Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Valoarea genetica a unui porumbel este in directa legatura cu pretul lui de achizitie?
Da
Nu
Intamplator
Niciodata
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia

Crescatoria in luna decembrie


14:10, Miercuri, 09.12.2009

 

Sfaturi pentru crescători:

 

Crescătoria în luna decembrie

 

 

În decembrie, majoritatea crescătorilor fie îşi împerechează păsările, fie cumpără noi porumbei pentru matcă, participând la licitaţii şi vânzări organizate în toată ţara. De aceea aş dori să vorbim puţin despre achiziţionarea porumbeilor. Există mai multe feluri de a cumpăra porumbei, însă cred că două sunt abordările care vă pot aduce cele mai multe beneficii.

 Cea mai puţin costisitoare este de a cumpăra cantitativ, de a achiziţiona un număr mare de tardivi. Unele persoane chiar stabilesc cu unii crescători să cumpere ouă. Şi tardivii pot fi o soluţie bună. Atunci când sunt interesat să cumpăr păsări de la un columbicultor, studiez clasamentele şi felul în care urmaşii acelor păsări s-au descurcat pentru a găsi răspunsul la următoarele întrebări:

 

Cât de bine a concurat respectiva crescătorie în cadrul clubului din care face parte?

 

Ce succes au avut păsările acelui columbicultor în alte crescătorii?  


Mergem în Europa o dată sau de două ori pe an pentru a achiziţiona păsări. Câteodată, vizitez o crescătorie pe care am studiat-o de ceva timp, urmărind rezultatele, pentru a descoperi genul de porumbei pe care îl caut. Ne place să cumpărăm porumbei pentru categoria demi-fond, care au capacitatea de a concura pe distanţe cuprinse între 500 şi 650 km în sezonul de zbor cu puii. Aceasta este categoria unde se pot câştiga cele mai importante sume de bani în acest sport şi în mod cert e plăcut să ai păsări în stare să facă asta. Când ne alegem puii, îl întrebăm pe crescător care sunt cele mai bune perechi de reproducători pe care le deţine şi, în acest punct, încă mai culegem informaţii. E important pentru noi să ştim care sunt cele mai bune perechi de matcă din orice crescătorie. Spre exemplu, într-o crescătorie cu 40 – 50 de perechi, mai mult ca sigur sunt vreo 8 – 10 cupluri extraordinare printre ei, care dau naştere unui procent mai mare de păsări bune în comparaţie cu celelalte perechi.       

 

 

 


De asemenea, nu ne rezumăm doar la reproducători. Ne mai place să găsim o pereche deosebită de porumbei tineri, în special dacă este vorba despre un cuplu care a reprodus 2 – 3 zburători cu adevărat buni. Ne place să cumpărăm pui din astfel de perechi. Adesea, ele produc descendenţi de calitate mult mai bună.  


Odată ce am indentificat cuplurile de top dintr-o crescătorie, facem demersurile necesare pentru a cumpăra pui din ele. Bineînţeles că întotdeauna încercăm să tratăm cu persoane respectabile, astfel încât să fim siguri că primim ce am ales. Mulţi crescători din Europa te vor ruga să-i vizitezi şi să-ţi alegi puii când încă se mai află în cuib, permiţându-ţi accesul în crescătorie pentru a-ţi nota seria inelului, astfel încât să o poţi verifica ulterior. 

 

În cazul achiziţionării de pui, o problemă o constituie faptul că nu poţi şti întotdeauna cum vor ieşi aceste păsări tinere. Toată lumea ştie că, procentual vorbind, mai puţin de 20% din descendenţii reproduşi se dovedesc a fi buni. Deci suntem conştienţi de faptul că, atunci când cumpărăm păsări netestate la zbor, ne vom alege doar cu 2 „titulari” buni din 10. Să ţineţi cont de acest lucru atunci când faceţi achiziţii.


Atunci când achiziţionaţi de la crescători respectabili, în general puteţi cumpăra 10 pui cu aceeaşi sumă pe care aţi plăti-o pe un porumbel matur. Majoritatea crescătorilor de top din Europa nu sunt dispuşi să-şi vândă cei mai buni zburători sau cei mai buni reproducători pentru o sumă de bani pe care oricine şi-o poate permite. În majoritatea cazurilor, achiziţia de pui e cea mai bună variantă pe care o aveţi la îndemână. Şi, dacă faceţi acest lucru, cumpăraţi pui din cuplurile cu cea mai mare rată de descendenţi valoroşi, astfel încât şansele să obţineţi păsări de calitate să crească.   


