Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce conteaza pentru dvs. mai mult in achizitionarea unui porumbel? Pedigreul sau rezultatele la zbor?
Pedigreul
Rezultatele la zbor
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Dabrowa - Bialostoka - cursa de noapte


11:58, Joi, 19.02.2009

 

Dabrowa Bialostoka - cursa de noapte
 
 
de Ovidiu Gradinaru
 
 
`Oricând putem merge să vă convingeţi, luăm caseta şi comparăm locurile, iar dacă acestea nu corespund, să mă lăsaţi în Polonia!`, aşa mărturisea Iulian Simion, delegat lansator, hărtuit de cei care au pus la îndoială corectitudinea cursei.
14 iunie 2008 va rămâne în istoria columbofiliei române ca prima cursă cu sosiri multiple în cursul nopţii. Asociaţia Columbofilă Bacău a organizat toate etapele, de peste 500 km, şi a reuşit să adune la această cursă 205 crescători din judeţele Iaşi, Neamt, Bacău şi Galaţi. Nu mulţi crescători acceptă să concureze atunci când difereţta dintre crescătorii ajunge până la 200 km şi când, teoretic, porumbeii `trec pe deasupra` celor cu distanţă mai mică. Iaşi - 780 km, Neamţ - 800 km, Bacău - 830 km iar Galaţi - 970 km, acestea sunt distanţele pe care 4.442 de porumbei aveau să le parcurgă în drumul către casă. Dacă priveam la diferenţa de kilometri, puteam paria că cei din Iaşi şi Neamţ vor împarţi podiumul, însă realitatea avea să fie alta.
 
 
 
 
 
În ziua cursei, în Romania cerul era variabil cu un uşor vânt de la Nord catre Sud. În Polonia o ploaie de vară a făcut imposibilă lansarea porumbeilor la primele ore ale dimineţii. Dacă ar fi fost după mine, după ce am vazut filmarile, nu aş fi lansat în acea zi, însa ulterior am înţeles perfect hotărârea luată de către delegat. După ce au fost hrăniţi şi adăpaţi cu un amestec special pentru concurs, amestec care bineînteles nu a însoţit porumbeii de la pornire, porumbeii au fost eliberati la 12:15, ora României.
 
 
De la primele ore ale dimineţii telefonele au început să sune: `S-au lansat - nu s-au lansat? De ce nu s-au lansat?`...apoi... `Cum e vremea? Plouă...a plouat? De ce le-a dat drumul pe ploaie?`. Veştile au început să circule şi fiecare crescător avea ceva de reprosat. Pentru majoritatea era prima cursă de peste 800 km din sezon şi fiecare îsi astepta favoriţii sa sosească în prima zi.
 
 
 
 
 
 
Primii sosiţi
După aproape 9 ore de zbor, primii porumbei îşi fac apariţia şi sunt marcaţi în ceas. Aşa cum era de aşteptat, doi în judeţul Iaşi şi unul în Neamţ.
Primul marcat în ceas  a fost 366954-05-F – apartinand domnului Potanga Florin, la 20:55:07, care a parcurs 782 km cu o viteză medie de 1504.63 m/min şi care ocupă abia locul 18 în Clasamentul General.
Al 2-lea marcat, o femela tânară, 498424-07 – proprietar domnul Cailean Constantin, la 20:58:13, care a parcurs 789 km cu o viteză medie de 1508.99 m/min, cu 7 km mai mult decat primul marcat, devansându-l pe acesta şi ocupând astfel locul 17 în Clasamentul General.
La mai puţin de 15 minute, îşi face apariţia în crescătoria d-lui Corban Culita al 3-lea porumbel, 340564-06-M, care a zburat 793 km cu o viteză medie de 1469.55 m/min şi se clasează pe locul 19 în Clasamentul General.
Au urmat apoi 39 de porumbei marcaţi în ceasuri pana la ora 22:00:00.
 
 
 
…înainte de lansare
 
 
 
Peste 170 de `Mig-uri` aterizeaza în noapte
O astfel de cursa te face să te gândeşti că ceasul electronic nu ar trebui să lipsească din dotare. Cum era şi firesc, odată cu lăsarea întunericului, toţi crescătorii au considerat ziua de concurs încheiata, dar cei care au avut ceasurile electronice sub tensiune aveau să aiba o mare surpriză dimineta. 71 de porumbei au fost înregistraţi cu ora 22:00:00, aceştia sosind cu certitudine în intervalul orar 22:00:00-23:00:00.
Poate că acest lucru nu este atât de special, însă ca 102 porumbei să fie înregistraţi în timpul nopţii pe o asemenea întindere, cu sigurantă este ceva inedit. Aceştia au fost luaţi în calcul cu ora 05:00:00. Studiind clasamentul, am observat mai mulţi crescători care au marcat porumbeii consecutiv la câteva minute după ora 5 dimineata, iar aceasta dovedeşte că sosirile din noapte au fost mult mai numeroase. Ghinionul acestora a fost că ceasurile mecanice nu şi-au făcut singure treaba.
 
