Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Interviu columbofil cu domnul Ferencz Torok, din Cluj-Napoca, FCPR Cluj, partea a 3-a


21:24, Marti, 31.01.2012



Interviu columbofil cu domnul Ferencz Torok, din Cluj-Napoca, FCPR Cluj

Partea a 3-a

 

 


 

RRP: Acum ne puteti spune cateva cuvinte despre rezultatele columbofile obtinute de dvs. in decursul anilor? Stiu ca ati fost si multiplu campion national.

Ferencz Torok: Am fost campion national la categoria Viteza pe 1 an si Palmares, dar in decursul anilor am obtinut rezultate bune si la fond. De prin 1970 pana prin anii `90 am avut porumbei in expozitiile nationale in fiecare an. Au fost ani in care in expozitia nationala doar eu am fost crescatorul din Cluj care a avut porumbei prezenti.

RRP: In obtinerea unor performante columbofile de varf la nivel national ce considerati ca are o mai mare importanta: pregatirea pe care crescatorul o asigura porumbeilor sai sau valoarea intrinseca a porumbeilor?

Ferencz Torok: Amandoua. Degeaba porumbelul are valoare daca nu il pregatesti cum trebuie. De asemenea trebuie sa ai ochiul format si sa observi porumbelul cand se afla in forma ca sa exploatezi acest lucru. Ori acest lucru se observa petrecand timp langa porumbei, cand ii scoti afara la zbor, sa le urmaresti comportamentul etc. Sunt anumite semne distinctive la porumbei care le explica forma si pentru asta trebuie sa ii urmaresti. Apoi porumbeii trebuie luati la mana pentru a le analiza musculatura care trebuie sa fie elastica precum o punga de plastic cu apa pe care o ti in mana si o presezi usor cu degetele. Atat de elastica trebuie sa fie musculatura. Apoi ochiul porumbelului trebuie sa fie “lacrima”, geana alba si curata, neingalbenita. Dar cele mai importante sunt fecalele porumbeilor, din boxa lor, la prima ora a diminetii. Apoi porumbeii de fond sunt putin mai mari ca si talii, cu aripile mai mari pentru ca trebuie sa pluteasca mai mult.

 


 La biroul de lucru

 

RRP: Considerati ca ruta de zbor pe munte este mai dificila decat cea pe campie?

Ferencz Torok: Da.

RRP: Din ce cauza?

Ferencz Torok: De exemplu pentru crescatorii din Cluj, indiferent de directia din care porumbeii sosesc, acestia trebuie sa intre in munti. Cand ajung deja aici porumbeii sunt obositi deja si riscul de a fi atacate de rapitoare este mult mai mare.

RRP: Domnule Torok considerati ca exista o legatura directa intre porumbelul bun zburator si acelasi porumbel sa fie si bun reproducator?

Ferencz Torok: In cariera mea columbofila eu am facut foarte multe experimente genetice si am constatat ca un porumbel bun zburator intotdeauna isi transmite caracterele sale deosebite la nepoti.

RRP: Credeti in calitatea puilor tardivi?

Ferencz Torok: Nu prea cred.

RRP: Despre zborurile cu puii de toamna ce parere aveti?

Ferencz Torok: Parerea mea este ca toamna puii nu trebuie zburati foarte dur. Daca ajungi cu ei, de 4-5 ori, la 150-200 km, este un lucru foarte bun. Puiul toamna trebuie sa se obisnuiasca cu faptul ca trebuie sa zboare, sa se intoarca in crescatorie, sa se invete cu cosul. Am vazut si crescatori care au zburat foarte bine cu puii, in schimb primavara aceleasi pasari s-au pierdut la zbor. De ce? Pentru ca nu au fost motivati suficient de bine, un au avut o pozitie de cuib.

 



 

RRP: Pe porumbeii yearlingi pana la ce distanta ii zburati?

Ferencz Torok: Pana la 400 km.

RRP: Considerati ca in sportul columbofil iti trebuie si ceva noroc ca sa obtii rezultate de top?

Ferencz Torok: Iti trebuie si noroc, dar iti trebuie si porumbei buni, trebuie sa si citesti, apoi sa iti faci si propria ta experienta. In plus de toate iti trebuie un ochi foarte bun la porumbei. Aici si linia fiecarui porumbel conteaza pentru ca fiecare se pregateste in felul ei, fiecare zboara altfel. Eu din aceasta cauza am preferat porumbeii de Aarden pentru ca acesti porumbei au mai multa vitalitate, sunt mai putin sensibili la boli.

RRP: Tratamente impotriva la ce boli le faceti si de cate ori pe an?

Ferencz Torok: Vaccinul pentru paramoxiviroza il fac o data pe an, dar cred ca in viitor nu o sa-l mai fac pentru ca intre timp au aparut alte boli si mai periculoase cum ar fi ornitoza, de exemplu. Apoi ii mai tratez impotriva coccidiozei, a trichomonozei, a salmonelozei.

RRP: Credeti ca in Romania exista porumbei voiajori de valoare?

Ferencz Torok: Bineinteles.

 


 

RRP: Si atunci de ce exista printre majoritatea crescatorilor romani acest miraj al porumbeilor adusi din Belgia, Olanda, Germania etc.? Au crescatorii din aceste tari metode mai bune de selectie, de antrenament, de hranire decat au columbofilii romani?

