Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Istoria columbofiliei belgiene: Raoul Van Spitael – din Kain-Doornik (Belgia)


15:14, Miercuri, 21.04.2010 

Istoria columbofiliei belgiene: Raoul Van Spitael – din Kain-Doornik (Belgia)

 

 

Raoul Van Spitael locuieste in apropiere de Doornik (localitate cu aproximativ 55.000 locuitori). In prezent, denumirea in franceza a localitatii este Tournai, si asta se intampla de cand orasul se afla situat in regiunea Wallonia care se afla in partea vorbitoare de limba franceza a Belgiei. In prezent acesta este senator.

Este vorba despre doua importante pozitii politice care necesita multa energie. Acesta a detinut o pozitie foarte importanta si in sportul columbofil si pentru mult timp el s-a aflat in top. Raoul Van Spitael poate fi comparat cu Devriendt, Vander Espt, Hector Desmet, Delbar, fratii Cattrysse etc., care au fost numiti tunesin in partea vorbitoare de limba flamanda a Belgiei, incepand cu anul 1945.

 

 

  

Raoul Van Spitael a ocupat pozitii de top in columbofilie inainte ca Marc Roosens din Leernes sa inceapa sa obtina succese in concursurile semi-nationale si nationale cu porumbeii de Van Spitael ! Dar Van Spitael nu a fost niciodata secondat. Partial din cauza faptului ca pasarile sale zboara bine in orice conditii climatice si pe de alta parte pentru ca pasarile lui sunt foarte atent selectate pe baza rezultatelor obtinute.
Selectia porumbeilor incepe foarte devreme, in luna aprilie. Puii si chiar si tardivii sunt imperecheati in luna febarurie si in prima duminica din luna aprilie acestia merg la zbor si trebuie sa inceapa sa faca dovada calitatilor lor. Cele de mai sus se intampla exact pe dos de cum procedeaza alti campioni.  In momentul in care yearlingii si puii tardivi sunt angajati la a 6-a etapa de concurs, undeva in jurul distantei de 250 km (156 mile), le vine randul si pasarilor mature. La acel moment Raoul incepe sa isi dea seama pe cati yearlingi poate conta in concursurile viitoare. Acesta nu este un mod dur de a afla care yearlingi se maturizeaza mai repede si cat de mult. Acest mod de a trata pasarile este rareori pus in practica si de catre alti crescatori.

Marea reputatie a lui Raoul Van Spitaei a fost castigata datorita marilor sale succese  obtinute in concursurile nationale si internationale.  De asemenea, succesul sau s-a datorat si acelor multi crescatori din Wallonia care au venit la el sa cumpere porumbei si acesti porumbei au devenit mai apoi fundatia multor crescatorii.

 

Care este fundatia susei Van Spitael ?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa ne intoarcem inapoi in anii `40, sau mai exact imediat dupa al doilea razboi mondial, atunci cand Raoul Van Spitael a inceput sa zboare porumbeii. Aceasta este una dintre cele mai importante perioade din cauza celor cateva schimbari care au avut loc in fundatia susei la acea vreme. Alte cateva pasari care au fost aduse nu au avut o importanta majora. Este vorba despre susa originala care domina concursurile columbofile de mai bine de 35 de ani...

 

Fundatia porumbeilor de Van Spitael !

A.     612000-48 "BLEU PLUME BLANCHE" (“Albastru pana alba”)

A fost unul dintre cei mai buni zburatori de demi-fond si in aceeasi masura a fost si un porumbel deosebit de reproductie dar despre care nimeni nu stie sa spuna cum arata. Acesta a fost reprodus din batranul "Bleu Lemain," un porumbel foarte cunoscut in zona Tournai si dintr-o femela de la domnul Baron din Esplechin. Din cercetarile ulterioare care au avut loc s-a constatat ca porumbeii aveau in ei porumbei puri de Stichelbaut care au fost adusi din Lauwe inaintea si in timpul razboiului.

Domnul Lemain, un valon, a fost un tip privilegiat pentru ca a avut posibilitatea sa mearga acasa la multi dintre campionii columbofili flamanzi printre care s-au aflat: Pol Bostyn, Daniël Labeeuw, Jules Matton, etc.

 

B. 601466-49 "BON BLEU"

Acest porumbel s-a pierdut intr-un concurs catastrofal desfasurat pe data de 7 iunie 1953.
A castigat in cariera sa 29 de premii din 31 de curse de demi-fond. Era reprodus din "Bleu Plume Blanche” (“A”) si o femela din crescatoria lui Van Spitael – din aceeasi linie cu a tatalui sau.

 

C. 60-22239-48 "BLEU DE '48" (“1948 Bluebar”)

A fost primul porumbel din crescatoria lui Van Spitael care a excelat la toate categoriile. A devenit ulterior un porumbel de baza la reproductie.