 
La nivel Vest-European
Cea mai buna viteză din sezon de 1668.77 m/min, cu atât a zburat primul porumbel din clasament distanta de 976 km.
`Tânărul nebun`, 010510-07, apaţinând d-lui Miron Daniel, din Galaţi, a câştigat cursa si a fost luat în calcul a doua zi la ora 05.00.00. Cu siguranţa a sosit în timpul nopţii sau cel puţin o mare parte din distanţa a zburat pe întuneric, iar acest lucru îl transformă într-un porumbel deosebit.
Locul 2 în clasament îl ocupă dl. Buţucanu Ştefan cu femela 352004-06, înregistrată la 5 minute după laureat şi care a zburat cu o viteză medie de 1655.53m/min.
Al 3-lea loc este ocupat tot de un crescător din Galaţi, în persoana d-lui Moga Daniel, tot cu o femelă, 352906-06, care a parcurs 978 km cu o viteză medie de 1653.54 m/min.
Nu multe sunt concursurile în care se atinge o asemenea viteză, nici macar în cele pe distantă scurtă. Locul 100 în clasament a zburat 827 km cu o viteză de 1410.27 m/min, locul 200 cu 1365.11 m/min, iar ultimul porumbel din clasament, locul 888, a zburat cu o viteză de 1207.55 m/min.
Podiumul în Clasamentul Crescătorilor a fost împarţit de catre trei crescători tecuceni:
 
  1. Apostu Florin, 9 porumbei lansaţi - 3 clasaţi
  2. Vranceanu Florin 3 porumbei lansaţi - 2 clasaţi
  3. Pirvu Ionut 20 porumbei lansaţi - 13 clasaţi.
 
 
11 masculi, dintre care 2 tineri şi 9 femele - una tânără, au ocupat primele 20 de locuri în clasamentul general, iar acest fapt ne arata ca ambele sexe se descurca la fel de bine, în zbor, pe timpul nopţii.
Acum câteva zile purtam o discuţie cu colegii mei despre influenţa diferenţelor de distanţa şi a poziţiei geografice asupra rezultatelor. Mai spre seară răsfoiam prin clasamente, m-am oprit din întamplare la cursa de Dabrowa. Priveam clasamentul şi aveam senzaţia ca s-a întamplat în urma cu mulţi ani, urmăream viteza medie şi mă gandeam că e de domeniul S.F.- ului. Mă simţeam de parcă locuiam pe tărmul Mării Nordului, iar clasamentul din faţa mea era unul de la Naţionalul Barcelona. Poate comparaţia mea nu e foarte potrivită, însă, în ochii mei, porumbeii clasaţi la cursa de Dabrowa, au aceeaşi valoare ca cei care sunt într-un clasament din N-V Europei, la aceeaşi categorie. Contează oare, la cursele de maraton, ca eşti mai în faţa cu 100 km, ca în drumul către casă trebuie trecuţi munţii, că numarul mare de porumbei dintr-o zonă `trage` după el toată gruparea...? Aceasta cursă, ca şi multe altele, ne arata încă o dată că aceste lucruri nu au importanţa pe care noi, crescătorii, suntem obişnuiţi să o acordam, că doar selecţia şi valoarea fac diferenţa.
 Cursa de la Barcelona - de Ad Schaerlaekens - partea a 2-aCursa de 1 milion de dolari - Sun City - Africa de Sud - 2009Cursa de la Barcelona - de Ad Schaerlaekens - partea a 3-aDabrowa - Bialostoka - cursa de noapteCursa de la Barcelona - de Ad Schaerlaeckens - partea 1


Comentarii

postat la 04:11, Joi, 19.02.2009 de Filipache Adrian

Foarte frumos articolul, il felicit pe Ovidiu pentru aceasta relatare. A fost o cursa pe cinste, sunt sigur de asta. Sper ca si anii care vor urma sa aveti puterea sa tineti acest protocol si fondurile sa le zburati intr-o concurenta cat mai puternica. Sunt de parere ca orice s-ar zice Moldova e campioana la fonduri. Mula sanatate in 2009!

postat la 07:25, Vineri, 20.02.2009 de Iulian Simion

Imi aduc aminte cu nostalgie si cu deosebita bucurie de acele momente! Cred ca nu am sa le uit niciodata...! Sper sa pot realiza in continuare lansari bune! E foarte importanta inca de la inceput echipa cu care pleci la drum!

postat la 06:29, Marti, 24.02.2009 de DAN_TGV

Felicitari pentru articol si performante! O singura intrebare:Chiar credeti ca prezenta muntilor pe traseu nu ar fi avut nici o influenta asupra desfasurarii concursului??? Judecand foarte obiectiv,cred ca v-ati fi schimbat parerea in aceasta privinta daca ati fi asteptat porumbeii de la acelasi concurs in Arges,Olt sau Dolj,de ex.In rest,tot respectul pentru rezultatele obtinute! Numai bine!

postat la 09:06, Marti, 24.02.2009 de nicu axinte

a fost o noapte de vis ,o placere sa stai afara si sa auzi porumbei trecand pe intuneric , un termos de cafea trei pachete de tigari 7 porumbei sositi : 1.H 21.55.13 femela de 2003 2.H 21.55.24 femela de 2007 primi doi sositi inpreuna ,nu puteam sa cred nu aveam cum sa cred primul gand a fost voi fii descalificat nu ma va crede nimeni , am inceput sa sun colegi sa le spun sa mearga acasa ca vin porumbei in noapte toti radeau. 3.H 23.31.14 este imposibil ..... .... 4.H 00.05.25 deja e

postat la 08:46, Vineri, 27.02.2009 de STANCU DUMITRU

Intradevar cred ca a fost o noapte de poveste .FELICITARI celor ce s-au bucurat de ia si nu in ultimul rind celui ce a relatat-o

postat la 10:58, Vineri, 06.03.2009 de dragos

eu tin minte ca in acea dimineata m am trezit la ora 6 , si cind m am dus la pasari aveam 2 in voliera . primul gind a fost ca erau doar niste rataciti de la alt concurs , dar eu nu bagasem decit 3 paasari si 2 dintre ei erau in voliera si semanau al naibii de bine cu cei pe care ii angajasem la acel concurs de Dabrowa . am deschis usa la dulapiorul unde statea ceasul si intradevar erau inregistrati in jurul orei 5 dimin

postat la 10:01, Marti, 31.03.2009 de neny

intradevar e un moment unic si pe care nu il poti uita asa usor
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.