Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce pasari preferati sa introduceti la matca?
Fii/fiice din porumbei campioni romani
Tineri concurati pe columbodroame in Romania sau Europa
Fii/Nepoti/Stranepoti ai unor campioni europeni insositi de pedigree pompoase
Campioni din propria crescatorie retrasi la matca
Cadouri de la prieteni
Alti porumbei

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul international BRASOV

Metabolismul porumbelului


23:17, Joi, 06.11.2008 

Metabolismul porumbelului
 
 
Viata unui organism are nevoie de mod permanent de oxigen din aerul atmosferic, principii nutritive (hidrati de carbon, lipide si proteine, elemente minerale, vitamine etc.) pe care le primeste odata cu hrana, toate fiind indispensabile derularii continue a proceselor fizico-chimice vitale.
Este bine de retinut ca pentru desfasurarea acestor procese care se deruleaza fara intrerupere, aportul de oxigen se realizeaza continuu, prin respiratie; iar introducerea in organism a apei, a principiilor nutritive, sarurilor minerale etc. desi are loc discontinuu, din timp in timp, procesele chimice de biosinteza, ca si acelea de eliberare de energie pentru diferite activitati ale vietii, au caracter continuu, permanent, pe seama rezervelor existente in diferite organe. De pilda, glucidele sunt depozitate sub forma de glicogen in ficat (10% sau chiar 20% intr-o alimentatie bogata in hidrocarbonate), in muschi (0,5-1%) – N.Constantin.
 
 
Totalitatea proceselor fizico-chimice ce se desfasoara continuu, mai intens sau mai putin intens, dar fara intrerupere in organism, sunt grupat in doua genuri de reactii: unele de sinteza – asimilatie sau anabolism si altele de degradare – dezasimilatie sau catabolism.
Asimilatia (anabolismul) este procesul de constructie, de refacere a substantei vii, a celulelor tesuturilor etc.; este procesul prin care substantele hranitoare dupa ce au fost transformate prin digestie in substante simple sunt absorbite in sange, recladite si incorporate in celule sub forma de substante proprii celulelor organismului respectiv.
Dezasimilatia (catabolismul) este procesul invers asimilatiei; el consta in consumarea – pentru activitatea proceselor vitale ale organismului, eliberarea de energie – pentru desfasurarea unor activitati, bunaoara zborul, ponta, mersul etc. – a substantelor din celula, descompunerea, degradarea lor, de cele mai multe ori cu ajutorul oxigenului pentru a fi transformate in energie (de ex. caldura, travaliul muscular s.a.).
Unele dintre aceste procese chimice se deruleaza cu absorbie de caldura, majoritatea din ele au loc cu eliberare de caldura, care constituie sursa de energie pentru procesele vitale. Din degradarea substantelor componente mai simple: dioxid de carbon, urati, materii fecale etc.
Totalitatea transformarilor materiale si energetice din organism, adica toate procesele fizico-chimice, care – sa retinem – se desfasoara continuu, mai intens sau mai putin intens, dar fara intrerupere, poarta denumirea de metabolism (de la cuvantul grecesc metabola – schimbare, transformare).
Notiunea de metabolism, prin specificul proceselor, se subimparte in metabolism material (intermediar) si metabolism energetic.
 
