Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce conteaza pentru dvs. mai mult in achizitionarea unui porumbel? Pedigreul sau rezultatele la zbor?
Pedigreul
Rezultatele la zbor
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Despre managementul porumbeilor din crescatorie - Ovidiu Gradinaru


11:34, Marti, 24.02.2009 

Despre managementul porumbeilor din crescatorie
 
Ovidiu Gradinaru
 
Cap. I – Introducere
           A trecut multă vreme de când am deschis pentru prima dată un site personal al unui columbofil, iar atunci când căutam o informaţie începeam de fiecare dată cu crescătorii cunoscuţi, români sau stăini (nu de situaţie). Nu am înţeles niciodată de ce aceştia nu se îngrămădesc în a da sfaturi, în a împartăşi din experienţa lor. Îmi displace realitatea..., toţi aşteaptă un reporter de la o publicaţie pentru un interviu, dar şi atunci totul este spus evaziv. Am constatat că la prezentarea rezultatelor întotdeauna sunt pagini întregi, iar la sfaturi doar câteva rânduri. M-am gândit că romanii sunt în foame de publicitate, implicit de bani, dar am constatat că şi în stăinatate se întampla acelaşi lucru. Am vazut numeroase pliante şi cataloage stufoase, în care multitudinea de poze cu ochi şi cu porumbei transformaţi prin Photoshop îmi mişcau ochii...dar îmi e suficient... Mi-aş dori un catalog în care fiecare campion să prezinte, pe langa rezultate, metoda de pregatire şi de joc a porumbelului-campion în anul respectiv. Nu poveşti, scurt şi la obiect, locul în clasament, motivaţia la fiecare etapă clasată, comportamentul înainte şi după etapă, pregătire, recuperare...
Majoritatea crescătorilor, propietari de site-uri, aveau prezentate perechile de la reproducţie, dar nici unul nu avea un tabel cu puii reproduşi din acestea în fiecare an. Un tabel în care să fie trecuţi  puii în momentul în care au fost inelaţi. O să vă întrebaţi: la ce ne ajută acest lucru? În primul rând, evităm acele discuţii contradictorii despre crescător şi totodată ar dispărea îndoială legata de autenticitatea pedigree-ului. Când peste ani un porumbel va obţine rezultate, imediat intrăm şi vedem care sunt părinţii şi când este reprodus.
           Toţi am început practicarea acestui sport din pasiune, sunt convins de asta, însa odata cu apariţia rezultatelor uităm multe lucruri esenţiale: cinstea, sinceritatea, prietenia...
            Noi, suntem crescători modeşti, cu rezultate mărunte uşor de egalat şi de întrecut, rezultate obţinute prin muncă fără investiţii impresionante. De aceea, credem ca este cinstit să facem cunoscut tuturor traseul pe care l-am urmat pentru a ajunge până aici, `pe prima treaptă` a columbofiliei.
       

 
Cap. II  - Numeric şi întreţinere
          Crescătoria este structurată pe 4 compartimente:
  - un compartiment de pui - 30 de odihnitori 
  - un compartiment de zburători - 16 boxe
  - un compartiment pentru femele - 24 de odihnitori
  - un compartiment pentru reproducători - 8 boxe
            De regulă avem 5 perechi de reproducători din care reproducem două serii de pui. În acest compartiment găzduim şi două perechi de `doici` compuse din porumbei pentru care considerăm că, momentan, nu avem o pereche potrivită.
            În compartimentul zburatorilor, la început de sezon, toate boxele sunt populate, numărul tinerilor fiind uşor mai mare decât numărul maturilor.
            Din primele două serii, avem cam 25 de pui selectionaţi, din totalul celor eclozati. Cei cu defecte de construcţie sau cei care trezesc suspiciuni din punct de vedere al culorii (adică din doi albaştri a ieşit un roşu), sunt eliminaţi înainte de a fi înţărcaţi. După terminarea concursurilor, mai scoatem câte o serie de pui din porumbeii care au obţinut rezultate în acel an.
            Deşi adăpostul ne permite cazarea lejeră a 80 de porumbei în sezonul rece, nu intrăm cu mai mult de 50.
            În timpul sezonului facem curat la 10 zile, de fiecare dată când porumbeii sunt la concurs (fiind mai uşor deoarece adăpostul rămâne aproape gol), iar în sezon de repaus la 2-3 săptămâni.
        
