Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Interviu cu domnul Eugen TRIFAN – FCPR Prahova - partea a 3-a


11:28, Sambata, 19.06.2010

 

Interviu cu domnul Eugen TRIFAN – FCPR Ploiesti, judetul Prahova

Partea  a 3-a

                        

 

 



RRP: Despre hrana porumbeilor dvs. ce ne puteti spune?

E. Trifan:  Hrana le-o prepar eu, folosesc mai putin mancare la sac. Folosesc foarte multe seminte in hrana porumbeilor mei (cred ca vreo 25-26 de feluri de seminte), bineinteles dozate in mod corespunzator.  Mai folosesc si foarte multe seminte mici.

 

 

 

RRP: Haideti sa vorbim acum putin despre imperecherea porumbeilor dvs. Atunci cand formati perechile dupa ce criterii va ghidati?
E. Trifan: In primul rand apelez la criteriul “bun” x “bun” si imperechez porumbeii care imi rezista 5-6 ani in concursuri. Vreau sa va spun ca eu imi tin porumbeii intr-o consangvinizare aproximativa si majoritatea se afla intr-un anumit grad de rudenie intre ei. Merg intotdeauna pe un asa zis “cap de legatura”. Daca porumbeii sunt pe linie de Roosens, mai indepartat, atunci tot timpul caut sa ma invart in jurul porumbeilor de Roosens. La porumbeii de zbor mai putin ma intereseaza perechile.



 

 

 

 

RRP: Urmariti o anumita regula a compensarii la imperecherea porumbeilor?

E. Trifan: Nu. Folosesc mai mult o lege a asemanarilor pe care am invatat-o de la raposatul domn Valcu Constantin, din Bucuresti. Cu cat sunt mai bune calitatile la un porumbel, cu atat caut mai mult sa le acumulez. Deoarece am crescut porumbei de standard, exemplarele de la reproductie trebuie sa fie perfecte la mana pentru mine. Un porumbel care nu imi place cum arata la mana nu il folosesc la reproductie.

 

 

Vedere partiala cu fatada crescatoriei domnului Trifan

 

 

RRP: Cu selectia la pui cum procedati?

E. Trifan: Puii ii selectez de mici, chiar de cand ii inelez, de la 6-7 zile. Daca nu imi place cum este dezvoltat, cum are musculatura pe carena, nu il las in viata.

RRP: Dar cosului ce importanta ii acordati?

E. Trifan: Este un criteriu foarte important pentru mine. Avand in vedere ca eu zbor porumbeii timp de 5-6 ani consecutiv, scot mai putin pui din ei in decursul acestei perioade si este posibil sa nu stiu ca un astfel de porumbel era un potential bun reproducator.

 

 

 

 

RRP: Credeti in calitatea puilor tardivi?

E. Trifan: Da. La mine in crescatorie cei mai buni porumbei au fost cei tardivi. Atat ca zburatori cat si ca reproducatori.

RRP: Porumbeii de zbor dupa ce criterii vi-i selectati?

E. Trifan: Dupa rezultatele obtinute in concursuri. In prezent am ajuns sa imi opresc in crescatorie doar porumbei cu 9-10 clasari pe an. In conditiile in care ii angajez etapa de etapa.

 

 

 

 

RRP: Ce categorii de zbor preferati?

E. Trifan: Categoria “General”. Dupa parerea mea porumbeii trebuie sa zboare de la 100 la 1000 km.

RRP: Domnule Trifan, credeti in “teoria ochiului” la porumbeii voiajori?

E. Trifan: Mai putin.

RRP: Aveti culori preferate la ochii porumbeilor?

E. Trifan: Nu. In ochii porumbeilor caut sa descopar anumite semne distincte si daca aceste semne se transmit si la pui caut sa vad daca ele se reflecta si in zbor. Aici pot sa il amintesc pe un nepot din celebrul “Fantast” al lui Robert Venus care avea niste puncte in ochi. Acest porumbel transmitea aceste semne la anumiti pui, iar la altii nu. Puii care mosteneau aceste puncte in ochi erau foarte buni zburatori dar in acelasi timp si genitori foarte buni, adica reproduceau foarte bine.

 

 

 

 

RRP: Va formati vreodata perechile si functie de culoarea ochilor?

E. Trifan: Nu, niciodata. In schimb caut ca porumbeii sa aiba pupila mica. Vreau sa va spun ca perechea care imi da porumbei cu pupila mare in anul urmator nu o mai las la fel.

