Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

CONCURS INEDIT, PORUMBEI, MASINA SI AVION - articol de dl. dr. Mircea Bilius


15:36, Vineri, 14.10.2011

 

CONCURS INEDIT, PORUMBEI, MASINA SI AVION

 

 

Dr Bilius Mircea,

presedinte onorific al Asociatiei Suceava



 

Nu, nu este o fabulatie, un titlu bombastic, emfatic, ditirambic. Totul a inceput in primavara anului 2010, mai precis la inceputul lunii martie. Reintorcandu-ma de la Expozitia Columbofila Nationala Brasov, m-am intalnit intr-una din zile cu dl. dr. Dulgheru Petrea, directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Suceava. Intre altele i-am vorbit despre isprava unui inaripat de-al meu care cucerise titlul de Campion la categoria sportiva Maraton International. El mi-a sugerat ideea unui concurs intre masina si porumbei in speta familia campionului. Concursul urmand a se desfasura de la Vatra Dornei la Suceava. Pentru validitatea intrecerii am solicitat sa folosim cipurile magnetice si ceasul electronic din voliera aflata in columbaria mea de pe Aleea Dumbravii. Mai mult am pariat, eu puneam in joc 1000 RON, contra 10 RON partea domniei sale. A zambit neincrezator in posibilitatile porumbeilor afirmand ca el va castiga. Chiar si-a pus problema sa ia legatura cu organele de politie rutiera pentru inchiderea drumurilor pe perioada deplasarii masinii la Suceava, lucru de altfel imposibil de realizat. De cealalta parte eram increzator in stiinta pregatirii porumbeilor pentru zborurile prin culoarele montane. Asa s-a nascut ideea unui nastrusnic concurs pe care sincer vorbind, atunci nu-l creditam ca posibil de realizat. Au trecut aproape doi ani de la conversatia noastra. In aceasta vara, pe la inceputul lunii august primesc telefon de la doctorul Dulgheru Petrea, cuvintele lui sunau ca o adevarata provocare, afirmand ca la data de 2 octombrie a.c., deci, peste aproape doua luni cu ocazia festivitatii pe care o organizeaza in Municipiul Vatra Dornei, de ,,Ziua Muntelui'', ,,Ziua Apelor Curate'' in afisele care anunta programul de actiuni doreste si inscrie si ,,Cursa Campionului'' intre porumbeii din linia acestuia, generatiile F1, F2, etc. si un numar de trei avioane de capacitate mica plus o puternica masina de teren. Nu a trebuit sa ma lamureasca pentru prezenta porumbeiilor la acest inedit concurs. Provocarea reprezenta pentru mine posibilitatea unei mari realizari. Desigur nu pot sa afirm ca inaripatii sunt superiori mijloacelor noastre tehnice. De fapt si porumbeii calatori sunt tot o realizare omeneasca. Am dorit sa demonstrez ca in conditiile traficului modern, supra aglomerat, ambuteiaje, numeroase accidente rutiere din cauza grabei, sau a conditiilor neprielnice zborului avioanelor de capacitate mica, porumbelul calator poate fi folosit pentru rezolvarea unor necesitati strigente mergand pana la posibilitatea salvarii de vieti omenesti cu conditia amenajarii unor voliere in vecinatatea spitalelor.

De asta data dr Dulgheru a acordat pasiunii si crezului meu o sansa. Dum spiro, spero- cat timp mai respir inseamna ca sper, iar speranta este o candela care lumineaza mereu de sub colbul trecerii anilor. Individual, chiar daca moartea o intuneca, ea se perpetueaza insa din generatie in generatie. In acele zile ruga mea a fost ,,Doamne ajuta-ma sa traiesc si aceasta realizare''. Va fi una din cele mai mari impliniri pentru dragostea pe care o ofer minunatelor fiinte. Porumbeii fac parte din cotidianul vietii mele de circa 62 de ani, mai precis ii cresc de la varsta copilariei, cred ca aveam 8 ani. Povestindu-i prietenului meu de-o viata in columbofilie, dl Apetrei Stelian din Dumbraveni Suceava, despre provocarea lansata de catre directorul DSVSA Suceava, el a subscris imediat acestei actiuni. Pe 28 septembrie a.c., impreuna am introdus porumbeii in pliante indreptandu-ne la Vatra Dornei ca sa ne intalnim cu organizatorii pentru a efectua o lansare de ,,simulare''.