 
Se intelege ca si in repaus un organism are nevoie pentru functiile vitale de baza – respiratie, circulatia sangelui, excretie etc. – de un aport redus de gaze (oxigen si altele) si de substante nutritive; arderile pentru activitatea vitala sunt mai mici si deci si procesele de dezasimilatie sunt si ele reduse la minimum. Minimum de transformari fizico-chimice, de eliberare de energie indispensabile vietii (apreciate in calorii) care au loc intr-un organism aflat in stare de repaus complet constituie asa numitul metabolism bazal. Cu cat activitatea intregului organism este mai intensa, cu atat necesarul de oxigen si de substante nutritive este mai mare si deci consumul de materie si energie va fi mai mare, ajungand la metabolism de varf.
In cadrul proceselor de asimilatie si dezasimilatie trebuie sa existe un echilibru intre cele doua grupe de reactii, ceea ce asigura starea de sanatate. Daca predomina procesul de asimilatie, porumbelul cel tanar creste, se dezvolta, sau adultul se ingrasa. Dimpotriva, daca predomina procesul de dezasimilatie, fara a fi compensat prin procese de refacere, reconstituire a rezervelor de materiale energetice, apare slabirea organismului.
Intensitatea metabolismului din organism depinde de o serie de factori: felul de hrana, temperatura din adapost ca si cea de afara, de starea de repaus sau de activitate etc.
De pilda, in timpul zborului, pentru a face fata nevoilor de oxigen ale organismului, prin organele aparatului respirator, trece cam de 20 de ori mai mult aer, decat in perioada de repaus, fara a mai insista si asupra necesarului mult crescut in principii nutritive, mai ales de glucoza, ca material energetic.
Pentru a pune la dispozitia organismului toate substantele de care are nevoie, ratia alimentara trebuie intocmita astfel incat sa contina cantitati din fiecare din cele trei principii nutritive: substante proteice, glucide si lipide, precum si saruri minerale, vitamine si bineinteles apa. Nerespectarea anumitor proportii intre aceste componente, adica daca una se afla in cantitate prea mica sau alta mai mare fata de celelalte, pot sa apara tulburari de metabolism, deci stare de boala.
 
 
Substantele nutritive si sarurile minerale sufera in organism transformari biochimice, de pe urma carora organismul obtine energia necesara sau sunt refacute rezervele.
Cele trei grupe de principii nutritive si saruri minerale sufera in organism transformari biochimice, reactii de pe urma carora organismul obtine energia necesara sau sunt refacute rezervele.
Glucidele constituie principalul furnizor de energie pentru activitatea organismului in general si pentru activitatea musculara, in special.
Lipidele, descompuse initial in produsi mai simpli, se recombina cu grasimi proprii pentru depozite de rezerva, din care sunt consumate pentru punerea in libertate a caloriilor necesare mentinerii temperaturii corpului.
Proteinele constituie materialul de constructie pentru celulele noi, de inlocuire a celor uzate; pe seama substantelor proteice are loc dezvoltarea si cresterea puilor, a tineretului.
Substantele minerale sunt necesare, unele pentru procesele oxidative (ex. fierul), altele pentru formarea scheletului, a cochiliei, cresterea penelor etc. Sarea de bucatarie (NaCl) de pilda, daca nu se da zilnic cu hrana, este luata de sange din tesuturi.
Apa este elementul fara de care viata nu este posibila. Procesele fizico-chimice nu se pot desfasura fara apa; ea dizolva unele substante, le transporta, favorizeaza absorbtia principiilor nutritive, precum si eliminarea celor toxice, a produselor de dezasimilatie.
 
 
Procesele complexe ale metabolismului sunt dirijate si coordonate de sistemul nervos si de cel endocrin – in functie de starea organismului la momentul respectiv, de perioada de repaus sau activitate, de natura si intensitatea activitatii (ex. zbor, producerea oualor), temperatura mediului ambiant.
Sub influenta celor doua sisteme – nervos si endocrin – metabolismul creste sau scade.
 
 
 
I.Severeanu, N.Bizdrigheanu, M. Bilius, F. Ivana


Metabolismul porumbeluluiDoamna Gabriela Petrache, din Calarasi, ne scrie despre boala porumbelului dansei


Comentarii

postat la 22:08, Sambata, 11.02.2012 de Robert Caramida

Sunt foarte frumosi , am si eu numai voiajori Bricoux!!! ii am de la un mos care are linia la el de 55 de ani!
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2022 RRP. Toate drepturile rezervate.