Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Valoarea genetica a unui porumbel este in directa legatura cu pretul lui de achizitie?
Da
Nu
Intamplator
Niciodata
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia

Crescatoria in luna noiembrie


10:10, Joi, 05.11.2009 

Sfaturi pentru crescători

 

Crescătoria în luna noiembrie

 

 

Vă recomandăm insistent să vaccinaţi porumbeii împotriva salmonelozei şi a paramixovirozei. Acum este momentul să faceţi acest lucru din moment ce noiembrie este luna în care trebuie să vă îngrijiţi de acest aspect al sănătăţii porumbeilor dumneavoastră. Tot acum este momentul să vă pregătiţi păsările de la matcă pentru sezonul de reproducţie. Deci noiembrie este o lună propice medicaţiei, deparazitării interne şi a unui tratament preventiv împotriva tricomonozei.    

 

Cu ajutorul unui regim complet şi adecvat de medicaţie, fertilitatea şi capacitatea de eclozare se îmbunătăţesc considerabil – ajungând uneori până la 90%. Câteodată, femelele prezintă o infecţie în oviducte, care va continua să fie prezentă acolo în stare latentă. În cazul femelelor, bacteria trece în ou, astfel încât embrionul moare în ou sau la scurt timp după ecloziune.

 

Şi masculii pot prezenta o infecţie în organism care poate duce la scăderea fertilităţii. Acest lucru se întâmplă din cauza bacteriei care se instalează în organele interne şi rămâne acolo în stare latentă. Păsările sunt rezistente la această bacterie, însă devin purtătoare şi o transmit puilor. Prezenţa ei poate influenţa negativ fertilitatea masculilor, eclozarea puilor şi felul în care femela depune ouăle – cât de uşor ouă, câte ouă va depune etc. Cum puteţi preveni acest lucru? Trataţi împotriva salmonelozei şi a infecţiei E. coli cu două săptămâni înainte de începerea sezonului de reproducţie. Ecol-Tonic este un produs excelent, de care sunt foarte mulţumiţi toţi crescătorii din ţară (n.t. SUA) pentru eficacitatea lui. De ce să nu vă notaţi în agendă acest pas important în tratarea salmonelozei şi a infecţiei cu E. coli? Majoritatea crescătorilor îşi împerechează reproducătorii în jurul sărbătorii de Ziua Recunoştinţei (n.t. sfârşitul lunii noiembrie; sărbătoarea nu are o dată fixă). Trebuie să-i vaccinaţi cu două-trei săptămâni înainte de realizarea cuplurilor, astfel încât să fie complet recuperaţi de pe urma vaccinării şi să-şi fi recăpătat deja forţele.    

 

 

 


De asemenea, este o perioadă propice pentru a începe să vă fortificaţi porumbeii, administrându-le vitamine, şi sunt câteva produse bune pe piaţă, care vor da un randament sporit şi vor îmbunătăţi condiţia păsărilor în vederea reproducţiei. Vitamina E este considerată o vitamină necesară fertilităţii şi, pe lângă faptul dovedit că sporeşte fertilitatea, se ştie că ajută organismul să-şi clădească rezistenţă împotriva bolilor. Noi am utilizat fie o combinaţie de vitamine, Pego AD3E, fie Vitamina E în stare pură, sub forma de picături, produse de firma Pego. Ambele pot fi administrate direct în mâncare, tratând întreg lotul, sau individual. Folosim vitamina E mai multe zile consecutiv pentru a fortifica cu adevărat porumbeii.     Suntem extrem de mulţumiţi şi de un produs foarte specializat, de la firma Comed, Ulei pentru reproducţie (Breeding Oil). Potrivit laboratorului care l-a creat, acest ulei este adaptat la cerinţele specifice ale reproducătorilor şi înlocuieşte Fine Oil pe timpul sezonului în discuţie. Fertibol, tot de la Comed, este un produs care va aduce multe avantaje atât reproducătorilor, cât şi puilor. Ajută extraordinar la îmbunătăţirea fertilităţii şi a capacităţii de eclozare.     


O altă idee foarte bună pentru această perioadă a anului este să le administraţi o doză suplimentară de calciu. Noi preferăm Siropul Calciu-Vitamina D3, produs de Australian Pigeon Company. Acesta este important în special pentru a preveni o deficienţă de calciu în cazul femelelor atunci când depun ouă. E posibil ca femelele să nu-şi fi refăcut complet rezervele de calciu în urma sezonului trecut de reproducţie şi nu strică să le administraţi o doză suplimentară de calciu. Chiar ajută păsările şi remarcăm acest lucru datorită faptului că au mai multă energie în ele după o astfel de cură. E un indiciu clar că se simt bine. Suplimentul de calciu ajută şi la dezvoltarea masei osoase. Păsările care nu sunt foarte active în compartimentul de reproducţie tind să piardă din masa osoasă, la fel ca oamenii sedentari. 


