Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Cursa de la Barcelona - de Ad Schaerlaeckens - partea 1


15:48, Vineri, 23.01.2009 

Cursa de la Barcelona (partea I)
 
 
de Ad Schaerlaeckens
 
 
În sportul nostru numele unei localitati de lansare are un impact diferit decât altul. Crezi sau nu, urmatorul lucru s-a întîmplat cu adevarat.
Odata, un japonez cauta sa cumpere învingatori din curse de aprox. 400-450 km. I s-au oferit doi campioni: unul de la Orleans si unul de la Pithiviers.
Orleans a fost o cursa norocoasa: vânt din spate si averse. Într-o astfel de cursa, orice pasare care nu este bolnava poate câstiga.
Cursa de la Pithiviers a fost puternica si mult mai echilibrata. Totusi, japonezul a preferat învingatorul de la Orleans. Doar datorita numelui.
 
 
 
 
 
CINCI
Sunt în special cinci statii de lansare care suna foarte bine în urechile columbofililor din întreaga lume.
 
1. QUIEVRAIN
Quievrain este un cuvânt familiar pentru orice belgian, indiferent daca este columbofil sau nu. Înca de când exista sportul cu porumbei, si radacinile sale sunt în Belgia, oamenii concureaza de la Quievrain, un oras pustiu de lânga granita franceza. Se spune ca numai în Belgia erau aproximativ 250.000 columbofili in perioada celui de-al 2-lea razboi mondial. Erau orase în care fiecare strada avea club propriu sau chiar mai multe. Daca stii ca 90% din columbofili concurau de la Quievrain, îti poti imagina ce înseamna acest cuvânt în societate. Peste 300.000 de pasari erau lansate la acea vreme.
Quievrain este, de asemenea, un oras pentru nostalgici. În orice zi sfânta aici este o cursa.
Are regele ziua de nastere? Sau primarul? Sau un reprezentant al mânastirii locale?
Astfel de evenimente sunt sarbatorite printr-o cursa de la Quievrain. În ce zi a saptamânii se desfasoara, nu are importanta. Câteodata nu se pune în joc mai mult decât o placinta sau o jumatate de porc, altadata pot fi câstigate averi fabuloase.
Deci exista o legatura intre Quievrain si sportul cu porumbei? Aceste cuvinte merg impreuna si se întîlnesc întotdeauna atâta timp cât va exista columbofilie în Belgia.
 
 
 
 
2. BOURGES
Bourges este o alta statie cu un nume mare. Se spune ca este o cursa de distanta lunga. Burges este primul concurs semi National pentru pasarile mature (care se tine in ultimul weekend din luna mai) si un alt concurs National este organizat în ultimul weekend din iulie.
S-a observat ca pentru astfel de curse nu ai nevoie de un anume tip de pasari de distanta lunga pentru aceasta distanta de aproximativ 450 kilometri asa ca in cursa isi inscriu porumbei si concurenti care nu sunt de distanta lunga.
Pentru majoritatea columbofililor este doar o cursa nationala în care angajeaza pasari. De la Quievrain ei concureaza în diferite competitii dar de la Bourges sunt toti împotriva tuturor: toate pasarile din tara sunt în aceeasi competitie (nationala), de departe cea mai mare din Belgia. Odata au fost angajate peste 90.000 de pasari. Atunci belgienii au sperat sa aiba o cursa care poate concura cu Nationalul de la Orleans al olandezilor, dar limita magica de 100.000 de pasari nu a fost atinsa niciodata.
Referitor la aceste curse, trebuie stiut faptul ca spre deosebire de Orleans în Olanda, pentru cursa de la Bourges, din iulie, pot participa si porumbei yearlingi si pasari mature.
În trecut cursa de la Orleans se organiza in ultima sâmbata din august, în prezent se tine cu o luna mai devreme. Motivul este ca distanta mare pentru tineri a devenit atât de populara încât multe astfel de curse trebuiau sa fie organizate mai târziu în an.
 
