Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Materiale Video Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Ce parere aveti? Pretul unui porumbel este direct proportional cu valoarea sa?
Da
Nu
Nu stiu
Nu ma pot pronunta

Rezultate sondaj

Columbodromul FIVE STARS Dambovita
ACKA - porumbei de agrement si ornament
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
Brieftaubenmarkt - Germany
Inscriere columbodroame Europa
Freialdenhofen & Sohne
Freialdenhofen & Sohnen - Germania
Welcome to DERBY CORABIA
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Firma YU YING IMPEX SRL - Accesorii columbofile
Crescatoria TITA - ANDU
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Campionul national domnul Bogdan Ciobanu, Suceava
Columbodromul international TRANSILVANIA
Columbofil Banc Marius Dej
Columbodromul GOLDEN RACE, Urlati, Prahova
Produse Porumbei CORABIA
Columbodromul SUPREM
Columbodrom DERBY SICILIA - Italia
Columbodromul SUN SEBASTIAN RACE Prahova
Columbodromul international BRASOV

Formarea unei suse - material de Sava Gruescu, Resita


14:56, Luni, 22.02.2010 

Formarea unei suse

 

Sava Gruescu, Resita

 

In urma deselor solicitari din partea multor tineri columbofili, de a  le prezenta si explica o schema si un material cu privire la formarea unei suse, dar si rolul consangvinizarii, m-am hotarat sa prezint aceste doua materiale, publicate in Buletinul Informativ “Columbofilul”, la rubricile “Documentar” si “Ancheta noastra”. Am considerat oportun sa prezint tinerilor columbofili acest material al reputatului cronicar columbofil Claude Hinnerberger, aparut in revista “Le Pigeon Voyageur de France“, nr. 2/1986, fiind tradus la acea vreme de catre d-nul ing. Mihail Cososchi, iar in urma acestui material domnnul Dr. Mircea Bilius vine cu lamuriri si precizari, cu un articol de exceptie: “Rolul consangvinitatii in ereditatea aptitudinilor sportive la porumbeii calatori”. Tin sa precizez ca la intocmirea acestor materiale am pastrat intocmai inscrisul original, prezentat in aceea vreme in revista mai sus mentionata. Un aport deosebit l-a  avut d-nul Boscu Bogdan, din Botosani, care a redactat in intregime aceste doua materiale, motiv pentru care ii multumesc pe aceasta cale. Astazi va prezentam materialul “Formarea unei suse” iar in zilele urmatoare va vom supune atentiei materialul “Rolul consangvinitatii in ereditatea aptitudinilor sportive la porumbeii calatori”.

 

La inceputul unui sezon este necesar sa cunoastem modul in care se fac imperecherile de buna calitate si cum se formeaza o suşă, pentru formarea ei fiind absolut obligatoriu să dispunem de porumbei de valoare.

Formarea unei suşe necesita porumbei foarte buni, incercati in concursuri foarte serioase, timp de mai multe sezoane la rand sau provenind din linii de exceptie. Se poate crea o susa si cu un singur porumbel de mare valoare.

Atat metoda de zbor cat si ca moduri de hranire, exista in arta incrucisarilor mai multe metode si chiar daca nu sunt bune, in totalitate, multe sunt bune si raman valabile.

As vrea sa reamintesc liniile unei metode pe care am intrebuintat-o mai de mult si care a dat rezultate in mai multe crescatorii.

In primul rand trebuie sa dispunem la plecare de un porumbel de valoare. Deci va trebui sa posedam un mascul si mai multe femele -  intre 2 si 4; este preferabil ca toti sa fie destul de omogeni ca tip si caracter. Aceasta metoda care decurge, in parte, din legea lui Mendel poate fi practicata si de cei ce joaca “vaduvia”

Intr-adevar, acestia din urma ignora deseori valoarea femelelor lor. Daca au un mascul de mare calitate, ei vor sa-l foloseasca in mod util in aceasta metoda de reproductie.

