Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Articol despre curentii de inversiune - Sava Gruescu - Resita


11:23, Marti, 17.03.2009

 

CURENTII DE INVERSIUNE
 
 
de Sava Gruescu - Resita
                                                                                                                               
Curentul de inversiune este un curent atmosferic care este produs de catre o masa de aer cald, mai cald decat aerul ce se afla mai sus. Curentii de inversiune nu pot fii vazuti cu ochiul liber. Exista doua tipuri de astfel de curenti care ar trebui sa fie studiati de catre crescatorii de porumbei de curse si sa fie mereu in atentia lor. Unul dintre aceste tipuri de curent este curentul de inversiune superioara, adica cu actiune orientata de jos in sus. Acest tip de curent atrage norii, aerul, oxigenul, umezeala si razele infrarosii de pe suprafata Pamantului, directionandu-le spre straturi superioare ale atmosferei. Porumbeii de curse sunt prinsi in acest tip de curent. Cauza este ca razele ultra violete necesare porumbeilor pentru deplasare (orientarea lor in spatiu) au fost atrase de atmosfera superioara. Pasarile zboara la inaltime cautand elementele de navigatie. Razele infrarosii care sunt captate de pe suprafata Pamantului produc dezorientari ale porumbeilor. Conditiile de prima importanta pentru producerea unui astfel de curent atmosferic sunt urmatoarele: cer albastru, curat, fara vant si liniste absoluta, fara vreo pasare vazuta sau auzita prin apropiere. Un astfel de tip de curent apare de regula pe timp de vara torida, atunci cand temperatura aerului are valoare de 25 grade C sau mai ridicata. Acesti curenti pot aparea in diferite regiuni de pe glob. Crescatorii isi pierd frecvent pasarile tinere, fie in timpul curselor, fie din crescatorii, dupa ce ele nimeresc in vreunul din acesti curenti.  
Va rog sa studiati cele doua tipuri de inversiune descrise mai jos cu mare atentie.
 
 
 

 

Domnul Sava Gruescu (stanga), la Oostende, Belgia, alaturi de J. Mehler si F. Bilan 
 
Primul este inversiunea (cu actiune de jos in sus). Un curent cu inversiune superioare are structura unei tornade. El poate avea 50 de km si chiar mai mult in intindere pe orizontala si sute de km in inaltime. Inaltimea curentului depinde de diferenta dintre tmperatura spatiilor superioare si cea a spatiilor atmosferice inferioare. Cu cat diferenta este mai mare cu atat curentul este mai puternic. Atunci cand pasarile tinere nimeresc intr-un astfel de curent nu se stie cat de sus urca ele in atmosfera. Ceea ce este important, referitor la acest subiect este unghiul lor de coborare. Un unghi mic de coborare de la o inaltime mare poate provoca o abatere de casa de ordinul a sute kilometri. Atunci insa cand coboara sub un unghi obtuz ele se departeaza de la locul in cauza (crescatorie) la o distanta rezonabila (acceptabila, in sensul ca nu este prea mare). Fiindca  conditiile (parametrii) curentului nu sunt conform normei, presupunem ca odata cu ridicarea (atragerea) aerului si a oxigenului spre straturile atmosferice superioare porumbeii ating inaltimi la care le-ar fi fost imposibil sa ajunga in alte conditii. 
In astfel de conditii porumbeii cand vin de la concurs se afla foarte sus si coboara in picaj (spiralat). Acesti porumbei  sunt dezorientati, agitati nervos si par sa aiba o dublura a imaginii (receptate de ochi), o vedere dubla cu alte cuvinte. Acest fapt apare evident atunci cand porumbelul a vrut sa se aseze si a gresit aterizarea cu circa 1 m, el cazand in gol inainte sa-si recapete facultatea de a zbura. Se pare ca porumbelul vede doua platforme distincte si a vrut sa aterizeze pe o iluzie. In cele din urma aterizeaza pe acoperis. Porumbeii care supravietuiesc zborului intr-un curent superior si eliberati din el se pot transforma in excelente pasari de curse, iar cele care nu pot sa-si recapete zborul liber nu sunt recomandate pentru a fi pastrate. Acestea vor pierde usor in curse (pentru ca vor fi atrase de curenti). Odata ce un porumbel tanar a avut experienta zborului intr-un astfel de curent el va evita sa o faca si a doua oara. Ar trebui mentionat faptul ca in timp ce curentul de inversiune superioara era observat la locul respectiv afara se inregistreaza o liniste absoluta. Nu era nici o pasare prin preajma care sa fie vazuta sau auzita si nici vreun sunet natural. Conditiile necesare unei inversiuni superioare sunt urmatoarele:
 
- o noapte fara nori; temperatura la amiaza sa fie de 25 grade C sau mai mare;
- o diferenta mare intre temperatura diurna si cea nocturna;
- un cer senin, curat, fara nori si fara vant.  
 
