Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Interviu cu domnul Dumitru Petrescu, UCPR Dambovita, partea a 2-a


00:09, Joi, 18.08.2011

Interviu cu maestrul columbofil domnul DUMITRU PETRESCU,

localitatea Vladeni, UCPR Dâmboviţa

- partea a 2-a -

 

 


Un valoros mascul din lotul de zbor 

RRP:  Consideraţi că o crescătorie trebuie proiectată diferit în funcţie de zona geografică în care este amplasată?

D. Petrescu: Bineînţeles că trebuie ţinut cont de relief şi climă, iar acest lucru îl susţine şi Ad Schaerlaeckens. La munte e o zonă mai dificilă, curenţii de aer sunt mai puternici, deci trebuie o crescătorie mai închisă, pentru a bloca rafalele de vânt. La fel se întâmplă şi în Bărăgan, unde viscolul suflă cu putere, ori în zona Brăilei, Galaţiului sau Buzăului. La noi e o climă temperată, nici prea uscată, nici prea ploioasă, fiind şi o zonă bună pentru agricultură. Totuşi, şi aici bate vântul, din cauza asta nici un am deschis faţada crescătoriei prea mult. Am văzut prin zona mea nişte crescătorii foarte deschise, aproape numai plasă în zona faţadei. Un lucru destul de nociv pentru porumbei, care vor avea mult de suferit de pe urma vârtejului de curenţi. În astfel de zone faţada ar trebui să fie mai acoperită, iar plasa să fie cu ochiuri mici şi situată cât mai sus.

 

 


 Unul dintre preferatii domnului Petrescu

 RRP: Pe ce rută de zbor concuraţi actualmente?

D. Petrescu: Prefer ruta de zbor pe Ucraina, cu demi-fondurile în Republica Moldova, gen Caplani, nu la Miciurin şi Rezovo (Bulgaria) cum a fost în 2011. Bulgaria e o zonă dificilă, iar anul acesta a fost şi mai greu pentru că unghiul de zbor se modifică foarte mult în momentul trecerii de la Tulcea în Bulgaria. Plus că localităţile de lansare din Bulgaria sunt foarte aproape de malul mării. Mi s-au părut mai bune lansările de la Caplani. Iar îmbarcările s-au făcut anul acesta prea devreme faţă de ora lansării. Porumbeii se pun altfel pe linie de la Caplani, unghiul de zbor nu suferă mari alternanţe. Probabil sunt mulţi crescători care zboară doar viteza şi fondul şi tocmai din această pricină nu pun mare accent pe demi-fondurile de la Miciurin şi Rezovo. Aşadar, ruta de zbor pe Ucraina cu demi-fondurile în Moldova mi se pare cea mai bună pentru majoritatea crescătorilor din judeţul Dâmboviţa.

 

 


 Aripa ideala a unui zburator

 

RRP:  Care rută vi s-a părut cea mai grea?

D. Petrescu: Cu siguranţă pe munte e cel mai greu. Dar dacă timpul e bun, porumbeii vin foarte bine. Partea proastă e atunci când timpul e nefavorabil şi porumbeii nu intră pe Valea Prahovei sau pe culoarul Rucăr – Bran. Atunci sosirile sunt proaste. Când intră pe Valea Oltului, sosesc abia a doua zi, dacă mai ajung. Dacă vremea e rea pe muntele Păduchiosu, atunci porumbeii se lasă spre vest şi întârzie. Pe Moldova culoarul e mai larg, porumbeii se pot desfăşura, nu întâmpină munţii, găsesc mâncare pe câmpurile treierate, nu sunt atacaţi de şoimi etc. Pe munte, dacă nu sosesc a doua sau a treia zi, şansele de a-i mai revedea acasă sunt aproape nule.

 

RRP:  Consideraţi că porumbeii care zboară pe munte prezintă nişte trăsături distincte faţă de cei zburaţi pe câmpie?

D. Petrescu: Porumbeii care zboară pe munte sunt de talie mai mică, altfel nu rezistă. Plus că zona geografică în care locuieşti este cea care îţi clădeşte porumbeii, iar în zonele de munte şi cele cu climă rece, gen Miercurea Ciuc, porumbeii sunt de talie mai mică.

 

 


 

 

RRP:  Care este numericul de porumbei pe care îl creşteţi într-un an?

D. Petrescu: Aproximativ 120 – 150 de porumbei, cu tot cu matcă. Nu am mult spaţiu la dispoziţie, însă iarna se mai şi pierd din ei, deci trebuie o rezervă. Însă tendinţa multora dintre noi este de a ţine cât mai mulţi porumbei, iar asta nu e întotdeauna benefic.

 

RRP: Cât de des introduceţi porumbei noi la matcă?

Nu foarte des, 2-3 exemplare în medie pe an. Dar există şi ani în care nu introduc nimic, tocmai pentru a-mi verifica lotul existent înainte de a face noi achiziţii. Trebuie mult spaţiu, iar eu nu îmi permit luxul multor compartimente. Apoi este partea financiară, costurile de întreţinere, iar porumbei mulţi înseamnă implicit şi mai mult timp petrecut la curăţenie. Sportul columbofil e din ce în ce mai greu pentru că a devenit costisitor dacă vrei să faci performanţă.

 

 


 

 

RRP:  După ce criterii vă selectaţi porumbeii pe care vreţi să-i achiziţionaţi?