Inainte de a expune in detaliu metoda pusa in discutie, consider ca este bine sa precizam ca aceasta metoda nu exclude celelalte tipuri de incrucisari si ca arta columbiculturii consta in aplicarea competenta a uneia sau a alteia dintre metode.

 

 

1 Mascul x 4 Femele

 
Pentru a forma o susa crescatorul trebuie sa faca imperecherile prin incrucisari, el trebuie sa gaseasca ca solutie finala formula de plecare.

1. Numerotati femelele cu 1, 2, 3, 4 (fig 1).

2. Notati puii proveniti din aceste imperecheri cu litere. Plasati-le sub cifre: A B C D.

Veti obtine prin aceste imperecheri prima generatie XXXX.

3. Incrucisati aceste litere intre ele pentru a obtine a doua generatie: DABC.

Notati a doua generatie prin doua litere:  AD BA CB DC.

4. Incrucisati aceste doua litere intre ele pentru a obtine a treia generatie: CB CD AD AB.

Notati a treia generatie cu 4 litere: ABCD ABCD ABCD ABCD.

5. Pentru a continua susa si a afirma valoarea de reproducator reveniti la prima sursa, imperechind tinerii masculi ai fiecarui grup de litere cu cele 4 femele numerotate, in asa fel ca aceste litere sa se incruciseze. Veti obtine formula de plecare ABCDF etc.

6. Pentru a termina susa dumneavoastra si a inchide ciclul, imperecheati cele 4 femele ale fiecarui grup ABCDF cu primul mascul.

 

 

 

Veti obtine setul complet: ABCDFM

Remarcati  ca toate aceste incrucisari au fost studiate pentru a regasi formula de plecare, adica fiecare porumbel tanar provenit din aceste imperecheri are in sange “setul” complet, fara ca vreo litera care reprezinta un reproducator sa fie omisa sau dublata.

Multi crescatori opresc formarea susei dupa a treia generatie. In acest caz, crescatorul va trebui sa faca imperecherile prin incrucisarea intre pasarile provenite din diferiti ani, adica un mascul de un an cu o femela de 2 ani etc….Dar pentru a afirma valoarea susei, pentru a o face mai stabila, mai solida este preferabil sa revenim la prima sursa; crescatorul va putea cu usurinta sa-si dea seama comparand el insusi produsii sai.

 

1 Mascul x 2 Femele

 

Pentru a forma o susa in trio crescatorul trebuie sa procedeze in acelasi fel ca pentru cele 4 femele. Urmariti cu atentie figura 2.

Numerotati femelele cu 1, 2.

Imperechiati masculul cu cele 2 femele.

Notati tinerii proveniti din aceste imperecheri cu litere.

Plasati-le sub cifre. Veti obtine prima generatie: AB

Pentru a obtine a doua generatie, incrucisati aceste doua litere intre ele: BA

Notati tinerii proveniti din aceste imperecheri cu doua litere AB BA.

Incrucisati aceste doua litere pentru a obtine a treia generatie: BA AB.

Notati puii iesiti din aceste imperecheri cu patru litere :  ABBA ABBA.

Reveniti la prima sursa, imperechind tinerii masculi ai fiecarui grup ABBA cu femelele numerotate; incrucisand numerele veti obtine formula de plecare: ABF.

Pentru a incheia ciclul susei dumneavoastra imperecheati o tanara femela din fiecare grup cu primul mascul. Veti obtine ”setul” complet:  ABF.

 
Despre antrenamentele porumbeilor la inceput de sezon sportiv - Sava Gruescu - ResitaArticol despre curentii de inversiune - Sava Gruescu - ResitaDate despre bolile porumbeilor - Sava Gruescu - partea a 3-aFormarea unei suse - material de Sava Gruescu, ResitaDate despre bolile porumbeilor - Sava Gruescu - partea 1
Nume
Email
Comentariu
Cod securitate
Cod securitate

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2021 RRP. Toate drepturile rezervate.