Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Interviu cu domnul Dumitru Petrescu, UCPR Dambovita, partea a 4-a


00:31, Joi, 18.08.2011

Interviu cu maestrul columbofil domnul DUMITRU PETRESCU,

localitatea Vladeni, UCPR Dâmboviţa

- partea a 4-a -

 

 


Unul dintre porumbeii de suflet ai domnului Petrescu, campion la Viteza Palmares pe 4 ani 

RRP: Cum vă recuperaţi porumbeii după un zbor mai dificil?

D. Petrescu: Înainte foloseam miere, bobiţe de polen pe care le administram pe cioc, însă făceam asta şi din cauza faptului că alte produse nu se găseau pe piaţă. În trecut, nu puteam vorbi de electroliţi sau alţi recuperatori pentru simplul fapt că nu aveam acces la astfel de produse. Acum folosesc produse cunoscute de toată lumea pentru că ele asigură tot. Dar nu cumpăr toată gama de la o singură firmă, iau câte 2-3 produse de la mai mulţi producători şi le alternez.

 

RRP: Folosiţi ulei de usturoi şi drojdie de bere? Le daţi porumbeilor salată, morcovi sau grâu încolţit?

D. Petrescu: O dată pe săptămână le dau ulei de usturoi şi drojdie de bere pentru aportul de vitamine şi pentru calitatea de vermifug a usturoiului. Reproducătorilor le ofer salată în fiecare zi, dar nu multă. Însă aici există riscul infestării cu viermi, plus că există ataşaţi de frunze şi acei melcişori, care sunt destul de periculoşi. De aceea sunt atent când spăl frunzele de salată. Grâu încolţit nu le ofer pentru că nu am timp să-l prepar, deşi n-ar fi greu de pregătit şi este o sursă bogată de vitamine naturale.

 

 
 

 

RRP: Credeţi în eficienţa vitaminelor sintetice?

D. Petrescu: Eu am renunţat să le mai dau vitamine zburătorilor încă de acum 2 ani. La matcă e altceva, acolo trebuie să intervii şi să ajuţi porumbelul pentru că el are pui de crescut şi consumul vitaminic este mare. O dată pe săptămână le administrez nişte vitamine româneşti, nimic extravagant, însă doar sub formă de pulbere, nu lichide pentru că expiră foarte repede în apă. Folosesc în special B complex şi le dau seara, pentru că atunci porumbelul mănâncă şi bea mai mult. Bineînţeles că şi la năpârlire sunt indicate vitaminele. În schimb, zburătorii sunt privaţi de suplimentul vitaminic pentru că vor năpârli foarte repede.

 

 


 

 

RRP: Aţi putea nominaliza 3 produse care nu ar trebui să lipsească din dotarea oricărui columbofil?

D. Petrescu: Acum depinde la ce sunt destinate aceste produse. Gritul ar fi cel mai important pentru că hrana minerală este esenţială în alimentaţie. Mai ales la reproducţie, unde puiul nu se va dezvolta armonios fără mineralele furnizate de părinţi. Eu folosesc grit roşu, cu scoică, cu alge marine, iar porumbeii consumă chiar şi 1 kg de grit pe zi. De aici trebuie să deducem că hrana minerală nu trebuie neglijată.  

 

RRP: Dacă un porumbel întârzie de la o etapă mai dificilă, îi aplicaţi un program separat de recuperare?

D. Petrescu: Nu, el va intra în programul normal, fără să-i acord o atenţie specială. Nu îi mai dau nimic dacă a întârziat, poate doar în cazul în care vorbim de un porumbel valoros şi care s-a întors acasă lovit sau îngherat de uliu. Produse de recuperare sunt din belşug acum, însă eu nu aş sfătui un începător să folosească şi cărbunele medicinal. E periculos şi trebuie folosit doar după anumite reţete şi în combinaţie cu alte produse, care se găsesc foarte greu pe piaţa românească.

 

 


 

 

RRP: Aveţi probleme cu femelele văduve care se împerechează între ele?