 

D. 667249-49 "LA VIEILLE FEMELLE HOREMANS" (“Femela de Horemans”)
Aceasta femela a castigat foarte multe concursuri columbofile. Aceasta provenea de la domnul Guelly din Tournai si era reprodusa dintr-o pereche pe care domnul Guelly o cumparase de la o licitatie de-a lui Hector Desmet.
Domnul Guelly a fost un zburator deosebit de bun in perioada 1950-1952. Apoi Hector Desmet detinea in crescatorie multi porumbei de la Horemans si cu care a obtinut nenumarate succese. Aceasta femela pura de Horemans a fost un exemplar deosebit de valoros pentru reproductia lui Van Spitael.
Unul dintre faimosii fii ai acestei femele a fost "Blanche Queue" (“Pana alba”) 609035-53.

O alta femela cu care o putem compara pe 667249-49 a fost porumbita "Zwarten" a lui Daniël. Aceasta a castigat in cariera ei concursul national de la Chateauroux.  Amandoua femelele au fost niste extraordinare reproducatoare pana la o varsta inaintata. Astfel de porumbei devin din ce in ce mai rar astazi (1981).

Femela de Horemans era ca si talie putin peste medie. Era o femela solzata inchis cu nuante roscate pe pene. A fost un simbol al porumbeilor lui Corneel Horemans. Acestea au fost pasarile care le-au adus faima lui Horemans si Hector Desmet. La randul sau, femela de Horemans a dat nastere la foarte multi campioni pentru Raoul Van Spitael.

 

E. "LENOIR10" (“Negrul 10”)

Un pui tardiv din 1950, provenea din crescatoria domnului Brocquessoy din Tournai care avea porumbei de Commines si Duray. A fost un fiu din “Bac 10” al lui Broquessoy, care la randul sau se tragea din "Rapide" denumit astfel dupa numele unui campion al lui Commines de dinainte de razboi. Mama sa a fost o nepoata din porumbelul "Ruffec” al lui Ernest Duray.

 

F. "LE NOIR RAPIDE" (“Rapidul Negru”)

Un alt porumbel care avea in el sange Commines x Duray si cumparat de catre Van Spitael dupa ce Brocquessoy a castigat concursul de la Angoulême cu un avans de 15 minute.  "Le Noir Rapide" a fost frate cu faimosul "Bac 10" mentionat deja mai sus.

 

G. Femela 694597-50 "PATTE CASSEE"

Un alt porumbel de Commines x Duray provenit din crescatoria Brocquessoy. Aceasta era o fiica din "Patte Cassee" imperecheat cu o fiica din "Rapide".

 

H. 678944-50 "LE BLEU TICBLANC"

Fiu dintr-un frate al lui “Rapide” de la Brocquessoy. Acest porumbel era tot o combinatie de Commines x Duray.

 

I. 694567-50 "LE TARDIF BLEU"

Frate cu 678944-50.

 

J. 603117-51 "MACOTTE" (“Stropit”)

Aceasta a fost o femela de reproductie fara precedent. Era sora de cuib a lui "Le Bon Noir", adica o  fiica din "Le Noir 10" (porumbelul de la litera “E”) si femela batrana de Horemans de la litera “D”. "Macotte" a zburat ca pui bine si a obtinut locurile 5, 30 si 32 de la Creil, locul 4 de la St. Denis, locul 10 de la Orleans si locul 4 de la Angoulême.

 

K. 655007-52 "LE PRODUCTEUR" (“Reproducatorul”)

Un nepot al femelei batrane de Horemans.

 
L. 759958-54 "LE DANHAIVE"

Provenea direct din crescatoria fratilor Danhaive din Basecles. A fost un nepot din porumbelul lui Hector Desmet care a castigat concursul national de la Libourne . Era un porumbel pur Corneel Horemans.

 

M. 602335-52 "L'ECAILLE PLUME BLANCHE" (“Albastru Solzat cu pene albe”)
Acest porumbel a castigat 9 premii in anul 1953 in concursuri de la Creil pana la Angoulême. Adica inclusiv 3 locuri de 1. Era un nepot din combinatia porumbeilor de la literele “L” si “G”. Aici ne putem opri cu  lista porumbeilor de matca la cei prezentati mai sus, pentru ca au mai avut loc anumite schimbari. Oricum intre porumbeii prezentati mai sus exista o diversitate suficient de mare  care sa permita reproductia pentru o perioada mare de timp fara a fi nevoie sa se ajunga la o anumita consangvinizare prea apropiata. Dupa cum se poate observa, o singura linie sangvina se regaseste in toti porumbeii (atat dupa partea tatalui cat si dupa partea mamei) dar numai in trei sau patru grade.
Mai exact, femela batrana de Horemans reprezinta fundatia intregii suse Van Spitael.

 

 

Jules Gallez - 06/04/2010

 

Istoria ACMB de la inceputuri pana in prezentPiet de Weerd - Istoria personalitatilor legendare din sportul columbofil mondial - partea a 2-aIstoria columbofiliei belgiene: Raoul Van Spitael – din Kain-Doornik (Belgia)Istoria crescatoriei lui William GeertsIstoria columbofiliei belgiene: cateva detalii despre Hector Berlengee - Belgia
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.