Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce conteaza pentru dvs. mai mult in achizitionarea unui porumbel? Pedigreul sau rezultatele la zbor?
Pedigreul
Rezultatele la zbor
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Despre vaccinurile porumbeilor


17:27, Marti, 09.11.2010

 

Despre vaccinurile porumbeilor

 

 

 

Întrebare pusă de Steven:Îmi puteţi oferi câteva informaţii despre vaccinurile pe care ar trebui să le fac porumbeilor înaintea sezonului de reproducţie şi puilor? De asemenea, îmi puteţi spune când anume să administrez aceste vaccinuri?

 

Răspuns oferit de Dr. Pascal Lanneau

Vaccinaţi împotriva variolei, paramixovirozei şi salmonelozei (paratifoza).

 

Câteva sfaturi despre vaccinare:

1. Nu vaccinaţi niciodată porumbeii bolnavi, acest lucru va îmbolnăvi şi mai tare porumbelul, iar pasărea nu va avea suficiente resurse pentru a-şi consolida un sistem imunitar împotriva bolii pentru care aţi aplicat vaccinul. Cu alte cuvinte, vaccinul nu va da rezultatele dorite.  

 2. Nu vaccinaţi niciodată în timpul unei perioade importante, cum ar fi sezonul de concursuri, de reproducţie sau de năpârlire. Asiguraţi-vă că aveţi la dispoziţie un interval de minimum 1 lună între data vaccinării şi debutul acelei perioade, astfel încât să nu înregistraţi efecte negative de pe urma vaccinării.

 

3. Nu administraţi niciodată un vaccin care nu a fost depozitat corespunzător sau care a expirat.

 

Acum, voi descrie pe scurt ciclul de viaţă al unui porumbel din punctul de vedere al vaccinării:  

 

La vârsta de 3 săptămâni, când porumbelul se înţarcă, deja puteţi vaccina puii împotriva paramixovirozei. Avantajul este că aveţi de îndeplinit o sarcină uşoară, deoarece puii nu zboară la acea vârstă. Un alt avantaj important îl constituie faptul că puii nu se confruntă cu acel risc sporit de a intra în contact cu circo-virusul. Acest virus atacă sistemul imunitar al porumbelului, îmbolnăvindu-l. Dacă vaccinaţi puii în momentul când deja au contaminat circo-virusul, aceştia nu-şi vor mai dezvolta o bună imunitate împotriva paramixovirozei. În Anglia, s-a descoperit acum câţiva ani că imunitatea împotriva paramixovirozei nu a mai ţinut 1 an după vaccinare. Iar în urma unor cercetări, şi-au dat seama că porumbeii erau deja infectaţi cu circo-virus în momentul vaccinării anti-PMV. S-a mai observat, de asemenea, că puii vaccinaţi anti-PMV la vârsta de 3 săptămâni vor avea mai puţine probleme cu adeno-virusul. Atenţie însă: mai puţine probleme nu înseamnă că ele vor dispărea definitiv!!!

 

Un dezavantaj al vaccinării puilor la vârsta de 3 săptămâni este că nu puteţi asocia acest vaccin (anti-PMV) cu cel împotriva variolei sau paratifozei (salmoneloza), deoarece, în acest caz, puii trebuie să aibă vârsta de minimum 6 săptămâni. La vârsta de 6 săptămâni îi puteţi vaccina şi împotriva variolei sau paratifozei.

 

V-aş sugera să-i vaccinaţi mai întâi împotriva variolei, deoarece vaccinul anti-variolic, indiferent ce tip aţi folosi, poate cauza porumbeilor unele probleme de orientare şi navigaţie, mai exact în zilele 7 şi 8 post-vaccinare. De aceea, este bine să nu-i lăsaţi la zbor în această perioadă, ca să nu se rătăcească şi să-i pierdeţi. Dacă îi vaccinaţi împotriva variolei la vârsta de 6 săptămâni, puii nu zboară prea mult afară şi astfel nu trebuie să întrerupeţi procesul de învăţare la zbor şi acomodare cu împrejurimile.

 

Nu vaccinaţi în acelaşi timp împotriva variolei şi salmonelozei, deoarece vaccinul anti-variolic poate provoca o cădere a sistemului imunitar, ducând astfel la apariţia unor probleme de consolidare a imunităţii împotriva salmonelozei. În schimb, vaccinarea concomitentă împotriva PMV şi a variolei nu constituie deloc o problemă. 

 

Aş sugera să vaccinaţi puii împotriva salmonelozei la vârsta de 10 săptămâni şi, la nevoie, urmând indicaţiile producătorului, să repetaţi vaccinul la vârsta de 13 săptămâni.

