Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Despre columbodroame - articol scris de dr. Geronimo Branescu - FRSC


12:05, Luni, 27.09.2010 

În sfârşit...

 

Columbodromul este etimologic un mix latino-grecesc dintre columba (porumbel) şi dromos (tip de cursă sportivă practicată în Grecia antică) sau tradus şi mai pragmatic de anglo-saxoni "One Loft Races", respectiv cursele dintr-o singură crescătorie.

 

de Dr Geronimo Brănescu
26/09/2010

  

Astfel, deşi specificul curselor cu porumbei călători este dat de un singur punct de start (locaţie de lansare) şi zeci, sute sau mii de puncte de sosire (volierele casnice), sistemul columbodromului simplifică ecuaţia, redu­când-o la formula "o lansare pentru o sosire".

Această competiţie este dedicată numai puilor nescoşi la zbor, adică neobişnuiţi cu voliera părintească, pentru ca ei să nu încerce astfel să revină acasă. Puii sunt toţi obişnuiţi la noua adresă unde încep antrenamentele şi apoi cursele cu premii intermediare, pentru a ajunge apoi la cursa finală, cea premiată substanţial. După finalizarea competiţiei se întocmeşte clasamentul ge­neral al celor mai bune păsări, cu cla­sări punctate pe toate distanţele ju­cate în ritm crescător. Dacă în cursa fi­nală surprizele sunt cele care adesea fac re­gula, în clasamentul AS se pre­mia­ză constanta calitativă a porumbelului.

Columbodroamele sunt detaşat cel mai bine plătite competiţii cu porumbei din lume. Sistemul de câştig este situat pe trei paliere: premiile financiare plătite pentru cursa principală şi cursele intermediare, cota de 30%-50% revenită din vânzarea porumbeilor la sfârşitul concursului final şi pariurile jucate în timpul competiţiei. Suma acestor premii variază de la câteva sute de euro până la câteva sute de mii de euro. Aşadar, foarte tentant! Însă, dincolo de reţeta financiară, care, fie vorba între noi, are întotdeauna un câştigător garantat... organizatorul oferă participanţilor şansa unică de a concura cu mari crescători (nume de poveste), dispersaţi pe între­gul mapamond.

 

 Numai într-un columbodrom se pot întrece crescători din Europa, Australia şi SUA!
Numai într-un columbodrom crescătorul posesor de păsări de va­loare îşi poate demonstra indepen­dent calitatea liniei deţinute. Desigur, han­dicapul este dat de imposibilitatea punerii în valoare a unor anumite trucuri ce ţin de "clasa" crescătorului, însă într-un columbodrom regulile sunt cât se poate de simple şi transparente, în timp ce regimul de viaţă al porumbelului călător este unul disciplinat şi spartan: competiţie, antrenament, masă şi odihnă. Nimeni nu îi răsfaţă, nimeni nu îi vitaminizează suplimentar, nimeni nu îi dopează, vorba refrenului consacrat "stand up and fight..."!

Crescătorii care se ascund prin "clubuleţe prietenoase", nu au ce să caute la astfel de competiţii, pentru că aici vântul bate pentru toţi la fel, distanţele sunt pentru toţi aceleaşi, porţile rămân doar la fotbal, aceeaşi masă, aceeaşi casă, dife­renţa o dau clasa şi rezistenţa, deci va­loarea. Subliniez acest aspect pentru că adeseori am auzit "campioni de se­pareu" spunând că ar juca şi ei, dar, din păcate, nu au porumbei de columbodrom..., eronat şi nimic de comentat, poate doar să mai citez o dată spiritul zicalei bătrâneşti "Cui îi e frică să nu se bage!". Un exemplu perfect în acest sens îl reprezintă Gaby Vandenabeele, din punctul meu de vedere, şi fac abstracţie de prietenia care ne leagă, posesorul celei mai valoroase linii mo­derne de porumbei călători, constantă în timp, creată de el şi jucată de el, deci nu gonflată de publicitatea comercială. Din motive ce ţineau de sistemul său de creştere, el nu juca în columbodroame.

Tachinat de prieteni şi provocat de adversari, Gaby aruncă mănuşa şi tri­mite în 2009 trei porumbei direct la cel mai titrat columbodrom din lume: Sun City, Africa de Sud, 5.000 de porumbei la start. Rezultatul: două păsări au ajuns în finală, din care una ocupă locul 2. Jos pălăria! Valoarea iese întotdeauna ca untdelemnul la suprafaţă...

Deşi am mai prezentat succint cu ceva timp în urmă subiectul jocului pe columbodroame, l-am reluat astăzi, pentru că în week-end-ul din 11-12 septembrie au avut loc finalele celor mai importante Open-uri europene ale anului 2010. De unde cu câţiva ani în urmă rezultatele noastre nu contau, fiind sporadice şi rătăcite în cel mai fericit caz pe locuri de minimum două cifre, anul acesta, România a confirmat în sfârşit. Au fost obţinute cele mai bune rezultate din istoria participărilor româneşti pe marile arene columbofile ale Europei: loc 1 AS, cel mai bun porumbel al com­petiţiei German Open ediţia 2010 şi locul 9 în cursa finală; locul 13 la numai 8 secunde de primul loc (în condiţiile sosirii compacte a primilor 16 porumbei), la cel mai mare open european, Europa Classic - cursa finală şi locul 3 la categoria AS şi 58 în finala de la Eme­rald Open. Trei rezultate de prestigiu care propulsează de acum porumbelul românesc de sport în galeria titrată a campionilor europeni. Hai, România!

 

Pagină realizată cu sprijinul Fe­de­raţiei Române de Sport Columbofil din România

 

Despre capacitatea porumbelului voiajor de a se intoarce acasaMihai Vasiliu - Botosani - date despre porumbeii intemeietori ai crescatorieiPorumbeii Pierre Dordin, Rijckaert etc.............au murit? - articol al domnului dr. Mircea BiliusDiverse despre porumbei`Electrolitii` - articol de Ad Schaerlaeckens
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.