Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Interviu cu domnul Branescu Geronimo


15:17, Marti, 13.01.2009

 

 

O victorie de `Liga Campionilor`
Interviu cu dl. Branescu Geronimo
 
 
Autor: Filipache Adrian
 
In data de 08.09.2008 are loc etapa derby a columbodromului Europa Classic din Marea Britanie. Porumbelul cu seria R0 08-1110010 apartinand domnului Branescu Geronimo obtine locul 8 (LOC 6 AS), in conditii acerbe de concurenta si pe o vreme nemiloasa, concursul tinand mai multe zile. Este cel mai bun rezultat obtinut pana acum de vreun roman la un mare columbodrom international, atit la categoria AS cat si la cursa Derby si cred ca nu gresesc daca o numesc, etapa de cursa mondiala. Va felicit domnule Branescu si va multumesc.
 
 
 
 
 
 
 
 
1) De cat timp cresteti porumbei voiajori si ce anume va atras catre sportul acesta?
Teoretic cresc porumbei voiajori de 27 de ani, numai ca am facut o pauza semnificativa in acest rastimp.
Am inceput prin a zbura cu cateva perechi, atat imi permitea spatiul din balconul parintesc, in anii de liceu.
A urmat plecarea la facultate si multe alte plecari ceea ce a facut imposibila o activitate columbofila constanta. Dupa cam tot atatia ani cati `numara`Alexandre Dumas in opera sa, bunul meu prieten Sorin Stanescu aduce cu el intr-o vizita doua perechi de porumbei voiajori pe care ii daruieste fiului meu. Si cum vorba lui Minulescu `in dragoste departarea e ca vantul, stinge focurile mici si le reaprinde pe cele mari` atat mi-a trebuit….pasiunea columbofiliei s-a reaprins.
 
2) Sunteti medic veterinar si de asemenea crescator de porumbei voiajori. Va rog vorbiti-ne despre bolile porumbeilor, medicatie, etc.
Intr-adevar sunt medic veterinar, insa incerc sa devin si crescator de porumbei. Sub acest aspect, am avut sansa sa cunosc si sa vizitez poate cele mai mari crescatorii de porumbeii calatori din Europa. Astfel am cunoscut si cativa crescatori….dintr-o sumedenie de columbicultori mai mult sau mai putin impatimiti. Sunt rari crescatorii. Ca sa te numesti crescator trebuie sa iti alegi pasari de calitate si nu este chiar simplu, sa le incrucisezi eficient, sa performezi ani multi si pe planuri multiple, nu doar sa fii `campion de cartier`..., pentru ca intr-un final linia ta sa confirme si in alte crescatorii. Am rezumat in cateva cuvinte ceea ce s-ar transcrie in cateva decenii probabil. Asa ca va mai curge ceva apa pe Dunare pana cand ma voi putea numi crescator sau cine stie…multi chemati putini alesi!
In ceea ce priveste capitolul medical columbofil nu as vrea sa il `inghesui`in cateva fraze, pentru ca merita mult mai mult spatiu. Este din nefericire un gol enorm de informatie medicala veterinara in presa romaneasca de specialitate astfel incat o asemenea discutie trebuie sa se concentreze asupra mai multor aspecte si nu in ultimul rand la: diferenta dintre tratamentul cooperatist (la gramada) practicat intens in columbofilia romaneasca si tratamentul individual sau de grup afectat; diagnosticul medical si diagnosticul comparativ estimat sau chiar `ochioscopic`; diferenta fundamentala dintre profilaxie si terapeutica, s.a.m.d.
 
 
 
Branescu Geronimo si Piet Schrijvers, managerul crescatoriei Hans Eijerkamp
 

3) Ce mancare primesc porumbeii in tot timpul anului (in sezon, dar in extrasezon) ?
Ca o continuare a intrebarii precedente si avand in vedere si capitolul hrana, se poate vorbi despre conflictul dintre aspectul stiintific si cel ritual (de obisnuinta). Spre exemplu cati columbicultori modifica oare alimentatia (in timpul unor tratamente), sub aspect proteic si/sau al continutului de acizi grasi nesaturati, in timpul unor anumite tratamente medicale. Netinand seama de aceste aspecte tratamentele medicale isi pot diminua efectele mergand pana la anularea eficientei terapeuticii medicale, in anumite cazuri. Ca sa nu mai punem la socoteala aspectul financiar al procurarii hranei (pana la teorie ne `omoar` practica), ceea ce limiteaza evident discutiile stiintifice eventuale privind relatia hrana-confort ambiental-medicament!
 
