Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Triajul anual al porumbeilor (II) - autor col. (r) Georgica Popescu


11:55, Luni, 26.04.2010

Si la varsta de 88 de ani, maestrul Georgica Popescu ne incanta cu  articolele dansului  pe teme columbofile !

 

 

 

Triajul anual al porumbeilor

II

 

Col. (r ) Georgica Popescu 

 

Examenul ochilor

 

Ochii porumbeilor trebuie sa fie de preferinta bine incastrati in cap, sa scanteieze de o vie stralucire care in final reflecta o sanatate buna. Membranele ochilor trebuie sa fie bine marcate. Valoarea porumbeilor se poate citi si in irisul lor. Nu este indicat sa pastram in crescatorie porumbeii cu ochii slab colorati si pigmentati. Se prefera deci un ochi bine pigmentat, caci pigmentul colorat contribuie la protectia impotriva luminii puternice a soarelui.

Ochii gris (cenusii, care sunt foarte rari) au irisul plin, intens colorat, pigmentatia gris fiind mai bogata, apropiata chiar de pupila. Acesti porumbei sunt cei mai buni zburatori si reproducatori. A nu fi confundati cu porumbeii cu ochii albi, intre cele doua categorii fiind o diferenta neta de culori. Se spune ca acesti ochi albi apartin porumbeilor care ar avea performante la zbor mai putin bune, dar acest lucru nu este adevarat. Mai exista situatii in care ochii albi sunt acoperiti de o pojghita colorata in bleu-violet si cu pigmentatii (granulatii) in iris, sau daca au culoarea violeta intens in iris ei sunt mult apreciati.

Porumbeii cu ochii de culoare maro (castanie) sunt deoasemenea cautati si ei se preteaza a fi imperecheati cu cei care au ochi gris sau cei cu irisul bogat colorat in galben. Se va evita imperecherea porumbeilor cu irisul de culori deschise (ochi galben deschis, slab pigmentat) cu cei care au ochi albi. Cei care poseda un iris fara pigmenti sau culori intrerupte, prea saraci in vascularitate de pigmenti, sunt voiajori inconstanti. In plus, acestia sunt porumbei batausi, agitati, care se ratacesc usor la zbor.

La unii porumbei campioni se disting, atunci cand sunt consultati cu atentie la ochi, mai multe liniute sau o pata, cateodata alungita oblic, dispusa dedesubtul sau deasupra pupilei. Cateodata o mica linie este suficienta pentru a avea certitudinea ca este vorba de un foarte bun porumbel. Aceasta linie, deobicei intrerupta catre cioc, isi face aparitia in speciala dupa ce porumbelul implineste varsta de doi ani si ne intareste certitudinea ca porumbelul este un campion pe care trebuie sa il urmarim indeaproape referitor la ce performante obtine pe parcursul unui an de competitii.Subliniez ca trebuie acordata atentie culorii irisului, care trebuie sa fie bine pronuntata si stralucitoare, ca si cum ar fi acoperita de un strat subtire de lustru.

Porumbeii cu ochii brun inchis – masliniu – se preteaza pentru concursurile pe timp intunecos, noros, ploios, deci timp urat si greu pentru zbor. Foarte adesea acestia inving greutatile zborului si se inapoiaza la crescatorie in timp util spre satisfactia columbofilului, fiind apreciati deci ca porumbei foarte buni pentru fond. Pupila lor este inconjurata perfect de cercuri de corelare. Acestea sunt deobicei putin mai negre decat pupila, deci ele s-ar prezenta ca un cerc mai pronuntat decat negrul pupilei. Cercul de corelare nu este neaparat sa fie vizibil la un porumbel bun reproducator. Este recomandabil ca sa existe in fiecare columbarie cativa porumbei voiajori care sa posede un cerc care sa inconjoare perfect pupila.  Indiferent de cum este colorat irisul, este un fapt constatat de toti ca unii porumbeii se orienteaza mai usor decat altii si pana in prezent nu s-a putut stabili de nimeni cu precizie ca aceste culori ar avea totusi o influenta  oarecare in zborul porumbeilor, dupa cum nici la oameni culoarea irisului nu are importanta atunci cand este vorba de performantele unui mare campion.

