Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce conteaza pentru dvs. mai mult in achizitionarea unui porumbel? Pedigreul sau rezultatele la zbor?
Pedigreul
Rezultatele la zbor
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Dr. Mircea Bilius - articol columbofil de exceptie despre `Porumbeii, talismanul sufletului` - partea a 2-a


12:30, Marti, 17.03.2009 

PORUMBEII, TALISMANUL SUFLETULUI
-         continuare –
 
 
 
 Dl. Dr. Mircea Bilius la Expozitia Columbofila Suceava 2008
           
 
             Aripile porumbeilor mei şi mă refer la cele trei exemplare campioane, sunt de mărime mijlocie, cu un humerus (braţ) puternic, musculos, fără a fi gros şi greoi. Ştiu că astăzi aripa modernă este aripa lungă, dar în cursul practicii mele columbofile, succesele de la maraton le-am cunoscut cu porumbeii ale căror aripi erau de lungime mijlocie având remigele primare suple şi elastice. Remigele secundare bine aderente la osatura şi musculatura braţului. Lungimea remigelor principale 8 - 9 – 10, aproximativ egală, la capăt de forma unui cuţit ascuţit, uşor rotunjite şi distanţate între vârfuri. Eliberând aripa aflată în extensie, să se retragă asemenea unui arc, cu adevărat să aibă reacţia unui blitz fotografic, o scânteie. Aripa cu braţ puternic şi acest reflex trebuie preferată unei aripi lente, mai moale, chiar dacă este mai lungă. Privind porumbelul de sus să vedem un spate deschis, neacoperit de penele remigelor secundare, asemenea porumbelului standard. Proporţională cu lungimea aripilor să fie şi lungimea penelor cozii. Penele aripilor să se aşeze deasupra cozii la cca. 3 cm de vârful acesteia. Nu îmi plac porumbeii care au o coadă lungă ca o `lopată` sau porumbeii cu braţ slab, moale, prea lung şi cu tija penelor groasă, lată, lipsită de elasticitate. În esenţă, la prăsilă este de dorit o armonie fenotipică, cap inteligent şi penaj de bună calitate.
            Doresc să reamintesc despre cantitatea de mioglobină, o componentă a ţesutului muscular care furnizează oxigenul necesar pentru desfăşurarea respiraţiei tisulare în care se produce arderea glucozei cu degajare de energie musculară. Antrenamentul sistematic al porumbeilor şi hrana bogată în substanţe glucidice constituie rezervorul de energie al organismului. Subiectul este vast şi l-am tratat în Revista de Medicină Veterinară nr. 2/2005, articolul `Procesele biochimice care se petrec în organismul porumbeilor pe timpul zborurilor la distanţe de maraton`.
            Performanţa columbofilă nu înseamnă `un joc al întâmplării`. Întâlnim şi multe surprize, dar analizate cu atenţie, în spatele lor se aştern ani de muncă, de practicare raţională a columbofiliei.
            În urmă cu peste 33 de ani, pasiunea mea pentru psihologie animală m-a apropiat de porumbelul călător captivându-mă simţul de orientare. Studiile de psihologie mi-au lărgit posibilităţile de abordare şi înţelegere. După mulţi ani de observaţii bazate pe zborul porumbeilor pe care-i transportam pe piscurile munţilor Mestecăniş, Palma, Măgura, etc. din Carpaţii Orientali, s-au însoţind transporturile columbofile la Elblag, Gdansk, Gdynia, etc. localităţi aflate pe ţărmurile Mării Baltice, mi-am permis să enunţ ipoteza Comportamentului Inteligent. Am publicat reflecţiile mele în cartea Enciclopedia Columbofilă şi în diferite articole din paginile revistei `Columbofilia Română`. Numeroasele observaţii m-au determinat să concluzionez că: învăţarea, memorarea, orientarea după soare, compasul şi simţul magnetic endogen, intuiţia în spaţiu, intuiţia timpului, analiza relativă a proceselor psihice desfăşurate la nivelul primului sistem de semnalizare, formaţia reticulată, constituie paradigme ale comportamentului inteligent.
