Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Date despre evolutia columbofiliei in Romania


22:23, Marti, 21.10.2008 

`Cine nu-si cunoaste inaintasii, nu merita de a trai in viitor`
 
 
Cateva date despre evolutia columbofiliei in Romania
 
 
Autor Col (r) Georgica Popescu
 
 
           In prezent in Romania sunt multi porumbei de o calitate demna de admirat, caci unii dintre ei devin campioni. Acestia sunt pasari cu vointa de fier pentru a se inapoia la crescatorie cu viteze foarte mari, fapt care-i propulseaza in fruntea clasamentului.
          Porumbelul actual din Romania, datorita selectiei continue a devenit rapid precum o `racheta`zburatoare, chiar si pe timp nefavorabil. Unii dintre ei inving de multe ori ceata, ploaia, nebulozitatea sau canicula producandu-i crescatorului o admiratie deosebita pentru calitatile cu care l-a inzestrat natura. Desigur ca numai cei mai buni izbutesc sa invinga, dar acestia sunt rari, caci in toate concursurile grele pierderile sunt mari, mai ales la fond si maraton. In aceste concursuri porumbelul bun isi arata calitatile. El stie sa se apere de intemperiile naturii, se orieteaza perfect la distante mari, se fereste de rapitoarele inaripate, care le intampina in cursa lor, dar si de braconierii columbofili ce-l ademenesc pe drum de a se lasa jos sa ciuguleasca cateva seminte sau sa se adape. Cei mai buni se vor apara de toate acestea si daca sanatatea, vointa si puterea musculara ii ajuta devin campioni in aceste grele concursuri. Foarte multi columbofili pe acestia ii prefera si este deviza oricarui amator al acestui sport in viitor sa posede campioni de calitate deosebita.
          Nu trebuie neglijati nici porumbeii campioni la viteza si demifond.
 
 
          In Bucuresti si in alte localitati din tara eu nu am cunoscut documente mai ample care sa ateste prezenta porumbeilor inainte de anii 1870-1871. Numai de la aceasta data au fost semnalati porumbei calatori intr-o mica brosura scrisa de un indragostit al acestor pasari, Vasile Sadoveanu. Cele 32 de pagini ale lucrarii `Porumbeii Mesager` scrisa in anul 1922, pe care am pastrat-o 70 de ani in biblioteca mea, alaturi de cea scrisa de catre Bostina Lipanesti, erau singurele `izvoar` despre porumbei. Ele au fost savurate cu deosebita placere in anii copilariei mele din intervalul celor doua razboaie mondiale. Alte carti sau reviste despre porumbei nu aveam de unde sa le procur in limba romana, caci nu existau.
          In capitolul IV al primei brosuri mentionate mai sus, la pagina 30 se precizau urmatoarele: `Dupa razboiul din 1870-1871, multe din guvernele tarilor europene si-au facut instalatii regulate de porumbei mesageri, fie in vederea fortaretelor, fie pentru faruri, sau vase pazitoare de coasta. Printre cele dintai putem numi: Belgia, Germania, Italia, Anglia, Austria, Portugalia, Spania, Rusia si Romania. In tara la noi regimentele de cavalerie au crescatorii de porumbei mesageri din diferite rase`.
          Primii porumbei calatori pur sange de provenienta franceza, belgiana si germana ne-au ramas dupa primul razboi mondial la STATIUNEA COLUMBOFILA CENTRALA A ARMATEI si la statiunile columbofile militare. La Regimentul 1 Transmisiuni din Bucuresti se gaseau porumbei foarte buni din importurile facute din tarile mai sus mentionate.
          Pana la cel de-al doilea razboi mondial din 1941-1945, `dinamizatorii` organizatori ai sportului columbofil din Romania au fost col (r) Roman Xenofon si cpt. Nitescu Traian, care au intemeiat si dezvoltat sportul columbofil romanesc.
          Acesti doi ofiteri la 21 martie 1939 au infiintat in Bucuresti Societatea `Columba`. Ei au fost ajutati de catre un grup de prieteni printre care se aflau generalul Stanescu Cristea, avocat Adis Anastasiu, Anton Tomaseschi, col. Stanescu Ion si altii.
Societatea `Columba` avea personalitate juridica.
          Survenind razboiul in 1941, activitatea columbofila s-a intrerupt, caci porumbeii erau folositi pe front in transmiterea stirilor secrete.
          Activitatea sportiv columbofila s-a reluat abia dupa 18 ianuarie 1947, dupa conferinta tinuta la Institutul National Zootehnic din Bucuresti, cand Traian Nitescu a fost ales presedintele UNIUNII COLUMBOFILE DIN ROMANIA, in urma fulminantei sale conferinte care s-a incheiat cu lozinca: `TRAIASCA ROMANIA, TRAIASCA REGELE MIHAI I, traiasca prietenia sincera intre tara noastra si marii nostri aliati ANGLIA si STATELE UNITE ALE AMERICI`. Explozia de urale din sala a fost asurzitoare.
          Maiorul Traian Nitescu a fost cel ce a mentinut flacara vie si progresul acestui sport in acea perioada trista cand fusesera desfiintate majoritatea asociatiilor, in special dupa invadarea trupelor rusesti si la ordinul acestora.
          Dupa razboi, Securitatea de atunci, din ordinul Moscovei a arestat majoritatea ofiterilor armatei romane, printre care a cazut victima si mr. Traian Nitescu. Toti ofiterii au fost trimisi la canal si in inchisorile de la SIGHET si GHERLA, unde majoritatea au murit datorita schingiuirilor si tratamentului inuman de neimaginat ce li s-a aplicat. La Gherla a fost inmormantat intr-o groapa comuna si mr. Traian Nitescu. Numele sau a fost inscris pe monumentul ridicat la Gherla, la propunerea mea scrisa facuta organizatorilor din Cluj, care au organizat construirea si inscrierea eroilor pe acest monument spre amintirea suferinteler indurate in acea inchisoare. Am considerat ca acest om merita cel putin sa i se inscriptioneze numele pe acest monument inchinat eroilor neamului romanesc, care au fost jertfiti in acea inchisoare de trista amintire in epoca grea dupa invazia rusa.
          Desigur ca multiplele amanunte legate de dezvoltarea columbofiliei romanesti in perioada respectiva este dificil sa le expun cu lux de amanunte in spatiul restrans al acestui articol. Ele au fost scrise de mine mult mai amplu in cele patru carti columbofile aparute in Romania, unde cei interesati le pot lectura (Ghidul Columbofil 1978; Sportul Columbofil Romanesc 1985; Porumbeii calatori si de agrement si al 2-lea Ghid Columbofil 2002).
         Voi expune rezumativ si o lista succinta cu precursori columbofiliei din Romania de la infiintarea Uniunii Columbofile, mai concret spus a columbofililor care au avut o activitate benefica in domeniul columbofiliei. Ei au pregatit terenul pentru o dezvoltare ulterioara mai larga a acestui sport pe care-l practica in prezent columbofilii din tara noastra. Precursorii au lasat mostenirea documentara pentru cei ce indragesc in prezent acest sport si la randul nostru trebuie sa ne straduim sa contribuim cu un aport cel putin asemanator. Numai asa consider ca Romania in acest sport va ajunge repede la nivelul Germaniei, Olandei, Belgiei, Frantei si Angliei.
 
