Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Despre columbicultura cu col. (r) Georgica Popescu


15:28, Vineri, 02.10.2009

 

Despre columbicultura

 

Col. (r) Georgica Popescu

 

  

Columbicultura este stiinta cresterii porumbeilor. Aceasta cuprinde cunoasterea acestor gingase pasari din punct de vedere al nevoilor lor si diferitele forme de a reusi sa-i conservam. De aici se desprinde necesitatea de a le observa totdeauna starea de sanatate, modul de împerechere pentru protejarea rasei, penajul si naparlirea. Toate acestea, alaturi de o alimentatie corecta duc la asigurarea succesului în concursuri si deci efectuarea unei columbiculturi corecte.

 

Porumbeii nostri calatori fac un sport de performanta. Ei trebuie sa zboare de cele mai multe ori saptamana de saptamana si sa parcurga distante mari, chiar de 800 -1000 km într-o zi. Zborul respectiv trebuie sa-l faca chiar pe timp nefavorabil (canicula, vant puternic rece, ploaie) ca sa se intoarca la crescatorie. Dupa unele etape, sunt situatii cand îi observam ca sunt tristi, nu se hranesc corespunzator, slabesc si suntem nevoiti sa-i retragem din concursuri. Manifestand o indispozitie pe care le-o citim în aspectul fizic, începem sa-i supraveghem mai îndeaproape. Vom constata ca si fecalele lor sunt anormale. Acest din urma indiciu ne da cel mai mult de gandit, deoarece fecalele produc raul care trebuie curmat de urgenta. Aceasta abundenta de apa în fecale trebuie combatuta si trebuie sa luam masuri pentru a restabili o stare perfecta a sanatatii pentru concursurile ce se deruleaza în continuare. Trebuie sa tinem cont ca într-un organism normal o mare parte din apa absorbita trece prin intestin si în sange în acelasi timp cu substantele nutritive produse de digerarea grauntelor. În sange este absorbita apa necesara, dar daca este o cantitate prea mare, ea este eliminata prin rinichi. Lipsa de apa creeaza setea. Porumbelul cu o stare precara a organismului bea multa apa. Daca intervine o cauza oarecare, se diminueaza puterea de absortie intestinala; aceasta va ramane în fecale, fiind eliminata odata cu ele. Cum sangele nu va primi destula apa, porumbelul se va deshidrata, deci va slabi si va avea în plus o sete intensa. De asemenea, si foamea va fi atunci mai accentuata, pentru ca substantele nutritive nu traverseaza bine prin peretii intestinali.

 

 

 

Cand dam la porumbei o hrana fara sare (hrana minerala) sau cand este vorba de o tricomonoza care produce o inflamatie a gatului, a esofagului, a gusei, apa în exces traverseaza intestinul fara dificultate; se gaseste deci în exces în sange si este respinsa de rinichi. Ea este proiectata, ca atare, spre cloaca. Fecalele vor fi sub forma de mic gainat dur, în mijlocul unei baltoace de apa (deci fecale apoase). De asemenea, tricomonoza contractata de la partenerii de concursuri bolnavi provoaca o secretie anormala de bila. Fecalele vor avea culoarea verde ca sticla. Aceasta culoare se întalneste si în cazul viermilor capilari si la salmoneloza. Daca este vorba de viermi capilari, acestia ranesc intestinul si vor produce fecale cu o mucoasa cleioasa, lipicioasa, cu mici bule (basici de gaz).

 

Fecalele de la viermii ascarizi (rotunzi, albi sidefati, ca acele) sunt în general de culoare bej-castanii-deschis. Pe langa aceste simptome care modifica fecalele, în anumite boli mai apar si alte semne care ne conduc la un diagnostic precis si ca urmare va trebui sa administram medicamentele necesare pentru a restabili sanatatea cursierilor nostri.

           

De exemplu, la tricomonoza vor apare în gat mucozitati, puncte albe pe cerul gurii (palatinul), abcese ale gurii, ale ficatului, pancreasului, ale buricului (la puii din cuib, buricul este tare). Dar boala care ne scoate din competitie porumbeii si ne da multa durere de cap în tratament este salmoneloza, cu accidentele articulare (raul de aripi – schiopatarea), sau forma nervoasa, care da paralizii si torticole precum si forma genitala, cu ouat dificil sau sterilitate. Cea mai neplacuta forma a salmonelozei ramane însa cea septicemica, care produce mortalitatea puiului în ou – catre ziua a 14-a de clocire a oualelor. Ele devin negre. Gasim chiar porumbei maturi morti, fara o indispozitie aparent vizibila în zilele de dinainte de a muri. Deci se produce o moarte subita, care ne produce o mare suparare. Daca porumbeii au contactat o coccidioza, se va observa o slabire rapida a puilor din cuib catre ziua a 10-a, iar parintii slabesc si ei, fapt pentru care in concursuri nu pot obtine rezultate bune.Viermii capilari, pe langa o slabire accentuata a pasarilor, produc si sterilitatea masculului sau a femelei si chiar a ambilor parinti.

 

Cateva exemplare de Bricoux din crescatoria autorului

 

 

Desi ochiul columbofilului urmareste cu multa atentie si în permanenta fecalele cursierilor, totusi se impune ca diagnosticul sa fie stabilit printr-o analiza de laborator. Atunci tratamentul va fi adecvat si însanatosirea sigura, deoarece s-a vazut mai sus ce rau ne pot produce aceste boli contactate din boxele în care sunt transportati porumbeii, de la cluburi la locurile de lansare.

 

În concluzie, se impune un control riguros asupra sanatatii porumbeilor, chiar la îmbarcarea în masina de transport si în custile cluburilor columbofile. Numai printr-o observare atenta asupra celor de mai sus aratate, vom fi siguri ca facem o columbicultura buna.

Fratii Janssen - articol despre antrenamentul pasarilor tinereArticol despre curentii de inversiune - Sava Gruescu - ResitaDespre comportamentul inteligent al porumbeilor calatoriTriajul anual al porumbeilor (II) - autor col. (r) Georgica PopescuDespre columbicultura cu col. (r) Georgica Popescu


Comentarii

postat la 02:19, Sambata, 03.10.2009 de marian

sa ne taiesti mestre,sanatate si la multi anii!!!

postat la 01:37, Duminica, 04.10.2009 de bogdan ph

maestre jos palaria!

postat la 11:03, Duminica, 04.10.2009 de Andrei - Silviu Oprea

Mă bucur că am avut ocazia de a-l cunoaşte pe unul dintre pionierii columbofiliei româneşti. Cărţile dumnealui au fost o mină de aur în perioada când la noi nu exista aproape nimic în materie de literatură de specialitate. Să-i preţuim pe aceşti înaintaşi pentru că ei au pus piatra de temelie a sportului columbofil românesc!

postat la 09:27, Vineri, 09.10.2009 de fane

Un adevarat MAESTRU.Sa traiasca
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.