Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce conteaza pentru dvs. mai mult in achizitionarea unui porumbel? Pedigreul sau rezultatele la zbor?
Pedigreul
Rezultatele la zbor
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Grauntele folosite in alimentatia porumbeilor


15:22, Marti, 14.12.2010

 

Grăunţe folosite în alimentaţia porumbeilor:

orzul, porumbul, grâul şi sorgul

 

Autor: Baeten Edward

 
 

 

În cele ce urmează, voi face o descriere succintă a principalelor grăunţe folosite în alimentaţia porumbeilor, punând accent pe cele mai importante proprietăţi. În primul rând, avem cerealele, care sunt bogate în carbohidraţi, dar conţinând o cantitate infimă de fibre alimentare crude.

 

În general, cerealele se absorb rapid, însă conţin un nivel scăzut de proteine şi, mai mult, calitatea acelor proteine este inferioară. Cerealele nu sunt bogate în vitamine, abia dacă conţin vitamina A, iar vitamina D practic nu există. Conţin, totuşi, o cantitate însemnată de vitamina B1 şi E, dar, pe de altă parte, sunt sărace în vitamina B2. Nu sunt deloc bogate în fosfor, iar calciul este foarte puţin prezent. Cele mai importante cereale şi cele care furnizează cea mai însemnată cantitate de energie sunt porumbul şi grâul.

 

Orzul

Spre deosebire de alţi colegi columbofili, eu nu consider orzul un aliment pentru porumbei şi nu-l folosesc nici în perioada de reproducţie, nici în timpul sezonului de zboruri. Totuşi, poate fi administrat pentru curăţarea tractului intestinal imediat la întoarcerea din cursă, fiind şi un element uşor digerabil în timpul iernii. Atunci de ce există diferenţă de opinii pe marginea orzului? 

Orzul conţine o cantitate mare de fibre crude. Porumbeilor nu prea le place să-l consume, cel puţin nu la fel de mult ca pe celelalte cereale. Fibrele crude nu pot fi digerate de porumbei, iar acest lucru se poate observa în excrementele rezultate în urma consumului unei cantităţi mari de orz. Fibrele pot fi observate cu ochiul liber, pur şi simplu tranzitează tubul digestiv fără a fi digerate. În afară de aceste fibre crude, orzul nu conţine nutrienţi. Din punct de vedere biologic, este sărac în proteine şi nu se observă nici urmă de grăsimi sau vitamina A. Puterea calorică a orzului este de 75% din cea a porumbului. De asemenea, s-a dovedit că un amestec de hrană conţinând mai mult de 15% orz încetineşte dezvoltarea puilor. Puii porumbeilor care primesc mult orz pe timpul iernii, depăşind 15% din raţia zilnică de grăunţe, nu cresc deloc bine. Femelele văduve care sunt hrănite cu prea mult orz încep să gâfâie şi au probleme cu ouatul dacă nu li se administrează un amestec reproductiv de calitate.   

 

Orzul reduce prezenţa tricomoniadelor pentru simplul motiv că nu este suficient de bun pentru a hrăni bacteriile. Cu toate acestea, medicina veterinară modernă face inutil excesul de orz pentru a preveni apariţia tricomonozei. În cazul zburătorilor la viteză, este recomandat să nu administrăm mai mult de 10% în primele zile ale săptămânii. Porumbul şi grâul sunt nişte grăunţe mai indicate în hrana porumbeilor.   

 

Porumbul

 

Fără îndoială, porumbul este unul dintre cele mai bune alimente pentru porumbeii noştri. Conţine o cantitate mică de fibre crude, e uşor digerabil, fiind una dintre cele mai grase grăunţe. Porumbeii îl adoră, indiferent de forma, mărimea şi culoarea bobului. Principala problemă este duritatea sa. Când sunt uscate, boabele de porumb trebuie să zornăie. Porumbul este mai sărac în proteine, iar calitatea acestor proteine este cea mai scăzută din cauza lipsei a 2 aminoacizi esenţiali, triptofan şi lizină, prezenţi într-o cantitate prea mică pentru a avea un rol important. Indiferent de soi, porumbul nu diferă prea mult din punctul de vedere al valorii nutritive, cu excepţia faptului că porumbul roşu conţine o cantitate mai mare de vitamina A. Ca proporţie, porumbul ar trebui să constituie 25% din cantitatea totală a unui amestec.

 

Sorgul

 

Sorgul e mai bogat în proteine decât porumbul, dar mult mai sărac în grăsimi. În rest, are aceeaşi valoare nutritivă ca porumbul şi poate ajunge până la 25% din tainul zilnic.

 

Grâul

 

Porumbeii adoră să mănânce grâu. E la fel de bun ca porumbul. Deşi conţine mai puţine grăsimi, e mai bogat în proteine. De asemenea, e bogat în sulf, fiind deci foarte recomandat în perioada năpârlirii. Nu trebuie administrat niciodată imediat după recoltare, având nevoie de timp pentru a se usca. Bunicul meu obişnuia să-l întindă într-un strat de aprox. 20 cm şi îl întorcea periodic cu o lopată de lemn înainte să-l dea porumbeilor.

 

Cantitatea de grâu dintr-un amestec poate ajunge până la 25%. Nu este recomandat un procent mai ridicat deoarece poate duce la îngrăşarea porumbeilor. Această ultimă remarcă este valabilă cu precădere în cazul zburătorilor la viteză, care trebuie să evite îngrăşarea porumbeilor. Pe de altă parte însă, fondiştii şi maratoniştii pot administra grâu pentru a-şi ajuta păsările să se recupereze după o etapă dificilă. 

 

Sursa: www.pipa.be

 

Traducere: Andrei – Silviu Oprea 

 

Orientarea porumbeilor voiajori utilizand aparatul GPS Selectia porumbeilor pentru echipa de concursGrauntele folosite in alimentatia porumbeilorDespre genetica si imperecherea porumbeilor - prof. Alfons AnkerUn fenomen misterios – „Triunghiul Bermudelor Porumbeilor Voiajori” – a fost în sfârsit elucidat
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.