Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa va zburatii puii in aceasta toamna? Cu clubul sau personal?
Personal
Cu clubul
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava

Crescatoria in luna ianuarie


13:26, Marti, 05.01.2010

 

Sfaturi pentru crescători:

Crescătoria în luna ianuarie

 

 

 

În primul rând, dorim să vă urăm un An Nou Fericit şi sperăm ca porumbeii dumneavoastră să vă aducă numai satisfacţii în sportul columbofil. Şi mai sperăm ca femelele din lotul de reproducţie să fie sănătoase şi să depună ouă fără probleme.   

În această lună, aş dori să schiţez pentru dumneavoastră un regim de alimentaţie şi medicaţie care pentru noi a funcţionat şi în care avem încredere, iar eu sunt de părere că va face diferenţa în ce priveşte sezonul dumneavoastră de reproducţie.

 

Până în luna ianuarie, majoritatea crescătorilor fie şi-au împerecheat păsările, care acum cresc primul rând de pui, fie îşi pregătesc reproducătorii pentru împerecherea ce va avea loc în săptămânile ce urmează. Dacă vă număraţi printre crescătorii ai căror reproducători deja cresc primul rând de pui, trebuie să acordaţi atenţie suplimentară cerinţelor nutriţionale ale reproducătorilor dumneavoastră, cum ar fi suplimentele minerale, gritul şi piatra de ciugulit. În procesul de hrănire şi creştere a puilor, organismul reproducătorilor are nevoie de o doză în plus de minerale – fără excepţie.  


Crescătorul care ia în serios această necesitate de suplimente minerale îşi îngrijeşte păsările aşa cum ele merită, asigurându-se în acelaşi timp că va avea un sezon reproductiv de succes. În crescătoriile noastre, folosim un supliment mineral lichid, care se administrează fie în mâncare, fie în apa de băut pe timpul sezonului de reproducţie. Toate produsele pe care le voi nominaliza în continuare sunt nişte aditivi minerali excelenţi: Pigeon Power – produs de Siegel, Aminovit – produs de Herbots, Aminovital – produs de Colombine, Ferro-Prodol şi Calcamineral – produse de Pego, Biochol – produs de Oropharma.

 

 
 

 

Oricare dintre aceste suplimente, folosite în mod corespunzător, vor îmbunătăţi considerabil efortul dumneavoastră de a vă menţine porumbeii într-o condiţie bună în timpul sezonului de reproducţie. Un alt produs pe care îl recomand fără rezerve este Naturaline – produs de compania Natural. A fost conceput de aşa natură încât să ajute reproducătorii să atingă vârful de formă înainte de împerechere.    


Fertibol, produs de Comed, este o combinaţie de vitamine şi suplimente minerale care îmbunătăţeşte fertilitatea şi capacitatea de eclozare, şi recomand a fi folosit în perioada înţărcării puilor deoarece ajută la formarea unei osaturi puternice. Suplimentele pe bază de calciu, cum ar fi Siropul cu Calciu şi Vitamina D3, BioCal şi Calcivite Plus (toate produse de Australian Pigeon Company) sunt foarte bune pentru femelele care depun ouă, în special pentru femelele bătrâne care au avut probleme cu ouatul. Aceste suplimente minerale vor elimina rapid paralizia picioarelor, atât de des întâlnită în cazul femelelor cu deficienţe majore de calciu.   


Oferim porumbeilor piatră de ciugulit şi în timpul sezonului de reproducţie. În fiecare compartiment al crescătoriei punem un recipient cu piatră de ciugulit şi, de asemenea, mai adăugăm puţin şi în vasul cu grit. Amestecăm piatra de ciugulit cu gritul, după care le punem într-un mic vas acoperit, astfel încât păsările să poată ciuguli oricând ce le place. Turtiţele de Calciu produse de Australian Pigeon Company şi hrana minerală ambalată în pachete sau găletuşe chiar sunt eficiente şi furnizează reproducătorilor acele suplimente minerale de care au nevoie în această perioadă a anului. Vita-Mineral este un alt supliment excelent din această gamă de produse. Este un supliment pe bază de vitamine şi minerale, sub formă de pudră, care se poate amesteca cu gritul sau se poate administra direct peste grăunţe. Toate suplimentele minerale mai sus menţionate vă oferă certitudinea că porumbeii dumneavoastră primesc cantităţile potrivite de vitamine, minerale şi microelemente, care să-i ajute să crească pui sănătoşi şi viguroşi. Totodată, acestea vă ajută reproducătorii să se menţină în formă pentru viitoarele serii de pui.         


Reţineţi că porumbeii închişi în voliere, în special în lunile friguroase de iarnă, nu îşi pot procura numai din mâncare toate mineralele şi microelementele de care organismul lor are nevoie, deci suplimentele minerale nu sunt doar o recomandare, ci o necesitate.