Chiar la intrare in oras, in dreptul indicatorului catre Brosteni, facem stanga iar dl dr Dulgheru, telefonic ne dirijeaza spre ,,Casa Muntelui'' asezamant in partea de Est a Municipiului. Ajungem in zona respectiva. Aici privirile ne sunt vrajite de un tinut adevarat de legenda. Te cuprinde, te invaluie lumina si linistea cereasca. Acuarela penelului sau litera scrisa nu pot zugravi splendoarea peisajului, ea este accesibila doar simtirii sufletului. Pe o scena din fata ,,Casei Muntelui'' partial amenajata deasupra unui helesteu plin cu pastravi asezam pliantele. Catre noi vin organizatorii si pilotul unuia dintre avioane. Privesc cu incantare porumbeii nostri. Efectuam lansarea de simulare eliberand porumbeii. Pe aceasta scena in ziua de 2 octombrie dupa lansarea pasarilor se vor perinda numeroase grupuri folclorice.

A doua zi, pe 29 septembrie, cu ocazia imbarcarii puilor ascociatiei pentru ultimul concurs al sezonului, cel de la Prezmsyl, Polonia, inregistrez pe cursa numarul doi din ceasul Bricon porumbeii ce urmeaza sa fie prezenti la Vatra Dornei. Fisa de imbarcare conform uzantelor Regulamentului Columbofil este semnata de o comisie formata din trei membri. In fisa sunt inregistrate si cipurile pentru avioane si masina. Soseste in sfarsit si ziua mult asteptata. Vremea este minunata dar din partea organizatorilor ne parvine stirea ca la un avion, si din pacate aparatul principal destinat concursului, in timpul unei probe i s-a ars motorul, la un alt avion pilotul are o presanta problema familiala (deces), si nu pot participa la zbor. A ramas un singur avion, cel al dl Mitric planificat urmaririi si filmarii de catre un cameraman a zborului inaripatilor. Pilotul masinii, un Ford Explorer de teren, asteapta in stanga scenei pe care sunt oranduite pliantele cu peste 100 porumbei calatori. Multimea adunata freamata in asteptarea momentului lansarii. Dl dr. Dulgheru face apel prin statie ca publicul sa elibereze culoarul masinii. Bineinteles, sosirea competitorilor este la voliera mea, de pe Aleea Dumbravii, Burdujeni. Pilotul avionului trebuie sa aterizeze pe aeroportul Salcea si apoi cu un turism sa se deplaseze la trapa magnetica aflata in voliera porumbeilor mei, pentru inregistrarea sosirii. Lotul zburatorilor cuprinde pe langa concurentii oficiali inregistrati in ceasul electronic Bricon si porumbeii apartinand columbofililor: Apetrei Stelian, Asoltanei Liviu, Vintea Adrian, Ciobanu Vladut si Avasiloaie Cornel. La orele pranzului, in decorul idilic al zilei de toamna cu o cromatica inefabila a tonurilor aramii, imbelsugata de mireasma codrilor de brazi ce-si poarta cu mandrie podoaba verde, in stralucirea lacrimilor senine de soare, binecuvantata zi, sus pe cerul de opal se iveste avionul.

