Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce conteaza pentru dvs. mai mult in achizitionarea unui porumbel? Pedigreul sau rezultatele la zbor?
Pedigreul
Rezultatele la zbor
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

`Sistemul obscurizarii` - articol de Ad Schaerlaeckens


13:45, Vineri, 13.11.2009

 

Sistemul obscurizării

 

Autor: Ad Schaerlaeckens

 

  

Crescătorii străini îşi pun câteodată întrebări legate de sistemul obscurizării. Nu e de mirare din moment ce trebuie să fi auzit că în Olanda şi Belgia poţi să-ţi iei adio de la rezultatele bune la zborurile cu puii dacă aceştia nu au fost supuşi sistemului respectiv. Sunt dispus să-i ajut cu plăcere pe toţi aceşti crescători, mai ales că printre ei se află mulţi începători, însă, din păcate, îmi este imposibil să dau sfaturi din mai multe motive.

 

IMPOSIBIL

- În zona în care locuiesc este altă climă, iar momentele în care soarele răsare şi apune diferă de cele de aici.

- Sezonul competiţional este programat în alte intervale.

- În alte ţări, sezonul de reproducţie începe şi se sfârşeşte la altă dată calendaristică.

 

ÎNCEPUTUL

Câţiva olandezi isteţi au pus bazele acestui sistem la sfârşitul anilor '70 şi, la scurt timp după aceea, mulţi belgieni au început să utilizeze picături oculare care conţineau cortizon. În ambele cazuri, rezultatul consta în faptul că năpârlirea era stopată, iar cei care foloseau sistemul obscurizării sau picături de ochi erau de neînvins în august. Iar august este exact luna când, în mod normal, păsările încep să năpârlească. Când cortizonul a fost interzis, fiind considerat o substanţă dopantă, şi belgienii au început să folosească sistemul obscurizării. La început, nu erau prea entuziaşti în privinţa acestei „invenţii” olandeze din moment ce pierdeau mulţi pui, dând vina pe noua metodă. Mai târziu şi-au dat seama că nu au dreptate, deoarece înregistrau pierderi masive şi în cazul puilor care nu erau supuşi acestui sistem, în special la primele antrenamente.           

 

ÎN OLANDA ŞI BELGIA

 

În Olanda şi Belgia, majoritatea crescătorilor încep să reproducă de la sfârşitul lui noiembrie până la sfârşitul lui decembrie. I se spune reproducţie de iarnă. Cele mai importante curse au loc în luna august. Până la mijlocul lui martie, nu e nevoie ca păsările reproduse în acest interval să fie obscurizate. Sistemul nu se mai aplică începând cu sfârşitul lunii mai sau începutul lunii iunie. Cei câţiva practicanţi care doresc să concureze bine în septembrie îşi obscurizează păsările încă o lună.

 

CÂT DE ÎNTUNERIC SĂ FIE?

Unii spun că păsările trebuie să poată vedea de unde să bea apă, însă mi se pare riscant şi prefer ca adăpsotul să fie complet obscurizat.

 

CÂTE ORE?

O regulă de aur spune că păsările au la dispoziţie MAXIM 10 ore de zi lumină. CÂND anume păsările beneficiază de aceste zece ore de zi lumină nu este relevant. Puteţi obscuriza de la 6 seara până la 8 dimineaţa, aşa cum fac majoritatea, însă puteţi la fel de bine să obscurizaţi de la 7 seara până a doua zi la 9 dimineaţa. Puteţi chiar să faceţi întuneric în crescătorie începând cu 3 după-amiaza, apoi să ridicaţi jaluzelele când se întunericeşte afară, astfel încât adăpostul să fie iluminat la răsăritul soarelui. Un avantaj al acestei metode îl constituie faptul că porumbeii dispun de oxigen pe timpul nopţii de vreme ce majoritatea crescătorilor închid tavanul glisant pentru a face întuneric.  

 

PĂRERE GREŞITĂ

Aşa cum am spus, belgienii au fost sceptici la început. Unii spuneau că păsările obscurizate de pui nu vor obţine rezultate bune ca yearlingi. Dar astăzi ştiu cum stau lucrurile, adică nu e nici o diferenţă. În majoritatea cazurilor, cei mai buni pui vor fi şi cei mai buni yearlingi.  