 

De retinut:

Culoarea irisului trebuie sa fie cat mai intens colorata pana langa pupila, caci in aceasta situtie irigarea ochiului cu sange se face perfect, capilarele (arterele subtiri, ca firele de paianjen, din ochi) se alimenteaza perfect normal cu sange, porumbelul in consecinta se va bucura de multa vitalitate.

Porumbelul calator care poseda aceasta vitalitate va fi “in forma”, si aceasta ne-o arata ochiul sau care scanteiaza de viata, fiind viu colorat, irigat puternic de sange.

La unii campioni le citim pe aspectul fetei, in ochii lor (in iris), inteligenta, vitalitatea, forta precum si forma, dar aceasta se poate dobandi dupa multi ani de experienta columbofila.

Concluzia este ca sunt unii columbofili dotati cu un spirit de observatie deosebit, cu o acuitate vizuala perfecta, care percep unele lucruri pe care alti crescatori cu greu le pot observa.

Aceste constatari ne conduc sa credem ca vitalitatea, sanatatea si valoarea sportiva a unui porumbel se poate constata de catre unii columbofili si din modul cum se prezinta pigmentatia irisului precum si din unele semne sau poate din iris.

Toate observatiile noastre este bine sa fie consemnate intr-un caiet-notes al crescatoriei care ar trebui sa existe in toate volierele. Doar procedand astfel columbofilia va putea progresa.

 

 

Dupa efectuarea triajului expus mai sus procedam la intocmirea planului de imperecheri pentru sezonul urmator. Socotim daca numarul de masculi corespunde cu cel al femelelor si vom cauta sa inlocuim lipsurile din crescatorii cu porumbei de top.

Columbofilii care vor face un triaj sever in fiecare an nu vor avea o crescatorie suprapopulata si deci nu vor hrani guri inutile.

Dupa selectia riguroasa efectuata vor ramane in crescatorie numai porumbei superbi ca fizionomie, sanatosi, vigurosi si puternici, cu o naparlire perfecta.

Daca in continuare masurile de igiena vor fi respectate cu rigurozitate iar tratamentele preventive ale bolilor efectuate la timp, vom avea putine boli de combatut si astfel viitorul va fi incununat de succese. Cu alte cuvinte, munca noastra va fi rasplatita corespunzator.

Rolul apei in viata porumbeilor - articol de Ad SchaerlaeckensSa jucam sau sa nu jucam la vaduvie ? - articol de col. Florin ChiritaDespre comportamentul inteligent al porumbeilor calatoriTriajul anual al porumbeilor (II) - autor col. (r) Georgica PopescuSisteme de crestere a porumbeilor - incrucisarea


Comentarii

postat la 20:06, Luni, 26.04.2010 de aurelceobanu

\"Excelent\" articol. Exact ce spunea George Certeus in articolul precedent!!!!

postat la 15:05, Miercuri, 28.04.2010 de Pana Iute

Super articol. Sa extragem esentialul, caci ne intereseaza doar performanta, nu-i asa?: Ochii gris (cenusii, care sunt foarte r

postat la 22:50, Joi, 29.04.2010 de Ovidiu

Concluziile domnului Popescu pot fi apreciate drept corecte . Insa mai trebuie luat in calcul si lotul de porumbei pe care s-a realizat observatia. Ochii gris ,erau specifici porumbeilor de Moor ,de prin anii 50-60. Ochii maro se regasesc mult la Imbrecht si la Bricoux. Toate linii vechi , astazi disparute din actualitatea columbofila. Parerile domnului Popescu , sint rupte parca dintr-o carte care incepe cu .

postat la 22:55, Joi, 29.04.2010 de Ovidiu

a fost odata . Este oricum o parere demna de luat in seama pentru virsta domniei sale ,care ,oricum ,trebuie respectata. Si noi vom ajunge batrini. Poate si senili.Dumnezeu le vede si aranjaza pe toate.
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.