Articole
Sondaj
Licitatii / Vanzari
Intrebari
Concursuri / Clasamente
Uniuni / Cluburi
Galerie Foto/Video
Sfatul Medicului
Opinia Specialistului
Pagina principala Pigeon International Crescatorii Diverse English Section Chinese Section FRSC Expozitii For Fun Porumbei de top Comentariile etapei Pagina incepatorului Porumbei pierduti Romania In Direct Contact

Newsletter

Introduceti adresa de email pentru a primi ultimile noutati de la Romanian Racing Pigeons.
Intentionati sa participati cu porumbei pe columbodroame in 2024?
Da
Nu
Inca nu m-am decis

Rezultate sondaj

Federatia Romana de Sport Columbofil
UNIUNEA COLUMBOFILILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA
ACKA - porumbei de agrement si ornament
Inscriere columbodroame Europa
Welcome to DERBY CORABIA
Crescatoria MUNTEAN VASILE - Sibiu
Columbodromul PIGEON BEST - Prahova
Columbofil Banc Marius Dej
Produse Porumbei CORABIA
Derby CORABIA Winter
Columbodromul SUPREM

Existe secrete ale cresterii ? - Shannon Hiatt


02:23, Marti, 30.12.2008

 

Perfecţionarea unei familii de porumbei de lungă distanţă
 
                                              Shannon Hiatt
 
Principiile de creştere ale acestui tip de linie de porumbei sunt următoarele:
Obţineţi porumbei numai din:
- păsări long-distance dintr-o linie zburată şi numai din primii 10% dintre cei care vin de la zbor;
- păsări long-distance - campioni - atunci când este posibil, sau din păsările testate în multe zboruri lungi;
- păsări potrivite scopului urmărit de tine;
- păsări cu constituţii fizice puternice. Pe acestea încercaţi-le serios la antrenamente şi la zboruri ;
- păsări foarte puternice, cu energii extraordinare, adică acele păsări care atunci când le ţineţi în mână luptă, sunt tenace şi curajoase;
- păsări cu musculatură puternică, suplă şi cu o structură osoasă bună;
- păsări cu un penaj mătăsos;
- păsări cu aripi flexibile şi cu penele primare 8-9 şi 10 puţin depărtate şi uşor curbate la vârf. Penele trebuie să fie de lăţime medie la primarele <mijlocii> şi să se subţieze la penele de avânt 8-9-10.
- păsări cu echilibru.
 
     Sfaturi de la un bătrân maestru columbofil
`La un tânăr crescător trebuie să-i vezi mai întâi puii, apoi femelele şi abia apoi îi poţi aprecia colonia. Starea masculilor contează prea puţin`.
     Există secrete ale creşterii?
Bob Capitola oferă următoarele sfaturi:
- Ce anume departajează o crescătorie de alta? Răspuns: Sănătatea, hrana şi antrenamentul.
- Există trei elemente importante pentru a obţine succesul la zbor şi reproducţie? Acestea sunt: Sănătatea, sănătatea, sănătatea.
 
Rick Marclis ne sfătuieşte pentru sezonul de creştere (reproducţie).
În fiecare an:
- prima treime de porumbei care dau porumbei buni se împerechează;
- a doua treime se reîmperechează;
- ultima treime se îndepărtează şi se înlocuieşte cu material nou din lotul de zbor sau cumpărat.
Bob Capitola şi-a schimbat mentalitatea de la a avea `linii curate` la a obţine o linie `bazată pe performanţă`.
 
     Suşa cea mai pură din lume este Janssen?
Maurice Jemal l-a întâlnit pe Piet De Weerd în anul 1962. În 1962 a luat de la Piet 3 perechi de păsări care erau de nota 10 în viziunea lui Piet. În anul 1971 Maurice a mai adus o pereche. Cele 6 păsări erau 5 porumbei Janssen şi 1 Desmet Mattys. Începând cu anul 1962, timp de 30 de ani, Maurice a ţinut în consangvinitate aceşti porumbei.
Piet De Weerd a vizitat Mexicul în anul 1971, 1978 şi 1988. La fiecare vizită păsările pe care le-a vizitat l-au impresionat mereu mai mult. A fost uimit de calitatea mereu mai bună pe care a descoperit-o. Jemal a crescut 8700 de păsări de la începutul creării liniei sale - dintre acestea numai 335 au rămas după selecţia făcută de el şi de Piet De Weerd. El folosea 12 masculi de reproducţie în fiecare sezon. La fiecare două săptămâni fiecare mascul era împerecheat cu o altă femelă. El îşi nota toate detaliile şi ţinea documentaţii bogate. Elimina fiecare generaţie de păsări atunci când trecea la următoarea. O femelă a avut un strămoş în pedigreul ei de 22 de ori, o altă pasăre de 49 de ori şi o a treia pasăre de 27 de ori.
 
