Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Valoarea genetica a unui porumbel este in directa legatura cu pretul lui de achizitie?
Da
Nu
Intamplator
Niciodata
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia

Principalele semne de boala la porumbei


01:16, Duminica, 19.10.2008 

Principalele semne de boala
 
 
Este foarte important ca orice crescator sa-si observe zilnic intregul efectiv de porumbei, urmarind cum se comporta fiecare pasare in parte: daca fiecare individ mananca, cum mananca, daca are pofta de mancare obisnuita sau cumva aceasta e micsorata, daca bea apa si cata bea; deci nici prea multa nici prea putina, exteriorizand o sete exagerata. Va observa gainatul, cum arata, daca are aspect normal sau daca are consistenta normala, dar odata cu expulzarea lui se elimina si o cantitate mai mare de lichid care formeaza o pata umeda in jurul gainatului eliminat; daca fecalele sunt moi, chiar lichide, eventual si cu strii de sange. Toate aceste semne denota tulburari ale functiei diferitelor organe de digestie. Se vor observa ochii, daca nu lacrimeaza, daca mucoasa conjunctivala nu e inflamata, daca nu sunt urdori la ochi sau daca sunt leziuni; de asemenea, se va observa ca narile sa fie curate si uscate; jetazul nazal, stranutul, scuturatul din cap, respiratia greoaie, toate denota localizari de boala la nivelul organelor de respiratie.
 
 
Crescatorul este bine sa controleze porumbeii si noaptea, pentru a sti cum dorm. Se pot constata zgomote legate de scarpinat, ceea ce denota prezenta parazitilor externi, sau o respiratie sforaitoare, tradand tulburari ale cailor respiratorii. Se va acorda o atentie deosebita pasarilor la care se observa un comportament aparte fata de normal. Pasarile bolnave sau triste, abatute, retrase, ghemuite cu capul intre aripi, uneori le atarna o aripa sau ambele; alteori apar schiopaturi; uneori pasarile tin gatul rasucit intr-o parte sau capul dat pe spate. Daca zboara, zborul este greoi.
Pielea poate sa capete o coloratie albastruie (anemie). Alteori pe piele, la ochi, la comisura valvelor ciocului apar niste basicute etc.
Penele la un porumbel bolnav pierd luciul caracteristic, uneori sunt zburlite, in jurul orificiului cloacal sunt murdare, daca porumbeii au diaree.
La deschiderea cavitatii bucale se pot observa, pe mucoasa, formatiuni nodulare, false membrane etc.
 
 
Diagnosticarea bolilor
Semnele de boala reflecta tulburarea produsa in functia unui organ, dar nu sunt patognomonice, semne care sa ne dea indicatii absolut certe asupra bolii. Cele mai multe simptome sunt comune mai multor boli, ca atare diagnosticarea lor obliga la investigatii multiple: intravitale (semne clinice, date epizootologice), examene necropsice (pentru a vedea modificarile anatomo-patologice); in majoritatea cazurilor precizarea diagnosticului se face prin examene de laborator. In acest scop trebuie prelevate probe si transmise in cel mai scurt timp unui laborator sanitar veterinar unde se vor face examene coprologice, microscopice, serologice, toxicologice etc.
Pentru efectuarea examenelor coprologice, excrementele, cat mai recent posibil eliminate, se vor recolta pe un celofan sau o bucatica de folie de material plastic, apoi se vor inveli in tifon si eventual se vor depune intr-o cutiuta mica, de tipul celei de chibrituri.
Pentru celelalte examene se vor preda laboratorului de specialitate fie porumbeii bolnavi, cu semne evidente de boala, fie cadavre proaspete (ale porumbeilor morti cat mai de curand posibil).
In cazul in care respectivele probe nu pot fi imediat predate la laborator, se vor pastra la frigider, iar cadavrele, bine ambalate, se vor pune in pungi cu gheata pentru a se mentine o temperatura cat mai scazuta pe timpul transportului.
 
 
I.Severeanu, N.Bizdrigheanu, M. Bilius, F. Ivana


Dr. Catalin Tudoran - Romvac - Index terapeutic produse medicamentoase ptr. porumbei - partea 1Dr. Catalin Tudoran - Romvac - Parazitii externi la porumbeiArtritele la porumbei - articol de dr. Catalin TudoranDespre vaccinurile porumbeilorBolile infectioase la porumbei. Bacterioze
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2022 RRP. Toate drepturile rezervate.