Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce conteaza pentru dvs. mai mult in achizitionarea unui porumbel? Pedigreul sau rezultatele la zbor?
Pedigreul
Rezultatele la zbor
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Cum se retrage pe tacute inca un investitor din Romania - Tnuva de la Popesti-Leordeni


23:51, Joi, 15.12.2011

Cum se retrage pe tăcute încă un investitor din România. Pariul de 55 mil. euro pierdut de Tnuva la Popeşti-Leordeni

 

Ziarul Financiar, 16 dec. 2011

 

 

"Invest here - loturi de pământ", scrie pe o pancartă ruginită, undeva pe Şoseaua Olteniţei, la ieşirea din Bucureşti. Înainte de pancartă, strada este flancată de o parte şi de alta de cimitire de clădiri dezafectate, probabil foste hale de producţie, iar pe lângă ele sunt presărate proiecte imobiliare care ascund promisuni false de confort în acest peisaj dezolant.

Câţiva oameni fac negoţ în stradă: Moşi Crăciun, geci şi fructe de sezon. După pancarta care îndeamnă la investiţii, se zăreşte fabrica de lactate Tnuva, singurul pariu de producţie pe care grupul israelian l-a făcut în afara graniţelor şi pe care l-a pierdut.În curtea fabricii în care Tnuva a investit 55 de milioane de euro se văd o cisternă şi câţiva angajaţi. Doi bătrâni pe biciclete pedalează agale după ce au făcut câteva cumpărături de la magazinul din incinta unităţii.

"Este o investiţie mare, doamnă. Cum s-o închidă că abia au deschis-o. Nu au anunţat pe nimeni nimic. Noi am cumpărat de la magazin că sunt mai ieftine, nu lucrăm aici, dar credeţi că nu ne-ar fi zis doamna de la magazin nimic? Nu o închid. Lucrează oameni aici. Şi de aici de aproape şi din oraş", a spus unul dintre ei, vizibil uimit de întrebarea privind închiderea fabricii.

Doamna de la magazin ştia cam tot atât cât ştiau şi clienţii ei. "Nouă nu ni s-a zis nimic oficial. Oamenii vin la muncă, produsele sunt aici. Le vedeţi. Nu ştim nimic altceva."

O zi normală de lucru

La intrare, agentul de securitate a declarat mai mult sau mai puţin acelaşi lucru. "Nu este nimic oficial. Noi venim normal la muncă, nu au plecat oameni. Instalaţiile lucrează, cisternele vin", a spus tânărul.

Un alt domn însărcinat cu paza ne-a propus să sunăm în fabrică şi dacă cineva de acolo ne permite să intrăm, este bine, putem merge, dacă nu, el nu are ce comenta. La secretariatul directorului general al fabricii nu a răspuns nimeni, tentativa de a vorbi totuşi cu cineva din fabrică izbindu-se de vocea robotului telefonic. La câţiva zeci de metri de fabrică, un domn din apropierea unor case spune că unitatea se închide, că a auzit el de la alţii care lucrau acolo.

"O închid. Fiica mea a lucrat la ei, dar a plecat. Dar mai sunt încă doi trei oameni de aici care lucrează la fabrică, restul sunt din oraş", ne-a spus el, indicându-ne casa unde locuia unul dintre aceşti oameni.

Din păcate, doamna în cauză şi fiica ei tocmai ce plecaseră la muncă, la Tnuva, în cel de-al doilea schimb care începea lucrul la ora 14.00. "Sunt doi oameni de pe aici care lucrează în fabrică, fiica mea şi soţia mea. Restul sunt din Popeşti. Ambele lucrează la curăţenie. Mi-a povestit şi mie aseară nevasta că închid fabrica, că ar avea nu ştiu ce datorii la bănci, dar lor nu le-a zis nimeni nimic", a spus soţul rămas acasă. 

 

Nu şi-au atins obiectivele

În rest, toţi oamenii care au ieşit din tura de muncă de la ora 14.00 au spus acelaşi lucru: că sunt în aşteptare şi că lor nu li s-a zis nimic, nici cât mai au un loc de muncă, nici dacă primesc vreun salariu compensatoriu, nici dacă vine un alt investitor să-i preia.

Primăria din Popeşti - Leordeni dă totuşi câteva informaţii. "Conducerea Tnuva l-a înştiinţat vineri 09.12.2011 pe domnul primar Grigore Trache în legătură cu decizia de a închide fabrica din Popeşti-Leordeni. Decizia închiderii fabricii Tnuva s-a luat după cum au susţinut membrii conducerii din cauza faptului că nu şi-au atins targetul propus. Despre ce target este vorba însă nu ştim. Ce ştim este faptul că singura fabrică pe care au construit-o cei de la Tnuva în afara Israelului este cea de la Popeşti-Leordeni", a spus Ivanca Petre, reprezentanta cabinetului primarului din Popeşti-Leordeni.

