Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce conteaza pentru dvs. mai mult in achizitionarea unui porumbel? Pedigreul sau rezultatele la zbor?
Pedigreul
Rezultatele la zbor
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Orientarea porumbeilor voiajori utilizand aparatul GPS


12:46, Luni, 16.02.2009 

Proiect de cercetare privind orientarea porumbeilor voiajori
utilizand aparatul GPS
 
 
1.     Introducere / interesul cercetarii
 
De foarte multi ani cercetatorii au incercat sa descopere secretul orientarii porumbelului voiajor. Au fost dobandite rezultate incontestabile cum ar fi: utilizarea Soarelui asociata cu ceasul biologic intern al porumbelului. Alte rezultate sunt mai controversate, cum ar fi: folosirea campului magnetic sau a mirosului. Imensa majoritate a acestor rezultate a fost obtinuta cuantificand intoarcerea la crescatorie a porumbeilor supusi diferitelor experimente. Nimeni nu stie ce se intampla intre locul de lansare si crescatorie. Au fost facute diverse incercari pentru a cunoaste parcursul porumbelului la intoarcerea acasa.
Unii autori au incercat sa urmareasca porumbeii folosind aparatele de zbor, dar cu putin succes deoarece zborul porumbeilor se fractioneaza destul de repede si este foarte greu sa urmaresti mici grupuri de porumbei `pierduti` pe cer.
 
 
 
 
Recent, unii cercetatori au fixat cu succes un receptor tip baliza Arogs pe spatele porumbeilor. Din nefericire datele obtinute sunt fragmentare si intre doua puncte masurate prin satelit traiectoria porumbelului este inca necunoscuta.
Folosirea sistemului GPS (Global Position System) pusa la punct de militarii americani, pare promitatoare. Acest sistem este bazat pe masurarea distantei dintre sateliti si un receptor portabil.
Este usor de conceput atunci ca, daca un porumbel transporta un GPS, ar fi posibil ca la intoarcerea sa din concurs sa cunoastem parcursul sau exact, incepand cu locul de lansare. Un alt avantaj al GPS-ului este acela ca se cunoaste nu numai localizarea geografica ci si o buna estimare a altitudinii la care se afla porumbelul.
Ne confruntam totusi cu doua probleme la fixarea GPS-ului pe un porumbel:
1.     greutatea aparatului. O pasare nu poate zbura bine cu o greutate reprezentand mai mult de 5% din greutatea sa. Greutatea medie a unui porumbel fiind de 500 grame, aparatul nu ar trebui sa cantareasca mai mult de 25 grame.
2.     dimensiunea aparatului ar trebui sa fie comparabila cu exigentele impuse de zbor. Pe intelesul tuturor, aparatul ar trebui sa ia forma aerodinamica a porumbelului (sau sa respecte forma aerodinamica a porumbelului). Daca un porumbel este capabil sa transporte acest aparat, datele obtinute ar permite o mai buna intelegere a `organizarii` intoarcerii pasarii. In mod deosebit s-ar putea cunoaste:
- influenta asupra parcursului realizat cand porumbelul este supus diferitelor experiente. De exemplu, simtul olfactiv al porumbelului este foarte controversat, caci unii cercetatori nu au reusit sa refaca experientele realizate de F. Papi, porumbeii lor revenind in crescatorie chiar daca simtul lor olfactiv a fost modificat. Comparatia intre parcursul porumbeilor nemodificati si cel al porumbeilor modificati ars permite poate o intelegere mai buna a rolului simtului olfactiv.
- de cate ori verifica pasarea traiectoria in timpul zborului? Din minut in minut, sau din ora in ora?
- cum reactioneaza pasarea la schimbarea reliefului?
Dupa cum se observa, GPS-ul la porumbelul voiajor ar permite sa se raspunda la numeroase intrebari privind orientarea porumbelului.
 
 
2.     Realizarea unui GPS la porumbelul voiajor
 
Anumite studii privind acest subiect au fost efectuate de echipa profesorului Lipp la Institutul de Anatomie de la Universitatea din Zurich, Elvetia. Sub conducerea sa, Clemens Burge a realizat o teza despre construirea unui GPS a carui greutate si dimensiune sa fie comparabile cu porumbelul voiajor.
 