4) Ce linii de porumbei cultivati? Ce concursuri va plac?
Marturisesc ca sunt un fan declarat al porumbeilor Gust Cristiaens. Sunt pasari extrem de echilibrate atat in plan anatomic cat si mental, fiind de asemenea si foarte rezistente la boli. De altfel modul robust de crestere a porumbeilor calatori practicat de Gust precum si concurenta acerba in care acesta a performat aproape 70 de ani spun totul despre aceasta linie.
Nu am pretentia sa cultiv o anumita linie pentru ca nu detin mai mult de 10 pasari de la acelasi crescator astfel incat nu poate fi vorba de un nucleu reprezentativ. Eu incerc fie sa combin reprezentantii pe care ii detin (pentru ca nu obisnuiesc sa imprumut porumbei) fie incerc sa ii mentin in linie pura, pentru a putea interveni si corecta fenotipic anumite aspecte care mi se par interesante competitiv.
 
 
 
 Branescu Geronimo si Louis Janssen

 
Am achizitionat porumbei la inceput conjunctural si apoi selectiv si apreciativ de la Gust Cristiaens, Loius Janssen, Hans Eijerkamp, Gerard Koopman, Louis Van Loon, Gaby Vandenabeele, Jos Engels, Dirk van Dyck, Anemie Vanhee, G&S Verkerk, Krouwel-Polman, Kevin Roosens si altii, evident numai originali.
Nu obisnuiesc sa achizitionez de la un crescator porumbei apartinand altor columbofili sau metisi ai acestora cu pasarile originale pentru ca daca tot faci un efort (sub toate aspectele implicite) cel putin sa detii `sange curat`.
Zbor viteza si demifond dar incerc sa deprind si tainele fondului. Nu agreez ceea ce se numeste maraton, deoarece consider ca este cu totul altceva fata de restul sportului columbofil (ma refer la zborurile over-night).
 
5) Marturisesc ca urmaresc columbodroamele mari si am observat ca sunteti unul dintre putinii romani care trimit pui la astfel de competitii.
Trimit pasari la columbodroame din toata lumea incepand din Marea Britanie pana in Africa de Sud pentru ca vreau sa am o opinie cat mai exacta despre capacitatea porumbeilor mei de a performa in conditii concurentiale cat se poate de diferite.
 
6) Cum ati organizat crescatoria si dupa ce criterii va ghidati? Cate compartimente si ce numar de porumbei detineti?
Crescatoria mea este organizata monobloc avand sase compartimente distincte, doua compartimente de reproductie pentru doua categorii de reproducatori, in extrasezon functionand ca boxe de separare a masculilor de femele; doua compartimente de tineret, pentru doua categorii de varsta ale puilor, una dintre acestea devenind boxa femelelor in timpul sezonului de zbor (pentru vaduve); compartimentul de zbor propriu-zis, locul de rezidenta a masculilor si boxa sanitara de carantina, pentru pasarile nou achizitionate sau pentru cele bolnave.
 
7) Ce metoda de joc practicati?
Cat despre tehnica specifica a cresterii porumbeilor, am inceput prin a juca `la natural` (trebuie intotdeauna inceput cu a, b, c-ul ) pentru ca acum sa joc in sistemul de vaduvie numita uscata (90% dintre sportivii columbofili din Benelux o practica astazi).
 
 
 
 
Louis Janssen si Branescu Geronimo

 
8 ) Va place un anumit timp de porumbel? Ma refer la culoarea penajului, marime, temperament.
In final desi discutia noastra a fost cat se poate de serioasa, va rog sa-mi permiteti sa va raspund cu o gluma. Atunci cand doi prieteni in varsta isi depanau amintirile, unul dintre ei l-a intrebat pe celalalt `….deci pana la urma ai aflat de cate categorii sunt femeile?` Da raspunde celalalt `sunt…femei frumoase, femei destepte si majoritatea`.
Parafrazand si mie imi plac porumbeii frumosi anatomic si destepti competitional, mai ramane un mic amanunt….
sa ii si gasesc.
 
Va multumesc!
 

 

Scurta prezentare a activitatii columbofile a domnului SZEKELY MICLOS, din Alba IuliaInterviu cu domnul TOADER FLORIN din localitatea Surani, judetul Prahova afiliat la F.C.P.R. - partea 1Interviu cu domnul Eugen TRIFAN – FCPR Prahova - partea a 2-aInterviu cu domnul Constantin NEGREA - Bucuresti - FRC - partea a 3-aInterviu cu domnul Constantin VISALOM – FCPR Bucuresti - partea a 2-a
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.