 
Al doilea tip este curent este cel de inversiune inferioara (cu actiune de sus in jos)   
Curentul cu inversiune inferioara este produs de o reactie atmosferica cu actiune de sus in jos. Aerul cald il atrage pe cel mai rece care se afla intre nori si suprafata Pamantului. Intr-un curent cu inversiune inferioara porumbeii de curse si pasarile migratoare nu pot naviga. Daca sunt prezente adieri usoare de vant  porumbeii de curse le vor urma directia. Hubert Land, autorul acestor constatari, a experimentat doar cu un singur curent cu inversiune inferioara (curent cu deplasare joasa) care avea in el un vant. Acela era un vant foarte usor si batea dinspre est. Iti ia aproximativ 2 minute sa testezi un curent. Acest test trebuie facut inaintea lansarii porumbeilor si se verifica conditiile meteorologice care preceda un curent inferior. Va trebui sa fie un cer incarcat cu nori de ploaie (ploaie torentiala), vreme cu vant, o scadere de temporatura care ramane constanta inaintea ploilor care urmeaza dupa un curent cu inversiune inferioara.     
Hubert Land ne spune ca locuia intr-o zona in apropierea unei cai ferate unde oamenii din acea comunitate isi fixau ceasurile dupa fluierul locomotivelor care soseau intotdeauna la timp. Pe atunci nu existau prognozele meteorologice pe care le avem astazi. Oamenii obtineau datele meteo de care aveau nevoie servindu-se de sunetul sirenei locomotivelor (ce se modifica in functie de starea vremii). Un sunet scurt, curat, indica o vreme frumoasa, in timp ce un  sunet prelung aduce 100 % ploaie. Acest fapt se explica in felul urmator: pe timp de vreme frumoasa sunetul fluierului se raspandeste repede in atmosfera. Atunci cand exista un curent cu inversiune inferioara sunetul sirenei arunca (impinge) curentul inapoi spre suprafata Pamantului si merge pe orizontala pana se imprastie.    
Curentul cu inversiune este ca un baldachin urias care impiedica pasarile sa vada elementele necesare navigarii, de aceea porumbeii de curse si pasarile migratoare nu pot zbura sub un curent cu inversiune. 
De exemplu inversiunea tine pana la ora 09.00 a.m. in acest caz fiind indicat ca porumbeii sa fie tinuti inchisi sau mai bine sa asteptati o jumatate de ora si sa evitati orice risc pentru ei deoarece acestia nu sunt in stare sa paraseasca locul de lansare.  
 Formarea unei suse - material de Sava Gruescu, ResitaDespre "Misterul pierderilor" - articol scris de Ad SchaerlaeckensDespre antrenamentele porumbeilor la inceput de sezon sportiv - Sava Gruescu - ResitaDr. Wim Boddaert - despre sanatatea porumbeilorFratii Janssen - articol despre antrenamentul pasarilor tinere


Comentarii

postat la 01:24, Marti, 17.03.2009 de DAN TGV

Foarte interesant articolul! Va multumim,domnule Sava Gruescu

postat la 01:24, Marti, 17.03.2009 de lolik2001

vedeti domnu RADU de ce din atati columbofili vam ales pe DV..pentru ca sunteti fenomenal.tinetio tot asa.sa fiti sanatos.

postat la 06:08, Luni, 30.03.2009 de adrian_cocu

Intradevar un subiect f. interesant, despre care stim f. putin. Ar fi ideal ca sa fie aprofundat mai ales de lansatori, fiindca de multe ori soarta pasarilor se afla in mana lor !

postat la 02:24, Marti, 31.03.2009 de homb3R

Interesant articolu ! Felicitari domnule Sava Gruescu ...
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.