 

Unul dintre suplimentele care s-a bucurat în mod constant de un feedback pozitiv din partea crescătorilor din toată ţara timp de mai mulţi ani este Health Gard, un probiotic care se administrează în apa de băut. De altfel, nu am primit feedback negativ din partea nimănui. Toţi cei care au folosit acest produs, în cei aproape nouă ani de când Health Gard a fost lansat, ne-au transmis sute de scrisori şi mesaje care atestă eficacitatea sa. L-am folosit cu regularitate în crescătoriile noastre din sezonul de reproducţie 2002 şi am fost pe deplin mulţumiţi de rezultatele asupra puilor. Am trimis mulţi pui în diferite crescătorii, iar puii crescuţi de reproducătorii noştri, care au primit Health Gard în prealabil, nu cad pradă prea multor boli care afectează alte păsări de aceeaşi vârstă şi din acelaşi adăpost. Se pare că părinţii care primesc Health Gard transmit puilor o rezistenţă crescută împotriva infecţiilor virale, imunitate care persistă multe luni după ce produsul nu mai este administrat, iar zburătorii au dovedit o rezistenţă sporită împotriva bolilor.     

 

Conceptul care stă la baza Health Gard este folosirea în doze mari a unor microorganisme naturale care ajută organismul porumbeilor să corecteze ori să controleze problemele de sănătate. În timpul sezonului de reproducţie, administrăm în fiecare zi Health Gard reproducătorilor noştri, de la începutul lui ianuarie până la sfârşitul lui martie, interval care presupune primele două serii de pui. Healt Gard este administrat în complementaritate cu suplimentele pe care le oferim în mod regulat, cum ar fi Pigeon Power.   

 

 

 

 

În fiecare an, din crescătoria noastră pleacă aproape 200 de pui din primele două serii, pui care ajung în alte crescătorii spre a fi concuraţi, sau în crescătorii partenere spre a fi testaţi. După două luni, o parte din crescătoriile care au luat pui de la noi încep să raporteze prezenţa unor boli cum ar fi Circo Virusul, însă majoritatea puilor de la noi nu se îmbolnăvesc, chiar şi atunci când pui de aceeaşi vârstă, dar provenind de la alţi reproducători, mor pe capete în preajma lor. În aceste condiţii, am ajuns la concluzia că Health Gard face diferenţa.   


Crescătorii care locuiesc în zone predispuse la îngheţ trebuie să îşi ia măsuri de prevenire suplimentare pentru a se asigura că porumbeii primesc suficientă apă proaspătă în fiecare zi. Există încălzitoare pentru adăpătoare care pot fi utile în acest sens, însă nu reprezintă o certitudine că vor împiedica apa să îngheţe în zonele cu un climat foarte rece. Pentru păsările care trăiesc în astfel de condiţii, recomand un supliment de vitamine şi minerale deoarece aceste păsări sunt supuse unui grad de stres mult mai ridicat decât porumbeii care trăiesc în zone cu un climat mai moderat.   


Dacă nu păstraţi curăţenia în adăpost, bolile nu vă vor ocoli. Cel mai important aspect al unei igiene corespunzătoare în adăpost este să păstraţi hrănitorile şi adăpătorile curate. În crescătoriile noastre, obişnuim să dezinfectăm periodic hrănitorile şi adăpătorile cu Sani-Coop.
Un dop de soluţie la 3,7 litri (1 galon) de apă va dezinfecta orice din interiorul adăpostului şi o puteţi folosi şi pentru odihnitori. Avem suficiente adăpători de rezervă ca să le utilizăm cu schimbul: o parte sunt dezinfectate, în timp ce restul sunt în uz. Astfel, ori de câte ori avem nevoie de o adăpătoare curată, există mai multe recipiente dezinfectate care îşi aşteaptă rândul.  

 
Zborurile cu porumbeii maturi sunt pe cale să înceapă în câteva luni în unele zone ale ţării. Deci, în mod clar, echipa de maturi necesită şi ea atenţie în această perioadă. Probabil că acei crescători care vor zbura la văduvie îşi vor împerechea zburătorii acum, în funcţie de data când se va da startul sezonului competiţional. E o provocare deoarece trebuie să mutaţi masculii şi femelele de un an în compartimentul maturilor, iar luarea în primire a boxelor destinate lor e întotdeauna un lucru stresant.


Noi ne închidem perechile în boxa rezervată fiecăreia, lăsând şi un perete despărţitor până în momentul când par să-şi fi trezit interesul unul altuia. Apoi renunţăm la separeu, însă păsările rămân închise în secţiunea principală a boxei. În acest moment, toţi zburătorii sunt închişi în boxe cu femelele lor şi primesc mâncare şi apă în boxă. Din cauza stresului intens provocat de această claustrare, adăugăm vitamine şi Pigeon Power în apa de băut. Un supliment asemănător pe care clienţii noştri îl preferă este Ferro-Prodol. Şi acesta dă un randament excelent în menţinerea porumbeilor în formă chiar şi în cele mai stresante momente.

