Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce conteaza pentru dvs. mai mult in achizitionarea unui porumbel? Pedigreul sau rezultatele la zbor?
Pedigreul
Rezultatele la zbor
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Statul percepe impozit pe drepturi de autor, fara nici un drept


00:31, Luni, 24.10.2011

Impozit pe drepturi de autor, fără nici un drept

 

 

de Georgeta Filip in News pe 24 Octombrie 2011

 

Statul încasează contribuţia de asigurare, dar nu plăteşte ajutorul de şomaj 

Persoanele plătite doar în baza con­tractelor de drepturi de autor nu beneficiază de ajutor de şomaj la încetarea contractului. Asta deşi statul a încasat şi continuă să în­ca­seze contribuţia de asigurări pen­tru şomaj în cazul celor care lucrează pe baza unor asemenea contracte.
Impozitarea drepturilor de au­tor a fost decisă în doar câte­va zile şi pusă în aplicare la fel de repede. Practic, de la 1 iu­lie 2010, persoanele care au astfel de venituri sunt obligate să achi­te contribuţii sociale, inclusiv pentru şomaj.


După mai bine de un an de plă­tit astfel de contribuţii, persoanele care au venituri exclusiv din drepturi de autor află că nu beneficia­ză de ajutor de şomaj. „Nu există bază le­gis­la­tivă pentru această catego­rie”, răs­pund angajaţii de la ANOFM.

Guvernul s-a grăbit să aprobe le­gislaţia prin care se pot încasa ta­xele, dar „a uitat” să facă şi modi­fi-că­rile legislative necesare care să permită asiguratului să şi beneficie­ze de ajutorul promis. În lipsa noi­lor norme, A­genţia se ghidează du­pă vechea le­gislaţie, în care nu exis­tă nicio preve­dere legată de drepturile de autor. Prin urmare, cei care au lucrat în ultimele 15 luni pe ba­za unui astfel de contract au plă­tit în zadar asigurarea de şomaj.


Guvernul va decide În noiembrie

„În luna noiembrie, cel mai pro­babil, va fi adoptată o hotărâre de guvern prin care se va preciza concret că beneficiari ai ajutorului de şomaj sunt şi persoanele care sunt plătite doar pe drepturi de autor”, au explicat pentru SFin surse gu­vernamentale.
Principala problemă care trebuie corectată este legată de artico­lul 5 din Legea 76/2002, care se re­feră la condiţiile pe care trebuie să le înde­plinească o persoană pentru a putea fi declarată şomer. Practic, în artico­lul respectiv va trebui in­clusă o prevedere legată de înceta­rea contractului de drepturi de autor.


Dar tot nu e suficient...

„Chiar dacă ar exista legislaţia corelată, aceste persoane tot nu ar beneficia de ajutor, întrucât contri­buţia pe drepturi de autor se consi­deră jumătate din norma minimă ne­cesară. Practic, ar trebui minimum doi ani de cotizare înainte de a putea fi beneficiar”, explică sursele noastre. Problema este însă că în le­gea actuală nu există nicio preve­de­re în acest sens. Prin Ordonanţa de Urgenţă 58/2010, persoanelor plă­­tite pe drepturi de proprietate in­telectuală li se reţine automat, de către beneficiarii proprietăţii in­te­lectuale, o cotă de 0,5% din venitu­ri­le impozabile astfel obţinute, pentru plata asigurării de şomaj. Co­ti­zaţia plătită pe cartea de mun­că este de 1% (0,5% contribuţia an­gajatului şi 0,5% cea a angajatorului), de aici de­ducţia că stagiul mi­nim de cotizare ar trebui să fie de doi ani pe drepturi de proprietate intelectuală.

ANOFM evită să dea un răspuns concretSFin a solicitat ANOFM mai mul­te detalii legate de această si­tuaţie. Drept răspuns, Agenţia a făcut trimi­tere la peste 20 de articole şi alineate din mai multe legi şi ordonanţe din do­meniu, printre care Legea 76/2002 şi OUG 58/2010. Reprezen­tanţii Agenţiei au evitat însă să dea un răspuns clar. „Faţă de prevederile legale invocate, ra­portându-ne la o­biectul solicitării supuse atenţiei, pre­­cizăm că persoanele care reali­zea­­ză venituri de natură profesiona­lă pentru care se datorează şi se plă­teşte contribuţia individuală de a­si­gurări pentru şomaj, conform OUG nr. 58/2010, cu modificările şi completările ulterioare, şi care se gă­sesc în una din situaţiile prevă­zute la art. 17 alin. (1) din Legea nr. 7 6/2002, pot beneficia de indemnizaţie de şomaj în măsura în care îndeplinesc cumulativ condiţiile prevăzute de art. 34 alin. (1) din legea invocată, precum şi celelalte condiţii prevăzute de lege în acest sens”, a fost răspunsul ANOFM.

Probleme şi la bănci

Persoanele plătite doar prin in­termediul contractelor de drepturi de autor nu au probleme doar cu acordarea ajutorului de şomaj. De exemplu, băncile acordă credite şi în baza acestui tip de venituri. Date fiind însă vremurile, dacă beneficiarul creditului e prevăzător şi doreşte să încheie o asigurare „contra” şo­ma­jului, va afla de la asi­gurător că aceasta nu se poate face decât pentru cei care au carte de muncă, nu şi pen­tru cei care beneficiază doar de drepturi de autor. Răspunsul este foarte clar: „Nu faceţi obiectul legilor în vigoare! Nu există prevederi în acest sens în legislaţie.”


Protecţia despre care vorbea Emil Boc nu există

La momentul adoptării ordonan­ţei prin care sunt impozitate drep­turile de proprietate intelectuală, guvernanţii au susţinut că măsura este în avantajul celor ca­re practică profesii liberale. „Este, în ultimă instanţă, şi o for­mă de protecţie a celui în cauză, pentru că un jurnalist, după ce îşi pierde slujba ca orice om cu activitate economică, nu beneficiază de sprijinul statului în perspectiva şomajului, pe măsura muncii pe care a prestat-o şi a ve­niturilor pe care le-a realizat. Nu are contribuţiile aferente”, ex­­pli­ca premierul Emil Boc la data de 27 august 2010. 

„Ajutor” pentru stat în valoare de 3,8 milioane de euro

Din calculele SFin reiese că, la un venit mediu brut impozabil de 2.000 de lei, contribuţia pentru a­­sigurarea de şomaj este de 10 lei pe lună. La un număr de 100.000 de astfel de contracte, statul a în­casat, în ultimele 16 luni (iulie 2010 - octombrie 2011), 16 mi­lioa­ne de lei (3,8 milioane de euro). ANOFM nu a oferit date privind numărul persoanelor care au venituri doar din drepturi de autor, deşi SFin a solicitat informaţii în acest sens. 

 

 

Cine-lupta pentru drepturile omului?! One World Romania 2014Statul percepe impozit pe drepturi de autor, fara nici un drept
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.