 
 
 
Cap. III - Reproducţie
      
            În fiecare an la 1 decembrie separăm porumbeii pe sexe, aceştia fiind liberi până când zăpada cade sau până când uliul începe să îşi facă insistent simţită prezenţa .
            Reproducătorii îi împerechem între 1 şi 15 martie, în funcţie de temperatura de afară, iar zburătorii la 1 aprilie.
            Reproducătorii nu au `legatura de sânge` între ei, în schimb, am ajuns ca în rândul zburătorilor mai toţi să fie rude.
            Perechile la reproducţie le schimbăm în fiecare an, iar zburătorii îi împerechem aleatoriu, excepţie făcând maturii cu rezultate. La reproducţie, momentan, avem doar porumbeii care au reprodus zburători cu performanţe sau porumbei din familii consacrate.
Introducem la matca un zburător în momentul în care acesta a realizat norma la palmares sau dacă a avut un sezon foarte bun. 

      
Cap. IV - `Coşul`
            Selecţia porumbeilor nu constă doar în `coş`, nu este suficient, facem o selecţie la mână bazată pe forma corpului, dar şi după metabolism.
            Preferăm porumbeii de talie mijlocie, lungi, cu spate lat, piept puternic, cu o musculatură moale şi flexibilă, un penaj bogat şi mătăsos, osatura strânsă, o aripă bine proporţionată cu corpul şi cu remigile principale, frumos degajate. Ochiul să fie bine irigat, cu un colorit aprins şi cu pupila mică (atunci când se face trecerea bruscă de la lumină la întuneric dilatarea acesteia sa nu fie pronuntată).
            Puii care ramân sunt catalogaţi la câteva zile de la întarcare (25 de zile de la ecoziune), înainte de a ieşi la zbor şi primesc un punctaj de la 1 la 5 astfel:
- 1 punct pentru scheletul osos (sternul să nu fie lăsat, sfârşitul sternui să fie cât mai aproape de furcă şi braţul aripii să fie cât mai scurt).
- 1 punct pentru calitatea penajului (să fie bogat şi lucios; îmi plac puii care la întarcare înca mai au pe cap puf galben, dar asta nu înseamnă că sunt şi cei mai buni).
- 1 punct pentru masa musculară (oasele pieptului să fie acoperite de muşchi pufoşi, să se simtă doar o linie subţire...linia sternului).
- 2 puncte pentru inteligenta infantilă (să gasească singur hrănitoarea şi mai ales adăpătoarea, să doarmă pe aceeaşi odihnitoare în fiecare seară, pe care să o apere cu străşnicie, să fie curios şi cercetaş, să deprindă repede plăcerea zborului).
         Acelaşi punctaj îl primesc şi după teminarea antrenamentelor, păstrăm criteriile şi urmărim evoluţia la maturitate.
 
 

           
        SEZONUL CU MATURII

            În jurulul crescătoriei lotul zboară de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, fară a fi forţaţi să iasă din crescătorie şi fără a-i menţine forţat în zbor.
            Prima cursă cu maturi o avem în al treilea (sau ultimul) week-end din luna mai, iar antrenamentele le facem personal. Începem cu 30-35 porumbei, iar primul antenament este la 15-20 km. Aceasta îl repetăm până când porumbeii pleacă direct spre casă fără a mai face `cercuri` în zbor. Urmează unul de 50 km, 70 km, 100 km şi 220 km.
Ultimul cel de 220 km (de regulă: Darabani) îl facem de 2 ori, o dată stol şi o dată individual. Antrenamentul individual îl facem cu o săptămână înainte de prima cursă (~600 km).
            Începand din anul 2007, încercăm o semi-vaduvie; porumbeii maturi sunt lăsaţi să crească un pui până când acesta împlineşte 10 zile. Tinerii cresc câte 2 pui, apoi îi separăm şi pe aceştia. 
            Maturii zboară, de regulă, toate cursele din sezon, iar tinerii, obligatoriu două (cei norocoşi primele, cele mai scurte -600 km şi 680 km -, cei care nu se recuperează după prima cursă, sau întârziaţii, au oarecum ghinion pentru că urmează a 3-a...de peste 850 km). Chiar dacă tinerii nu zboară întreg sezonul, aceştia sunt separaţi pentru a nu deranja maturii.
           
Prima cursă este `fatală` pentru tineri. La aceasta se pierd majoritatea, iar din cei care se întorc, se mai pierd 1-2. Probabil saltul de 400 km este prea  mare, dar daca sunt care se întorc, atunci nu este imposibil, doar cei mai puternici trebuie sa rămână, pe aceştia îi căutăm.
            Înainte de concurs, băgăm prima oară femelele în boxă, o jumate de oră, iar masculii îi lăsăm liberi, apoi încă jumătate de oră masculii vor fi inchişi iar femelele libere. Înainte cu câteva minute îi lăsăm împreună apoi îi băgăm în pliantă separat.
            Între concursuri facem un antrenament de 30 km, urmărim porumbei cu clasări, iar partenerii acestora sunt eliberati primii.
            La întoarcerea din cursă, porumbeii stau împreună două zile, apoi sunt sepataţi.