RRP: Cand va formati perechile de matca apelati si la consangvinizare?

E. Trifan: La mine in crescatorie consangvinizarea este undeva mai indepartata, la relatia unchi-nepoate, verisori de gradul II, III. Altfel eu nu apelez la incesturi de genul tata-fiica. Acum vreau sa apelez la niste incrucisari pentru ca mai apoi sa ma intorc la liniile mele de baza, cu cei vreo 2-3 porumbei straini pe care mi i-am adus acum in crescatorie. Dar sa vad daca se preteaza aceste combinatii. Pentru ca daca produsii nu imi plac cum arata la mana si nici nu rezista la zbor, atunci ii elimin imediat.

 

 

 

 

RRP: Cati porumbei noi introduceti pe an la matca?

E. Trifan: La 2-3 ani introduc in jur de 3-4 porumbei dar in acelasi timp si elimin multi. Sunt porumbei adusi din alte crescatorii, dar cu toate acestea sunt adeptul de a nu elimina porumbeii din liniile vechi.

RRP: Dar ce preferati sa introduceti la matca: un porumbel cu pedigree deosebit adus de afara, din parinti cu nume mare, sau un porumbel bun zburator, adus din Romania, de la un crescator cu rezultate sportive bune?

E. Trifan: Nu ma intereseaza pedigreele porumbeilor. In acest moment incerc sa dau foarte multi porumbei din crescatoria mea la prieteni si cunoscuti columbofili, acestia sa zboare porumbeii, iar peste cativa ani sa merg la ei si sa imi readuc in crescatorie diferite exemplare care sa imi ridice mie stacheta crescatoriei. Cu alte cuvinte folosesc putin metoda pe care o utilizau si fratii Janssen. Deja de cativa ani folosesc aceasta metoda.

 

 

 

 

RRP: Considerati ca exista categorii care se zboara mai greu decat altele?

E. Trifan: In general toate etapele sunt grele.

RRP: Dar ce considerati ca are o mai mare importanta in obtinerea unor rezultate deosebite: valoarea unui porumbel sau pregatirea pe care i-o asigura crescatorul?

E. Trifan: Conteaza foarte mult si valoarea porumbelului. Daca observi ca porumbelul poate si vrea, trebuie sa il ajuti si sa te ocupi de el. Iar el te va recompensa. Pe vremuri foloseam si eu inainte de concursuri anumite produse apicole pregatite de mine, iar la intoarcere constatam ca porumbeiii nu se lasau pe crescatorie si continuare sa zboare pentru ca mai aveau inca multa energie. Acum le dau doar apa curata la imbarcare.

 

 

 

 

RRP: Aveti culori preferate la porumbei?

E. Trifan: In general nu. Dar nu prea tin porumbeii rosii, argintii si culorile deschise. Asta pentru ca zbor pe Ardeal si o fac din anul 1992.

RRP: Taliile cum va plac sa fie la porumbei?

E. Trifan:  Mijlocii spre mici pentru ca mi-au demonstrat ca astea au rezistat.

RRP: Si penajul va place sa fie mai bogat?

E. Trifan:  Penajul trebuie sa fie matasos si foarte bine pudrat, ceea ce denota o stare buna de sanatate. Porumbelul trebuie sa fie bine impanat, bine imbracat, pentru ca daca il prinde pe traseu o ploaie serioasa atunci nu rezista si este doborat la pamant imediat.

 

 

 

 

RRP: Ce va plac mai mult: porumbeii frumosi sau porumbeii valorosi?

E. Trifan: Porumbeii trebuie sa fie in primul rand valorosi.

RRP: Cat timp alocati zilnic porumbeilor?

E. Trifan: Mult, aproape toata ziua si in sezon si in extra-sezon. La mine in crescatorie sunt 365 de zile de columbofilie pe an.

RRP: Ce ati alocat mai mult pentru porumbei in viata dvs: bani, timp, sudoare, nervi, energie etc.?

E. Trifan: De toate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interviu cu domnul Dumitru Petrescu, UCPR Dambovita, partea a 4-aScurt rezumat al activitatii columbofile a domnului Viorel CIRJE, UCPR Pitesti, jud. ArgesDomnul George Chivu, FCPR Bucuresti - cateva dintre rezultatele ultimilor ani si o parte dintre porumbeii saiInterviu cu domnul Branescu GeronimoInterviu pe teme columbofile cu domnul ing. Corneliu CRETULESCU - Bucuresti - partea a 2-a
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.