 

După ce zburătorii au fost împerecheaţi, începem să eliberăm câte o pereche pe rând, până când porumbeii dau semne că au înţeles care le e boxa. Odată stabilit acest lucru, începem să dăm drumul afară a câte două perechi pe rând, dar ne asigurăm întotdeauna că boxele lor se află în colţuri opuse ale încăperii. Spre exemplu, boxa din dreapta, rândul de sus, va fi deschisă în acelaşi timp cu boxa din stânga, rândul de jos. După câteva săptămâni, lucrurile vor începe să se aşeze în compartimentul maturilor, iar perechile de zburători vor depune ouă.     

 

Ne place ca acest proces să fie sincronizat, astfel încât porumbeii maturi să depună un rând de ouă şi să crească puii, apoi să-l depună pe al doilea cu aproximativ zece zile înainte de prima cursă. Pentru a reuşi acest lucru, întotdeauna luăm în calcul un interval de 54 de zile înaintea primei curse. Acest interval include 10 – 12 zile alocate împerecherii şi depunerii primului ou, 18 zile de clocit, 24 – 26 de zile pentru creşterea puilor şi depunerea celei de-a doua serii de ouă. Deoarece nu dorim ca păsările să înceapă năpârlirea, în mod normal retragem femelele la trei zile după depunerea celui de-al doilea ou din cea de-a doua serie. Totodată, obişnuim să lăsăm un pui mic cu tatăl său timp de câteva zile după ce femela a fost retrasă. (insă vom intra în mai multe detalii referitoare la acest subiect în următoarele articole din seria “În crescătorie”).      


Deoarece alocăm şase săptămâni pentru antrenamentul păsărilor mature, de obicei începem să antrenăm masculii şi femelele alternativ imediat după ce acestea au ouat. Dacă vremea ne permite, porumbeii vor fi duşi în ianuarie la antrenamente pe distanţe scurte. Din moment ce aceste antrenamente sunt doar zboruri de încălzire pentru păsările mature, de obicei nu le ia mult până să reînveţe ce au de făcut şi încep să vină bine după câteva lansări. Antrenamentul în jurul crescătoriei este şi el benefic în această perioadă şi adeseori lăsăm porumbeii afară să zboare cât doresc.     

 

Totodată, este momentul când echipei de zburători i se administrează un tratament preventiv împotriva principalelor boli. Preferăm să adminstrăm un tratament combinat împotriva salmonelozei, E. Coli şi coccidiozei, timp de 7 până la 10 zile. Folosim Trimethoprium Sulfa care acţionează împotriva tuturor bolilor mai sus menţionate. Imediat după tratament, timp de 2 zile oferim porumbeilor un probiotic pentru a reface flora intestinală. Probac – produs de Australian Pigeon Company, Cometose – produs de Comed, Digestal – produs de Colombine şi Prodigest – produs de Herbots, toate dau un randament excelent. Le administrăm în grăunţe, în combinaţie fie cu ulei din germeni de grâu, fie cu ulei de usturoi pentru a deveni lipicioase. După câteva zile, începem un tratament împotriva bolilor respiratorii timp de 14 zile. Am obţinut rezultate bune alternând Doxyvet cu Doxy-T. În cazul infecţiilor severe, Dr. Steve Weir a descoperit că adaosul de Suanovil la oricare dintre aceste două produse sporeşte eficacitatea tratamentului. O a treia opţiune ar fi Tylan în combinaţie cu Aureomycin.

 

 

 

 

După fiecare tratament medicamentos, administrăm probiotice timp de două zile. Tratamentul final înainte de începerea sezonului competiţional constă într-o cură anti-tricomonoză timp de 3 zile. În general, alegem două produse destinate tratării tricomonozei şi le alternăm pe durata întregului sezon de zboruri. Odată ce antrenamentele devin serioase, alternăm week-end-urile şi tratăm în primul cu un produs destinat bolilor respiratorii, în următorul folosind un produs împotriva tricomonozei, timp de două zile.

 

Urmând acest program de nutriţie şi tratamente, ne pregătim păsările pentru sezonul ce stă să înceapă. Însă, de-a lungul anilor, am descoperit că nimic nu poate înlocui observaţia, deci ar fi o idee nemaipomenită să petreceţi câteva minute pe zi observând păsările şi învăţând să detectaţi dacă se iveşte vreo problemă în crescătorie. Descoperirea din timp a apariţiei unei boli poate fi cea mai bună metodă de prevenire a problemelor şi mai mari ce pot apărea pe parcurs.

 
Nu ne rămâne decât să vă urăm un An Nou Fericit şi un sezon competiţional 2010 de excepţie!

 

Ed

 

Sursa: www.siegelpigeons.com

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

Crescatoria Simion Emil - Bucuresti - columbofilie la cel mai inalt nivelCrescatoria Tita + Andu, UCPR Voinesti, judetul DambovitaCrescatoria in luna lui septembrieCrescatoria in luna octombrieConstituirea UFCR - minciuni si dezinformari in actul de conducere si administrare - ianuarie 2022
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2022 RRP. Toate drepturile rezervate.