 
 
 
3. ORLEANS
Cursa de la Orleans din Olanda la care m-am referit a avut de asemenea un mare impact în toata lumea. A fost organizata prima data în anul 1953. La inceput multi crescatori au fost impotriva acestei curse deoarece distanta (între 400 - 600 km) se presupunea ca este prea mare pentru pui. Si trebuie spus: initial cei care s-au opus se pare ca aveau dreptate. Prima cursa a fost o lovitura cu multe pierderi. Organizatorii totusi nu au renuntat si eforturile le-au fost rasplatite. Orleans a devenit enorm de popular, si in trecut au fost angajati peste 200.000 de pui.
Toata lumea invidiaza Olanda pentru ca are o astfel de competitie. Eliberarea atât de multor pasari a fost un eveniment senzational, încât chiar presa si televiziunea locala si-au îndreptat atentia catre acest spectacol. Zgomotul produs de atât de multe pasari care se ridicau în aer a fost asurzitor si cerul a devenit atît de întunecat încât parea ca este o eclipsa de soare.
Pentru multi ani Orleans a fost în centrul atentiei si saptamâni dupa aceea columbofilii nu mai vorbeau despre nimic altceva. Câstigatorul a primit foarte multi bani (cel putin pentru standardele olandeze de la acea vreme) si numele sau a devenit faimos într-o singura zi.
Deci nu toate dubiile conform carora pasarile tinere nu erau capabile sa strabata distante mari s-au spulberat.
Datorita popularitatii, mai multe curse de distanta lunga pentru pui aveau sa fie organizate, si in mod logic s-a format un nou tip de columbofil, asa numitul `specialist în pasari tinere`.
Era un grup mic de crescatori care distrugeau cursele. La început ei erau suspectati ca ar avea un secret, sub forma unui drog . Mai târziu a devenit clar ca secretul acestor `supermeni` putea fi rezumat într-un singur cuvânt: `penele`. Trebuie stiut faptul ca Nationalul pentru tineri se organizeaza în perioada când ei napârlesc. Deci ce au facut acesti tipi mai destepti? Foloseau cortizon pentru a opri napârlirea sau întunecau volierele pe timp de zi. Dar recent au avut loc schimbari dramatice: cortizonul a fost interzis si cursele mai mari de 500 km pentru pasari tinere au fost oprite. Orleans are mai putin de 500 km doar pentru aceia care locuiesc în sudul Olandei, deci singurii care pot zbura de la Orleans acum, ceea ce înseamna ca nu mai este concurs National.
 
 
 
 
 
4. SAINT VINCENT
Cursa nationala de la Saint Vincent organizata în Olanda are de asemenea o rezonanta magica. Este o cursa care atrage intreaga atentie si in special de când japonezii au devenit interesati de fond. Este o cursa de doua zile. Dar intre timp lucrurile s-au schimbat. În prezent fanii curselor de fond si mare fond s-au concentrat asupra Barcelonei.
Motivul este distanta, Barcelona fiind cea mai îndepartata cursa din Europa (peste 1200 km) si este o confruntare internationala. O alta mare diferenta între Saint Vincent si Barcelona este ca Saint Vincent este localizat în Franta, în nordul Pirineilor si Barcelona este în Spania, în sudul Pirineilor. Muntii sunt un obstacol pe care pasarile trebuie sa îl treaca imediat dupa eliberare. Acest lucru face cursa atât de grea si de spectaculoasa.
 