 

În ce priveşte yearlingii şi maturii, eu i-aş vaccina împotriva paramixovirozei imediat după înţărcarea puilor (puteţi vaccina puii şi maturii în acelaşi timp, dacă cei din urmă nu vor mai trebui să reproducă), sau când sunt pe ouă (în acel moment, fertilizarea deja s-a încheiat). Deşi mulţi crescători nu vaccinează porumbeii maturi împotriva variolei dacă aceştia au fost vaccinaţi ca pui, eu aş sugera, totuşi, să-i vaccinaţi şi pe aceştia, exact cum scrie pe prospectele producătorilor de vaccin!

 

Vaccinarea împotriva salmonelozei se poate realiza la 1 lună după încheierea sezonului de reproducţie, şi/sau cu 1 lună înainte de startul sezonului competiţional. Dar luaţi în considerare faptul că porumbeii trebuie trataţi întotdeauna înainte de vaccinul anti-salmonelic, astfel încât să nu mai aveţi atâtea probleme după aceea.

 

Foarte important!

Vaccinaţi întotdeauna toţi porumbeii, nu doar zburătorii, ci şi reproducătorii şi femelele (văduve – n.t.)! 

 

Plan de vaccinare

 

                                    La 3 sapt.        La 6 sapt.        In combinatie             In combinatie

                                                                                        cu variola                   cu salmonela

Paramixoviroza          DA                  DA                     DA                               DA

Variola                          NU                  DA                      --                                 NU

Salmoneloza               NU                  DA                      NU                               --

 

 

Aceasta e doar o schemă, urmaţi întotdeauna sfatul producătorului!

 

Un mic comentariu la vaccinarea concomitentă împotriva paramixovirozei şi salmonelozei:

 

Puteţi aplica aceste două vaccinuri în acelaşi timp, dar nu în aceeaşi seringă. S-a constatat că, după aplicarea celor două vaccinuri în aceeaşi seringă, se va instala o bună protecţie împotriva salmonelozei, în timp ce imunitatea împotriva paramixovirozei va fi mai scăzută. Când administraţi vaccinurile în seringi diferite, aplicându-le unul după altul, nu veţi avea astfel de probleme. 

 

Un mic comentariu la vaccinarea concomitentă împotriva paramixovirozei şi variolei:

 

În Belgia, există pe piaţă două vaccinuri împotriva variolei, unul dintre ele trebuind să fie combinat cu diluant folosit la vaccinul anti-PMV, astfel încât să poată fi injectat subcutanat. Celălalt trebuie administrat separat, îndepărtând (smulgând) câteva pene de pe piept, după care aplicaţi vaccinul şi masaţi uşor zona înţepată. Acest din urmă vaccin poate fi aplicat concomitent cu vaccinul anti-PMV.

 

În practică, s-a constatat că metoda foliculară (cea în care se masează uşor zona înţepată) este mai eficientă în comparaţie cu vaccinul anti-variolic subcutanat. Dacă vaccinaţi 100 de porumbei prin metoda foliculară, rata de eficacitatea este de aproape 100%. Când vaccinaţi 100 de porumbei prin metoda subcutanată, e posibil ca 6-7 porumbei să dezvolte leziuni variolice mai târziu.      

 

Sursa: www.pipa.be

 

Traducere de Andrei – Silviu Oprea

Dl. Dr. CATALIN TUDORAN, Romvac Bucuresti, va ofera un program de pregatire si recuperare a porumbeilorDespre doparea porumbeilorActiuni profilactico-curative in cresterea porumbeilor - Dr. Catalin TudoranDespre adenovirus cu Henk de WeerdDr. Catalin Tudoran - Strategii de vaccinare contra paramixovirozei porumbeilor


Comentarii

postat la 12:34, Marti, 09.11.2010 de marian

MULTUMIM

postat la 13:15, Marti, 09.11.2010 de COSMIN-BIHOR

va salut cine ma poate ajuta de unde pot comanda produse de la firma belgica de werd in special produsul bengasol astept oferte multumesc anticipat!!!

postat la 10:31, Luni, 15.11.2010 de Andrei

@COSMIN-BIHOR Găseşti produse Belgica de Weerd la Marius Andrei, Ştefănescu Liviu & Byby sau Oprea Florentin, toţi din D├ómboviţa. Iar produsul specificat de tine se numeşte Belgasol.

postat la 18:08, Duminica, 13.02.2011 de marian

D-le Tudoran aveti vaccin ptr. variola?\r\n
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.