Ferencz Torok: Cred ca in respectivele tari se face o selectie mai buna la porumbei decat se face la noi si asta deoarece la ei columbofilia este un sport mult mai scump si asta de mai multi ani. Si acum in Romania columbofilia a ajuns un sport scump. Pana acum cativa ani se facea aproape gratis. Si atunci si noi vom fi obligati sa tinem in crescatorie doar exemplarele cele mai valoroase. Pe de alta parte, porumbeii din tarile vestice sunt mai buni la mana si la osatura ca ai nostri, adica sunt mai altfel.

RRP: Aveti in Romania vreun crescator, poate fi mai in varsta decat dvs. sau mai tanar, de la care considerati ca ati avut mai multe lucruri de invatat si pe care il apreciati pentru modul cum isi cultiva porumbeii?

Ferencz Torok: Pe vremea cand si eu eram mai tanar, exista un crescator foarte bun, mai in varsta decat mine cu 5-6 ani, si care se numea Abuseanu. Apoi a mai fost si domnul Szabo Jasko, care a fost ca un fel de Dumnezeu pentru noi. Apoi un alt crescator din zona noastra cu o experienta columbofila foarte mare (asta si datorita iesirilor sale peste granita de peste 1990) este domnul Moldovan Florin si a facut si o investitie in porumbei enorm de mare.

 


 

RRP: Dar din strainatate aveti vreun idol columbofil?

Ferencz Torok: Mie imi plac porumbeii lui Houben, Van der Espt.

RRP: Pentru dvs. sportul columbofil este unul profitabil?

Ferencz Torok: Nu. Eu nu prea vand porumbei din crescatorie, nu fac comert cu porumbeii si cred ca intr-un an nu strang 500 de Euro din vanzarea de porumbei. Dar nici nu imi doresc asta pentru ca dincolo de porumbei eu am afacerea mea cu Caín, unde am avut rezultate foarte bune in timp.

RRP: Aveti si ati avut sustinerea familiei dvs. in practicarea sportului columbofil?

Ferencz Torok: Am o sotie extraordinara, dar am avut ceva probleme la inceput, acum vreo patruzeci si ceva de ani.

RRP: Daca v-ati mai naste a doua oara v-ati mai apuca de porumbei?

Ferencz Torok: Da, suta la suta. Daca acum as avea cu 20 de ani mai putin cu siguranta ca as zbura porumbeii la vaduvie, dar sa mai am si pe cineva pe langa mine.



 

RRP: Unui tanar care in prezent se apuca de sportul columbofil ce sfaturi i-ati da? Cu ce porumbei sa inceapa, din ce suse, cu ce numeric si de la ce crescator sa-si procure porumbeii?

Ferencz Torok: Pentru un crescator tanar in ziua de astazi este usor sa te apuci de porumbei. Pentru ca oriunde te duci, in orice oras din tara, gasesti crescatori si porumbei de valoare. Pe cei mai tineri eu ii sfatuiesc sa viziteze mai multe crescatorii, sa ii placa linia respectiva de porumbei pe care si-o aduce in crescatorie, apoi sa urmareasca putin rezultatele in timp ale crescatorilor de la care vrea sa isi achizitioneze pasari. Dar sa nu faca greseala sa isi aduca pentru inceput porumbei din foarte multe crescatorii pentru ca odata cu porumbeii va aduce si boli din toate respectivele crescatorii. Apoi sa isi aduca in crescatorie 10-20 de pui cu care sa inceapa sa zboare si sa lucreze. Ar fi de preferat sa isi aduca porumbei de la un crescator care zboara porumbeii pe aceeasi zona cu el, pe acelasi tip de relief. Pe parcurs insa daca considera necesar mai poate aduce 1-2 pasari pentru infuzie si din alte parti. Altfel daca o sa aiba esec de la inceput o sa-i treaca repede pofta pentru porumbei. Asa am procedat si eu si am avut rezultate de la bun inceput.

RRP: Aici punem punct interviului nostru nu inainte de a va multumi pentru amabilitate si a va dori in continuare viata lunga, multa sanatate si succes in continuare in sportul columbofil.

Ferencz Torok: Cu multa placere.

 


 

 

 

 Aripa unui super zburator la fond

 

 


 

 

 


 

 

 


 O parte dintre trofeele castigate in ultimii ani la nivel judetean si national

 

 


Crescatoria Simion Emil - Bucuresti - interviu Silviu Glodeanu - partea 2-aInterviu cu domnul Dumitru Petrescu, UCPR Dambovita, partea a 4-aInterviu cu domnul BOGDAN SORIN – UCPR Tg. Jiu - partea 1Domnul NEDELCU DAN, FCPR Slatina, Olt, si pasiunea sa enorma pentru Fond-MaratonDomnul Bors Ion - FRC Bucuresti - partea a 2-a


Comentarii

postat la 18:08, Miercuri, 01.02.2012 de dragan

sincere felicitari domnule Torok pentru intreaga dumneavostra activitate columbofila . sinteti un exemplu d e urmat

postat la 00:15, Joi, 02.02.2012 de tudor ciprian

din cate am auzit stiu ca sinteti si un foarte apreciat crescatori de caini . felicitari si pentru aceasta deosebita pasiune mai ales ca o faceeti la cel mai inalt nivel
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.