Speranţe mari la început

Practic, şi primăria din Popeşti-Leordeni a aflat în aceeaşi zi cu presa decizia israelienilor de la Tnuva de a închide fabrica din România.

"În urma reevaluării activităţilor la nivel de grup s-a luat decizia retragerii din România", a spus la acel moment Adriana Ionescu, director de marketing în cadrul Tnuva România, aceasta fiind de altfel şi singura declaraţie oficială a companiei.

La finalul anului 2005, Tnuva, cel mai mare jucător din industria alimentară israeliană, făcea un pariu imens cu piaţa locală investind 55 de milioane de euro într-o unitate de producţie în România, la Popeşti-Leordeni. Planurile erau făcute pentru un business de 70 de milioane de euro în câţiva ani de la deschiderea unităţii, acţionarii ţinteau podiumul din industria lactatelor după investiţii de milioane de euro în promovare, piaţa trebuia să crească cu două cifre anual, dar la finele lui 2010, după doi ani de criză, Tnuva avea pierderi cumulate de 85 mil. euro.

Nici situaţia din piaţa lactatelor nu a fost de partea Tnuva. Datele disponibile arată că în afara segmentului de iaurturi, toate celelalte categorii (lapte, smântână, brânzeturi, unt sau deserturi pe bază de lapte - n.red.) au trecut de la creşteri de două cifre în anii 2007-2008, la scăderi de două cifre, în cele mai multe din cazuri, în 2010. În al treilea trimestru al anului, cota de piaţă a Tnuva era de 4% în valoare şi de 3,6% în volume, potrivit datelor companiei de cercetare de piaţă Nielsen, citate de compania Muller, unul dintre competitorii Tnuva.

Datele depuse de companie la Ministerul Finanţelor arată că în 2009 Tnuva România înregistra pierderi de

22,7 mili­oane de euro, mai mari decât cifra de afaceri, care era de 21,4 milioane de euro. Dacă anul trecut pierderile s-au redus, ajungând la 15,2 milioane de euro, şi vânzările au scăzut până la un nivel de 17 milioane de euro.

Mai întâi ferma, apoi fabrica

La începutul acestui an, Tnuva a închis şi ferma de vaci de la Adunaţii Copăceni, cele 1.200 de animale asigurând aproximativ 25% din necesarul fabricii de lângă Bucureşti. Tnuva a intrat în România în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care a finanţat operaţiunile locale ale grupului cu 15 milioane de euro. Instituţia financiară a ieşit însă ulterior din acţionariatul producătorului de lactate. "Sunt aproximativ 50 de popeşteni care lucrează în cadrul fabricii", a mai spus Petre. La finele anului trecut, datele de la Ministerul Finanţelor arată că în fabrică activau 165 de oameni.

Nu au anunţat nimic

Primăria spune că a ajutat aşa cum a putut această investiţie. "Când vorbim despre facilităţi puse la dispoziţia investitorilor de la Tnuva de către autorităţile locale, ne referim la avize în regim de urgenţă, certificate de urbanism şi autorizări, dar şi infrastuctură. Tnuva nu a informat autorităţile locale despre vreun posibil plan de închidere al fabricii, cum nu au anunţat nici când vor fi sistate operaţiunile, când vor fi concediaţi angajaţii ori dacă există vreun investitor interesat de preluarea fabricii", a mai spus reprezentanta primăriei din Popeşti-Leordeni.

Petre admite că bugetul local va avea de suferit, iar cei 50 de muncitori care-şi vor pierde locurile de muncă sunt o altă problemă.

 

Mita si coruptie in Romania. O spune chiar ambasadorul SUA la Bucuresti.Romania turistica, promovata la Berlin cu o brosura in limba germana - 5 martie 2014Caricatura de business: Autobuzele zgarie-nori in RomaniaAlexandru Borcea, omul care a adus Romania pe harta Mobile WorldVictor Ponta ii transmite lui Jeffrey Franks ca Guvernul incalca angajamentele luate fata de FMI


Comentarii

postat la 10:04, Vineri, 20.07.2012 de vivi

Pai să se duca la Ponta si Antonescu cei 50 de popesteni sa le dea locuri de munca......DOMNULE ADMINISTRATOR CUM SE POATE CA UN OM CU 9000 DE VOTURI SA AJUNGA PRESEDINTE ? A FOST O LOVITURA DE STAT !!!
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.