Recomandăm un tratament de patru – cinci zile împotriva tricomonozei, folosind produse de genul Pegosan, Turbosole sau Ridzol, care, din experienţa noastră, s-au dovedit foarte eficiente împotriva acestei boli.

 

Deparazitarea internă este esenţială. Perioada optimă pentru a trata împotriva viermilor intestinali este prima săptămână a lunii noiembrie, timp de trei zile, folosind Moxidectin sau Moxidectin Plus, dacă vreţi să trataţi întregul lot. Aceste două produse sunt la fel de bune şi pentru tratamentul individual. Comprimatele Ivomec sunt şi ele bune. Tabletele Göpolex Worm, produse de firma Pego, sunt cele mai indicate pentru tratamentul individual. Nu veţi mai avea probleme cu viermii intestinali după ce veţi apela la una dintre aceste abordări.      

 

Ultimul tratament al acesatei perioade ar trebui să fie împotriva salmonelozei, E. coli şi coccidiozei. Tabletele Divet şi Enroxil dau un randament foarte bun împotriva infecţiilor cu salmonela şi E. coli. APC Baycox şi Capsulele Zece-în-Unu se află şi ele printre produsele sigure şi eficiente împotriva coccidiozei. Aceste tratamente pot contribui cu succes la prevenirea infecţiilor bacteriale dacă sunt făcute cu două săptămâni înainte de împerechere. Reproducătorii vor avea un început extraordinar dacă urmaţi aceste sfaturi.      


Bacteriile intestinale „pozitive” sunt întotdeauna afectate de astfel de tratamente. După administrarea lor, le oferim păsărilor probiotice timp de două zile. Pro-Bac, Digestal, Pro-Digest şi Optimix sunt toate nişte produse excelente pentru tonificarea florei intestinale. Nu putem ignora reacţiile pozitive pe care le primim de la crescători din toată ţara în ce priveşte Health Gard, considerat un probiotic foarte bun. Ne place să le mai administrăm şi Pigeon Power, un tonic care îi pregăteşte pentru sezonul de reproducţie. Este bogat în minerale şi amino acizi. Pigeon Power ajută păsările să facă faţă stresului prin care vor trebui să treacă, stres generat de iarna care se apropie, de frigul, umezeala şi vremea urâtă, la care se adaugă stresul reproducţiei şi al creşterii puilor!  


La această dată, porumbeii tocmai au încheiat năpârlirea şi au urmat un program în care li s-a administrat Biochol, produs de firma Oropharma, sau Methio Forte, produs de firma Herbots. Aceste produse contribuie la formarea unui penaj de calitate, strălucitor şi mătăsos. Tot acum este o perioadă propice pentru a adăuga mujdei de usturoi sau ulei de usturoi în apă sau în mâncare. Acestea îmbunătăţesc condiţia porumbeilor şi pur şi simplu îi fac să strălucească. Iar când porumbeii se simt aşa de bine, se trezeşte în ei „romantismul”. Păsările sunt separate acum, dar femelele devin dornice de împerechere şi încep să gângurească după masculi. Masculii încep şi ei să turuie drept răspuns, devin foarte agresivi şi încep să se bată mai des. Toate aceste semne indică faptul că hormonii lucrează. E uşor să-ţi dai seama că păsările cu cât sunt mai active, cu atât se simt mai bine.  

 

Suntem conştienţi că se poate ivi necesitatea de a ne trata reproducătorii împotriva infecţiilor respiratorii, însă nu facem acest lucru preventiv. Acţionăm doar dacă apare o problemă evidentă. În ultimii 13 ani, nu a trebuit să administrăm reproducătorilor noştri nici un tratament împotriva problemelor respiratorii deoarece nivelul de stres nu este foarte ridicat. Cea mai bună armă împotriva infecţiilor respiratorii o constituie Doxy-T, produs de Australian Pigeon Company, o combinaţie perfectă de doxicilină şi Tylan. La fel de eficiente sunt şi Linco-Spectin şi Concentratul de Tylan.   