La ora actuala a fost pus la punct un GPS de 35 grame format din urmatoarele componente:
Modul de receptare: 8 grame
Baterii: 11 grame
Memorie DC – DC Convertor: 6 grame
Antena ceramic: 5 grame
Carcasa: 5 grame
 
 
 
 
 
 
Noi am cerut profesorului Lipp aceste aparate pentru a putea realiza propriile noastre experiente si am putut obtine astfel 2 GPS. Ele costa in jur de 2.500 Euro/bucata. Acest GPS nu este perfect pentru ca greutatea lui este prea mare si antena prea voluminoasa (4 cm x 6 cm). Totusi, pe distante scurte (distanta de la locul de lansare la crescatorie < 50 km) acest GPS da rezultate satisfacatoare dupa cum se vede in figura de mai jos, obtinuta la o lansare realizata in iulie 2001.
 
 
 
 
Figura 1: Porumbelul a fost lansat in coltul superior drept si punctul sau de sosire este in coltul inferior stang.
 
 
3.     Proiecte de cercetare
 
Oamenii prefera sa lege simtul extraordinar al porumbelului voiajor de un al 6-lea simt de origine magnetica ceea ce pentru ei este mai usor de inteles. Intr-adevar, este greu de imaginat ca un porumbel voiajor olandez lansat de la Barcelona este capabil sa recunoasca mirosul specific al nordului Spaniei.
Cu ajutorul GPS-ului se va putea face o corelare fina intre directia vantului si parcursul de intoarcere al porumbelului. Putem spera atunci sa vedem daca modificarile compozitiei atmosferei modifica facultatea de orientare a porumbelului. Intr-adevar, valea Ronului este supusa unor vanturi puternice care intetesc mult mirosurile. Daca mirosurile folosesc la intoarcerea porumbelului, intoarcerea lui de la un acelasi punct ar trebui sa fie diferita daca vantul bate de mai multe zile de la nord la sud. Localizarea noastra in apropierea vaii Ronului este un atu pentru cercetarea noastra.
Ba mai mult, ar fi interesant de stiut care este comportamentul porumbeilor in raport cu diferitele tipuri de relief. Unii membri ai asociatiei au crescatoriile localizate in spatele unui munte cu inaltimea medie de 2000 m. Ocoleste obstacolul sau prefera sa treaca peste el?
Profilul altitudinii obtinute ne va permite sa intelegem incepand cu ce inaltime a obstacolului porumbelul prefera sa-l ocoleasca. Ocolirea obstacolului pune o problema delicata de orientare. A ocoli inseamna a schimba traseul si uneori sa o iei inapoi. Pasarea accepta sa zboare inapoi pentru a ocoli un obstacol? Care este comportamentul porumbeilor in fata acestor obstacole?
Din nou, inregistratile realizate cu ajutorul GPS-ului ar trebui sa ne furnizeze informatii pretioase.
 
 
Sursa: Institutul de dezvoltare a cunostintelor privind orientarea pasarilor

Sfaturi despre cresterea porumbeilor - Shannon HiattDespre sanatatea si selectia porumbeilor - articol aparut in Jurnalul National, 3 oct. 2010Despre genetica si imperecherea porumbeilor - prof. Alfons AnkerDimensiunile inestimabile ale geniului porumbeilor nu poate fi evaluat - Dr. Mircea Bilius<Tatal porumbeilor> Alexandru Dinicu e unul dintre cei mai apreciati si experimentati columbofili romani


Comentarii

postat la 23:53, Marti, 24.02.2009 de Victor Predescu

Cred ca problema orientarii porumbeilor este mult mai sipla decat pare. Exemplul cel mai concludent este cel al pasarilor calatoare. In fiecare an se intorc la la cuib(berze, randunici, etc.) Ce le determina? Numai Dumnezeu stie. La porumbei, omul exploateaza, subliniez exploateaza, atasamentul lui la pereche si la cuib(pui). Articolul este foarte interesant si ar trebui completat tot timpul cu noutati.

postat la 10:17, Marti, 06.12.2011 de andrei

...si puteti proteja pasarile cu un dispozitiv de localizare prin radiofrecventa.
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.