D. Petrescu: Mai sunt şi astfel de cazuri, ca în orice crescătorie. Unii zic că vor veni mai bine de la concurs, însă eu le elimin pe acestea pentru că se pierd repede de obicei. În compartimentul femelelor văduve e bine să existe odihnitori în formă de V, nu rastel, care să împiedice femelele să stea una lângă alta în raft. Desigur, există fel şi fel de accesorii şi rafturi prevăzute cu uşi, grătare de podea ca nişte cilindrii care se rotesc şi împiedică aşezatul pe jos, însă acestea sunt accesorii pe care nu oricine şi le permite.

 

 


 

 

RRP: Care categorie de zbor consideraţi că se joacă mai greu?

D. Petrescu: Fondul şi maratonul, bineînţeles. Concursurile peste 7-800 km decimează porumbeii. Aici aş vrea să punctez faptul că noi, românii, am făcut o obsesie pentru concursurile foarte lungi, maratoanele de peste 1.000 de kilometri. La olimpiadele internaţionale am observat că străinii vin cu punctaje de la fondurile scurte, gen 550-600 km, de unde porumbeii se recuperează mai bine şi pot realiza mai uşor norma. Bineînţeles că au şi maratoanele de 1.000 km, Barcelona şi alte concursuri gen Narbonne, Perpignan, Dax, Marseille, însă ei pregătesc doar anumiţi porumbei pentru acele curse, nu au pretenţia ca porumbeii angajaţi acolo să facă vreo normă pentru Olimpiadă.

 

RRP: După sezonul competiţional, vă lăsaţi zburătorii să mai crească pui?

D. Petrescu: Da, scot câte 2 pui din perechile de vârf, însă las numai câte unul sub fiecare pereche, nu-i extenuez pentru că şi aşa vin după un sezon lung, cu câte 23 de etape în planul de zbor.

 

RRP: Consideraţi că un pui tardiv are aceleaşi şanse de a deveni un bun zburător ca un pui reprodus vara? 

D. Petrescu: De la dl. Nicolae Trasevici am învăţat că puiul tardiv e mai valoros ca cel din prima serie, dar trebuie multă răbdare cu ei. Deci răspunsul e afirmativ, are chiar mai mari şanse de a deveni un bun zburător.

 

 


 

 

RRP: Concuraţii şi puii?

D. Petrescu: Fac cu ei antrenamente private, însă nu-i zbor pentru că unii se maturizează mai greu. Plus că există şi riscul îmbolnăvirilor, mai ales din cauza variolei. Puiul e foarte sensibil, se poate îmbolnăvi imediat. 

 

RRP: Aveţi un crescător român pe care îl apreciaţi pentru felul în care îşi cultivă familia de porumbei şi pentru rezultatele obţinute de-a lungul anilor?

D. Petrescu: Sunt mulţi pe care îi apreciez şi de la care am învăţat. I-aş nominaliza aici pe domnul Trasevici, pe dl. dr. Crăciunescu, oameni cu o vastă experienţă columbofilă. Dl. Trasevici era printre puţinii crescători de la noi care zbura la văduvie înainte de 1989, deci vă daţi seama că aveai ce învăţa de la dumnealui. Nu pot să nu-l amintesc şi pe regretatul Vâlcu Constantin, un crescător foarte priceput, care m-a învăţat cum „lucrez” porumbeii în consangvinitate sau încrucişare. Dar şi de la cei tineri am învăţat, cum ar fi Cosmin Olteanu, Marius Andrei, crescători care au vizitat multe crescătorii importante de afară şi s-au întors de acolo nu numai cu porumbei, ci şi cu informaţii preţioase, culese de la mulţi crescători valoroşi. Sunt de apreciat şi dl. dr. Stănescu şi Simion Emil, toţi fiind mari importatori de porumbei. Plus mulţi alţi crescători de pe întreg teritoriul României, eu menţionând doar numele care mi-au fost mai la îndemână. Liniile noi aduse de aceştia au avut un impact deosebit asupra rezultatelor înregistrate de columbofilia română. Iată că am ajuns să ne măsurăm forţele cu belgienii, olandezi sau nemţii, având porumbei campioni cu 3 puncte la fond sau cu 2-3 puncte la viteză şi demi-fond.