 

Fiecărui reproducător i se administrează în mod curent vaccinul anti salmoneloză. După vaccinare, păsările devin mult mai rezistente la boală pe perioada iernii. Femelele ouă mai uşor şi nu pierd în greutate. Porumbei trebuie să fie perfect sănătoşi la momentul vaccinării împotriva salmonelozei şi paramixovirozei. Păsările ar trebui să beneficieze de acest vaccin în fiecare sezon, timp de trei ani consecutiv. Un porumbel matur, care a fost vaccinat de trei ori sau chiar mai mult, îşi va dezvolta o imunitate care va dura câţiva ani buni. Ca atare, odată ce pasărea a fost vaccinată de trei ori, s-ar putea să nu mai fie nevoie să primească vaccinul în fiecare an. Administrarea vaccinului îmbunătăţeşte condiţia generală prin creşterea gradului de imunitate, şi ar fi util să-i vaccinaţi şi împotriva paramixovirozei.

 

 

 

 

Pentru a scăpa de păduchi sau căpuşe, alegem o zi cu vreme frumoasă şi introducem păsările într-o soluţie de Malathion. Acest procedeu ajută porumbeii să scape şi de muştele de pene. Adaugaţi un sfert de linguriţă de soluţie de Malathion în concentraţie de 57% la 7,5 litri de apă. Cu o singură scufundare în apă îi veţi proteja toată iarna şi primăvara – aproape şase luni de zile.  

 

(A se observa că Lichidul Malathion pe care îl folosim e dat de această soluţie în concentraţie de 57%, care s-a dovedit sigură şi eficientă în cazul păsărilor noastre. Nu putem să garantăm concentraţia ori siguranţa în cazul tratării porumbeilor cu acele pesticide comercializate în magazinele dedicate grădinăritului).     

 

Totodată, verificăm sănătatea şi greutatea reproducătorilor. Porumbeii greoi nu reproduc la fel de bine ca cei cu o greutate adecvată. Pe de altă parte, vrem să ne asigurăm că păsările nu sunt nici prea slabe, aspect care ar putea indica o problema, cum ar fi prezenţa viermilor sau a salmonelozei. 

 

În concluzie, am vaccinat reproducătorii, i-am tratat împotriva infecţiilor bacteriale şi a viermilor, le-am administrat un tonifiant pentru flora intestinală, i-am cufundat într-o soluţie împotriva paraziţilor externi, le-am aplicat o cură de calciu, i-am verificat să nu prezinte infecţii respiratorii şi i-am supus unui tratament de condiţionare a penajului. Odată cu încheierea năpârlirii, avem un porumbel ce străluceşte, cu o stare de sănătate excelentă, gata să treacă prin furcile caudine ale împerecherii şi ale creşterii puilor pentru anul următor. Acum începe distracţia! E timpul să trecem la realizarea cuplurilor.

 

Succes şi vânt în pene!

 

Ed

 

Sursa: www.siegelpigeons.com

 

Traducere: Andrei – Silviu Oprea

Crescatoria in luna decembrieCrescatoria Tita + Andu, UCPR Voinesti, judetul DambovitaCrescatoria Simion Emil - Bucuresti - columbofilie la cel mai inalt nivelCrescatoria in luna lui septembrieCrescatoria in luna octombrie


Comentarii

postat la 02:28, Joi, 05.11.2009 de Costea

Foarte bun articolul, nimic de zis. Dar, dupa asemenea tratament cu atatea medicamente, unele dintre ele repetandu-se de cateva ori pe an, pasarile o sa devina dependente, drogate(specific modelului american),cu sistemul imunitar la pamant. Asa ca... sfatuiesc comubofilii sa incerce sa renunte la \"umflarea\" porumbeilor cu toate medicamentele \"miraculoase si aducatoare de rezultate\", in favoarea prevenirii bolilor pe cale naturista. Sanatate!

postat la 09:41, Joi, 05.11.2009 de sergiu-vs

Eu nu i-am vaccinat niciodata de salmoneloza...doar de paramixoviroza(luna trecuta).. // Costea are dreptate in legatura cu \"prevenirii bolilor pe cale naturista\" ... eu stiu numai cu usturoiul si graul germinat.. Daca cineva stie mai multe...de ce nu le publica ? ,e ca fratii Janssen,mai secretos ? =))

postat la 14:10, Duminica, 08.11.2009 de Amiralul

Iti trebuie o diploma de farmacist sa te descurci cu cit recomanda asta!Si mai trebuie si un cont gras in banca!
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2022 RRP. Toate drepturile rezervate.