Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce conteaza pentru dvs. mai mult in achizitionarea unui porumbel? Pedigreul sau rezultatele la zbor?
Pedigreul
Rezultatele la zbor
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Povestea lui Karel Meulemans - partea a 2-a


23:06, Sambata, 11.10.2008

 

`Meulemans a vazut lumina`

Columbofililor, in special celor din SUA şi Taiwan le place sa vorbeasca despre rase şi familii atunci cand discuta despre porumbei. Adesea am fost intrebat ce anume le spun crescatorilor despre `familia mea de porumbei` atunci cand acestia ma intreaba despre pasarile mele? Intotdeauna am fost de parere ca aceasta nu este o intrebare serioasa. Personal nu sunt interesat de familii sau de rase. Eu vreau sa fiu doar invingator in concursuri. In Europa sunt foarte puţini columbofili care au propria lor `rasa` de porumbei. Aceasta inseamna foarte puţini campioni!!
 


Intotdeauna l-am menţionat pe Gust Hofkens şi licitaţia sa, ca pe un exemplu placut in legatura cu ceea ce vreau sa va spun in continuare. L-am cunoscut pe Hofkens foarte bine, i-am cunoscut pasarile foarte bine şi am si listele lui de porumbei licitaţi.

Deşi multi crescatori de pe toate continentele pretind ca au `pasari pure Hofkens`, d-l Hofkens insuşi a obţinut pasarile sale din mai multe locuri şi majoritatea campionilor sai au fost obtinuti prin incrucişare. Aceasta inseamna de fapt pui ai porumbeilor pe care el i-a importat.

Deci avem urmatoarea situaţie amuzanta: majoritatea pasarilor care au fost licitate dupa moartea sa erau porumbei pe care d-l Hofkens insuşi ii achiziţionase. Oamenii care au cumparat aceste pasari la licitaţie vor sa le spuna `porumbei Hofkens` sau mai tarziu chiar `rasa Hofkens`. Aici este vorba despre lumea nebuna a sportului columbofil.
 


Se vinde
Referitor la faptul cabanii nu miros, unii crescatori de porumbei din Olanda şi Belgia sunt conştienţi de ce anume cumparatorii straini vor atunci cand vin sa cumpere pasari de la ei: vor porumbei de linie pura.

Cand strainii vor porumbei de la d-l X acestia vor sa fie de acelaşi fel şi de preferat de aceeaşi culoare ca zburatorii d-lui X. Sa ai o voliera plina cu pasari ce arata la fel este impresionant şi atunci acestea se vor vinde bine. Exista si cativa astfel de crescatori si pe care eu ii cunosc, dar acestia nu sunt campioni, ci vanzatori de porumbei. Şi unii destul de buni pentru ca au vanzari mari. In ciuda faptului ca acestia nu obtin succese in concursuri, unii columbofili le cumpara pasarile, iar altii fac chiar bani buni din porumbeii lor. Acest lucru este posibil deoarece acestia au in crescatorie ceea ce cumparatorii naivi isi doresc: pasari apartinand unei familii.

Daca in Belgia sau Olanda columbofilii vor sa faca bani atunci au doua posibilitaţi:
- sa obtina rezultate bune in concursuri si atunci cumparatorii straini vor veni la ei, sau
-          sa aiba o familie de porumbei in crescatorie şi atunci….. cumparatorii straini tot vor veni!
Unul dintre puţinii oameni care avea propria familie de porumbei era Karel Meulemans din Arendonk. Am spus `avea` pentru ca acest lucru se intampla in trecut, pe vremea cand era un competitor fara rezultate. Dar, conform spuselor lui Meulemans, faptul ca era un zburator slab de porumbei era in primul rand din vina lui şi din partea celor care ii cautau pasarile, in al doilea rand. Sa ascultam ceea ce Karel Meulemans declara despre acest lucru:

Karel Meulemans:
`Este vina cumparatorilor straini pentru faptul ca eu am fost un concurent slab pentru mulţi ani. Toţi cautau descendenţi din faimosul meu `Cuplu de baza`. Cu cat vedeau de mai multe ori aceeaşi pasare in acelaşi pedigreu, cu atat mai hotaraţi veneau sa cumpere. Daca, de exemplu, ei il intalneau intr-un pedigreu al unei pasari de 3 ori pe faimosul meu `Kadet`, printre bunici sau strabunici, atunci acesta era porumbelul pe care doreau sa il cumpere. Nici nu vroiau sa vada pasarea, pedigreul era suficient. Şi se pare ca am fost un artist in circ. Sau ….. cel putin mai bun decat clovnul. Ce am facut cu acest lucru? Am pastrat familia mea de porumbei in linie pura. Inţelegeţi ce vreau sa spun cand afirm ca acei cumparatori straini sunt vinovaţi pentru rezultatele mele slabe din trecut? Punctul de cotitura in cariera mea a fost in anii `80. Atunci m-am gandit: `am facut o groaza de bani vanzand. Dar pot aceşti bani sa ma faca un om fericit?

Nu, nu pot. Deci la dracu cu toţi aceşti bani. La dracu cu toţi aceşti cumparatori, la dracu cu familia (rasa) mea pura. Acestea nu ma satisfac. Am pus banii intr-un  cont la banca şi nu ma voi uita la ei pentru tot restul vieţii. Nu vreau sa mai fiu niciodata de batjocura dupa curse, un invins. Vreau sa fiu un bun concurent sau daca este posibil un invingator. Sa ajung un om pe care ceilalţi columbofili il respecta nu pentru ca are o familie faimoasa de pasari in voliera ci pentru ca are o echipa de pasari campioane`.
 
 


Punctul de cotitura
Mai tarziu, in august 1995, ceva straniu s-a intamplat. Karel Meulemans (reproducatorul şi nu concurentul, cum spunea lumea), caştiga locul 1 Naţional. Atunci columbofilii s-au mirat. Cine? Meulemans a caştigat cursa naţionala? El era ultima persoana la care se aşteptau sa faca acest lucru. Pentru mine care il cunosc pe Meulemans foarte bine, aceasta nu a fost aşa o mare surpriza.
El a zburat bine in multe curse si inainte, in principal pe distante lungi. Cum aşa? De ce a trebuit sa aştepte decenii pentru a ajunge un cursier de succes, ca atunci cand forma tandem cu Wouters şi Marien? La sfarşitul anilor `80, acesta a inceput sa uite de familie sa pura, nu mai avea o grija in a-si vinde porumbeii, deci a uitat total de bani şi a inceput sa importe pasari pentru a le incrucişa cu ale sale. Şi in caţiva ani s-a transformat intr-un bun concurent si un invingator, chiar la zborurile organizate la nivel naţional. Crescatorii care au vazut fotografii cu pasarile sale invingatoare in concursuri sau le-au tinut in mana au putut observa ochii lor maronii. Mai erau acestia porumbei din vechea familie Meulemans? Nu, nu mai erau. Erau produşi obtinuti din incrucişari. Iar in anul 1999 Meulemans chiar a devenit Campion Naţional la fond.
 


Doar un zambet
Acum Karel merge foarte bine cu porumbeii si este un om fericit care sta cu capul sus.