        SEZONUL CU PUII

            Nu ştiu dacă pot spune că avem un sezon cu puii. Antrenăm puii în particular până la 200 km, pe toate direcţiile de zbor, fără o cadenţa între rute şi curse. Urmărim să depaşim 1.000 km zburaţi şi important e ca aceştia să se întoarcă la crescătorie... la grădiniţă nu se dau premii.
 


Cap. V - Pregătirea
SEZONUL SPORTIV 
 CURSELE DE FOND ŞI MARATON

 
1. Ianuarie (porumbeii trebuie separaţi pe sexe, fără obligaţii de cuib şi fără a zbura afară)
Săptămâna 2 - tratament împotriva viermilor intestinali
     Noi folosim ALAVERME (pilule):1 pilula/zi, apoi se repeta dupa 15 zile. 
    
Se mai poate folosi ASCACID (preferabil pilule), vezi prospectul.
     După terminarea tratamentului, se face pauză 7 zile din care primele 2 zile de vitaminizare .

2. Februarie (porumbeii trebuie separaţi pe sexe, fără obligaţii de cuib şi fără a zbura afară)
    Săptămâna 6 - tratament împotriva tricomonozei şi coccidiozei
   Noi folosim B.S. (Belgica de weerd), 1 plic/2 litri apă timp de 6-7 zile.
    Se mai poate folosi Metronidazol (farmacia umana), o pilula ruptă în 8, timp de 5-6 zile, iar în ultimele 3 zile se dă în paralel cu Coccistop ½ pilulă/porumbel.
    După terminarea tratamentului, pauză 10 zile din care primele 2 zile de vitaminizare.

    Săptămâna 9 - vaccinare împotriva paramixovirozei
    Noi folosim Cevita P200, 0.7/porumbel
    Se mai pot folosi vaccinurile româneşti produse de Romvac sau Pasteur(vezi prospectul).
    Dupa vaccin, pauză 18 zile din care primele şi ultimele 2 zile de vitaminizare.

3. Martie
     Săptămâna 11 - porumbeii sunt bagaţi la pereche. Tot în acest moment se face un tratament preventiv împotriva salmonelozei.
    Noi folosim Furazo-Lidon (Cevita. ATENŢIE! A nu se confunda cu cel uman !!!) 1pilulă/zi - 3 zile.
    După acest tratament, se face 3 zile vitaminizare şi odata cu terminarea tratamentului se poate da drumul porumbeilor la zbor. La cateva zile după administrarea vitaminelor porumbeii vor depune primul ou. 

4. Aprilie 
Când ouăle au 10 zile (probabil săptămâna 15), se vaccineaza porumbeii împotriva diftero-variolei.
Noi folosim vaccinul produs de Institutul Pasteur (vezi prospectul).
    Săptămâna18 - se pot începe antrenamentele (sau cand puii au 5-6 zile pentru a evita părăsirea acestora în cazul întârzierilor şi pentru a evita perioada când poducerea laptelui de guşa este în plină desfăşurare).

5. Mai 
    În momentul în care puii au 12 zile, porumbeii primesc în apă un mic tratament pentru tricomonoză şi coccidioza.
    Noi folosim B. S. (acelaşi pe care l-am folosit în februarie),1 plic/2 litri apă, timp de 3 zile.
    
     Cu 10 zile înainte de prima cursă de fond (probabil utima sâmbătă din luna mai, dacă cursa este mai târziu cu atât mai bine), se face un tratament pentru caile respiratorii şi ornitoză.
Nu consider o probelemă dacă nu se face o pauza mare între ultimile două.
     Noi folosim Chlor-Tetraciclin (Cevita), 1plic/1l apă timp de 5 zile,apoi pauză 3 zile şi iar 2 zile de tratament. La fel de bun este şi Gambazin de la Rohnfrierd (vezi prospectul).
    
Se mai poate folosi Doxivit (vezi prospectul), timp de 5 zile.

    Când puii împlinesc 40 de zile, aceştia se sunt vaccinaţi împotriva paramixovirozei cu un vaccin uşor (cel produs de Institutul Pasteur).


 

                                   În timpul sezonului sportiv
                 se administrează între curse urmatoarele tratamente:


 
- la sosire electrolit/recuperator în apă şi hrană dietetică
               Electrovitalix 10g/1l apa - 2 zile
               C.C.P. 1 pilula/zi/ - 3zile, iar în apă ceai depurativ
               Belgasol 10ml/1l apa - 2 zile
               MUMM 10g/1l apa -  2 zile (cel mai bun!!!)
         
NOTĂ : În timpul recuperării porumbeii se ţin închişi.

    În zilele următoare se modifică treptat procentajul seminţelor din alimentaţie până se ajunge la alimentaţia pentru zbor.