5. BARCELONA
Vorbind despre `greu`: în momentul când pasarile sunt eliberate, ele trebuie sa faca fata adesea unei calduri arzatoare, trebuie sa lupte pentru fiecare metru si fiecare metru pare a fi un kilometru. Este motivul pentru care trebuie sa coboare pe pamant pentru a bea apa. Pentru pasarile cu experienta in zborul pe distante lungi aceasta nu este o mare problema. Ei cunosc arta adaparii când zboara deasupra numeroaselor râuri mici peste care trec. Multe pasari neexperimentate platesc totusi cu viata. Dar nu este doar caldura spaniola si setea, ci si pasarile rapitoare care sunt în alerta pretutindeni. Cel mai mare handicap totusi îl reprezinta kilometrii pe care eroii cerului trebuie sa ii strabata dupa ce depasesc Pirineii. Deci Barcelona înseamna suferinta pâna la sfârsit.
Dar caldura, muntii, pasarile de prada, distanta enorma sau vremea schimbatoare nu reprezinta toate obstacolele. Porumbeii sunt eliberati vineri dimineata si nu pot strabate cursa într-o singura zi. Deci ei trebuie sa-si petreaca noaptea în aer liber: pe o cladire înalta cum ar fi o biserica, la o ferma sau oriunde altundeva, cu toate pericolele existente cum ar fi pisicile flamânde sau fermierii cu arme mortale.
Din cauza aceasta cursa de la Barcelona este considerata a fi maratonul tuturor maratoanelor. Nu este cursa pasarilor rapide, ci cursa pasarilor cu vitalitate si rezistenta. Este o cursa pentru supravietuitori care mai degraba mor decât sa se dea batuti.
Si totusi istoria Barcelonei nu este foarte veche, este plina de peripetii, asa cum va voi arata în aceste câteva articole.
 
 
 
 
Începutul
Primele curse din acest frumos oras spaniol au avut loc în anii `40. În `cartile vechi` îl gasim pe dl. Berlengee ca învingator la Barcelona în anul 1949.
Doi ani mai târziu `centrul Cureghem` a început organizarea întrecerii internationale si de atunci aceasta cursa a devenit una oficiala.
Prima data lumea columbofila si-a tinut respiratia asa cum a fost cazul concursului de la Orleans pentru porumbeii tineri organizat în Olanda mai târziu.
Au fost angajate 2039 pasari dar care a fost rezultatul? Cât de multe aveau sa se mai întoarca acasa? Josef Boels, un primar cu mustata la fel de impresionanta ca Berlengee, a fost învingator international. Boels a fost un crescator pentru distanta lunga faimos si la fel de faimos a fost si învingatorul din anul urmator: Oscar Devriendt din Moere.
În anii care au urmat au fost angajati din ce în ce mai putini porumbei, în 1956 doar 885 pasari, si se punea problema renuntarii la aceasta cursa.
Dar atunci, în 1957, nimeni nu stie de ce, surprinzator au participat 3.350 pasari. 1957 a fost de asemenea primul an în care învingatorul nu a fost belgian ci german. În 1958 au fost angajate 3.756 pasari, aproape de patru ori mai mult decât cu doi ani mai devreme.
Angajarea a 3.756 pasari a fost un record si porumbelul lui Gilbert van der Weghe din orasul belgian Olsene a fost cel mai rapid. Acest nume se aseamana cu numele starului olandez van der Wegen si aceasta a cauzat multe neintelegeri în strainatate. Chiar si acum în multe reviste aceste nume sunt amestecate. Datorita cresterii numarului de porumbei angajati, viitorul cursei de la Barcelona a fost salvat. Atunci, în anul 1959, olandezii au fost admisi sa participe si acesta a fost începutul unei mari istorii, istoria concursului Barcelona International. De atunci super campioni aveau sa învinga dar si oameni simpli. Super pasari aveau sa învinga si …. aveau sa nu se mai întoarca acasa niciodata.
Reputatii au fost construite si reputatii se vor distruge.
Mai multe despre aceasta in urmatoarele doua capitole.


Cursa de la Barcelona - de Ad Schaerlaeckens - partea 1Cursa de 1 milion de dolari - Sun City - Africa de Sud - 2009Rainer Puttman - campion al Germaniei la fond in 2002 - partea a 3-aArticol despre porumbeii fratilor Cattrysse - partea a 2-a - autor GamoJaap van Alphen - Olanda - Total Breeding Station - partea a 2-a
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.