     Alte puncte de vedere de luat în considerare la selecţie
Comentarii ale lui Mike Smith:
- Belgienii sunt mai buni ca americanii pentru că ei nu selectează la mână - ei merg pe simţul selecţiei la zbor şi selectează după performanţe - primii 20% sunt opriţi la reproducţie. Americanii pun crescătorii în stare bună, belgienii pun porumbeii în stare bună.
- Lucrul cel mai important în selecţia păsărilor de reproducţie este consecvenţa.
- Porumbeii buni pot face ca un idiot să pară un geniu. Dar după cinci ani de minuni, când porumbeii dispar, totul e pierdut, pentru că ei nu au cunoştinţe să-şi păstreze linia.
- Întotdeauna familiile de porumbei sau liniile pure sunt create şi poartă amprenta crescătorului care o creează. Aceste standarde de calitate nu pot apare şi în crescătoria ta pentru că nu există maestrul.
- Atenţie: atunci când cumperi porumbei buni de la un crescător renumit, nu îl vei cumpăra şi pe maestru cu cunoştinţele lui. Metodele tale de lucru oricum diferă de ale lui.
- Întotdeauna caută trăsătura pe care doreşti să o adaugi crescătoriei tale şi nu încerca să lucrezi deodată cu mai mult de una sau două trăsături. Deja cinci sau şase trăsături sunt multe pentru că porumbeii au sute de trăsături.
- Consangvinizarea = împerecherea înapoi cu anumiţi strămoşi ai păsării. Consangvinizarea poate `termina` un porumbel - poate elimina extremele. Acest lucru poate elimina păsările de top care au în ei asemenea gene extreme (puternice).
- Oferă un grup omogen de păsări. Şi acest lucru poate arunca în umbră o crescătorie - `ceea ce vezi este ceea ce obţii`. Nu poţi obţine ceva mai bun dacă nu adaugi ceva nou la zestrea de gene.
- Testul de performanţă - zborul, zborul, zborul - este cheia succesului.
- Factorii cei mai importanţi la fenotipul unei păsări: musculatura şi aripa. În plus, adaugă şi inteligenţa!
 
Este eterogenitatea importantă?
Cea mai rapidă cale de a distruge o compoziţie genetică unică (genotipul) unui campion este să-l introduci într-un program dur de consangvinizare. Consangvinizarea este dură atunci când împerechezi fratele cu sora, tatăl cu fiica, mama cu fiul. Împerecherea între veri primari şi veri secunzi este considerată o consangvinizare uşoară. Nu este nevoie să practici o consangvinizare dură deoarece:
1). Se pierde eterogenitatea;
2). Puii nu vor fi mai buni decât părinţii.
O consangvinizare dură şi făcută la întâmplare dă naştere la pui care în general sunt mai slabi, puţin rezistenţi la boli, mici şi lipsiţi de inteligenţă.
Strategia de împerechere cea mai productivă este următoarea:
- efectuează împerecheri încrucişate,
- obţine un campion zburător;
- include acest campion într-un program uşor de consangvinizare;
Un astfel de campion obţinut dintr-o încrucişare este din punct de vedere genetic o pasăre unică - genele din această pasăre (combinaţia lor) nu a mai existat niciodată până atunci! Dacă aceste gene sunt dominante, anumiţi pui din această pasăre pot face dovada că sunt păsări foarte bune. Împerechează acest mascul cu mai multe femele să vezi dacă acesta este capabil să transmită calităţile sale la urmaşi. Păstrează numai puii cei mai buni şi pe aceştia împerechează-i cu păsări înrudite dar mai pe departe. Păstrează ceea ce este mai bun şi pe aceştia împerechează-i cu veri ai campionului. Cu puţin noroc, câteva dintre aceste combinaţii de gene bune vor reapare la urmaşi. Dacă acest lucru se întâmplă, atunci genele dorite pot fi fixate la păsările rezultate. De-abia acum poţi porni să-ţi formezi o familie de păsări în cadrul unui program uşor consangvin.
Mai multe date despre consangvinizare
- Este dificil să obţii suficient de mulţi zburători buni dintr-un program de consangvinizare;
- Odată ce se va obţine o stabilizare (un apogeu) a calităţii, atunci se poate considera că puii sunt la fel de buni ca şi fundaţia de bază;
- Consangvinizarea permite o mică oportunitate de schimbare a genelor - acestea pot produce adesea combinaţii noi şi puternice la porumbeii rezultaţi.






Existe secrete ale cresterii ? - Shannon Hiatt


Comentarii

postat la 13:56, Sambata, 20.09.2008 de Mircea

Bravo ! Imi place articolul. As vrea sa mai citesc despre acest subiect daca mai aveti materiale .

postat la 11:50, Marti, 24.02.2009 de Scapsug

http://iolumbiaionx.ez-sites.ws/kheecarut.html cars http://austercac.stinkdot.org/ddn.html company http://xlkdqpq.007gb.com
Nume
Email
Comentariu

Contact - Regulament
Copyright © 2008 - 2024 RRP. Toate drepturile rezervate.