 
 
Lista Precursorilor din Sportul Columbofil din Romania 1939-1949
 
         Pentru cei care nu cunosc suficient de clar termenul de precursor, precizam ca se intelege columbofilul care a desfasurat o activitate de inaintas de la infiintare, cu organizarea si buna desfasurare a sportului cu porumbei calatori, deci un premergator al acestei activitati sportive. Acest columbofil este animat de aceasta pasiune (hobby) pentru porumbei. El a luptat, a muncit si s-a straduit ca acest sport sa se dezvolte in viitor in mod progresiv si la nivelul celor mai inaintate tari care-l practica, pentru a putea sa ajungem la nivelul lor si chiar sa le depasim in concursuri.
         Primul membru fondator al Asociatiei `Columb` a fost Colonelul Roman Xenofon, care la data de 17 martie 1939 a pus temelia acestei asociatii sportiv columbofile in Bucuresti, care a luat fiinta efectiv la 21 martie 1939, prin sentinta Tribunalului Ilfov, care i-a acordat personalitate juridica ( Monitorul Oficial nr. 104, partea a II-a din 6 mai 1939, in baza avizelor nr. 6322 din 11 ianuarie 1939 a Ministerului Apararii Nationale si nr. 5919 A din 29 martie a Ministerului de Interne).
         In registrul de persoane juridice art 84 se prevede ca s-a inscris la tribunal sub nr. 46 din 1939 urmatorul consiliu (centrul de conducere): fondator presedinte: col (rez.) Xenofon Roman, consilier tehnic: locotenent Traian Nitescu, secretar: Anton Tomasevschi, jurist consult: Adis Anastasiu, avocat: Aurel Puiu, locotenent in rezerva Marin Nitescu, inginer Jean Nitescu, inginer Adrian Nitescu (acestia trei au fost fratii lui Traian Nitescu), Anastasie Angelescu, cenzori: C. Dobrescu, Alex. Cristescu, Constantin Cantacuzino.
         Dr. Taraza Petre a fost mai mult un fel de presedinte onorific, deoarece toata activitatea era desfasurata de catre Traian Nitescu, care era Vicepresedinte, dr. Taraza Petre a fost presedinte in perioada 1941-1947.
         De la 1 iunie 1941 pana la 19 ianuarie 1947 din cauza razboiului si patrunderii in tara a trupelor sovietice nu s-a mai putut convoca nici o adunare generala nepermitandu-se de catre rusi. Cu toate acestea activitatea a continuat in perioada 1941-1945. La data de 19.01.1947 la Adunarea Nationala a fost ales presedinte al Societatii `Columba`.
         Traian Nitescu a fost practic cel care a condus real Uniunea Columbofila din Romania pana in anul cand a fost arestat (1949).
         La aceasta adunare Traian Nitescu a spus clar, ca el a fost sufletul acestei societati si arata: `Ce am realizat in domeniul columbofiliei nationale in Societatea `Columba` careia am reusit sa-i dau viata la 21 martie 1939, fiind ajutat de o mana de prieteni in frunte cu col. Roman Xenofon, general Stanescu Cristea, Tomasevschi Anton, Anastasiu Adis, col. Stanescu Ion, Puiu Aurel din Brasov si altii`……rezulta ca Traian Nitescu a fost `sufletul` care a facut sa ia fiinta si sa functioneze Societatea `Columba`, chiar si pe timpul razboiului si dupa invazia sovietica dupa 1944.
        Amanunte au fost aratate in capitolul 3, pag 34 al carti scrise de catre mine: `Porumbeii calatori si de agrement`( editia 1996).
 