Vorbim despre cariera sa ascendenta dupa atat de mulţi ani de cand cultiva porumbei. Am vazut lumina. Exact la timp, zambeste Karel. Am vazut descendenţi ai porumbeilor care erau invingatori, dar toti erau incrucişaţi. Deci produşi ai porumbeilor mei incrucişaţi cu alt sange. Deci ce am facut? Am inceput sa import pasari şi am facut la fel cum procedau alţii cu pasarile mele: i-am incrucişat. In trecut vedeaţi in volierele Meulemans loturi de pasari de acelaşi fel: destul de mari şi cu ochi minunaţi: erau pasari apartinand unei singure familii. Acum vedeţi alte pasari: invingatoare! Printre ele se regasesc si pasari de culoare inchisa cu sange de la dl. Schellekens din Olanda, dar si pasari de culoare roşie. Dar nu ciocolatii (roşu recesiv). Cand l-am intrebat `unde sunt faimoşii porumbei roşii ciocolatii la care americanii fac publicitate?` , Karel mi-a zambit. Acum caţiva ani mai avea in crescatorie caţiva porumbei roşii ciocolatii. Dar din pacate pentru ei nu au putut sa gaseasca drumul spre casa nici chiar de la 50 kilometri. Cei roşii pe care ii mai are sunt descendenţi dintr-o pasare pe care a importat-o de la Georges Bolle. Acum puteti vedea porumbei albaştri cu pene albe: ei sunt descendenţi dintr-o fiica a unei pasari obtinute de la Leo Broeckx care a reprezentat Belgia la Olimpiada din Gran Canaria. Deci care este mesajul?

Formula magica pentru a reproduce campioni este urmatoarea: nu este nimic rau sa ai un lot de pasari inrudite in voliera sau o aşa numita familie. Dar astfel de pasari trebuie sa fie incrucişate pentru a obţine porumbei campioni.
 


Houben, Verbruggen şi mai tarziu Grondelaers
Exista mari nume de columbofili a caror faima se datoreaza si lui Meulemans. Printre ei se numara Houben, Verbruggen, Bolle, Grondelaers, Engels. In special pe Jef Houben il cunosc foarte bine. El este un tip deştept, un vulpoi batran dar un om bun şi cinstit care a fost un zburator apreciat toata viaţa lui. Povestea lui se aseamana cu a multora. Majoritatea campionilor sai sunt descendenţi din pasari precum ` Artist` şi `Sony`, dar ……. incrucişaţi cu porumbei importati. Jef niciodata nu a ţinut aceasta secret.

In concluzie. Deci, dragii mei cititori, vreau sa va avizez asupra unui lucru: Vreţi sa faceţi bani vanzand porumbei? Incercati sa aveţi o familie de pasari de acelaşi fel şi aceeaşi culoare. Dar, ….. vreţi sa aveţi campioni in crescatorie? Incrucişaţi-va pasarile. Reproduceţi mulţi pui, antrenaţi mulţi pui, debarasaţi-va de mulţi pui şi uitaţi de restul. Este cel mai scurt şi uşor drum spre succes. Dar aveţi grija. Majoritatea crescatorilor din Europa stiu ca pentru asta trebuie sa importaţi pasari si acum şi in viitor. Adeseori acestia fac aceeaşi greşeala: cand cumpara pasari de la d-l X acestia vor sa ii imperecheze intre ei pe fiecare. Aceasta este o cale greşita de urmat. Este o cale prea lunga sa afli care porumbel cumparat are valoare. Cand imporţi porumbei incrucişeaza-i cu ai tai care au demonstrat ca sunt invingatori in concursuri sau buni reproducatori. Aceasta este o cale mult mai rapida sa afli daca importul a avut valoare. Sau toţi aceşti campioni greşesc?
 


P.S. - Revista naţionala columbofila NPO a facut o cerere in numarul sau din decembrie 1999. Cei 36.000 abonaţi ai acestei reviste au fost invitaţi sa raspunda la cateva intrebari: `Cine considerati ca a fost cel mai bun zburator de fond din istorie, cel mai bun autor, cel mai bun porumbel din istorie, cea mai buna carte de porumbei şi multe astfel de intrebari?` Majoritatea celor care au raspuns au considerat ca cel mai bun cuplu de reproducţie din secolul XX a fost `cuplul de baza` al lui Meulemans.

Greşesc toţi acestia oare?
 

de Ad Schaerlaeckens


Jos Vercammen, aducatorul de profit al belgienilor - partea 1Cursa de la Barcelona - de Ad Schaerlaekens - partea a 3-aHans, Lotte Eijerkamp si Fiii - Brummen, Olanda - partea a 2-aPovestea lui Karel Meulemans - partea 1Piet de Weerd - Istoria personalitatilor legendare din sportul columbofil mondial - partea a 2-a
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.