 

 


O porumbita foarte apreciata de catre maestrul columbofil Petrescu Dumitru - locul 1 Demi-fond Palmares 5 ani

 

 

RRP: Dar străin?

D. Petrescu: Sunt foarte mulţi, n-aş putea nominaliza doar unul singur, dar aş aminti numele fraţilor Janssen, Flor Engels, care a zburat până la moarte, Marc Verschelde, Emiel Denys, Andre Lietar, Mathys Desmet, Etienne Devos, crescători cu rezultate extraordinare atât la fond, cât şi la viteză. La noi în ţară s-au importat foarte mulţi porumbei de la aceşti crescători. E adevărat că unele suşe au nevoie de o perioadă de aclimatizare, însă s-au adus şi mulţi porumbei de duzină, trebuie să recunoaştem.

 

RRP: Unui crescător aflat la început de drum şi care abia acum deprinde tainele columbofiliei ce sfaturi i-aţi da?

D. Petrescu: Să-şi achiziţioneze porumbei buni şi să se ocupe cu seriozitate de ei. Dar să aducă păsări de la crescători de încredere pentru că sunt mulţi guralivi în sportul columbofil, care te pot păcăli cu zâmbetul pe buze. Să nu cadă în capcană şi să plece urechea la ei, ci să asculte de cei mai bătrâni, aşa cum am făcut şi eu. Ar fi bine ca un începător să plece la drum cu puţini porumbei, deşi tentaţia va fi să aducă cât mai mulţi. Mai bine 4 şi buni, cu 20 de porumbei de duzină nu va ajunge nicăieri. Va investi bani, muncă, nervi, iar la sfârşit va fi foarte dezamăgit când rezultatele vor întârzia să apară. Apoi, să se limiteze la distanţele scurte, să înceapă cu viteza, să nu se arunce direct la fond. Să fie atent cu sănătatea porumbeilor pentru că de aici pleacă toate insuccesele. Nu în ultimul rând, să-i placă columbofilia şi să se documenteze cât mai mult despre hrănire, recuperare, motivaţie.

 

 


 

 

RRP: Aveţi un porumbel favorit în crescătorie?

D. Petrescu: Sunt câteva exemplare favorite, dar acum îmi vine în minte şi un porumbel bătrân, un gut Marcel Desmet x Stichelbaut, seria 187347-91, foarte bun reproducător cu toate femelele cu care l-am împerecheat. Orice femelă i-aş fi dat, îmi reproducea 1-2 pui deosebiţi, cu rezultate la toate categoriile. Mai mult, aceşti pui s-au descurcat excelent şi în alte crescătorii, nu numai la mine. Mai jos vă prezint 3 dintre cei mai buni zburători aflaţi actualmente în crescătoria mea, porumbei cu o carieră de 4-5 ani în concursuri şi rezultate de top la categoriile viteză şi demi-fond.

 

 

A consemnat: Andrei - Silviu Oprea

 

Notă: cu acordul domnului Dumitru Petrescu, acest interviu va fi publicat şi în revista UCPR, nr. 1 / 2012

 

 


 

 

Dumitru Petrescu, Vlădeni, UCPR Dâmboviţa

Rezultate în campionatul naţional UCPR

2006 – 2007 – 2008 – 2009 – 2010

 

2006

 

Campionatul porumbeilor

Loc 10 – Viteză Yearlingi – 555613-05-F

Loc 8 – Viteză M+Y – 555023-03-F

Loc 20 – Viteză M+Y – 629208-04-M

Loc 44 – Viteză M+Y – 629250-04-M

Loc 16 – Demifond maturi – 629227-04-F

 

Campionatul crescătorilor

Loc 7 – Demifond

Loc 9 – Viteză palmares 2005-2006

Loc 9 – Demifond palmares 2005-2006

 