O altă metodă de a achiziţiona porumbei este de a încerca să obţineţi zburători care deja şi-au dovedit calităţile. Adesea, cumpărăm păsări direct din compartimentul de zbor. Un porumbel care nu e zburător excepţional, ci doar unul bun, se poate dovedi ulterior un reproducător bun sau chiar excepţional. În funcţie de modul în care sunt împerecheate, unele păsări care sunt doar nişte zburători de nivel mediu pot deveni reproducători extraordinari. Dacă vă permiteţi, achiziţionarea unui reproducător foarte valoros vă oferă mai multe şanse de a obţine super zburători. Un super campion care costă mii de dolari se poate dovedi o mare dezamăgire ca reproducător.    

 

Cunoaştem câteva exemple de crescători din Europa care preferă să-şi retragă zburătorii la vârsta de 4 – 5 ani şi, în multe cazuri, cumpărăm păsări din acest grup. De multe ori, puteţi cumpăra un porumbel care a făcut parte din echipa de văduvi timp de 2 ani sau chiar mai mult. O asemenea parăre poate fi costisitoare, dar îşi merită banii. E clar că este un porumbel foarte valoros dacă a reuşit să rămână atâta timp într-o crescătorie foarte valoroasă, câştigându-şi dreptul de a fi păstrat.

 

Când dorim să cumpărăm femele, de multe ori vizităm o crescătorie care concurează numai cu masculii şi are o serie de femele văduve excelente, care sunt folosite doar pentru a-şi stimula partenerii. În multe cazuri, puteţi cumpăra o femelă bună reproducătoare direct din compartimentul de văduve al unui crescător. Încercăm să alegem femele tinere, cu rezultate deosebite la zbor şi care au fost trecute fie la reproducţie, fie în compartimentul de văduvie. 

 

O altă metodă de a cumpăra reproducători este de a cheltui sume mari de bani pentru achiziţionarea porumbeilor direct de la matcă, sau a porumbeilor AS din cadrul anumitor competiţii. În fiecare an, la sfârşitul sezonului competiţional din Europa, sunt scoşi la vânzare porumbei campioni. Însă puţini zburători campioni mai reproduc păsări care să concureze la fel de bine ca ei. De multe ori, e mai mult o chestiune de pedigree. 


Ne place să mergem pe o anumită linie, adică o familie de păsări care reproduce un număr mare de porumbei de locul 1 la categoria AS. Dacă puteţi achiziţiona un mascul zburător de mare valoare şi o femelă la fel de bună din compartimentul văduvelor, o astfel de pereche, provenind dintr-o familie bună, adesea va reproduce porumbei peste medie, în special dacă cei doi sunt înrudiţi. 

 

E bine să ai porumbei AS, asta însemnând şi o publicitate pe măsură, dar crescătorului de rând nu-i trebuie deloc porumbei AS ca să poată concura la cel mai înalt nivel.


Să cumperi porumbei direct din compartimentul de matcă al unei crescătorii poate fi o treabă riscantă. O pereche de reproducători care sunt de vânzare probabil n-a avut aşa mare succes pe cât spera proprietarul. În unele cazuri, reproducătorii mai bătrâni pot fi cumpăraţi la preţuri rezonabile, deoarece crescătorii preferă uneori să reproducă numai din porumbei foarte tineri. Trebuie să aveţi răbdare şi dorinţă să lucraţi cu aceste păsări [bătrâne]. Vă recomand să le mutaţi ouăle în grija unor doici mai tinere. În mod normal, scăderea calităţii pe care o remarcaţi în cazul puilor crescuţi de reproducătorii mai în vârstă nu înseamană că părinţilor le lipseşte valoarea genetică de reproducători. Totul se rezumă la atenţia şi îngrijirea mai puţin corespunzătoare pe care porumbeii bătrâni le-o acordă puilor imediat după eclozare.  

 

 

 


Soluţia la această posibilă problemă este să stabiliţi o serie de perechi-doică tinere şi să mutaţi sub ele ouăle perechilor de reproducători în vârstă pentru a creşte puii. Acest lucru vă permite să aduceţi în crescătorie material genetic de calitate, fără să cheltuiţi sume exorbitante. 

 

De asemenea, am reuşit să achiziţionăm păsări de la crescători care şi-au lichidat întreg lotul de porumbei. Astfel de evenimente, în care fiecare pasăre are un preţ, scot la vânzare nişte perechi care sunt o adevărată mină de aur pentru crescătorii ce au şansa să le cumpere. Aveţi la dispoziţie toate evidenţele celor mai bune perechi şi a celor mai bune rezultate din acea crescătorie. Dacă reuşiţi să achiziţionaţi acei porumbei, atunci depinde de fiecare crescător obţinerea unor rezultate bune.

 

Sărbători fericite şi un sezon de reproducţie excelent!

 

Ed

 

Sursa: www.siegelpigeons.com

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

 

Crescatoria in luna noiembrieCrescatoria Tita + Andu, UCPR Voinesti, judetul DambovitaCrescatoria Simion Emil - Bucuresti - columbofilie la cel mai inalt nivelCrescatoria in luna decembrieCrescatoria in luna ianuarie
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2022 RRP. Toate drepturile rezervate.