Renumitii scriitori: Mihail Sadoveanu sau Barbu Stefanescu Delavrancea, seniorii peisajelor montane, m-ar invidia pentru privelistea care-mi inunda privirile si sufletul. O rotire deasupra locului in care ne aflam si apoi avionul, un model destinat zborurilor acrobatice, coboara din inalt turandu-si motorul. Camerele televiziunilor prezente imortalizeaza imaginea avionului si porumbeilor. A sosit momentul eliberarii. Peste 100 de porumbei calatori zboara sub privirile si aplauzele admirative ale celor aproximativ 2500 de spectatori. Fordul Explorer pleaca in tromba, cu cipul magnetic catre destinatia de la Burdujeni. Fluturarile porumbeilor par licariri de cristale pe un cer senin de peruzea. Pilotul avionului, dl Mitric, comunica telefonic cu dl dr Dulgheru aflat langa noi pe scena de lansare. Acesta la randul lui informeaza prin statie intreg auditoriul prezent; porumbeii se indreapta pe Valea Moldovei. La un moment dat pilotul exclama: extraordinar am fixat G.P.S-ul avionului pe directia Sucevei iar porumbeii cu ,,G.P.S-ul propriu'' urmeaza aceeasi directie. Este un spectacol rarisim, sunt impresionat de inteligenta cu care folosesc curentii termici. Identic ca si noi pilotii avioanelor. Acum zboara in forma de arc de cerc la o altitudine de cca 100 m cu viteze cuprinse intre 80-100 km/h. Iata rezultatele nastrusnicului concurs: un prim grup de porumbei este inregistrat de ceasul electronic la ora 13,31'7'',  imediat soseste si restul stolului de porumbei. Traseul aerian Vatra Dornei – Suceava a fost parcurs de porumbei in 71' . Conducatorul autoturismului a fost inregistrat la ora 14,32'33''. Deci a ajuns dupa o ora de la sosirea porumbeilor. Dl Mitric a urmarit pasarile pana la destinatie dupa care s-a reintors la aeroportul din Floreni, Vatra Dornei. Sunt convins ca avionul putea sosi inaintea porumbeilor la Suceava, dar orice concurs include o linie de start si una de sosire. In cazul nostru s-a convenit de la inceput ca sosirea nu putea fi alta decat cea de la voliera porumbeilor. Formalitatile necesare pentru aterizarea pe Aeroportul International Salcea, deplasarea ulterioara a unei masini de la aeroport la voliera ar fi luat mult timp. Avionul de capacitate mica a fost tinut in zbor peste 2h. S-a recunoscut in unanimitate ca lansarea si zborul porumbeilor a constituit sarea si piperul actiunii organizate la Vatra Dornei care a cuprins intre altele expozitii de animale mari si mici, expozitii de produse agroalimentare, utilaje agricole, demonstratii hipice, cupa ecologistilor la pastrav, etc.

Concluzia acestui material pe care vi l-am prezentat poate fi sintetizata: ,,fapte demne de istoricul columbofiliei. Realizatori cine altii decat, inimosii columbofili ai meleagurilor sucevene''.

 

`Daca as incepe maine` - un articol excelent scris de Dr. Marian Ilie - TimisoaraIntuitia - cheia de bolta in orientarea porumbeilor calatori - Dr. Mircea BiliusO problema din ce în ce mai mare - articol de Ad SchaerlaeckensMaestrul Mihai Vasiliu, Botosani, articol despre rezultatele columbofile obtinute in 2010Concursul International de la Berlin confirma valoarea porumbeilor la categoria Maraton din SV si BT - Dr. Mircea Bilius


Comentarii

postat la 14:26, Sambata, 15.10.2011 de filipescu Marian

felicitari domnule doctor /chiar ca scrieti frumos tare daca ar mai fi trait Sadoveanu cu siguranta v-ar fi invidiat /succes pe mai departe si in scris si la porumbei !

postat la 15:25, Sambata, 15.10.2011 de mocanu

frumos si fara cuvinte articolu iar initiativa dv este dea dreptul laudabila
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.