 


 O aripa de mare zburatoare

 

2007

 

3 porumbei în lotul naţional la categoria Demifond palmares

Loc 2 – 535023-03-F

Loc 7 – 629208-04-M

Loc 9 – 555664-05-M

 

2 porumbei prezenţi în cadrul Balkaniadei desfăşurate la Târgovişte

Loc 7 – Standard femele – 535023-03-F

Loc 12 – Standard masculi – 629028-04-M

 

Campionatul porumbeilor

 

Viteză palmares 2006-2007

Loc 4 – 535023-03-F

Loc 32 – 555613-05-F

Loc 35 – 629227-04-F

 

Demifond palmares

Loc 2 – 535023-03-F

Loc 14 – 629208-04-M

Loc 17 – 555664-05-M

Loc 21 – 555613-05-F

Loc 30 – 629227-04-F

 

Campionatul crescătorilor

Loc 3 – Viteză

Loc 2 – Demifond

Loc 7 – Viteză palmares

Loc 2 – Demifond palmares

Loc 8 – General palmares

Loc 8 – AS palmares (din aprox. 3.000 crescători)

 

 


 

 

2008

 

2 porumbei în lotul naţional la categoria Demifond palmares

Loc 5 – 629227-04-F

Loc 7 – 555613-05-F

 

Campionatul porumbeilor

 

Viteză palmares 2007-2008

Loc 9 – 535023-03-F

Loc 12 – 555613-05-F

Loc 28 – 629208-04-M

Loc 40 – 629227-04-F

Loc 48 – 555664-05-M

 

Demifond palmares 2007-2008

Loc 7 – 629227-04-F

Loc 8 – 555613-05-F

Loc 17 – 555664-05-M

Loc 20 – 629208-04-M

 

Viteză palmares 2006-2007-2008

Loc 3 – 535023-03-F

Loc 6 – 555613-05-F

Loc 13 – 629208-04-M

Loc 22 – 629227-04-F

Loc 24 – 555664-05-M

 

Demifond palmares 2006-2007-2008

Loc 3 – 535023-03-F

Loc 5 – 629208-04-M

Loc 6 – 629227-04-F

Loc 7 – 555613-05-F

Loc 8 – 555664-05-M

 

Campionatul crescătorilor

Loc 4 – Viteză palmares 2007-2008

Loc 3 – Demifond palmares 2007-2008

Loc 3 – Viteză palmares 2006-2007-2008

Loc 1 – Demifond palmares 2006-2007-2008

Loc 14 – AS palmares 2006-2007-2008

 

Expoziţia naţională

 

Viteză palmares 2006-2007-2008

Loc 2 – 555613-05-F

 

Demifond palmares 2006-2007-2008

Loc 1 – 535023-03-F

Loc 3 – 629208-04-M

Loc 4 – 629227-04-F

Loc 5 – 555664-05-M

 

 


 

 

2009

 

Campionatul porumbeilor

 

Demifond palmares 2008-2009

Loc 16 – 555613-05-F

 

Viteză palmares 2007-2008-2009

Loc 6 – 555613-05-F

Loc 13 – 613229-08-F

Loc 14 – 535023-03-F

Loc 22 – 629227-04-F

Loc 44 – 555664-05-M

 

Demifond palmares 2007-2008-2009

Loc 2 – 629208-04-M

Loc 4 – 555613-05-F

Loc 7 – 629227-04-F

Loc 11 – 535023-03-F

Loc 15 – 555664-05-M

Loc 16 – 606340-06-M

 

Viteză palmares 2006-2007-2008-2009

Loc 4 – 555613-05-F

Loc 5 – 535023-03-F

Loc 8 – 629208-04-M

Loc 11 – 629227-04-F

Loc 25 – 555664-05-M

 

Demifond palmares 2006-2007-2008-2009

Loc 3 – 629208-04-M

Loc 5 – 535023-03-F

Loc 6 – 555613-05-F

Loc 7 – 629227-04-F

Loc 8 – 555664-05-M

 