D. Petrescu: După rezultate, nu după felul cum arată. Chiar şi aşa, din porumbei cu rezultate nu poţi ştii niciodată câţi pui buni vei obţine. Dar studiez şi pedigreul atunci când cumpăr un porumbel deoarece trebuie să-i cunoşti originea pentru a ştii cum să-l lucrezi. Spre exemplu, porumbeii de Stichelbaut ori Janssen se combină mai uşor, sunt suşe consacrate. În schimb, cu alte suşe trebuie să încerci mai multe combinaţii.

 

RRP:  Atunci când faceţi cuplurile, de ce anume ţineţi cont?

D. Petrescu: Tot de rezultate, nu ţin cont de penaj, talie, culoarea ochiului etc. Pe mine mă interesează ca puii rezultaţi să fie cel puţin de valori egale cu părinţii ori să-i depăşească ca performanţe.

 

 


 

 

RRP:  Câţi ani lăsaţi împreună o pereche?

D. Petrescu: Pot să-i las şi mai mulţi ani, însă doar dacă puii lor obţin rezultate. Altfel ce rost ar avea? Totuşi, nu poţi ştii niciodată cu adevărat câţi dintre puii rezultaţi vor fi buni zburători. Din punctul meu de vedere, cei mai buni porumbei provin din încrucişări, din combinaţia a 3 – 4 – 5 – 6 linii. La mine în crescătorie, cei mai buni zburători au cel puţin 4 linii în spate.

 

RRP:  Consideraţi că valoarea puilor se diminuează cu cât un cuplu este lăsat mai mult împreună?

D. Petrescu: Nu cred că valoarea puilor are legătură cu numărul anilor de cuplu ai părinţilor. Totuşi, nu poţi scoate numai pui valoroşi, dar unul-două exemplare bune pe an tot obţii. Dacă toţi puii dintr-o pereche ar ieşi campioni, atunci am ţine doar 5 perechi la matcă şi ne-ar fi de ajuns pentru a domina clasamentele. Am la reproducţie cupluri de 2-3 ani împreună, care mi-au dat pui destul de buni, însă valoarea lor oscilează de la an la an.

 


 

 

 

RRP:  După câţi ani introduceţi la reproducţie un porumbel din lotul de zbor?

D. Petrescu: Minim 3 ani pentru că un porumbel are nevoie de mai mulţi ani ca să confirme. Plus că unii se maturizează mai greu şi observăm la ei un salt valoric pe măsură ce înaintează în vârstă. Însă depinde mult şi de hrana oferită şi de medicamentaţie. Cu cât dai mai multe stimulente unui porumbel, cu cât foloseşti mai multe antibiotice, cu atât ficatul său va ceda mai repede.

 

RRP:  Apelaţi şi la consangvinizare?

D. Petrescu: Da, fac şi acest lucru cu un porumbel al cărui sânge vreau să-l păstrez în crescătoria mea, însă e greu să-i nimereşti la pereche. Am observat însă că în ţările cu tradiţie columbofilă se practică cu mai mult succes consangvinizarea. Probabil la ei porumbeii sunt mai „puri”.

 

 


 Domnul Petrescu, prezentand titlul de "maestru columbofil"

 

RRP:  Atunci când analizaţi un porumbel la mână, care ar fi condiţiile pe care ar trebui să le îndeplinească ca să-l puteţi cataloga „un porumbel frumos”?

D. Petrescu: Să îndeplinească toate acele condiţii care fac dintr-un porumbel unul aspectuos: osatură puternică, musculatură elastică, penaj fin etc. Şi să fie un porumbel echilibrat, expresiv, cu o prezenţă agreabilă. Dar în carierea mea columbofilă am avut şi un porumbel pe care am vrut să-l elimin pentru că era urât, masiv, sternos, aripă scurtă, dar venea bine în schimb. Deci iată că un porumbel te poate contrazice atunci când tu îl consideri un zburător slab ghidându-te doar după atributele exterioare. Până la urmă, coşul e de bază. Eu îi zbor, nu mă uit la origini pentru că doar zborul e cel care dă verdictul final.

 

 


 

 

RRP: Ţineţi cont şi de teoria oculară?

D. Petrescu: E o teorie cam ciudată, nu ea zboară. E doar de frumuseţe şi nu o iau în seamă. Am făcut şi cupluri în care ambii parteneri aveau ochiul pe alb. Atâta vreme cât eu consider că doi porumbei se potrivesc la pereche şi îmi vor da produşi buni, nu ţin cont de teoria oculară.

 

RRP: Credeţi că din împerecherea unui porumbel de viteză cu unul de maraton vor rezulta produşi valoroşi?

D. Petrescu: Poate rezulta orice. Iar din porumbeii de maraton poţi reproduce şi exemplare de viteză sau demi-fond. Dar invers e mai greu. Mulţi crescători apelează la astfel de încrucişări pentru a da un impuls de vitalitate coloniei. Spre exemplu, introduc sânge pur de Janssen sau Van Loon în porumbeii de fond şi maraton, cum ar fi Janssen x Van der Wegen. Însă nu poţi fi niciodată 100% sigur de reuşită.

 

 


 

 

 


 

 


Interviu cu domnul Petrica COCOS - Bucuresti - partea a 3-aScurta prezentare a activitatii columbofile a domnului SZEKELY MICLOS, din Alba IuliaInterviu cu domnul FLORIN LAZARICA, ASC Gyosport Bucuresti, partea a 2-aInterviu cu domnul Catalin SANDU - orasul Chitila, judetul Ilfov - partea 1Domnul ASOREI REMUS, din Zarnesti, si marea sa dragoste pentru porumbeii voiajori
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.