 

AL DOILEA RÂND

Deci e inutil să obscurizaţi puii reproduşi în perioada de iarnă din momentul în care sunt înţărcaţi. În februarie, ziua e scurtă şi se face întuneric devreme. Însă al doilea rând de pui e cu totul altă poveste. Puii scoşi la jumătatea lunii februarie, sau chiar mai târziu, trebuie obscurizaţi din momentul înţărcării. 

 

DE CE?

De ce trebuie să-i obscurizăm? Cum am mai spus, cele mai importante curse cu puii au loc în august, dar… aceasta este luna când păsările sănătoase încep să năpârlească. Şi când porumbeii intră în năpârlire nu mai pot concura cu succes. Când hormonii responsabili cu procesul de năpârlire devin activi, forma de concurs se depreciază drastic. Mai mult, păsările care năpârlesc au un handicap serios. Uitaţi-vă la astfel de păsări după ce fac baie: abia pot să-şi ia zborul şi parcă nici nu le vine să iasă afară la zbor. Un alt motiv pentru care porumbeii obscurizaţi obţin rezultate atât de bune e că, la 3 săptămâni după ridicarea jaluzelelor, are loc un fel de efect de euforie. Puteţi compara această stare cu venirea primăverii şi trezirea la viaţă a naturii. În martie, păsările încep să cânte, să se împerecheze şi să-şi facă cuib. Dar nu pentru că ar ştii că e martie sau că se încălzeşte afară (totuşi, în martie e foarte frig uneori), ci pentru că se măreşte ziua. La sfârşitul lui noiembrie sau începutul lui decembrie, vremea este adesea blândă, dar porumbeii nu prea au chef de împerechere, apoi se află într-un soi de hibernare deoarece ziua este scurtă. Din acest motiv, persoanele care practică reproducţia de iarnă trec la iluminatul artificial şi fac ziua mai lungă cu două săptămâni înainte de a-şi pune cuplurile la împerecheat. Oricum, în februarie, chiar şi atunci când frigul înţeapă, păsările sunt dornice de împerechere şi îşi construiesc cuiburi din moment ce… o luăm iar de la capăt, ziua se măreşte.     

 

NĂPÂRLIREA

Când păsările sunt obscurizate, acestea nu aruncă penele de zbor, ci îşi înnoiesc doar penele mici. Când veţi concura cu ele mai târziu, vor avea aripa completă, fără să fi schimbat vreo remigă. Toată lumea ştie că la a 4-a pană năpârlită vor începe să cadă şi penele mici şi asta înseamnă sfârşitul rezultatelor bune. Unii ţin lumina aprinsă 16 ore sau chiar mai mult. În acest caz, se va întâmpla contrariul. Cu ajutorul “sistemului iluminării” se înnoiesc penele de zbor, nu şi penajul de dimensiuni mici. Majoritatea celor care au încercat această metodă au fost dezamăgiţi de rezultate.  

 

ÎN CONCLUZIE

Mai târziu, lumea a aflat că năpârlirea poate fi stopată administrând în apa de băut 2 picături de decadron (dexametazon) pe zi. Funcţionează, însă este interzis în Olanda şi în Belgia. Crescătorii au crezut că niciodată nu va fi depistată substanţa interzisă de dexametazon la analiza excrementelor, însă cu ajutorul tehnologiei de azi pot descoperi şi dacă s-a administrat o singură picătură la 100 de litri de apă. Un test pozitiv înseamnă excluderea pe o perioadă de 3 ani. Astăzi este la modă obscurizarea porumbeilor maturi. Însă voi trata acest subiect într-un articol viitor.  

 

 

Sursa: www.schaerlaeckens.com

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

Despre sanatatea si selectia porumbeilor - articol aparut in Jurnalul National, 3 oct. 2010Dr. Mircea Bilius - articol <Retorica defaimarilor>"Istoria moderna a columbofiliei" - un excelent articol al domnului dr. Geronimo BranescuAd Schaerlaeckens - Despre olandezi, belgieni si `ceilalti`Record columbofil - articol scris de dr. Mircea Bilius


Comentarii

postat la 11:53, Sambata, 14.11.2009 de IGNAT SORIN

foarte interesant si mai ales binevenit articolul.Cu mici adaptari dupa specificul fiecarei crescatorii se pot pregati puii ptr. confruntarile de 400-600 km.aceasta metoda permite programarea succeselor si evitarea multor pierderi din cauza napirlirii avansate.dar cum ati vazut cere rigoare ,regularitate in programul zilnic al laturilor de pui pe categorii de virsta,deci nu e chiar simplu
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.