Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Valoarea genetica a unui porumbel este in directa legatura cu pretul lui de achizitie?
Da
Nu
Intamplator
Niciodata
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia

Campionul Ionut TANASA - Stejarul columbofil de la Falticeni - autor prof. Dr. Mircea Bilius


14:36, Marti, 18.08.2020

 

STEJARUL COLUMBOFIL DE LA FALTICENI

 

Dr. Mircea Bilius,

Presedinte onorific al Asociatiei Columbofile Judetene

Medic primar veterinar,

Diplomat in psihopedagogie speciala

  

Profunzimea momentului, lumina calma a zilelor fierbinti de vara iradiaza eleganta si liniste.

Domnul profesor Tanasa Ionut, membru columbofil si presedintele clubului de la Falticeni este un adevarat etalon de corectitudine, smerenie, impletite cu o mare finete si evlavie sufleteasca.

A organizat la Falticeni doua expozitii judetene demonstrand maturitate si multa daruire. Expozitiile s-au bucurat de larga apreciere a columbofililor de pe intinsele meleaguri sucevene.

Pe data de 5 august s-a implicat in organizarea unui centru de imbarcare pentru concursul National de Maraton Extrem de la Tartu, o localitate situata in Republica Estonia, la 1200 km distanta aeriana fata de columbariile moldovene si 1500 km fata de localitatile din sudul tarii, din Olt, Arges, Dolj, Mehedinti, etc. La startul intrecerii au participat 407 crescatori din 15 judete cu un numar de 3046 porumbei calatori. Lansarea de la Tartu s-a efectuat la ora 5.45 in data de 8 august a.c.

Ziua concursului, o vreme torida, cu un soare dogoritor, in mod justificat ma intreb, cum este posibil ca un organism cu un creier de numai cateva centigrame sa fie capabil de adevarate performante miraculoase?

 
 

Profesorul Tanasa Ionut a pregatit pentru concursul Tartu mai multi porumbei printre care in lotul respectiv a imbarcat si doua femele tinere. Aceste adevarate zeite ale vazduhului au ingemanat mantia noptii cu crepusculul zilelor diminetii.

La orele cinci dimineata se aude rasunand glasul sotiei. Ionut, scoala, doua porumbite se gasesc pe voliera. Cu toata sinceritatea afirm ca pe acea vreme caniculara si la o asemenea mare distanta, mai indepartata decat distanta aeriana pana la Moscova- Rusia nu credeam sa reuseasca sa ajunga vreun porumbel.

Sosirea porumbeilor pe intuneric indraznesc sa cred ca se datoreste procesului ezoteric al intuitei, un proces de cunoastere, de deducere nemijlocita a sensului de zbor, o performanta venita de subconstient. Unul dintre cei mai inteligenti filosofi ai sec. XIX, filosof Bergson trateaza intuitia ca fiind un proces de cunoastere cladit pe o alta metoda decat cea a mintii logice, superioara si opusa ratiunii. Filosoful Spinoza afirma:,,orice lucru maret este la fel de greu de infaptuit pe cat este de rar''.

Orientarea porumbelului se bazeaza pe un cumul de particularitati native constand: finetea analizatorului optic, analizatorul acustic-vestibular, simtul magnetic, integritatea formatiei reticulate, o retea de fibre nervoase infiltrate printre structurile cerebrale, talamus, hipotalamus, pana la nivelul bulbului si de aici la maduva dorsala, formatiune kinestezica, o retea de fibre diseminata in muschi si tendoane. Surprinde reusita inaripatilor stiut fiind ca porumbeii nu au in peisajul retinian celule bastonase, necesare zborului pe intuneric. Deci pe timpul noptii el nu vede!

Performantele porumbeilor sunt fundamentate si de calitatea lor genetica impletita cu o riguroasa tehnologie de voliera ca : antrenamente, vaduvie, hranire, igiena, etc.

Dictonul “Din stejar, stejar rasare'' se potriveste d-lui prof Tanasa Ionut, pentru abnegatia si daruirea care o manifesta fata de mirifica faptura, porumbelul calator.

Pentru distinsa familie a d-lui prof Tanasa Ionut, sportul columbofil reprezinta uvertura preocuparilor noastre vis-a vis de un adevarat talisman, fiinta calda si sacra care freamata meleagurile si marginile miscatoare ale lumii.

Acesta este laitmotivul pentru care porumbelul cu adevarat o fiinta binecuvantata este si va fi intotdeauna indragit!

 

 

Peripetiile unui concurs columbofil de la Budapesta - autor Dr. Mircea BiliusScurta prezentare a activitatii columbofile a domnului Chirila Cosmin, FCPR Deva, judetul HunedoaraConcursurile de maraton cu puii, o noua initiativa a columbofililor moldoveni si bucovineni - Dr. Mircea BiliusScurta prezentare a pasiunii columbofile a domnului George Miter, AustraliaDespre selectia porumbeilor - autor Astere Vergotte - Belgia
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2022 RRP. Toate drepturile rezervate.