheie hranirea.
Sistemul de joc este vaduvia, dupa prima crestere a doi pui de catre cuplu, primavara si retragerea femelei în timpul celei de a II-a clociri la 10 zile dupa depunerea pontei.
În fiecare dimineata, de la 6 la 7 si în timpul zilei, o ora, porumbeii au un zbor liber. Maurice îsi antreneaza singur porumbeii de concurs, mai întai pe etape mici de 10, 30 si 45 km, apoi ei efectueaza doua etape de 200 si 300 km, un Dourdan sau un Clermont si în sfarsit un Chateauroux, daca el este necesar unei puneri riguroase în conditie. Astfel ei sunt gata pregatiti pentru fond. Este un vechi si un bun sistem care a dat rezultate. Nu are nici un motiv pentru a-l schimba. Puii nu sunt zburati! Yearlingii sunt supusi unui dur examen de trecut. Ei trebuie sa zboare în anul urmator nasterii lor urmatoarele: Arras (100 km), de doua ori Clermont (200 km), Dourdan (300 km), Orleans (360 km), Chateauroux (415 km), Tours (450 km), Angouleme (640 km).
Pentru a fi drepti trebuie sa spunem ca yearlingii din 1971 au reusit în mod magnific la acest lung si dificil examen.
Culorile dominante ale penelor la aceasta rasa sunt albastru si solzat pe albastru adesesa cu o pana cu pete sau chiar cu o aripa alba.
Aspectul capului este particular, adesea putin turtit dar cu ochii combativi si stralucitori. Masculii sunt în general solizi (zdraveni) fara a fi puternici si grei.
 Osatura si musculatura lor dau la atingere impresia unui echilibru aerodinamic facut pentru zborul de lunga durata.
Aripa porumbeilor Cattrysse este întotdeauna foarte lunga si foarte fina. Ei sunt cei care si-au format singuri organul de zbor în cursul anilor si a kilometrilor parcursi.
Femelele din contra sunt mici, chiar foarte mici. Este înca un secret al traditiei Cattrysse. Ele sunt acelea care dau acesti `crack` care nu se îngreuneaza niciodata de-a lungul descendentei.
Multi columbofili ignora acest detaliu si cresc cu reproducatoare mari `standard` care vor da produsi greoi si care vor gafai de-a lungul liniei de zbor. Urmatii pe Cattrysse din acest punct de vedere. Reproduceti cu adevarat diamante, mici si bine proportionate, cum sunt femelele Cattrysse si veti judeca singuri rezultatul. Printre piesele `Muzeului Cattrysse` mai putem sa admiram cupe de argint si de aur, numeroase trofee, printre care o statuie de bronz cantarind mai mult de 50 kg, marile orologii, un raion plin de decoratii, fanioane, diplome cu sutele, si vom sfarsi prin a remarca ca fratii Cattrysse au fost de 23 ori învingatorii unui National!!!
Gloria continua cu domnia lui Maurice Beuselinck care tese cu rabdare canafasul glorios al acestor duri, tenace, înduratori si încapatanati porumbei de competitie, în instalatii în care luxul este alungat. Multumesc Maurice pentru serioasa lectie de columbocultura si columbofilie pe care ai binevoit sa o dedici tineretului columbofil care doreste ca `Blazonul 2000` al coloniei Cattrysse-Beuselinck, nou aparuta, sa fie ancorata mai solid ca niciodata pe frontispiciul vechii fortarete Cattrysse. Este de asemenea si urarea comunei noastre Moere, recunoscatoare fata de toti copiii sai care-i construiesc istoria.
 
 
Articol scris de catre GAMO
 
 
Traducere din revista `Le Pigeon voyageur de France` nr. 2 din 25 ianuarie 1972







Poezia columbofila "Titanii" - autor domnul Militaru Nistor, din Gura Vitioarei, PrahovaCursa de la Barcelona - de Ad Schaerlaeckens - partea 1Povestea lui Karel Meulemans - partea a 2-aDiverse despre porumbei`Fabry si porumbelul voiajor` - articol scris de dr. Geronimo Branescu


Comentarii

postat la 23:12, Marti, 07.10.2008 de Dinu

interesant articol , pacat ca nu ati pus si niste fotografii
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.