    Zilele 2 şi 3 - tratament împotriva tricomonozei (B.S., Tricoplus, Ronidazol).
    Zilele 4-5-6 - vitamine în apă, noi folosim Avipharm (Rohnfried) 20ml/1l apă.
   Zilele 7-8-9 - ceai depurativ(de la orice producator), iar pe mâncare se pune LIV52 (farmacia umană) 1 ligurită/1kg de boabe.
   Zilele 10-11 - ulei de usturoi + drojdie de bere pe mâncare şi apă curată.
   Ziua a 10-a porumbeii trebuie să facă o baie relaxantă. Recomand sarea de baie de la orice producator.

   Următoarele zile, până la îmbarcare, porumbeii primesc mâncare pe săturate (nu în exces) şi apă curată.

      ATENŢIE!

   În timpul anului nu trebuie să lipsească din meniul porumbeilor hrana minerală, drojdia de bere şi uleiul de usturoi.
   Medicamentele să fie în termenul de garantie, iar vaccinurile să fie ţinute în condiţiile menţionate de producător.
     Spre ruşinea noastră, deşi la fiecare început de an ne propunem să respectăm cu stricteţe un plan, nu reuşim acest lucru. Datorită fondurilor baneşti alocate porumbeilor, de cele mai multe ori nu ne cumpărăm toate produsele la timp, când avem bani nu găsim produsul respectiv, iar când nu avem bani prioritar este un altul...
     
Să nu înţelegeţi că aceasta este formula câştigătoare, este o procedură pe care noi încercăm sa o respectăm. Preferăm să nu `îndopăm` porumbeii cu medicamente, iar administrarea acestora să nu se facă într-un mod aglomerat şi nici în sezonul rece.
 
 

Cap. VI - Încheiere
1. Începător sau profesionist, trebuie să studiezi continuu.
2. Înainte de a începe, trebuie să îţi propui un obiectiv şi un termen, neîndeplinirea acestuia înseamnă timp pierdut...eşec.
3. În columbofilie, dacă consideri că ştii tot, eşti pe jumătate pierdut.
4. Culege din experienţa altora şi adaptează la mediul şi metoda ta!
5. Nici un concurs nu se compară cu altul, nici macar cele cu lansare din acelaşi punct, de aceea nu trebuie să clasificăm un concurs că este uşor sau greu. 
6. Să nu faci compromisuri, elimină fără ezitare exemplarele cu defecte de creştere sau tulburări de comportament!
7. Achiziţionează şi creşte doar păsări din familii selecţionate pentru categoria de distanţă la care vrei să joci şi reprodu din cei care au rezultate macar de două generaţii!
8. Niciodată să nu ţii mai mulţi porumbei decât îţi permite spaţiul, în special pui!
9.
Să nu introduci un porumbel bolnav în crescătorie, indiferent de valoarea acestuia!
10. Nu îţi alege favoriţi înainte de a începe sezonul şi nu proteja anumiţi porumbei atunci când trebuie să îi zbori!

      Mulţi columbofili ating un prag de performanţa de 85%, cu alte cuvinte reuşesc să faca o normă şi să participe cu porumbei în expoziţie. Diferenţa de 15 % o reprezintă adevărata performanţă, să urci pe podium şi să îţi menţii poziţia mai mulţi ani consecutiv...în aceasta constă valoarea crescătorului şi implicit a suşei sale.
 
 
 
 

Alfonz Anker - despre experienta si pricepere in cultivarea porumbeilor voiajoriDate despre bolile porumbeilor - Sava Gruescu - partea 1Sisteme de crestere a porumbeilor - incrucisareaProgramul de zbor al porumbeilorDespre mecanismele unor imperecheri incestuoase la porumbei - articol de Dr. Mircea Bilius


Comentarii

postat la 13:50, Duminica, 01.03.2009 de mihai

bravo,bravo...........ai facut tot ceea trebuia sa o faca un columbofil cinstit ( sa destainui o reteta foarte buna ) si nici chiar mare cheltuitoare. sper ca multi incepatori ca mn sa iti citeasca si ale tale rinduri,,,doar citind mai multe asemenea regulii si retete de la mai multi columbofili,,,doar asa bagi la cap ceea c trebui facut si ceea c ai gresit pina akum...esti tare frate,,,,,,,sper sa mai gasesc asemenea articole si de la alti colegii. curespect si cu multa sinceritate iti doresc

postat la 13:34, Joi, 26.03.2009 de tila

Felicitari.esti singurul care a inteles ca pentru a ajuta trebuie sa dai sfaturi celor care doresc sa inceapa acest sport.Personal iti multumesc pt. sfaturi si iti doresc o viata columbofila plina de succese.TE SALUT
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.