            Mă simt în continuare dator fenomenului mult prea delicat şi subtil, cine ştie poate prin noi cuceriri ale tehnicii, generaţiile viitoare vor reuşi să lumineze o lucrarea atât de complexă săvârşită de filogeneză.
            Zecile de cupe pe care le-am obţinut în jocul cu porumbei, numai în anul 2008, 12 cupe, atestă faptul că într-o activitate de peste 33 de ani, mi s-au perindat prin crescătorie numeroşi campioni. Consider că nu interesează pe cititori seria inelului şi performanţele lor în anii care au trecut de mult. Mă gândesc cu veneraţie însă la porumbeii ce au făcut istorie intrând în legenda meleagurilor noastre. Amintesc pe `fiica mea înaripată` considerată cea mai bună pasăre a Asociaţiei Suceava pe perioada anilor 1980 – 1985, masculul 2424-83, campion în 1985 într-un sezon zburând trei Varşovii şi 2 etape de Gdansk, îl remarc şi pentru că a trăit 22 de ani, 56025-88-M campion în anul 1990 după 4 etape de Gdansk zburate într-o perioadă de 8 săptămâni, `Senator`, cel mai inteligent porumbel, în anul 1995 a zburat Torun – Polonia, Sopron – Ungaria, Linz – Austria, fiind declarat campion absolut pe asociaţie, de fapt singurul care a reuşit această performanţă, `Principesa`, locul II România, după trilogia concursurilor Naţionale de la Gdansk (1999-2000-2001) organizate de asociaţia clujeană, `Luc`, o vedetă botezată după prenumele fiului meu, câştigătorul unor etape prestigioase de la Varşovia şi Gdansk, 385304-83-M mare personalitate, între altele premiat la Moscova, locul II România, numeroase clasări la etape de peste 900 km distanţe aeriene, 385321-03-M excelent maratonist remarcat la concursurile de la Gdansk, Yearling-ul supercampion al Asociaţiei Suceava şi Vicecampion Naţional în sezonul din 2008.
            În finalul acestor expuneri, cu promisiunea că voi mai reveni, doresc să vin cu o recomandare motivată de adevăratul talisman al sufletului nostru, porumbelul călător, fiinţa caldă şi sacră care freamătă meleagurile şi leagă mărginirile mişcătoare ale lumii insistând ca practicarea acestui nobil sport columbofil să se facă cu seriozitate şi responsabilitate.
            Indiferent de formele organizatorice columbofile (personal nu le împărtăşesc) şi asperităţile cunoscute existente, desfăşurarea concursurilor columbofile să fie unitară.
            Regulamentul tehnic sportiv al F.C.I. trebuie să constituie temelia, fundamentul concursurilor pentru că cu obiectivitate să recunoaştem, regulamentul F.C.I. este balanţa capabilă să evidenţieze crescătorii cei mai merituoşi pe cei mai buni porumbei.

Un inceput columbofil promitator pentru domnul Florin POTRA - Seattle, USARezultate columbofile de exceptie obtinute de crescatorii romani in SUA, in 2011TARUL - poezie columbofila scrisa de prof. Nistor Militaru si dedicata maestrului VASILE BADINDr. Mircea Bilius - articol columbofil de exceptie despre `Porumbeii, talismanul sufletului` - partea 1Maratonul puilor de la Elblag - articol de dr. Mircea Bilius


Comentarii

postat la 00:41, Joi, 19.03.2009 de DAN_TGV

Multumim pentru continuarea articolului,domnule doctor,si asteptam cu nerabdare scrierile dvs viitoare!As avea rugamintea,daca se poate,sa imi lasati un numar de telefon sau o adresa de mail pentru ca as dori sa va contactez personal.Adresa mea de mail este andrei_ionescu_dan@yahoo.com.Va multumesc!Cu respect,Dan-Targoviste

postat la 00:15, Marti, 24.03.2009 de dinu

In numele tuturor colegilor columbofili din zona mea ii multumesc domnului doctor Bilius si il rugam sa publice articole la fel de interesante .
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.