Campionatul crescătorilor

Loc 14 – Viteză palmares 2008-2009

Loc 6 – Demifond palmares 2008-2009

Loc 7 – Viteză palmares 2007-2008-2008

Loc 2 – Demifond palmares 2007-2008-2009

Loc 6 – Viteză palmares 2006-2007-2008-2009

Loc 6 – General palmares 2006-2007-2008-2009

 

Expoziţia naţională

Loc 13 – Demifond palmares 2008-2009 – 916213-07-M

Loc 6 – Demifond palmares 2007-2008-2009 – 606340-06-M

Loc 1 – Viteză palmares 2006-2007-2008-2009 – 555613-05-F

Loc 2 – Demifond palmares 2006-2007-2008-2009 – 629208-04-M

Loc 4 – Demifond palmares 2006-2007-2008-2009 – 535023-03-F

Loc 5 – Demifond palmares 2006-2007-2008-2009 – 555664-05-M

 

 


 

 

2010

 

Campionatul porumbeilor

 

Viteză palmares 2008-2009-2010

Loc 12 – 555613-05-F

Loc 14 – 606340-06-M

Loc 61 – 629208-04-M

Loc 79 – 555664-05-M

 

Demifond palmares 2008-2009-2010

Loc 1 – 555613-05-F

Loc 5 – 606340-06-M

Loc 20 – 916213-07-M

 

Viteză palmares 2007-2008-2009-2010

Loc 2 – 555613-05-F

Loc 5 – 606340-06-M

Loc 7 – 555653-05-M

Loc 9 – 629208-04-M

Loc 10 – 535023-03-F

Loc 12 – 555664-05-M

 

Demifond palmares 2007-2008-2009-2010

Loc 1 – 555613-05-F

Loc 2 – 606340-06-M

 

Viteză palmares 2006-2007-2008-2009-2010

Loc 2 – 555613-05-F

Loc 4 – 535023-03-F

Loc 5 – 629208-04-M

Loc 8 – 555664-05-M

 

Demifond palmares 2006-2007-2008-2009-2010

Loc 1 – 555613-05-F

 

Campionatul crescătorilor

Loc 7 – Viteză palmares 2008-2009-2010

Loc 6 – Demifond palmares 2008-2009-2010

Loc 4 – Viteză palmares 2007-2008-2009-2010

Loc 2 – Demifond palmares 2007-2008-2009-2010

Loc 3 – Viteză palmares 2006-2007-2008-2009-2010

Loc 2 – Demifond palmares 2006-2007-2008-2009-2010

 

Expoziţia naţională

Loc 3 – Viteză palmares 2007-2008-2009-2010 – 555664-05-M

Loc 3 – Viteză palmares 2006-2007-2008-2009-2010 – 535023-03-F

Loc 1 –Demifond palmares 2006-2007-2008-2009-2010 – 555613-05-F

Loc 1 – Standard femele – 535023-03-F

 

 


O porumbita excelenta - locul 1 Viteza Palmares 5 ani

 

 

 


 

 

 


 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

Doi buni prieteni si columbofili valorosi din cadrul UCPR: domnii Dumitru Petrescu si Camen Ionut

Interviu cu domnul TOADER FLORIN din localitatea Surani, judetul Prahova afiliat la F.C.P.R. - partea 2Interviu cu Violeta si Florian Badicu - Nedelea, Prahova - partea a 2-aInterviu cu domnul IVAN PETRE, FCPR Bucuresti - partea a 4-aInterviu cu domnul Marian Ilie, FCPR Timisoara - partea 1Fratii Janssen din Arendonk - glorii columbofile mondiale - partea 2-a


Comentarii

postat la 21:51, Vineri, 19.08.2011 de dumitru madalin gabriel

un maestru adevarat.la el rezultatele vorbesc.FELICTARI nea MITICA

postat la 23:04, Vineri, 19.08.2011 de Croitoru

felicitari domn dumitru pentu pasari si resultate
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.