Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Jules Gallez - Vaduvia si metodele sale - partea a 4-a


11:21, Joi, 17.06.2010

 

15. Cum trebuie facuta pregatirea lotului in prima saptamana de zbor?
Incepand de marti. Dimineata si seara, toti vaduvii trebuie lasati afara sa se antreneze. Aceste antrenamente pot fi libere sau fortate. Durata lor poate fi de la ½  la 1 ora, iar la intrarea in crescatorie vaduvii trebuie sa zboare direct in boxele lor. Pentru a-i obisnui cu acest comportament, crescatorul trebuie sa le ofere graunte mici in interiorul boxei imediat ce au intrat pe trapa. Aceasta recompensa la sosirea de la un zbor trebuie pastrata  pe toate perioada sezonului. Iar pasarile incapatanate nu primesc nimic pana la urmatoarea masa. La sosire, crescatorul trebuie sa-i lase singuri vreme de 10 minute inainte de a-i hrani. Grauntele se administreaza fie in hranitoare, fie individual, in interiorul boxelor. Personal, sunt adeptul primei metode deoarece se creeaza o stare de emulatie intre porumbei. In ziua de vineri, in locul antrenamentului de dimineata din jurul crescatoriei, porumbeii sunt lansati de la o distanta de 2-3 km. Pleaca fara sa li se arate femela. La sosire, acestia vor gasi in boxe numai cateva graunte mici. Si masa propriu-zisa o vor primi, cel mai devreme, la o ora si jumatate dupa intrarea in adapost. Acelasi program este repetat sambata dimineata, dar la intoarcere isi vor gasi femelele in jumatatea de boxa rezervata lor. Masculilor li se permite sa-si vada femelele, fara a avea contact cu ele, timp de 5 minute, dupa care femelele sunt ridicate si duse inapoi in alta voliera. La cursele de o zi, vaduvii primesc un amestec usor de hrana. In ultima clipa inainte de imbarcarea in cosurile de concurs, femelele sunt aduse in crescatorie. Se ia fiecare femela si se plaseaza in boxa sa, apoi, imediat dupa aceasta operatie, masculii sunt ridicati si pusi in cosul de transport. Adica timp suficient pentru ca masculul sa isi zareasca femela in boxa. Din nou vaduvii sunt antrenati pe o distanta scurta, asa cum am mentionat mai sus, dar acum acestia sunt eliberati in grupuri mici de 4-6 porumbei, in functie de numarul total de porumbei. De la acest ultim antrenament vaduvii se vor intoarce acasa precum rachetele, iar ingrijitorul sau proprietarul crescatoriei trebuie sa ii astepte in interiorul adapostului. El trebuie sa poata deschide 2 sau 3 boxe in acelasi timp pentru ca masculii sa zboare imediat la femelele lor. Atunci cand porumbeii incep sa se cuibareasca,  masculul trebuie sa fie ridicat din boxa si pus in cos pentru imbarcarea de la club. Totul se poate face in 5 - 6 minute.

 

16. Ii dati voie masculului sa-si calce femela inainte de angajare?
In principiu, nu. Un vaduv nu va concura niciodata bine daca si-a primit rasplata inainte de a fi trimis la concurs. Nu la fel stau lucrurile in cazul unui porumbel temperamental si tanar, de aceea este necesar cateodata sa-i las sa-si calce perechea. Procedand astfel, am avut multi masculi tineri care au castigat locuri de top.



 

17. Exista vreun pericol ca masculii sa se intoarca acasa mai tarziu de la acest ultim antrenament?
Deloc, cu conditia sa fi respectat indicatiile de mai sus. Vaduvului trebuie sa-i insufli cat mai curand idea ca la fiecare intoarcere de la o lansare isi va gasi femela in boxa. Cei mai batrani, care sunt obisnuiti cu aceasta metoda, se prind imediat. Cand ai de-a face cu o echipa intreaga, care nu a zburat niciodata la vaduvie, trebuie sa fi mult mai precaut. Este esential ca masculii sa fie antrenati de mai multe ori in prima saptamana si, de fiecare data cand se intorc, femela trebuie sa-i astepte in boxa si sa-i intampine, chiar si pentru un minut. Pentru a-i ajuta sa se deprinda cu acest lucru, antrenati-i din aceeasi locatie. Scopul acestui demers este de a le inocula ideea ca, la capatul zborului, femela ii asteapta acasa. Este primul pas in atingerea succesului.   

 



Vaduvia si metodele sale - Intrebari si raspunsuri - Jules Gallez - partea a 2-aJules Gallez - Vaduvia si metodele sale - partea a 4-aAd Schaerlaeckens - raspunsuri la intrebarile columbofililor - partea 7-aAd Schaerlaeckens - raspunsuri la intrebarile columbofililor - partea 9-aAd Schaerlaeckens - raspunsuri la intrebarile columbofililor - partea 1


Comentarii

postat la 01:10, Vineri, 25.06.2010 de Stingaciu Florin

foarte interessant aricolul, la mai multe de genul asta. foarte util pt unul ca mine(incepator)

postat la 11:17, Marti, 26.10.2010 de GabyAg

frumos articol,pt.mine ca incepator sunt multe de invatat

postat la 17:50, Marti, 03.01.2012 de alin

a esit un comentariu
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.