Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

`Fabry si porumbelul voiajor` - articol scris de dr. Geronimo Branescu


10:15, Joi, 09.12.2010 

Fabry şi porumbelul voiajor

 

 

Autor: DR GERONIMO BRĂNESCU

5 decembrie 2010

 

 

 

Porumbeii belgieni, cei mai valoroşi din lume, au depăşit de mult încadrarea exclusivă în categoria hobby-urilor, generând uneori interese financiare substanţiale, mulţi dintre pasionaţi devenind, în unele cazuri, peste noapte din iluştri anonimi personaje nu numai celebre, ci şi foarte bogate

Sunt însă şi crescători care au valorizat diferit avantajele financiare obţinute din performanţele de excepţie ale unor porumbei călători, folosindu-le pentru afirmarea lor intelectuală. Este cazul lui Georges Fabry din Liege, care acum aproape 90 de ani a câştigat cu „negrul” său suficienţi bani pentru a se putea înscrie şi apoi întreţine la facultate. Şi bine a făcut, pentru că altfel omenirea pierdea prin el un ilustru farmacist. Astfel, negrul său (porumbelul, evident!), ce i-a oferit o şansă pe care acumulările familiei sale nu i-o permiteau în acel moment, provenea din linia aceluiaşi „Bronze 48” din 1944 ce i-a adus de altfel celebritatea şi lui Jaques Tournier, aşa cum scriam în episodul trecut. O pasăre care, iată, a influenţat atât de pozitiv mai multe destine.

Aşadar, o altă linie care a jucat un rol important în formarea porumbelului belgian modern de sport a fost cea a lui Fabry, Georges şi apoi Victor, din Liege. Bazată pe păsările Hansenne, ca structură de bază, în timp au fost introduşi porumbei celebri aparţinând liniilor Bricoux, Van Bruane, Havenith şi Collaer.

Extrem de pasionat, aristocratul farmacist Georges Fabry asigura condiţii cu totul special porumbeilor săi, acestora fiindu-le destinat întregul etaj al locuinţei sale, o proprie­tate respectabilă de altfel, în timp ce trei angajaţi curăţau crescătoria de două ori în fiecare zi. Ca particularitate a selecţei, familia Fabry evita pe cât posibil să aducă păsări noi.

Cel mai important aport extern fiind reprezentat chiar de păsări din propria linie care au performat în alte crescatorii. Pe această cale ei îşi asigurau revitalizarea liniei, păstrând însă comformitatea fenotipului. Tehnica de zbor se baza pe văduvie, fără împerechere înaintea sezonului de zbor, pentru a putea menţine astfel forma masculilor o perioadă cât mai îndelungată.

Reprezentant de seamă al columbofililor în înalta societate belgiană, farmacistul Georges Fabry a lăsat moştenire posterităţii nu numai o linie bine selecţionată, ci şi doi continuatori de bază ai pasiunii sale; din cei patru fii, doi ducând mai departe sportul columbofil: Georges Fabry Junior, medic veterinar, a zburat în tandem cu socrul său, sub numele de Nelis-Fabry, şi Victor Fabry, moştenitorul casei şi implicit a volierei părinteşti, deveniţi în timp şi ei nume de rezonanţă în sportul columbofil.

Desigur că şi în cazul crescătoriei Fabry, multe păsări au obţinut rezultate de excepţie, înscriindu-şi numele cu aldine în cartea de aur a columbofiliei internaţionale. Două însă trebuie negreşit menţionate: “Heroine” şi “Porthos”. Câştigătoare cu un avans de aproape o oră a locului I a naţionalului de la Saint Vincent, “Heroine” s-a dovedit a fi nu numai o sportivă, ci şi o reproducătoare foarte valoroasă, urmaşii săi obţinând performanţe remarcabile.

În ceea ce îl priveşte pe “Porthos”, B-1950-1195569, acesta deţine recordul financiar al timpului său, având peste două milioane de franci belgieni premii obţinute în anii 1952-1953. Celebritatea lui “Porthos” îi este însă dublată şi de nepotul său, B-1960-1000863, cunoscut şi sub numele de “Halve Fabry”, care a stat la baza poate celei mai celebre linii de porumbei din lume. Facem astfel un nou pas în istorie...

 

Pagină realizată cu sprijinul Federaţiei Române de Sport Columbofil din România

 

 

 

Campionii germani Andreas si Walter Drapa si noua lor super-vedeta, porumbelul `Pokerface`"Agonie si extaz" - un excelent articol al domnului Dr. Mircea BiliusDr. Mircea Bilius - articol columbofil de exceptie despre `Porumbeii, talismanul sufletului` - partea a 2-aColumbofilia - un sport "prietenos" - un excelent articol al tinerei Alina Macovei`Sistemul obscurizarii` - articol de Ad Schaerlaeckens
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.