 
Precursorii columbofiliei
        In cele de mai sus au fost prezentati membrii fondatori, iar dupa Adunarea generala din 19.01.1947 de la Institutul National Zootehnic s-a continuat activitatea columbofila.
 
Etapa I ( pana in 1950)
-         Iancu Aurel ( Brasov)
-         Gheras Constantin, Baneasa-Bucuresti.
-         Paul Niculescu- Bucuresti
-         Toma Papu- Bucuresti
-         Udrea Oprisan- Bucuresti
-         Col. Popescu Georgica- Bucuresti
-         Ing. Cretulescu Cornel - Bucuresti.
-         Valcu Constantin- Bucuresti
-         Ec. Ilie Dumitrescu- Bucuresti
-         Baloescu Nicolae- Timisoara.
-         Nicolau - Galati
-         Brenci - Brasov
 
        Columbofilii mentionati in etapa I de mai sus au sprijinit cu abnegatie dezvoltarea in continuare a sportului columbofil romanesc.
         Ei au muncit constiinciosi fara vreo retributie in actiunile de propaganda ale Uniunii Columbofile (expozitii, articole la reviste, emisiuni radio, lansari de porumbei la anumite zile festive: 1 mai, 23 august, etc).
 
 
Presedintii Uniunii Columbofile dupa arestarea lui maior Traian Nitescu (1949):
-         Paul Niculescu, 1949-1969.
-         Col. Ing.  Cherestes Gheorghe, 1969-1976 Bucuresti.
-         Acad. Stefan Peterfi, 1976-1977, Cluj.
-         Ing. Tipu Ioan, 1977-1980, Bucuresti.
-         Dr. Vet. Sarbu Valeriu, 1980-1984, Bucuresti.
-         Dr. Ing. Paul Savu, 1984-1985, Iasi.
-         Dr. Dan Popescu, 1985-1989, Pucioasa-Dambovita.
-         Regizor Carmazan Ioan, 1990-1994, Bucuresti.
-         Raileanu Vasile, 1994-1998, Buzau.
-         Moldovan Florin, 1998-2006, Cluj.
-         Bilan Florin, 2006
 
         Fiecare presedinte s-a straduit sa rezolve favorabil doleantele columbofililor. Este randul celor noi sa se ridice la aceeiasi valoare ca cei de mai sus, pentru ca sportul columbofil romanesc sa progreseze ca cel din tarile avansate.
 

`Despre sondaje columbofile` - un excelent articol scris de dr. Geronimo Branescu, Jurnalul National, 12 sept. 2010Despre columbodroame - articol scris de dr. Geronimo Branescu - FRSCIstoria columbofiliei belgiene: cateva detalii despre Hector Berlengee - BelgiaCateva cuvinte de prezentare despre pasiunea columbofila a fratilor Ionut si Cristian Cioanca, FRSC PrahovaCateva cuvinte despre marea pasiune columbofila a domnului Draghici Daniel, din Bucuresti
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.